Постанова
від 30.08.2018 по справі 161/7755/17
КАСАЦІЙНИЙ КРИМІНАЛЬНИЙ СУД ВЕРХОВНОГО СУДУ

Постанова

Іменем України

30 серпня 2018 р.

м. Київ

справа № 161/7755/17

провадження № 51-3518км18

Верховний Суд колегією суддів Другої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

суддів: ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

секретаря

судового засідання ОСОБА_4 ,

за участю:

прокурора ОСОБА_5

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу директора ТОВ «Українсько-німецька лабораторія» ОСОБА_6 на ухвалу Апеляційного суду Волинської області від 02 червня 2017 року про відмову у відкритті провадження за її апеляційною скаргою на ухвалу слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області від 19 травня 2017 року,

Зміст оскаржених судових рішень і встановлені судами першої та апеляційної інстанцій обставини

Ухвалою слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області від 19 травня 2017 року надано дозвіл на проведення документальної позапланової податкової перевірки фінансово-господарської діяльності ТОВ«Українсько-Німецька лабораторія» (код 37669341 юридична адреса: 43000, Волинська область, м. Луцьк, вул.Крилова, 4/1, фактична адреса: 43025, волинська область, м. Луцьк вул. Богдана Хмельницького, 12) із питань дотримання вимог податкового, валютного та іншого законодавства за період 01 червня 2014 року по 16 травня 2017 року, проведення якої доручено спеціалістам Головного управління ДФС у Волинській області.

Ухвалою Апеляційного суду Волинської області від 02 червня 2017 року відмовлено у відкритті провадження за апеляційною скаргою ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області від 19 травня 2017 року.

Вимоги касаційної скарги і узагальнені доводи особи, яка її подала

У касаційній скарзі директор ТОВ «Українсько-німецька лабораторія» ОСОБА_6 порушує питання про скасування оскаржуваного судового рішення та призначення нового розгляду в суді апеляційної інстанції. На обґрунтування своїх вимог зазначає, що апеляційним судом допущені істотні порушення вимог кримінального процесуального закону, оскільки при відмові у відкритті апеляційного провадження не враховано загальні засади кримінального судочинства, які регламентують право на доступ до правосуддя та на оскарження процесуальних рішень, а також норми Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та практику Європейського суду з прав людини. Також наводить доводи на обґрунтування своєї позиції щодо незгоди з ухвалою слідчого судді, вважаючи її незаконною.

Позиції інших учасників судового провадження

Прокурор ОСОБА_5 вважала, що оскаржуване рішення суду апеляційної інстанції підлягає скасуванню з призначенням нового розгляду провадження вцьому суді.

Мотиви Суду

Заслухавши доповідь судді, доводи прокурора, перевіривши матеріали провадження та доводи, наведені у касаційній сказі, колегія суддів дійшла такого висновку.

Відповідно до частин 5, 6 ст. 13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» № 1402-VIII від 02 червня 2016 рокувисновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, є обов`язковими для всіх суб`єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить відповідну норму права. Висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, враховуються іншими судами при застосуванні таких норм права.

У касаційній скарзі йдеться про можливість оскарження в апеляційному порядку ухвали слідчого судді, постановленої під час досудового розслідування про надання дозволу на проведення позапланових перевірок, а також про незаконність відмови у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою на вказане рішення.

Висновки щодо застосування норм права, які регламентують право на оскарження в апеляційному порядку ухвали слідчого судді, постановленої під час досудового розслідування про надання дозволу на проведення позапланових перевірок, викладені в постановах Великої Палати Верховного Суду від 23 травня 2018 року (справа №243/6674/17-к та справа № 237/1459/17 ), де зазначено, що суд апеляційної інстанції під час вирішення питання про відкриття провадження за апеляційною скаргою на рішення слідчого судді про надання дозволу на проведення позапланових перевірок, яке не передбачено КПК України, повинен керуватися приписами ч. 6 ст. 9 КПК України щодо застосування загальних засад кримінального провадження, визначених ч. 1 ст. 7 КПК України, до яких, зокрема, віднесено забезпечення права на оскарження процесуальних рішень, дій чи бездіяльності (п.17 ч.1 ст.7, ст.24 КПК України).

Таким чином, згідно з висновками, викладеним у зазначених вище постановах Великої Палати Верховного Суду, апеляційні суди зобов`язані відкривати апеляційне провадження за скаргами на ухвали слідчих суддів про надання дозволу на проведення позапланових перевірок, а відмова у відкритті провадження є істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону.

Ураховуючи однаковість предмета перегляду (ухвала судді-доповідача (суду) апеляційної інстанції, постановлена в порядку ч. 4 ст. 399 КПК України, якою відмовлено у відкритті провадження за апеляційною скаргою на ухвалу слідчого судді про призначення позапланової документальної перевірки), з огляду на положення частин 5, 6 ст. 13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» № 1402-VIII від 02 червня 2016 рокуколегія суддів вважає, що ухвала судді-доповідача суду апеляційної інстанції підлягає скасуванню із призначенням нового розгляду в суді апеляційної інстанції.

При новому розгляді апеляційному суду необхідно врахувати наведене та прийняти законне й обґрунтоване рішення.

Одночасно доводи, наведені у касаційній скарзі щодо незаконності ухвали слідчого судді, то касаційна скарга у цій частині є неприйнятною, оскільки відповідно до ст. 424 КПК України ухвала слідчого судді оскарженню в касаційному порядку не підлягає, а отже судове рішення у цій частині не може бути предметом перегляду суду касаційної інстанції.

Керуючись статтями 433, 436, 441, 442КПК України, п.15 «Перехідні положення» КПК України (в редакції Закону України від 3 жовтня 2017 року № 2147-VIII), Суд

ухвалив:

касаційну скаргу директора ТОВ «Українсько-німецька лабораторія» ОСОБА_6 задовольнити частково.

Ухвалу Апеляційного суду Волинської області від 02 червня 2017 року про відмову у відкритті провадження за апеляційною скаргою директора ТОВ «Українсько-німецька лабораторія» ОСОБА_6 на ухвалу слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області від 19 травня 2017 року скасувати та призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Постанова є остаточною йоскарженню не підлягає.

С у д д і:

ОСОБА_1 ОСОБА_2 ОСОБА_3

СудКасаційний кримінальний суд Верховного Суду
Дата ухвалення рішення30.08.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу76262515
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —161/7755/17

Ухвала від 11.10.2018

Кримінальне

Волинський апеляційний суд

Гапончук В. В.

Постанова від 30.08.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Могильний Олег Павлович

Ухвала від 26.04.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Могильний Олег Павлович

Ухвала від 15.03.2018

Кримінальне

Касаційний кримінальний суд Верховного Суду

Могильний Олег Павлович

Ухвала від 20.09.2017

Кримінальне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Солодков Андрій Андрійович

Ухвала від 05.07.2017

Кримінальне

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Солодков Андрій Андрійович

Ухвала від 19.05.2017

Кримінальне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Ющук О. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні