Ухвала
від 05.09.2018 по справі 925/393/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 31-21-49, inbox@ck.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

05 вересня 2018 року Справа № 925/393/18

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді - Васяновича А.В.,

секретар судового засідання - Козоріз О.І.,

за участі представників сторін:

від позивача - ОСОБА_1 - представник за довіреністю,

від відповідача - ОСОБА_2 - представник за довіреністю,

ОСОБА_3 - директор,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом державного публічного акціонерного товариства «Будівельна

компанія «Укрбуд» , м. Київ

до приватного підприємства «Ековторресурси» , м. Черкаси

про стягнення 8 051 870 грн. 00 коп.

ВСТАНОВИВ:

До господарського суду Черкаської області звернулося з позовом державне публічне акціонерне товариство «Будівельна компанія «Укрбуд» до приватного підприємства «Ековторресурси» про стягнення 8 051 870 грн. 00 коп. завданих збитків, з підстав визначених ст. ст. 22, 611, 623 ЦК України, ст. 20 ГК України.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 24 квітня 2018 року прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, справу вирішено розглядати за правилами загального позовного провадження, підготовче засідання призначено на 22 травня 2018 року.

В судовому засіданні, яке відбулося 05 липня 2018 року було оголошено перерву до 11 липня 2018 року на 15 год. 00 хв.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 11 липня 2018 року відкладено підготовче засідання на 31 липня 2018 року.

Ухвалою господарського суду Черкаської області від 31 липня 2018 року закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті. Розгляд справи по суті призначено на 14 год. 00 хв. 05 вересня 2018 року.

До початку розгляду справи по суті від сторін до суду надійшла мирова угода по даній справі, а також заява про її затвердження.

Представники сторін в судовому засіданні просили суд затвердити мирову угоду та закрити провадження у справі.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін, розглянувши умови мирової угоди, судом враховано наступне:

Згідно ч. 7 ст. 46 ГПК України сторони можуть укласти мирову угоду на будь-якій стадії судового процесу.

Відповідно до ч.ч. 1-4 ст. 192 ГПК України мирова угода укладається сторонами з метою врегулювання спору на підставі взаємних поступок і має стосуватися лише прав та обов'язків сторін. У мировій угоді сторони можуть вийти за межі предмета спору за умови, якщо мирова угода не порушує прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб.

Сторони можуть укласти мирову угоду і повідомити про це суд, зробивши спільну письмову заяву, на будь-якій стадії судового процесу.

До ухвалення судового рішення у зв'язку з укладенням сторонами мирової угоди суд роз'яснює сторонам наслідки такого рішення, перевіряє, чи не обмежені представники сторін вчинити відповідні дії.

Укладена сторонами мирова угода затверджується ухвалою суду, в резолютивній частині якої зазначаються умови угоди. Затверджуючи мирову угоду, суд цією самою ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Згідно п. 7 ч. 1 ст. 231 ГПК України господарський суд закриває провадження у справі, якщо сторони уклали мирову угоду і вона затверджена судом.

Як вбачається із матеріалів справи, мирову угоду від 04 вересня 2018 року між сторонами підписано особами, які мають на це відповідні повноваження.

Умови мирової угоди стосуються прав та обов'язків сторін з даного спору, зокрема, відповідач зобов'язується відшкодувати позивачеві збитки, шляхом проведення робіт з відновлення пошкодженого вогнем матеріального складу. Позивач в свою чергу забезпечує доступ відповідача до земельної ділянки за адресою: м. Черкаси, вул. Сурікова, 10.

Також зі змісту мирової угоди вбачається, що наслідки відповідної процесуальної дії сторонам відомі.

Таким чином, суд дійшов висновку, що мирова угода не суперечить закону та не порушує прав й законних інтересів інших осіб, в зв'язку з чим суд вважає, що мирова угода підлягає затвердженню, а провадження у справі - закриттю.

Частиною 4 ст. 231 ГПК України визначено, що про закриття провадження у справі суд постановляє ухвалу, а також вирішує питання про розподіл між сторонами судових витрат, повернення судового збору з бюджету.

Згідно ч. 1 ст. 130 ГПК України у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Аналогічна норма міститься в ч. 3 ст. 7 Закону України «Про судовий збір» .

В зв'язку з укладенням мирової угоди, позивачу підлягає поверненню з Державного бюджету України 50% судового збору.

Водночас, ч. 1 ст. 7 Закону України «Про судовий збір» встановлено, що судовий збір повертається лише за клопотанням особи.

Отже, повернення судового збору без відповідного клопотання не допускається.

Враховуючи вищезазначене, та керуючись ст. 7 Закону України «Про судовий збір» , ст. ст. 130, 192, п. 7 ч. 1 ст. 231, ст. 234 ГПК України, суд

УХВАЛИВ:

1. Затвердити мирову угоду, укладену 04 вересня 2018 року між державним публічним акціонерним товариством «Будівельна компанія «Укрбуд» та приватним підприємством «Ековторресурси» , згідно умов якої:

2. Укладанням цієї Мирової угоди Відповідач визнає свої зобов'язання по відшкодуванню Позивачеві збитків, завданих знищенням внаслідок пожежі в ніч з 16 на 17 вересня 2016 року матеріального складу (літ. А-І) загальною площею 728,30 кв.м., розташованого на земельній ділянці за адресою: м. Черкаси, вул. Сурікова, 10 (кадастровий номер 7110136400:05:027:0039), який належить Позивачеві (надалі - Матеріальний склад). Відповідач зобов'язується відшкодувати Позивачеві збитки, зазначені вище, шляхом:

2.1 .відновлення (здійснення власним коштом, а також власними або залученими силами підготовчих, будівельно-монтажних та пусконалагоджувальних робіт) будівлі Матеріального складу до первісного стану (не гіршого, ніж на момент його приймання-передачі в оренду);

2.2 .відшкодування у грошовій формі витрат Позивача, пов'язаних із сплатою судового збору, вартості робіт з розроблення проектно-вишукувальної документації відновлення Матеріального складу та вартості робіт з експертної оцінки проектної документації відновлення Матеріального складу;

2.3 .відшкодування Позивачеві частини упущеної вигоди за несвоєчасне повернення майна з оренди.

3. Виконання Відповідачем зобов'язань за цією Мировою угодою здійснюється в наступному порядку:

3.1. Порядок (етапи) проведення робіт з відновлення (звільнення від відходів, проведення підготовчих, будівельно-монтажних та пусконалагоджувальних робіт) Матеріального складу, визначені підпунктом 2.1 цієї Мирової угоди:

3.1.1 Відповідно до рішення господарського суду Черкаської області від 07 червня 2017 року у справі № 925/342/17, яке набрало законної сили 23 червня 2017 року, Відповідач в строк, що не перевищує 30 (тридцяти) календарних днів, починаючи від дати затвердження господарським судом цієї Мирової угоди, звільняє від відходів та результатів їх первинної обробки, нагромаджених ним від здійснення господарської діяльності у сфері поводження з відходами навіс технічного транспорту (літ. Б) загальною площею 189,90 кв.м., арматурну майстерню (літ. Л) загальною площею 93,80 кв.м., відкритий майданчик загальною площею 1 000,00 кв.м., що прилягає до них, та іншу фактично зайняту ним територію на належній Позивачеві земельній ділянці за адресою: м. Черкаси, вул. Сурікова, 10 (кадастровий номер 7110136400:05:027:0039). При цьому,

3.1.2 В строк, що не перевищує 30 (тридцяти) календарних днів, починаючи від дати затвердження господарським судом цієї Мирової угоди Відповідач організовує та забезпечує перевезення та складування всіх необхідних для відновлення (здійснення підготовчих, будівельно-монтажних та пусконалагоджувальних робіт) будівельних матеріалів та конструкцій на території Позивача за адресою: м. Черкаси, вул. Сурікова, 10 (кадастровий номер земельної ділянки 7110136400:05:027:0039).

3.1.3 За умови належного виконання підпунктів 3.1.1 та 3.1.2 цієї Мирової угоди та в строк, що не перевищує 30 (тридцяти) календарних днів, починаючи від дати затвердження господарським судом цієї Мирової угоди, Відповідач зобов'язується розпочати власними та/або залученими силами підготовчі роботи в тому числі, знесення та демонтаж, також вивезення з території Позивача залишків будівельних конструкцій та конструктивних елементів будівлі Матеріального складу, які не підлягають до подальшого використання за призначенням. При цьому, зазначені підготовчі роботи мають бути завершені Відповідачем в строк, що не перевищує 60 (шістдесяти) календарних днів починаючи від дати ухвалення цієї Мирової угоди господарським судом.

3.1.4 Після завершення підготовчих робіт, визначених підпунктом 3.1.3 цієї Мирової угоди розпочати та в строк, що не перевищує 120 (календарних) днів, починаючи від дати затвердження господарським судом цієї Мирової угоди, Відповідач зобов'язується завершити всі передбачені проектною документацією будівельно-монтажні та пусконалагоджувальні роботи, а, у разі такої необхідності, здійснити за власний рахунок на користь Позивача процедуру прийняття в експлуатацію та оцінку відновленого Матеріального складу і передачу його Позивачеві разом із передбаченою в таких випадках супровідною документацією за відповідним актом приймання.

3.2.Сторони визнають, що відновлення (звільнення від відходів, проведення підготовчих, будівельно-монтажних та пусконалагоджувальних робіт) Матеріального складу здійснюється Відповідачем виключно у строки та порядку встановленому підпунктом 3.1 цієї Мирової угоди, які не можуть бути змінені або замінені один одним.

При цьому, фактом, що підтверджує виконання Відповідачем зобов'язань визначених підпунктами 3.1.1, 3.1.2, 3.1.3 і 3.1.4 у встановлені строки та належним чином, є письмові акти, складені за кожним етапом робіт, підписані повноважними представниками Сторін та скріплені печатками Сторін.

3.3.Порядок відшкодування Відповідачем витрат Позивача у грошовій формі, визначених підпунктом 2.2 цієї Мирової угоди:

3.3.1 В строк, що не перевищує 30 (тридцяти) календарних днів починаючи від дати затвердження господарським судом цієї Мирової угоди Відповідач зобов'язується відшкодувати Позивачеві вартість робіт з розроблення проектно-вишукувальної документації стадії «Робочий проект» по об'єкту «Відновлення після пожежі матеріального складу ДПАТ «Будівельна компанія «Укрбуд» , розташованого на земельній ділянці за адресою: м. Черкаси, вул. Сурікова, 10, літ. «А-І» та кошторисної документації «Відновлення після пожежі матеріального складу ДПАТ «Будівельна компанія «Укрбуд» на земельній ділянці за адресою: м. Черкаси, вул. Сурікова, 10, літ. «А-І» в сумі 20 057,17 грн. (двадцять тисяч п'ятдесят сім гривень 17 копійок), в тому числі ПДВ 3 342,86 грн.;

3.3.2 В строк, що не перевищує 60 (шістдесяти) календарних днів, починаючи від дати затвердження господарським судом цієї Мирової угоди Відповідач зобов'язується відшкодувати Позивачеві вартість робіт з експертної оцінки щодо розгляду кошторисної частини проектної документації по Робочому проекту «Відновлення після пожежі матеріального складу ДПАТ «Будівельна компанія «Укрбуд» на земельній ділянці за адресою: м. Черкаси, вул. Сурікова, 10, літ. «А-І» в сумі 4 092,00 грн. (чотири тисячі дев'яносто дві гривні 00 копійок), в тому числі ПДВ 682,00 грн.;

3.3.3 В строк, що не перевищує 90 (дев'яносто) календарних днів, починаючи від дати затвердження господарським судом цієї Мирової угоди, відшкодувати Позивачеві 50 відсотків від суми судового збору (121 078,91 грн.), що становить 60 539,46 грн. (шістдесят тисяч п'ятсот тридцять дев'ять гривень 46 копійок), сплаченої Позивачем за подання до господарського суду Черкаської області позову до Відповідача про стягнення 8 051 870,00 грн. збитків;

3.4. Порядок відшкодування Відповідачем Позивачеві упущеної вигоди, визначеної підпунктом 2.3 цієї Мирової угоди:

3.4.1 В строк, що не перевищує 120 (календарних) днів, починаючи від дати затвердження господарським судом цієї Мирової угоди, відшкодувати Позивачеві упущену вигоду за несвоєчасне повернення Відповідачем Позивачеві майна, що виступало об'єктом оренди за умовами договору від 01.12.2015 р. № Ч/16-0001 оренди нерухомого майна державного публічного акціонерного товариства «Будівельна компанія «Укрбуд» (надалі - Договір оренди), в частині навісу технічного транспорту (літ. Б) загальною площею 189,90 кв.м., арматурної майстерні (літ. Л) загальною площею 93,80 кв.м., відкритого майданчика загальною площею 1 000,00 кв.м., на належній Позивачеві земельній ділянці за адресою: м. Черкаси, вул. Сурікова, 10 (кадастровий номер 7110136400:05:027:0039) у зв'язку з фактичним користуванням майном.

3.4.2 Розмір (сума) упущеної вигоди визначається із розрахунку місячного орендного платежу за користування об'єктами оренди, згаданими вище (за виключенням орендної плати за користування будівлею Матеріального складу, знищеного пожежею), що становить 9 841,43 грн. (дев'ять тисяч вісімсот сорок одна гривні 43 копійки) в тому числі ПДВ 1 640,24 грн., за користування майном за період, починаючи з 01 липня 2016 року та до 30 червня 2018 року включно, що становить 118 097,16 грн. (сто вісімнадцять тисяч дев'яносто сім гривень 16 копійок), в тому числі ПДВ 19 682,86 грн.

3.5. Всі відшкодування грошових витрат, визначених цією Мировою угодою, провадяться Відповідачем на користь Позивача в безготівкову порядку на поточний рахунок банківської установи Позивача. При цьому, Відповідач залишає за собою право на дострокове виконання грошових зобов'язань, визначених цією Мировою угодою.

3.6. Всі роботи з відновлення (монтажно-будівельні та пусконалагоджувальні роботи) Матеріального складу провадяться Відповідачем у відповідності до проектної документації, розробленої на замовлення Позивача, яка передається Відповідачеві, після виконання останнім вимог підпункту 3.2 цієї Мирової угоди.

4. Відповідач залишає за собою право залучати третіх осіб для виконання робіт із звільнення об'єктів нерухомого майна, визначених у рішенні господарського суду Черкаської області від 07 червня 2017 року у справі № 925/342/17, та проведення робіт з відновлення Матеріального складу, залишаючись відповідальним перед Позивачем за результати робіт, виконаних залученими особами.

5. Відповідач несе відповідальність за дотримання та виконання власним персоналом і третіми особами, залученими Відповідачем до виконання робіт за умовами цієї Мирової угоди, санітарних норм, норм техніки безпеки, охорони праці, електробезпеки та пожежної безпеки при виконанні робіт, а також можливі, у зв'язку з їх порушеннями, нещасні випадки, та за шкоду, завдану власним персоналом і залученими третіми особами Позивачеві, юридичним та фізичним особам і їх майну та здоров'ю.

6. Позивач забезпечує доступ Відповідачеві до земельної ділянки за адресою: м. Черкаси, вул. Сурікова, 10 (кадастровий номер 7110136400:05:027:0039) для звільнення і повернення Позивачеві об'єктів нерухомого майна, визначених у рішенні господарського суду Черкаської області від 07 червня 2017 року у справі № 925/342/17, та виконання робіт з відновлення Матеріального складу в дні та час, що додатково визначатимуться Сторонами окремо від цієї Мирової угоди.

7. Сторони дійшли згоди та підтверджують, що у разі невиконання або неналежного виконання з будь-яких причин Відповідачем зобов'язань за цією Мировою угодою по відновленню Матеріального складу та/або відшкодуванню на користь Позивача грошових витрат, визначених підпунктами 3.3 та 3.4 цієї Мирової угоди, в тому числі разового порушення Відповідачем строків та порядку виконання зобов'язань за цією Мировою угодою, Відповідач не пізніше 30 (тридцяти) календарних днів з моменту встановлення факту невиконання або неналежного виконання відшкодовує Позивачеві вартість робіт з відновлення після пожежі матеріального складу ДПАТ «Будівельна компанія «Укрбуд» , розташованого на земельній ділянці за адресою: м. Черкаси, вул. Сурікова, 10, літ. «А-І» відповідно до кошторисної документації «Відновлення після пожежі матеріального складу ДПАТ «Будівельна компанія «Укрбуд» на земельній ділянці за адресою: м. Черкаси, вул. Сурікова, 10, літ. «А-І» , що з урахуванням ПДВ становить 8 051 870,00 грн. (вісім мільйонів п'ятдесят одна тисяча вісімсот сімдесят гривень 00 копійок), .

7.1 Фактом, що підтверджує невиконання або неналежне виконання Відповідачем зобов'язань, визначених підпунктом 3.1 цієї Мирової угоди, щодо відновлення Матеріального складу є відсутність у Сторін письмового акту, підписаного повноважними представниками Сторін та скріпленого печатками Сторін, передбаченого абзацом другим підпункту 3.2 цієї Мирової угоди.

7.2 Фактом, що підтверджує невиконання або неналежне виконання Відповідачем грошових зобов'язань визначених підпунктами 3.3 і 3.4 цієї Мирової угоди є відсутність у Сторін банківських документів щодо перерахування з поточного рахунку Відповідача та зарахування на поточний рахунок Позивача, грошових коштів.

7.3 Відшкодування Позивачу вартості робіт з відновлення після пожежі матеріального складу ДПАТ «Будівельна компанія «Укрбуд» , розташованого на земельній ділянці за адресою: м. Черкаси, вул. Сурікова, 10, літ. «А-І» , передбачене пунктом 7 цієї Мирової угоди, здійснюється Відповідачем не пізніше 30 (тридцяти) календарних днів після встановлення Позивачем факту невиконання або неналежного виконання Відповідачем зобов'язань за цією Мировою угодою по відновленню Матеріального складу та/або відшкодуванню на користь Позивача грошових витрат, визначених підпунктами 3.3 та 3.4 цієї Мирової угоди, в тому числі разового порушення Відповідачем строків та порядку виконання зобов'язань за цією Мировою угодою.

8. У разі застосування Сторонами положень, визначених пунктом 7 цієї Мирової угоди, всі інші зустрічні зобов'язання Сторін за цією Мировою угодую припиняються. При цьому, всі зобов'язання виконані Відповідачем на користь Позивача до моменту настання обставин визначених в пункті 7 цієї Мирової угоди, безспірно визнаються Сторонами власністю Позивача та не підлягають поверненню або відшкодуванню на користь Відповідача.

9. Невиконання Відповідачем положень пункту 7, в тому числі підпункту 7.3, цієї Мирової угоди є підставою для примусового стягнення з Відповідача всієї суми вартості робіт з відновлення після пожежі матеріального складу ДПАТ «Будівельна компанія «Укрбуд» , розташованого на земельній ділянці за адресою: м. Черкаси, вул. Сурікова, 10, літ. «А-І» , передбаченої пунктом 7 цієї Мирової угоди. Примусове стягнення здійснюється на підставі Ухвали про затвердження цієї Мирової угоди.

10. За умови своєчасного та належного виконання Відповідачем цієї Мирової угоди Позивач не матиме претензій до Відповідача щодо вимог, що є предметом спору у господарській справі №925/393/18.

11. Одностороння відмова від умов цієї Мирової угоди не допускається.

12. У разі невиконання або неналежного виконання Відповідачем умов цієї Мирової угоди вона виконується примусово у порядку відповідно до вимог актів законодавства України про виконавче провадження.

13. Провадження у справі закрити.

Ухвала може бути оскаржена до Київського апеляційного господарського суду в порядку та строки визначені ст.ст. 255-257 ГПК України.

Ухвала про затвердження мирової угоди відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 3 Закону України «Про виконавче провадження» є виконавчим документом.

Боржник знаходиться за адресою: вул. В'ячеслава Галви, 15/1, м. Черкаси, 18028.

Ухвала набрала законної сили: 05 вересня 2018 року.

Дата видачі ухвали: 05 вересня 2018 року.

Строк пред'явлення ухвали до виконання по: 06 вересня 2021 року.

Суддя А.В. Васянович

СудГосподарський суд Черкаської області
Дата ухвалення рішення05.09.2018
Оприлюднено06.09.2018
Номер документу76265667
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/393/18

Ухвала від 18.09.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 05.09.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 31.07.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 11.07.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 22.05.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

Ухвала від 24.04.2018

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Васянович А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні