Рішення
від 01.08.2018 по справі 658/2042/18
КАХОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 658/2042/18

(провадження №2-о/658/88/18)

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 серпня 2018 року м. Каховка Херсонської області

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

в складі головуючого судді Марків Т.А.,

за участю секретаря судового засідання Фокіної О.Ю.,

заявника ОСОБА_1,

у відкритому судовому засіданні розглянувши цивільну справу за заявою ОСОБА_2, заінтересована особа: Великоблаговіщенська сільська рада Горностаївського району Херсонської області - про встановлення факту родинних відносин,

встановив:

ОСОБА_2 звернувся до суду із заявою про встановлення факту родинних відносин між ним та його матір'ю ОСОБА_3, померлою ІНФОРМАЦІЯ_5.

В заяві (а.с. 2 - 4) та поясненнях, наданих ОСОБА_2 в судовому засіданні, відображена наступна позиція.

ІНФОРМАЦІЯ_5 після смерті матері заявника - ОСОБА_3 відкрилася спадщина, до складу якої входить земельна ділянка, розташована на території Великоблаговіщенської сільської ради.

ОСОБА_2 є спадкоємцем померлої за заповітом.

В свідоцтві про народження заявника його матір'ю зазначена ОСОБА_3.

Указані розбіжності допущені через те, що протягом певного часу його мати йменувалася прізвищем свого вітчима, а на час народження заявника вона не мала документів, що посвідчують особу. Через це дані про особу матері в свідоцтві про народження заявника записані з її слів.

З 05 березня 1979 року після видачі повторно свідоцтва про народження мати заявника йменувалася ОСОБА_3.

Зазначені неточності не дозволяють довести родинні відносини, що виключає оподаткування спадщини за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.

За вказаних обставин ОСОБА_2 просив встановити факт родинних відносин між ним та його матір'ю.

Представник заінтересованої особи в судове засідання не з'явився, подав заяву про розгляд справи за його відсутності, згідно з якою проти встановлення факту, що вимагається, не заперечував (а.с. 21).

Судом встановлено, що ОСОБА_3 народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в с. Дольск Любешівського району Волинської області. Підтверджуються указані обставини свідоцтвом про народження (а.с. 8).

Відповідно до свідоцтва про народження ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, уродженця с. Новоєлизаветівки Горностаївського району (а.с. 7), його матір'ю є ОСОБА_3.

На підставі державного акту серії НОМЕР_2 (а.с. 12) ОСОБА_3 на праві приватної власності належала земельна ділянка, розташована на території Великоблаговіщенської сільської ради Горностаївського району.

16 січня 2013 року ОСОБА_3 вчинено заповіт, яким визначено спадкоємцем усього належного їй на праві приватної власності майна ОСОБА_2

ІНФОРМАЦІЯ_5 у м. Каховці ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, уродженка с. Дольськ Любешівського району Волинської області, померла, що підтверджується свідоцтвом про смерть (а.с. 9).

Свідки ОСОБА_5 та ОСОБА_6, в судовому засіданні підтвердили факт того, що померла ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_3 є матір'ю ОСОБА_2

Як встановлено п. 1 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту родинних відносин між фізичними особами.

Згідно з пп. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, членами сім'ї фізичної особи першого ступеня споріднення для цілей розділу Податок на доходи фізичних осіб Податкового кодексу України вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у тому числі усиновлені.

Відповідно до пп. 174.2.1 а п. 174.2 ст. 174 Податкового кодексу України, об'єкти спадщини, що успадковується членами сім1ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення, оподатковуються за нульовою ставкою.

Суд вважає, що вимагаємий до встановлення факт породжує для заявника юридичні наслідки, від нього залежить реалізація права ОСОБА_2 на оподаткування доходу, отриманого ним в результаті прийняття спадщини, за нульовою ставкою.

Факт того, що померла ІНФОРМАЦІЯ_5 ОСОБА_3 є матір'ю заявника, знайшов своє підтвердження.

Керуючись ст.ст. 3 - 10, 13, 17 - 18, 263 - 265, 268, 315, 319 ЦПК України,

ухвалив:

Заяву ОСОБА_2 (адреса реєстраційного обліку місця проживання: АДРЕСА_1; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1), заінтересована особа: Великоблаговіщенська сільська рада Горностаївського району Херсонської області (адреса місцезнаходження: с. Велика Благовіщенка Горностаївського району Херсонської області, вул. Леніна, 12; код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України: 04400794) про встановлення факту родинних відносин задовольнити повністю.

Встановити факт того, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, є сином ОСОБА_3, померлої ІНФОРМАЦІЯ_5 у м. Каховці Херсонської області.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до апеляційного суду Херсонської області через Каховський міськрайонний суд Херсонської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення суду, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Т.А. Марків

Дата ухвалення рішення01.08.2018
Оприлюднено05.09.2018
Номер документу76224208
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —658/2042/18

Ухвала від 01.08.2018

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Марків Т. А.

Рішення від 01.08.2018

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Марків Т. А.

Ухвала від 12.06.2018

Цивільне

Каховський міськрайонний суд Херсонської області

Марків Т. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні