Ухвала
від 03.08.2018 по справі 522/13676/18
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

03.08.2018

Справа № 522/13676/18

Провадження 1-кс/522/14133/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03серпня 2018року слідчийсуддя Приморськогорайонного судум.Одеси ОСОБА_1 ознайомившись зіскаргою адвоката ОСОБА_2 в інтересах ПАТ «Одеський коровай» на бездіяльність слідчого, -

ВСТАНОВИВ:

Адвокат ОСОБА_2 в інтересах ПАТ «Одеський коровай» звернулась до суду зі скаргою в порядку ст. 303 КПК України на бездіяльність слідчого СУ ГУНП в Одеській області ОСОБА_3 , згідно якої просить зобов`язати останнього виконати вказівки прокуратури Одеської області від 18.07.2018 року в повному обсязі: допитати службових осіб банківської установи щодо обставин укладання (відкриття кредитних ліній у іноземній валюті) договорів кредитування та іпотечних договорів, визначення оцінки вартості іпотечного майна; вирішити питання щодо вилучення усіх документів на підставі яких укладені договори між AT «СБЕРБАНК» та ПАТ «ОДЕСЬКИЙ КОРОВАЙ», ТОВ «БІЛГОРОД ДНІСТРОВСЬКА ПАЛЯНИЦЯ» та «ТОВ «КОТОВСЬКИЙ ХЛІБОЗАВОД»; ТОВ «ПРОІН-ВЕСТ БІЛДІНГ», а також ВАТ «Кримхліб» (код ЄДРПОУ 00381580), у тому числі звернення стягнення за рахунок майна останнього, набуття прав власності на нього; отримати інформацію від банківської установи щодо погашення позик (заборгованості); надати оцінку правомірності дій службових осіб майнових поручителів щодо можливості укладання договорів іпотек; допитати службових осіб позичальників та майнових поручителів, витребувати від них документи; у разі відмови у наданні документів учасниками провадження ініціювати їх вилучення у порядку тимчасового доступу; надати оцінку правомірності передачі у іпотеку гуртожитків; витребувати інформацію щодо касаційного оскарження наданих судових рішень; виконати інші слідчі дії, у яких виникне необхідність, у тому числі витребувати інформацію від заявників про розмірів оцінених збитків, яким спосіб їх завдання, призначити експертизу для підтвердження або спростування збитків.

Ознайомившись зі скаргою адвоката ОСОБА_2 в інтересах ПАТ «Одеський коровай» на бездіяльність слідчого, приходжу до висновку, що у відкритті провадження слід відмовити з наступних підстав.

Згідно ст. 303 КПК України, на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора:

1) бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення доЄдиного реєстру досудових розслідуваньпісля отримання заяви чи повідомлення про кримінальне правопорушення, у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогамистатті 169 цього Кодексу, а також у нездійсненні інших процесуальних дій, які він зобов`язаний вчинити у визначений цим Кодексом строк, - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, йогозахисникомчизаконним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження, володільцем тимчасово вилученого майна;

2) рішення слідчого, прокурора про зупинення досудового розслідування - потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження;

3) рішення слідчого про закриттякримінального провадження- заявником, потерпілим, його представником чи законним представником;

4) рішення прокурора про закриття кримінального провадження та/або провадження щодо юридичної особи - заявником, потерпілим, його представником чи законним представником, підозрюваним, його захисником чи законним представником, представником юридичної особи, щодо якої здійснюється провадження;

5) рішення прокурора, слідчого про відмову у визнанні потерпілим - особою, якій відмовлено у визнанні потерпілою;

6) рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора при застосуванні заходів безпеки - особами, до яких можуть бути застосовані заходи безпеки, передбачені законом;

7) рішення слідчого, прокурора про відмову в задоволенні клопотання про проведення слідчих (розшукових) дій, негласних слідчих (розшукових) дій - особою, якій відмовлено у задоволенні клопотання, її представником, законним представником чи захисником;

8) рішення слідчого, прокурора про зміну порядкудосудового розслідуваннята продовження його згідно з правилами, передбаченимиглавою 39 цього Кодексу, - підозрюваним, його захисником чи законним представником, потерпілим, його представником чи законним представником.

Скарги на інші рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора не розглядаються під час досудового розслідування і можуть бути предметом розгляду під час підготовчого провадження у суді згідно з правиламистатей 314-316 цього Кодексу.

Виходячи з наступного, ст. 303 КПК України визначено, які рішення, дії та бездіяльність слідчого, прокурора можуть бути оскаржені під час досудового розслідування і цей перелік є вичерпним.

Як вбачається із матеріалів, у своїй скарзі адвокат ОСОБА_2 порушує питання щодо зобов`язання слідчого виконати вказівки прокуратури Одеської області від 18.07.2018 року в повному обсязі: допитати службових осіб банківської установи щодо обставин укладання (відкриття кредитних ліній у іноземній валюті) договорів кредитування та іпотечних договорів, визначення оцінки вартості іпотечного майна; вирішити питання щодо вилучення усіх документів на підставі яких укладені договори між AT «СБЕРБАНК» та ПАТ «ОДЕСЬКИЙ КОРОВАЙ», ТОВ «БІЛГОРОД ДНІСТРОВСЬКА ПАЛЯНИЦЯ» та «ТОВ «КОТОВСЬКИЙ ХЛІБОЗАВОД»; ТОВ «ПРОІН-ВЕСТ БІЛДІНГ», а також ВАТ «Кримхліб» (код ЄДРПОУ 00381580), у тому числі звернення стягнення за рахунок майна останнього, набуття прав власності на нього; отримати інформацію від банківської установи щодо погашення позик (заборгованості); надати оцінку правомірності дій службових осіб майнових поручителів щодо можливості укладання договорів іпотек; допитати службових осіб позичальників та майнових поручителів, витребувати від них документи; у разі відмови у наданні документів учасниками провадження ініціювати їх вилучення у порядку тимчасового доступу; надати оцінку правомірності передачі у іпотеку гуртожитків; витребувати інформацію щодо касаційного оскарження наданих судових рішень; виконати інші слідчі дії, у яких виникне необхідність, у тому числі витребувати інформацію від заявників про розмірів оцінених збитків, яким спосіб їх завдання, призначити експертизу для підтвердження або спростування збитків.

Вважаю, що зазначені вимоги адвоката ОСОБА_2 виходять за межі ст. 303 КПК України, та не можуть бути предметом розгляду слідчим суддею під час досудового розслідування згідно ст. 303 КПК України.

Відповідно до ч. 4 ст. 304 КПК України, слідчий суддя, суд відмовляє у відкритті провадження лише у разі, якщо скарга подана на рішення, дію чи бездіяльність слідчого, прокурора, що не підлягає оскарженню.

Враховуючи викладене, вважаю, що у поданій скарзі не порушено питань, які можуть бути предметом розгляду слідчим суддею під час досудового розслідування, згідно ст. 303 КПК України.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. ст. 303-304 КПК України,-

УХВАЛИВ:

У відкритті провадження за скаргою адвоката ОСОБА_2 в інтересах ПАТ «Одеський коровай» на бездіяльність слідчого - відмовити.

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Одеської області протягом п`яти днів з дня отримання її копії.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення03.08.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу76206203
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —522/13676/18

Ухвала від 03.08.2018

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Самойленко Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні