Ухвала
від 04.09.2018 по справі 382/1246/18
ЯГОТИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 382/1246/18

УХВАЛА

Іменем України

04.09.2018 Яготинський районний суд Київської області в складі:

головуючого судді Кисіль О.А.

при секретарі Твердохліб Г.М.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м.Яготин Київської області справу за позовом ОСОБА_1, в особі представника ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про визнання права власності на спадкове майно та зустрічний позов ОСОБА_3 в особі представника ОСОБА_4 до ОСОБА_1 про визнання права власності на спадкове майно.

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до Яготинського районного суду з позовною заявою до ОСОБА_3 про визнання права власності на спадкове майно, в котрій зазначено, що 5 січня 2018 року померла мати позивача - ОСОБА_5. Після її смерті залишилося спадкове майно у вигляді земельної ділянки площею 4,56 га, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Черняхівської сільської ради Яготинського району Київської області, а також житлового будинку, з господарськими будівлями та спорудами, що розташований по вул. Крамаренка, 23 в с. Черняхівка Яготинського району Київської області. Відповідно до ст. 1261 ЦК України позивач та відповідачка по справі - діти померлої - є спадкоємцями першої черги за законом. В передбачений законодавством термін сторони звернулися до приватного нотаріуса Яготинського районного нотаріального округу ОСОБА_6 із заявами про відмову від прийняття спадщини по заповіту, та подали заяви про прийняття спадщини за законом як спадкоємці першої черги. Дані дії були зроблені сторонами для того, щоб розподілити спадкове майно (як вони вважають) порівну, тобто ОСОБА_1 - мав намір (за згодою ОСОБА_3В.) успадкувати житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташований в с. Черняхівка Яготинського району Київської області по вулиці Крамаренка, 23, оскільки він проживає, користується та доглядає дане спадкове майно, а відповідачка в свою чергу - успадковує земельну ділянку, площею 4,56 га, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Однак, як з'ясувалось на даний час, одержати в нотаріальній конторі свідоцтво про право на спадщину за законом на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташований в с. Черняхівка Яготьинського району Київської області по вул. Крамаренка, 23, позивач не може, оскільки правовстановлюючі документи на вищевказане спадкове майно відсутні. Тобто згідно довідки Чрняхівської сільської ради Яготинського району Київської області за №165 від 22.06.2018 року житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташований в с. Черняхівка Яготьинського району Київської області по вул. Крамаренка, 23, по записам погосподарської книги №6, особовий рахунок №0435-1 облітується за ОСОБА_5, яка померла 5 січня 2018 року, проте свідоцтво про право власності на дане нерухоме майно за час життя нею не отримано.

За змістом Інструкції про порядок реєстрації будинків та домоволодінь у містах і селищах міського типу Української РСР, затверджена заступником Міністра комунального господарства Української РСР від 31 січня 1966 року, яка втратила чинність на підставі наказу Держжитлокомунгоспу від 31 грудня 1995 року № 56, передбачено обов'язкову реєстрацію (інвентарізацію) будинків і домоволодінь у межах міст і селищ, в тому числі й на підставі записів у погосподарських книгах (п.20 Інструкції). До компетенції виконкомів місцевих Рад відносилось також питання узаконення цих будівель та внесення записів про право власності на будинки за громадянами у погосподарські книги місцевих Рад. Погосподарські книги є особливою формою статистичного обліку, що здійснюється в Україні (УРСР) із 1979 року. В погосподарських книгах при визначенні року побудування зазначається рік введення в експлуатацію будинку. На виконання постанови Ради Міністрів УРСР від 11 березня 1985 року за № 105 у 1985-1988 роках сільськими, селищними, районними Радами народних депутатів ухвалювалось рішення щодо оформлення права власності та реєстрації будинків у бюро технічної інвентаризації за даними погосподарських книг сільських, селищних Рад із додатками списків громадян, яким ці будинки належали.

Згідно п. 62 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій державними нотаріальними конторами Української РСР підтвердженням приналежності будинку, який знаходиться в сільському населеному пункті, можуть бути відповідні довідки виконавчого комітету сільської Ради депутатів трудящих, які видавалися в тому числі і на підставі записів у погосподарських книгах.

Таким чином, записи у погосподарських книгах визнавались в якості актів органів влади (публічних актів), що підтверджують право приватної власності. Виникнення права власності на житлові будинки, споруди не залежало від державної реєстрації цього права.

Відповідно до Постанови Пленуму Верховного Суду України від 30.05.2008 року №7 Про судову практику у справах про спадкування , записи у погосподарських книгах визнавались в якості актів органів влади (публічних актів), що підтверджують право приватної власності. При вирішенні питання щодо визнання права власності на житлові будинки, споруди у порядку спадкування, записи у погосподарських книгах оцінюються у сукупності з іншими доказами, наприклад, ухваленими органами місцевого самоврядування рішеннями про оформлення права власності громадян на будинки, технічним паспортом на будівлі, документами про відведення в установленому порядку земельних ділянок під забудову тощо.

Враховуючи викладене, представник позивача просив визнати за ОСОБА_1право власності на 1/2 частину житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що розташований по вул. Крамаренка, 23 в с. Черняхівка Яготинського району Київської області, а також визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/2частину земельної ділянки площею 4,56 га, кадастровий номер 3225589000:03:007:0061, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Черняхівської сільської ради Яготинського району Київської області.

В зустрічний позовні заяві поданій ОСОБА_3 до ОСОБА_1 про визнання права власності на спадкове майно, зазначено, що 5 січня 2018 року померла мати сторін - ОСОБА_5. Після її смерті залишилося спадкове майно у вигляді земельної ділянки площею 4,56 га, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Черняхівської сільської ради Яготинського району Київської області, а також житлового будинку, з господарськими будівлями та спорудами, що розташований по вул. Крамаренка, 23 в с. Черняхівка Яготинського району Київської області. В передбачений законодавством термін ОСОБА_3 звернулася до приватного нотаріуса Яготинського районного нотаріального округу ОСОБА_6 0.В. із заявою про відмову від прийняття спадщини по заповіту, та сторони по справі подали заяви про прийняття спадщини за законом як спадкоємці першої черги.Відповідно до ст. 1261 ЦК України ОСОБА_1 та ОСОБА_3 є спадкоємцями майна померлої матері за законом. Дійсно вказані дії, як було вказано позивачем в первісному позові, було вчинено нами з метою розподілу спадкового майна та за нашою домовленістю з ОСОБА_1 повинен бути зроблений нотаріальний договір про перерозподіл спадкового майна, а саме за ОСОБА_1 - визнано право власності на житловий будинок, з господарськими будівлями та спорудами по вулиці Крамаренка, 23 в с. Черняхівка Яготинського району Київської області(оскільки у даному будинку протягом тривало часу ОСОБА_1 проживає разом із своєю родиною), а за ОСОБА_3 - повинно бути визнано право власності на земельну ділянку площею 4,56 га, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Черняхівської сільської ради Яготинського району Київської області, оскільки я маю інше житло та постійно проживаю за межами ІНФОРМАЦІЯ_1. Однак, останнім часом між сторонами по справі виникли певні непорозуміння з приводу успадкування майна, позивач за первісним позовом незважаючи на їх домовленість хоче також успадкувати 1/2 частину земельної ділянки площею 4,56 га, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Черняхівської сільської ради Яготинського району Київської області, в зв'язку з чим не надає їй оригінали документів на дане майно. В той же час, вона вважає, що згідно їх домовленості право власності на земельну ділянку площею 4,56 га, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Черняхівської сільської ради Яготинського району Київської області, повинно все ж таки бути визнано за мною одноособово, в зв'язку з чим вона вимушена звернутися з даним позовом.

Відповідно до п. 4.15. розділу 3 Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого Наказом Міністерства юстиції України за №296/5 зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 22.02.2012 року за №282/20595, видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, проводиться нотаріусом після подання право встановлюючих. документів щодо належності цього майна спадкодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього майна.

Враховуючи викладене, просила визнати за ОСОБА_3право власності на земельну ділянку площею 4,56 га, кадастровий номер 3225589000:03:007:0061, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Черняхівської сільської ради Яготинського району Київської області.

До суду надійшла мирова угода по даній справі.

Сторони дійшли мирової угоди, згідно умов котрої сторони дійшли згоди, щодо визнання права власності на спадкове майно, в зв'язку з чим спір, що став підставою для пред'явлення позову та зустрічного позову на підставі якого здійснюється дане судове провадження є вирішеним в повному обсязі і сторони підписанням даної угоди засвідчують, що спір вирішено.

Перевіривши матеріали справи, враховуючи думку сторін, та те, що сторонам зрозуміло правові наслідки закриття провадження у справі, умови мирової угоди не суперечать закону та не порушують права, свободи, інтереси інших осіб, суд вважає, що мирова угода може бути визнана судом, а провадження в справі підлягає до закриття.

Керуючись ст.ст. 200, 255, 207, 208 ЦПК України, суд

УХВАЛИВ:

Затвердити мирову угоду, укладену між сторонами по справі за позовом ОСОБА_1, в особі представника ОСОБА_2 до ОСОБА_3 про визнання права власності на спадкове майно та зустрічним позовом ОСОБА_3 в особі представника ОСОБА_4 до ОСОБА_1 про визнання права власності на спадкове майно, згідно умов котрої, за ОСОБА_1визнається право власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами, що розташований по вул. Крамаренка, 23 в с. Черняхівка Яготинського району Київської області; за ОСОБА_3визнається право власності на земельну ділянку площею 4,56 га, кадастровий номер 3225589000:03:007:0061, яка призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Черняхівської сільської ради Яготинського району Київської області.

Сторони домовилися, що судові витрати розподілені між ними у відповідності до сплачених при подачі позову до суду, жодна сторона не має претензій стосовно судового збору до іншої сторони.

Провадження в справі закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Київської області шляхом подачі через Яготинський районний суд апеляційної скарги протягом 15 днів з дня її проголошення.

Суддя Кисіль О.А.

СудЯготинський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення04.09.2018
Оприлюднено05.09.2018
Номер документу76226396
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —382/1246/18

Ухвала від 04.09.2018

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Кисіль О. А.

Ухвала від 04.09.2018

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Кисіль О. А.

Ухвала від 07.08.2018

Цивільне

Яготинський районний суд Київської області

Кисіль О. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні