Постанова
від 11.06.2007 по справі 8а/116-1919
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

8а/116-1919

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"11" червня 2007 р.Справа № 8а/116-1919

 10 год. 50 хв.

 м. Тернопіль

   Господарський суд Тернопільської області у складі

судді  Гирили І.М.

при секретарі судового засідання: Арзяєві М.І.

Розглянув справу

за позовом: Прокурора Збаразького району в інтересах держави в особі Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в особі Збаразького районного центру зайнятості –робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, вул. Ш. Алейхема, 17, м. Збараж Тернопільської області

до відповідача: Сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Віра-2000», с. Капустинці Збаразького району Тернопільської області

За участю представників сторін:

прокуратури: Тиховліс Г.М.- прокурора відділу представництва інтересів громадян та держави в судах  прокуратури Тернопільської області, посвідчення № 2 від 24.01.2006р.;

позивача: Грещук Н.Г. –юрисконсульта, доручення № 58 від 21.09.2005р.;

відповідача: Клюй З.О. –бухгалтера, доручення від 11.06.2007р.

В судовому засіданні представникам сторін роз'яснено їх процесуальні права та обов'язки , передбачені ст.ст. 27,29,49,51,59,60,130 КАС України .

За відсутності відповідного  клопотання сторін технічна фіксація судового процесу не здійснюється.

Суть справи:

Прокурор Збаразького району в інтересах держави в особі Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в особі Збаразького районного центру зайнятості –робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, м. Збараж, надалі позивач, звернувся до господарського суду Тернопільської області з позовом до сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Віра-2000», с. Капустинці Збаразького району, надалі відповідач, про стягнення 5276,25 грн. заборгованості по внесках до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, що становить 4 078,67  грн. недоїмки  та 1 197,58  грн. пені за несвоєчасну сплату обов'язкових платежів.

Позивач в обґрунтування позовних вимог посилається на те, що відповідач всупереч норм Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття" не сплачував сум страхових внесків, що спричинило виникнення заборгованості та нарахування пені. В підтвердження подає Акт №44 від 05.12.2006р. "Перевірки правильності нарахування, своєчасності і повноти перерахування страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття", розрахунок заборгованості, рішення господарського суду Тернопільської області від 28.07.2004р. по справі №5/106-1490.

У представленому відповідачем відзиві на позов від 11.06.2007 року та в судовому засіданні 11.06.2007р. його повноважний представник позовні вимоги визнає повністю. Стверджує, що дана заборгованість виникла у зв'язку з важким фінансовим станом товариства.

В судовому засіданні представник позивача та прокурор позовні вимоги підтримали повністю.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін та висновки прокурора, суд прийшов до висновку, що позов підлягає до задоволення, виходячи з наступного:

Відповідач по справі –сільськогосподарське товариство з обмеженою відповідальністю «Віра-2000»зареєстроване Збаразькою районною державною адміністрацією 21.03.2000 року, про що видано свідоцтво про державну реєстрацію (перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності –юридичної оосби, є юридичною особою, яка включена до ЄДРПОУ, ідентифікаційний код 30891395, що підтверджується довідкою Управління статистики у Збаразькому районі, а тому набуло статусу платника страхових внесків і відповідно до п. 2 ст. 35 ЗУ „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування” зобов'язаний своєчасно та в повному розмірі сплачувати страхові внески.

Згідно ст.ст. 18,19,34 Закону України “Про зайнятість населення” від 1 березня 1991 року N 803-XII (з послідуючими змінами та доповненнями), який визначає правові, економічні та організаційні основи зайнятості населення України і його захисту від безробіття, а також соціальні гарантії з боку держави в реалізації громадянами права на працю, для реалізації державної політики зайнятості населення, професійної орієнтації, підготовки і перепідготовки, працевлаштування та соціальної підтримки тимчасово не працюючих громадян у порядку, що визначається Кабінетом Міністрів України, створюється державна служба зайнятості, діяльність якої здійснюється під керівництвом Міністерства праці та соціальної політики України, місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, державна служба зайнятості здійснює контроль за додержанням законодавства України про зайнятість населення, має право стягувати з підприємств,  установ і організацій, незалежно від форм власності, суми прихованих або занижених обов'язкових зборів та недоїмок до державного фонду сприяння зайнятості населення .

Законом України  „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття” від 02.03.2000 року №1533-ІІІ, визначено, що загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття (далі –страхування на випадок безробіття) - система прав, обов'язків і гарантій, яка передбачає матеріальне забезпечення на випадок безробіття з незалежних від застрахованих осіб обставин та надання соціальних послуг за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Страхувальниками є роботодавці та застраховані особи, які відповідно до цього Закону сплачують страхові внески. Страховиком є Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Згідно ст.4 даного Закону страхуванню на випадок безробіття підлягають особи, які працюють на умовах трудового договору (контракту), включаючи тих, які проходять альтернативну (невійськову) службу, а також тих, які працюють неповний робочий тиждень, та на інших підставах, передбачених законодавством про працю.

Відповідно до ст. 38 Закону України „Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття”, роботодавець несе відповідальність за несвоєчасність реєстрації як платник страхових внесків, несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків, у тому числі страхових внесків, що сплачують застраховані особи через рахунки роботодавців. У разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальниками, у тому числі через ухилення від реєстрації як платника страхових внесків, або неповної їх сплати страхувальники сплачують суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню.

Порядок обчислення та сплати страхових внесків визначений Інструкцією про порядок обчислення і сплати внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття та обліку їх надходження до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, затвердженою Наказом Міністерства праці та соціальної політики України 18.12.2000 року №339.

Розмір страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття для роботодавців та застрахованих осіб встановлюється щорічно Верховною Радою України за поданням Кабінету  міністрів України одночасно із затвердженням Державного бюджету України на поточний рік. Страхові внески нараховуються на календарний рік для роботодавців –у відсотках до сум фактичних витрат на оплату праці найманих працівників. Роботодавці та застраховані особи сплачують страхові внески один раз на місяць в день одержання роботодавцями в установах банків коштів на оплату праці.

Згідно п.9.1 вищезгаданої Інструкції у разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальниками, у тому числі через ухилення від реєстрації як платника страхових внесків, або неповної їх сплати страхувальники сплачують суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню. Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків облікової ставки національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь її строк.

Як підтверджується матеріалами справи, а саме Актом №44 від 05.12.2006р. "Перевірки правильності нарахування, своєчасності і повноти перерахування страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття" за відповідачем рахувалася заборгованість по сплаті страхових внесків в сумі 8279,09 грн. за період з 01.01.2001р. по 05.12.2006р.

Із зазначеного Акта перевірки вбачається, що попередня перевірка  була проведена за період з 01.01.2001 року по 31.12.2003 року, за її результатами був складений Акт № 22 від 29.03.2004 року, згідно якого за відповідачем рахується борг  по страхових внесках до фонду, а саме: недоїмка в сумі 4 200,42 грн.; пеня в сумі 353,30 грн.; штраф за несвоєчасну реєстрацію як платника внесків в сумі 58,91 грн.

Рішенням господарського суду Тернопільської області від 28.07.2004р. по справі №5/106-1490 присуджено до стягнення з СГ ТОВ «Віра-2000»на користь виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття в Збаразькому районі - 4200,42 грн. недоїмки та 353,30 грн. пені, нарахованої  за період з 01.01.2001 року по 31.12.2003 року.

Окрім того, перевіркою встановленою, що за ТОВ «Віра 2000»рахується 8 279,09 грн. простроченої заборгованості, в тому числі 4200,42 грн. –прострочена заборгованість, яка виникла за період до 01.01.2004 року та стягнута з відповідача вищезазначеним рішенням суду та 4 078,67 грн. - прострочена заборгованість , яка виникла за період з 01.01.2004 року по 05.12.2006 року.

Згідно Акту перевірки №44 від 05.12.2006р. та розрахунку заборгованості відповідачу за період з 01.01.2004р. по 05.12.2006р. нарахована пеня в сумі 1197,58 грн.

Суму заборгованості та пені СГ ТОВ «Віра-2000»було зобов'язано  перерахувати до Фонду в десятиденний строк.

Таким чином, факт існування за відповідачем недоїмки по страхових внесках в сумі 4 078,67  грн. та пені в сумі 1 197,58 грн., нарахованої ТОВ «Віра-2000», с. Капустинці Збаразького району  Тернопільської області контролюючим органом за період з 01.01.2004 року по 05.12.2006 року, підтверджено представленими в матеріалах справи Актом перевірки № 44 від 05.12.2006 року, розрахунком заборгованості та пені за результатами перевірки, які підписано представником відповідача без заперечень. Результати перевірки не оскаржено відповідачем в порядку передбаченому чинним законодавством.

Відповідач в судовому засіданні підтвердив факт існування заборгованості перед позивачем, проте належних доказів добровільного погашення заборгованості по сплаті внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття суду не представив.

Враховуючи, що заборгованість відповідача доведено матеріалами справи, адміністративний позов про стягнення з  Товариства з обмеженою відповідальністю «Віра -2000», с. Капустинці Збаразького району Тернопільської області  - 5 276,25грн. заборгованості по внесках до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, за період з 01.01.04р. по 05.12.06р., з яких  4 078,67 грн. - недоїмка  та 1 197,58 грн.  - пеня за несвоєчасну сплату обов'язкових платежів, підлягає до задоволення як обґрунтований у заявленій сумі.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАСУ та зважаючи на  пільги, якими користується прокурор щодо сплати державного мита при поданні позову до суду,  судові витрати з відповідача стягненню не підлягають.

Стаття 258 КАС України передбачає, що за кожним судовим рішенням, яке набрало законної сили або яке належить виконати негайно, за заявою осіб, на користь яких воно ухвалено, видається один виконавчий лист.

На підставі наведеного, куруючись статтями 69-71, 86, 94, 99, 104, 158, 160, 161, 162, 163, 167 Кодексу Адміністративного судочинства України, Прикінцевими та перехідними положеннями Кодексу Адміністративного судочинства України, господарський суд господарський суд

ПОСТАНОВИВ:

1.          Адміністративний позов задовольнити.

2.          Стягнути із сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Віра-2000», с. Капустинці Збаразького району Тернопільської області, ідентифікаційний код 30891395 на користь Збаразького районного центру зайнятості –робочого органу виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового  державного соціального страхування України на випадок безробіття, вул. Ш.Алейхема,17, м. Збараж Тернопільської області , ідентифікаційний код 21157757 - 4078,67 грн. недоїмки та 1197,58 грн. пені.

3.          Виконавчий лист видати за заявою Збаразького районного центру зайнятості.

Постанова суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження. На постанову суду сторони мають право подати заяву про апеляційне її оскарження протягом десяти днів з дня складення постанови в повному обсязі „_12_” червня 2007 року до адміністративного суду апеляційної інстанції, а протягом двадцяти днів після подання заяви подати апеляційну скаргу.  

 

Суддя                                                                                                    І.М. Гирила

Дата ухвалення рішення11.06.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу761989
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —8а/116-1919

Постанова від 11.06.2007

Господарське

Господарський суд Тернопільської області

Гирила І.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні