Ухвала
від 29.08.2018 по справі 334/6309/18
ЛЕНІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ЗАПОРІЖЖЯ

Дата документу 29.08.2018

Справа № 334/6309/18

Провадження № 1-кс/334/2505/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 серпня 2018 року Ленінський районний суд м. Запоріжжя у складі:

слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3

розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі Ленінського районного суду м. Запоріжжя клопотання прокурора Запорізької місцевої прокуратури №3, юрист 1 класу, ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів, винесене в кримінальному провадженні № 42018080000000202 від 24.05.2018 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.364-1 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

В проваджені СВ Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області перебувають матеріали кримінального провадження, зареєстрованого в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за №42018080000000202 від 24.05.2016 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.364-1 КК України, за фактом зловживання посадовими особами групи перевізників « ІНФОРМАЦІЯ_1 » повноваженнями, що спричинило тяжкі наслідки.

Допитаний в процесуальному статусі представника потерпілого ОСОБА_4 показав, що вій займає посаду заступника голови правління ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ код НОМЕР_1 ), яке є власником мережі 28 автостанцій розташованих на території Запорізької області на яких здійснюється надання послуг з обслуговування автобусами, що здійснюють перевезення пасажирів автомобільним транспортом за приміських, внутрішньо обласних, міжобласних та міжнародних маршрутів, посадка, висадка пасажирів, продажі квитків та надання інших послуг.

Як показав ОСОБА_4 , наприкінці 2015 року, група перевізників « ІНФОРМАЦІЯ_1 », до якої входять юридичні особи, а саме: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (ідентифікаційний код НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 » (ідентифікаційний код НОМЕР_4 ), які згідно відомостей Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, мають одну і ту ж адресу місцезнаходження, а саме: АДРЕСА_1 , організувала масові нелегальні пасажирські перевезення автомобільним транспортом на території Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей.

Суть їх незаконної діяльності полягає в тому, що зазначеним перевізником в порушення вимог ст.32 Закону України «Про автомобільний транспорт», на укладено з ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » договори на автостанційне обслуговування так само, як і не укладено договір з ІНФОРМАЦІЯ_6 про перевезення пасажирів автомобільним транспортом. Свою діяльність з регулярних пасажирських перевезень зазначена група перевізників маскує під видом нерегулярних пасажирських перевезень.

В наслідок зазначених дій, ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » несе збитки у виді упущеної вигоди, яка полягає в недоотриманні автостанційного збору, який вираховується у відсотковому значенні від тарифа перевізника та в залежності від класу автостанції.

Так, на теперішній час розмір автостанційного збору становить за 1 клас 18%, за 2 клас 16,5%, 3 клас 15%, 4 клас 13,5% и за 5 клас 12%. Крім того, ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » також недоотримує 10% від від тарифа перевізника за проданий квиток.

Згідно долученого до матеріалів провадження листа голови правління ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » на адресу ІНФОРМАЦІЯ_7 , в наслідок незаконної діяльності перевізників « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ПрАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » за 2017-2018 років недоотримало доходів на суму 20469 627 грн.

Проведеним огляд сторінок інтернет сайту ІНФОРМАЦІЯ_8 встановлено, що даним перевізником здійснюються перевезення пасажирів автомобільним транспортом в режимі регулярних перевезень за маршрутами: «Запоріжжя-Дніпро», « ІНФОРМАЦІЯ_9 », « ІНФОРМАЦІЯ_10 », « ІНФОРМАЦІЯ_11 », а також в режимі сезонних перевезень за маршрутами «Запоріжжя - Бердянськ», « ІНФОРМАЦІЯ_12 », « ІНФОРМАЦІЯ_13 », « ІНФОРМАЦІЯ_14 », « ІНФОРМАЦІЯ_15 », « ІНФОРМАЦІЯ_16 », « ІНФОРМАЦІЯ_17 », « ІНФОРМАЦІЯ_18 », « ІНФОРМАЦІЯ_10 », « ІНФОРМАЦІЯ_19 », « ІНФОРМАЦІЯ_20 », « ІНФОРМАЦІЯ_21 » та « ІНФОРМАЦІЯ_22 ». В сукупності перевізником « ІНФОРМАЦІЯ_1 » здійснюються перевезення пасажирів автомобільним транспортом за 17 маршрутами.

Також, в ході досудового розслідування встановлено, що кошти за придбання квитків в онлайн режимі через інтернет сайт ІНФОРМАЦІЯ_8 , зараховуються на відкритий у AT КБ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » рахунок № НОМЕР_5 .

На теперішній час, стороні обвинувачення необхідно отримати дозвіл на тимчасовий доступ до всіх документів з можливістю їх вилучення, що містяться в справі з юридичного оформлення рахунку № НОМЕР_5 , які знаходяться у володінні AT КБ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_6 , адреса місця знаходження: АДРЕСА_2 ), з метою як виконання завдань кримінального провадження так і забезпечення всебічного, повного та неупередженого дослідження обставини кримінального провадження, встановлення кола осіб, причетних до вчинення вищезазначеного кримінального правопорушення, їх ролі, зокрема встановлення хто саме, відкрив рахунок № НОМЕР_5 у AT КБ « ІНФОРМАЦІЯ_23 », та чия копія паспорту громадянина України та ідентифікаційного номеру особи, за заявою якої був відкритий вищезазначений рахунок, а також оригіналу заяви про відкритої поточного чи рахунку умовного зберігання знаходиться у справі х юридичного оформлення рахунку, встановлення хто саме здійснював зняття коштів з вищезазначеного рахунку, де здійснювалось зняття коштів, отримання фотографій зняття коштів за допомогою банкомату, встановлення відомостей, щодо руху коштів по рахунку, зокрема їх надходження та перерахування на рахунки інших осіб, відкритих у банківський установах, виходячи з наступного.

Лише на підставі ухвали слідчого судді можливо отримати доступ до документів, які містять відомості, що становлять банківську таємницю, а саме документів, щодо відкриття та руху коштів по банківському рахунку № НОМЕР_5 , які знаходяться у володінні AT КБ « ІНФОРМАЦІЯ_23 ».

Приймаючи до уваги вище викладене та враховуючи те, що документи, які містять банківську таємницю, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин на стадії досудового розслідування, а також те, що їх неможливо отримати в інший спосіб, з метою об`єктивного дослідження вказаних документів виникла необхідність у отриманні дозволу на тимчасовий доступ та вилучення документів, що становлять банківську таємницю.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Згідно ч.1 ст. 163 КПК України після отримання клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя здійснює судовий виклик особи, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, за винятком випадку, встановленого частиною другою цієї статті.

Частиною 5 статті 163 КПК України передбачає, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи.

Відповідно до ч.7 ст. 159 КПК України слідчий суддя в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Згідно ст. 165 КПК України особа, яка зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов`язана надати тимчасовий доступ до зазначених в ухвалі речей і документів особі, зазначеній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду. Зазначена в ухвалі слідчого судді, суду особа зобов`язана пред`явити особі, яка зазначена в ухвалі як володілець речей і документів, оригінал ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів та вручити її копію. Особа, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, зобов`язана залишити володільцю речей і документів опис речей і документів, які були вилучені на виконання ухвали слідчого судді, суду. На вимогу володільця особою, яка пред`являє ухвалу про тимчасовий доступ до речей і документів, має бути залишено копію вилучених документів.

Враховуючи доведеність прокурором наявності достатніх підстав вважати, що існує реальна загроза знищення слідів кримінального правопорушення, дане клопотання розглядається у порядку ч. 2 ст. 163 КПК України, згідно якого, клопотання може бути розглянуто слідчим суддею без виклику особи, у володінні якої знаходяться речі та документи.

Слідчий суддя, перевіривши доводи слідчого, вивчивши матеріали кримінального провадження та надане клопотання, дійшов висновку про можливість часткового задоволення заявленого клопотання з наданням копій документів, оскільки документи які знаходяться в ПАТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_23 », стосовно рахунку № НОМЕР_5 , мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Керуючись ст. 159-166 КПК України, суд, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити частково.

Надати слідчому СВ Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_5 , слідчому СВ Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_6 , слідчому СВ Дніпровського ВП ГУНП в Запорізькій області ОСОБА_7 , прокурору Запорізької місцевої прокуратури №3 ОСОБА_3 , прокурору Запорізької місцевої прокуратури №3 ОСОБА_8 , прокурору Запорізької місцевої прокуратури №3 ОСОБА_9 а також, за дорученням слідчого чи прокурора оперативним співробітникам Управління служби безпеки України в Запорізькій області, оперативним співробітникам Придніпровського управління кіберполіції Департаменту кіберполіції Національної поліції, дозвіл на тимчасовий доступ до належним чиномзавірених всіх документів, що містяться в справі з юридичного оформлення рахунку № НОМЕР_5 , які знаходяться у володінні АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_23 » (ідентифікаційний код юридичної особи НОМЕР_6 , адреса місця знаходження: АДРЕСА_3 ), з можливістю ознайомитися з ними та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Зобов`язати власника(представникавласника) АТКБ « ІНФОРМАЦІЯ_23 », надати тимчасовий доступ, з можливістю вилучення вищевказаної інформації.

Відповідно до ст. 166 КПК України у разіневиконання ухвалипро тимчасовийдоступ доречей ідокументів слідчийсуддя,суд заклопотанням стороникримінального провадження,якій наданоправо надоступ доречей ідокументів напідставі ухвали,має правопостановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала дієодин місяцьз дняїї постановлення до29.09.2018року таоскарженню непідлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.08.2018
Оприлюднено01.03.2023

Судовий реєстр по справі —334/6309/18

Ухвала від 31.03.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Фомін В. А.

Ухвала від 12.03.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Фомін В. А.

Ухвала від 31.03.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Фомін В. А.

Ухвала від 14.02.2020

Кримінальне

Запорізький апеляційний суд

Тютюник М. С.

Ухвала від 06.02.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Ухвала від 04.02.2020

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Ухвала від 22.11.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Ухвала від 22.11.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Ухвала від 15.10.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

Ухвала від 15.10.2019

Кримінальне

Ленінський районний суд м. Запоріжжя

Козлова Н. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні