Рішення
від 29.08.2018 по справі 916/48/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"29" серпня 2018 р.м. Одеса Справа № 916/48/18

Господарський суд Одеської області у складі судді Щавинської Ю.М.

секретар судового засідання Аганін В.Ю.

при розгляді справи за позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю „Даском Трейд» (65012, вул. Пушкінська, 36, оф. 401, м. Одеса)

до відповідача: Фізичної особи, що здійснює економічну діяльність ADIX PAULINA SZEWCZAK (ОСОБА_1 Шевчак) (95050, Польша, Воєводство Лодзь, м. Константинов Лодзки, вул. Заяча, буд. 9)

про стягнення заборгованості у розмірі 57 500,00 доларів США

за участю представників сторін:

від позивача: ОСОБА_2 - довіреність №б/н від 29.01.2018р.;

від відповідача: не з'явився.

ВСТАНОВИВ:

05.01.2018р. Товариство з обмеженою відповідальністю „Даском Трейд» звернулось до Господарського суду Одеської області з позовною заявою до Фізичної особи, що здійснює економічну діяльність ADIX PAULINA SZEWCZAK (ОСОБА_1 Шевчак), в якій просить суд стягнути з відповідача заборгованість за контрактом купівлі-продажу №06/13 від 13.06.2017р. у розмірі 57 500 доларів США.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає про порушення Фізичною особою, що здійснює економічну діяльність ADIX PAULINA SZEWCZAK (ОСОБА_1 Шевчак) умов укладеного між сторонами контракту купівлі-продажу товару №06/13 від 13.06.2017р. в частині повної та своєчасної оплати поставленого товару.

Ухвалою Господарського суду Одеської області (суддя Демешин О.А.) від 09.01.2018р. позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю „Даском Трейд» залишено без руху, у зв'язку із її невідповідністю вимогам ст. 162 ГПК України.

29.01.2018р. до канцелярії суду за вх.№1848/18 від позивача надійшла заява, якою останній недоліки позовної заяви усунув в повному обсязі.

30.01.2018р. на підставі розпорядження керівника апарату Господарського суду Одеської області, у зв'язку із перебуванням судді Демешина О.А. у відпустці з 29.01.2018р. по 02.02.2018р., призначено повторний автоматичний розподіл позовної заяви вх.№50/18 від 05.01.2018р., за результатами якого вказану позовну заяву розподілено судді Господарського суду Одеської області Щавинській Ю.М.

Ухвалою Господарського суду Одеської області (суддя Щавинська Ю.М.) від 01.02.2018р. відкрито провадження у справі № 916/48/18, справу прийнято до розгляду за правилами загального позовного провадження.

З огляду на необхідність належного повідомлення відповідача про час та місце розгляду справи, який, як зазначено позивачем у позовній заяві, знаходиться за адресою: 95050, Польша, Воєводство Лодзь, м. Константинов Лодзки, вул. Заяча, буд. 9, вищевказаною ухвалою суду підготовче засідання у даній справі призначено на 09.07.2018р. о 14год.00хв., провадження у справі зупинено до вказаної дати.

Крім того, ухвалою суду від 01.02.2018р. було передбачено, що у випадку, якщо повідомлення про місце та час розгляду справи буде вручено відповідачу своєчасно, за відсутності підстав для відкладення підготовчого засідання, суд врахує це і здійснить розгляд справи по суті в день судового засідання 29.08.2018р. об 11:00.

З метою належного повідомлення відповідача - Фізичної особи, що здійснює економічну діяльність ADIX PAULINA SZEWCZAK (ОСОБА_1 Шевчак) про розгляд вказаної справи, 28.02.2018р., на виконання пункту 3 статті 3 Договору між Україною і ОСОБА_3 про правову допомогу та правові відносини у цивільних і кримінальних справах", Господарським судом Одеської області було направлено на адресу Головного територіального управління юстиції в Одеській області клопотання про вручення документів у цивільній справі, заповнене на українській та російській мовах; а також ухвалу про відкриття провадження у справі №916/48/18 від 01.02.2018р. та позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Турист" з перекладом на англійську мову, для їх подальшого скерування до компетентних органів ОСОБА_3.

03.04.2018р. до суду надійшов лист Головного територіального управління юстиції в Одеській області стосовно направлення матеріалів доручення до Окружного суду м. Лодзь.

19.06.2018р. до суду надійшов лист відповідного державного органу держави ОСОБА_3 разом із підтвердженням вручення ухвали Господарського суду Одеської області безпосередньо PAULINA SZEWCZAK (а.с.80).

Ухвалою суду від 09.07.2018р. судом поновлено провадження по справі. Крім того ухвалою суду від 09.07.2018р. судом закрито підготовче провадження у справі № 916/48/18 із призначенням справи до розгляду по суті в засіданні суду на 29.08.2018р. об 11 год. 00хв.

Представник позивача у судовому засіданні 29.08.2018р. позовні вимоги підтримав в повному обсязі, просив суд задовольнити позов.

Відповідач - Фізична особа, що здійснює економічну діяльність ADIX PAULINA SZEWCZAK (ОСОБА_1 Шевчак) про час та місце судових засідань повідомлявся належним чином, а саме в порядку, передбаченому ст.367 ГПК України, шляхом направлення через Головне територіальне управління юстиції в Одеській області судового доручення, у судові засідання не з'являвся, про поважність причин відсутності не повідомив, відзив на позовну заяву та витребувані судом документи не надав.

При цьому суд зазначає, що виконання судового доручення Господарського суду Одеської області про вручення документів Фізичній особі, що здійснює економічну діяльність ADIX PAULINA SZEWCZAK (ОСОБА_1 Шевчак) підтверджується відповідними документами, які були складені у зв'язку із його виконанням (а.с.80-81).

Приймаючи до уваги викладене, суд вважає за можливе розглянути справу без участі представника відповідача, за наявними в ній матеріалами відповідно до п.9 ст.165 ГПК України.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представника позивача, надані в ході розгляду справи, проаналізувавши наявні у справі докази у сукупності та давши їм відповідну правову оцінку, суд дійшов наступних висновків:

Відповідно до статті 365 Господарського процесуального кодексу України іноземні суб'єкти господарювання мають такі самі процесуальні права і обов'язки, що і суб'єкти господарювання України, крім винятків, встановлених законом або міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України.

Згідно до ст.3 Господарського процесуального кодексу України судочинство в господарських судах здійснюється відповідно до Конституції України, цього Кодексу, Закону України "Про міжнародне приватне право", Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України. Якщо міжнародним договором України встановлено інші правила судочинства, ніж ті, що передбачені цим Кодексом, іншими законами України, застосовуються правила міжнародного договору.

При цьому правовідносини, пов'язані з усіма видами зовнішньоекономічної діяльності в Україні, регулюються положеннями Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність", а питання, що виникають у сфері приватноправових відносин з іноземним елементом (хоча б один учасник правовідносин є іноземцем, особою без громадянства або іноземною особою; об'єкт правовідносин знаходиться на території іноземної держави; юридичний факт, який впливає на виникнення, зміну або припинення правовідносин, мав чи має місце на території іноземної держави), у тому числі й питання підсудності судам України справ з іноземним елементом, вирішуються згідно із Законом України "Про міжнародне приватне право".

Закон України "Про міжнародне приватне право" (пункт 1 частини 1 статті 1) визначає приватноправові відносини як відносини, які ґрунтуються на засадах юридичної рівності, вільному волевиявленні, майновій самостійності, суб'єктами яких є фізичні та юридичні особи.

Згідно зі статтею 38 Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність" спори, що виникають між суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності, іноземними суб'єктами господарської діяльності у процесі такої діяльності можуть розглядатися судами України, а також за згодою сторін спору Міжнародним комерційним арбітражним судом та Морською арбітражною комісією при Торгово-промисловій палаті України та іншими органами вирішення спору, якщо це не суперечить чинним законам України або передбачено міжнародними договорами України.

За статтею 76 Закону України "Про міжнародне приватне право" суди можуть приймати до свого провадження і розглядати будь-які справи з іноземним елементом, зокрема у випадку, якщо сторони передбачили своєю угодою підсудність справи з іноземним елементом судам України, крім випадків виключної підсудності у справах з іноземним елементом, передбачених у статті 77 цього Закону.

Як вбачається з матеріалів справи, згідно до розділу 7 контракту №06/13 купівлі продажу товару від 13.06.2017р. (а.с.13-16) будь-який спір, який може виникнути в зв'язку з цим контрактом буде вирішуватися на основі взаємних погоджень. У разу якщо сторони не дійшли згоди, то такі розбіжності вирішуються в судовому порядку. Усі спори, що виникають при виконанні даного контракту, підлягають розгляду в господарських судах України за місцезнаходженням Продавця, із застосуванням процесуального права України.

Враховуючи погодження сторонами за умовами контракту вирішення спорів в господарських судах України, суд вважає, що спір правомірно передано на розгляд до Господарського суду Одеської області.

Вирішуючи питання щодо права, яке застосовується судом, суд вказує наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України "Про міжнародне приватне право" право, що підлягає застосуванню до приватноправових відносин з іноземним елементом, визначається згідно з колізійними нормами та іншими положеннями колізійного права цього Закону, інших законів, міжнародних договорів України.

Відповідно до ч.1 ст. 5 Закону України "Про міжнародне приватне право" у випадках, передбачених законом, учасники (учасник) правовідносин можуть самостійно здійснювати вибір права, що підлягає застосуванню до змісту правових відносин.

Відповідно до ст. 43 розділу VI "Колізійні норми щодо договірних зобов'язань" Закону "Про міжнародне приватне право" сторони договору згідно із статтями 5 та 10 цього Закону можуть обрати право, що застосовується до договору, крім випадків, коли вибір права прямо заборонено законами України.

Враховуючи погодження сторонами при вирішення спорів застосування процесуального законодавства України, саме вказане законодавство підлягає застосуванню до спірних правовідносин.

Вирішуючи спір по суті, суд зазначає наступне .

Відповідно до ст. 175 ГК України майново-господарськими визнаються цивільно-правові зобов'язання, що виникають між учасниками господарських відносин при здійсненні господарської діяльності, в силу яких зобов'язана сторона повинна вчинити певну господарську дію на користь другої сторони або утриматися від певної дії, а управлена сторона має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку. Майнові зобов'язання, які виникають між учасниками господарських відносин, регулюються Цивільним кодексом України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Згідно ст. 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст. 626 ЦК України договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

У відповідності до статті 655 ЦК України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Як вбачається з матеріалів справи, 13.06.2017р. між ТОВ "Даском Трейд" (Продаець) та

ADIX PAULINA SZEWCZAK (ОСОБА_1 Шевчак) (Покупець) укладено контракт №06/13 купівлі продажу товару (а.с.13-16), згідно до умов якого Продавець зобов'язався продати товар, а Покупець прийняти та оплатити товар згідно з інвойсом.

Згідно до п. 1.2. контракту кількість, ціна та якість товару вказані в інвойсі, який є додатком до контракту.

У відповідності до п. 2.1. контракту ціна товару повинна бути узгоджена сторонами і зазначається в інвойсі.

Загальна сума договору становить 57 500 доларів США (п.2.4. контракту).

Покупець оплачує продавцеві придбаний товар на умовах відстрочення свого платежу по мірі реалізації цього товару (але не пізніше 120 днів з дати оформлення Вантажної митної декларації на товар). За взаємною домовленістю сторін товар може бути оплачений на умовах передоплати платежів, в розмірі та в строки, обумовлені в інвойсах на кожну конкретну партію товару (п.3.1. контракту).

Пунктом 3.2. контракту встановлено, що розрахунок між сторонами проводиться в доларах США, шляхом перерахування валютних коштів на банківський рахунок Продавця.

Відповідно до розділу 4 контракту, яким сторони погодили умови поставки, датою поставки вважається дата, зазначена в транспортному документі; перехід права власності відбувається після перетину товаром митного кордону України; товар поставляється Продавцем на умовах - СРТ Кишинів, Молдова (Інкотермс 2010); Одержувачем вантажу за цією поставкою є компанія "ICS "BIO TRADING" SRL", вул. Халтей 41А, Кишинів, MD-2023, Молдова.

У відповідності до п. 5.2. Контракту товар вважається переданим Продавцем і прийнятим Покупцем з моменту підписання товаросупроводжувальних документів.

Договір набуває чинності з моменту підписання обома сторонами та діє до 31 грудня 2018р., а в частині взаєморозрахунків - до повного виконання сторонами.

Згідно наявних в матеріалах справи комерційних інвойсів сторонами погоджено поставку ядер арахісу масою 50 000 кг, загальною вартістю 57 500 доларів США.

Як встановлено судом, на виконання умов контракту, відповідна кількість товару, на загальну суму 57 500 доларів США, була поставлена ТОВ "Даском Трейд" та отримана компанія "ICS "BIO TRADING" SRL", про що свідчать наявні в матеріалах справи міжнародні товарно-транспортні накладні (а.с17-19).

Вантажно-транспортні накладні, які п.3.1. контракту визначені підставою для початку відліку виконання зобов'язання, складені 21.06.2017р.

Згідно до ст.193 ГК України, яка цілком кореспондується зі ст. 525, 526 Цивільного кодексу України, зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Натомість, як встановлено судом, відповідач свої зобов'язання за контрактом не виконав, жодних проплат за поставлений товар не здійснив.

Враховуючи, що належних доказів, які б спростовували наявність заборгованості у розмірі 57 500 доларів США. відповідач, згідно приписів ст.ст. 74, 76-77 ГПК України, суду не надав, та вказана заборгованість підтверджується матеріалами справи, суд вважає позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Даском Трейд" цілком обґрунтованими, та такими, що підлягають задоволенню.

Приймаючи до уваги задоволення позовних вимог, витрати по сплаті судового збору, відповідно до ст.129 Господарського процесуального кодексу України, покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 129,232,233,236-238,240-241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити.

2. Стягнути з Фізичної особи, що здійснює економічну діяльність ADIX PAULINA SZEWCZAK (ОСОБА_1 Шевчак) (95050, ОСОБА_3, Воєводство Лодзь, м. Константинов Лодзки, вул. Заяча, буд. 9, код 302377952, NIP НОМЕР_1) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Даском Трейд" (65012, м. Одеса, вул. Пушкінська, 36, оф. 401, код ЄДРПОУ 40834134) 57 500 /п'ятдесят сім тисяч п'ятсот/ доларів США та судовий збір у сумі 24 055 /двадцять чотири тисячі п'ятдесят п'ять/ грн. 59 коп.

Рішення суду набирає законної сили в порядку ст. 241 ГПК України та підлягає оскарженню до Одеського апеляційного господарського суду в порядку ст.256 ГПК України.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Повне рішення складено 05 вересня 2018 р.

Суддя Ю.М. Щавинська

Дата ухвалення рішення29.08.2018
Оприлюднено06.09.2018
Номер документу76265405
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості у розмірі 57 500,00 доларів США

Судовий реєстр по справі —916/48/18

Рішення від 29.08.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 09.07.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 09.07.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 01.02.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Щавинська Ю.М.

Ухвала від 09.01.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Демешин О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні