Рішення
від 18.07.2018 по справі 766/8717/18
ХЕРСОНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 766/8717/18

н/п 2/766/6536/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 липня 2018 року Херсонський міський суд Херсонської області в складі:

головуючого - судді Прохоренко В.В.,

секретар Красновський В.І.,

розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Державного підприємства "Державне науково-виробниче підприємство "Винконсервпроект" про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Державного підприємства "Державне науково-виробниче підприємство "Винконсервпроект" про стягнення нарахованої, але не виплаченої заробітної плати, посилаючись на те, що працював у відповідача на посаді в.о. директора. За період з квітня 2016 року по 31.12.2016 року заробітна плата позивачу не виплачена через відсутність грошових коштів на підприємстві. Заборгованість по заробітній платі складає 40157,73 грн. Оскільки відповідач не здійснив розрахунок по заробітній платі з позивачем, то позивач просив стягнути з ДП "Державне науково-виробниче підприємство "Винконсервпроект" на його користь заборгованість по заробітній платі в сумі 40157,73 грн.

Ухвалою суду від 15.05.2018 року відкрито провадження та призначено розгляд справи в порядку спрощеного провадження.

Ухвалою від 15.05.2018 року відмовлено в задоволенні заяви позивача про забезпечення позову.

Відповідно до ч. 5 ст. 279 ЦПК України суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Клопотань про виклик сторін у судове засідання не надходило.

Відповідач відзив на позов не надав.

Дослідивши матеріали справи суд встановив наступні обставини та відповідні їм правовідносини.

Із матеріалів справи вбачається, що відповідно до наказу №2 від 05.01.2015 року ОСОБА_1 призначено виконуючим обов'язки директора ДП "Державне науково-виробниче підприємство "Винконсервпроект" з 16.01.2016 року на умовах, визначених контрактом від 18.03.2013 року №4694 в редакції від 30.10.2015 року.08.12.2016року.

Відповідно до довідки №2 від 05.01.2017 року, виданої ДП "Державне науково-виробниче підприємство "Винконсервпроект" борг з виплати заробітної плати ОСОБА_1 за період з 01.04.2016 року по 31.12.2016 року складає 40157,73 грн.

Частиною 1 ст. 1 ЗУ "Про оплату праці" встановлено, що заробітна плата - це винагорода, обчислена, як правило, у грошовому виразі, яку за трудовим договором роботодавець виплачує працівникові за виконану ним роботу.

Згідно зі ст. 115 КзПП України заробітна плата виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки, встановлені колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не рідше двох разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує шістнадцяти календарних днів, та не пізніше семи днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. У разі коли день виплати заробітної плати збігається з вихідним, святковим або неробочим днем, заробітна плата виплачується напередодні. Розмір заробітної плати за першу половину місяця визначається колективним договором або нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками, обраними і уповноваженими трудовим колективом), але не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника. Заробітна плата працівникам за весь час щорічної відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до початку відпустки. Статтею 21 ЗУ "Про оплату праці" передбачено, що працівник має право на оплату своєї праці відповідно до актів законодавства і колективного договору на підставі укладеного трудового договору. Розмір заробітної плати може бути нижчим за встановлений трудовим договором та мінімальний розмір заробітної плати у разі невиконання норм виробітку, виготовлення продукції, що виявилася браком, та з інших, передбачених чинним законодавством причин, які мали місце з вини працівника. Забороняється будь-яке зниження розмірів оплати праці залежно від походження, соціального і майнового стану, расової та національної належності, статі, мови, політичних поглядів, релігійних переконань, членства у професійній спілці чи іншому об'єднанні громадян, роду і характеру занять, місця проживання.

Відповідно до ч. 2 ст. 233 КЗпП у разі порушення законодавства про оплату праці працівник має право звернутися до суду з позовом про стягнення належної йому заробітної плати без обмеження будь-яким строком.

Відповідач не надав доказів на підтвердження виплати заборгованості по заробітній платі ОСОБА_1

За таких обставин суд приходить до висновку, що права позивача були порушені, а тому є підстави для задоволення позовних вимог.

Відповідно до положень ч. 1 ст. 430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішення суду у справах про присудження працівникові виплати заробітної плати, але не більше ніж за один місяць.

Відповідно до ч. 1 ст. 141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог, отже в зв'язку з задоволення позову з відповідача на користь держави підлягають стягненню 704,80 грн. в рахунок відшкодування витрат по сплаті судового збору.

На підставі викладеного, ст. ст. 21 , 115, 233 КЗпП України , керуючись ст.ст. 4-13 , 19 , 81 , 141, 258 , 259 , 263-265 , 279, 430 ЦПК України , суд,

в и р і ш и в :

Позов задовольнити.

Стягнути з Державного підприємства "Державне науково-виробниче підприємство "Винконсервпроект" (місце знаходження: м. Херсон, вул. Червонофлотська (Богородицька), буд. №124, код юридичної особи в ЄДРПОУ 14141394) на користь ОСОБА_1 (місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1) заборгованість по нарахованій, але невиплаченій заробітній платі в сумі 40157,73 грн.

Стягнути з Державного підприємства "Державне науково-виробниче підприємство "Винконсервпроект" (місце знаходження: м. Херсон, вул. Червонофлотська (Богородицька), буд. №124, код юридичної особи в ЄДРПОУ 14141394) в дохід держави судовий збір в розмірі 704,80 грн.

Рішення суду в межах стягнення суми заробітної плати за один місяць допустити до негайного виконання.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Апеляційного суду Херсонської області протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення суду.

У разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, або розгляд справи без повідомлення (виклику) учасників справи, суд підписує рішення без його проголошення.

Датою ухвалення рішення є дата його проголошення (незалежно від того, яке рішення проголошено - повне чи скорочене). Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення.

Відповідно до Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України, до для початку функціонування Єдиної судової інформаційно - телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через Херсонський міський суд Херсонської області.

Суддя В.В. Прохоренко

СудХерсонський міський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення18.07.2018
Оприлюднено06.09.2018
Номер документу76260095
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —766/8717/18

Рішення від 18.07.2018

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Прохоренко В. В.

Ухвала від 15.05.2018

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Прохоренко В. В.

Ухвала від 15.05.2018

Цивільне

Херсонський міський суд Херсонської області

Прохоренко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні