Рішення
від 13.07.2018 по справі 237/2903/18
МАР`ЇНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер справи 237/2903/18

Номер провадження 2/237/1216/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(заочне)

13.07.18 м. Курахове

Мар'їнський районний суд Донецької області в складі:

головуючого судді Ліпчанського С. М.

при секретарі Бахтіяровій Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю ТОРГСЕРВІС-2013 про розірвання договорів оренди землі, -

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_1 звернулась до Мар'їнського районного суду Донецької області з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю ТОРГСЕРВІС-2013 про розірвання договорів оренди землі.

В обґрунтування своїх вимог зазначила, що 03 січня 2014 року між нею та ТОВ ТОРГСЕРВІС-2013 було укладенено договори оренди земельних ділянок НОМЕР_2 та НОМЕР_3, відповідно до умов яких в користування ТОВ ТОРГСЕРВІС-2013 було передано земельні ділянки загальною площею 8,6885 га та 10,410 га відповідно. ТОВ ТОРГСЕРВІС-2013 в односторонньому порядку відмовилось від виконання взятих на себе зобов'язань, оскільки недотримується сівозміни та ротації сільськогосподарських культур та не використовує на теперішній час земельні ділянки за цільовим призначенням, що призвело до погіршення їх стану, виснаження ґрунту, шляхом забруднення бур'янами та карантинними рослинами. Також, з 2014 року і по теперішній час ТОВ ТОРГСЕРВІС-2013 не сплачує орендну плату.

З підстав невиконання відповідачем обов'язків, передбачених договорами, позивач просить суд розірвати договори оренди земельних ділянок.

У судове засідання позивач не з'явилась, про день, час та місце слухання справи була повідомлена належним чином, подала до суду заяву про розгляд справи без її участі.

У судове засідання представник відповідача не з'явився, про час, дату та місце судового засідання був повідомлений належним чином, про причини своєї неявки суду не повідомив, відзив на позовну заяву не подав.

Відповідно до ч.1 ст. 280 ЦПК України суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; відповідач не з'явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

У зв'язку з наведеним, суд, на підставі ч. 4 ст. 223, ст. 280 ЦПК України, постановляє заочне рішення.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі, якщо розгляд справи здійснюється судом за відсутністю осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

03 січня 2014 року між ОСОБА_1 та ТОВ ТОРГСЕРВІС-2013 був укладений договір оренди земельної ділянки НОМЕР_2, який зареєстрований в Державному реєстрі речових прав на нерухому майно 11.06.2014 року року за номером 5966304, відповідно до умов якого в користування ТОВ ТОРГСЕРВІС-2013 була передана земельна ділянка загальною площею 8,6885 га, Державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_7, виданий 28.12.2010 року кадастровий номер НОМЕР_4.

Також, 03 січня 2014 року між ОСОБА_1 та ТОВ ТОРГСЕРВІС-2013 був укладений договір оренди земельної ділянки НОМЕР_3, який зареєстрований в Державному реєстрі речових прав на нерухому майно 11.06.2014 року за номером 5967953, відповідно до умов якого в користування ТОВ ТОРГСЕРВІС-2013 була передана земельна ділянка загальною площею 10,410 га, Державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_6, виданий 31.08.2007 року кадастровий номер НОМЕР_5.

Відповідно до п. 1.1. договорів оренди земельних ділянок НОМЕР_2 та НОМЕР_3, орендар приймає в строкове платне користування земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Як вбачається з п. 5.2. вищезазначених договорів оренди земельних ділянок, цільове призначення земельних ділянок - ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Згідно п. 10.4 вищезазначених договорів оренди земельних ділянок орендар зобов'язаний користуватися землею за цільовим призначенням.

Суд дійшов висновку, що з боку ТОВ ТОРГСЕРВІС-2013 відбулося порушення виконання обов'язків, встановлених договорами оренди земельних ділянок, а саме не виконання п.п. 1.1, 5.2, 10.4 Договорів, відповідно до яких відповідач зобов'язаний використовувати орендовані земельні ділянки за призначенням. ТОВ ТОРГСЕРВІС-2013 в односторонньому порядку відмовилось від належного виконання взятих на себе зобов'язань, оскільки недотримується сівозміни та ротації сільськогосподарських культур під час використання землі та не використовує на теперішній час земельні ділянки за цільовим призначенням, що призвело до погіршення їх стану, виснаження ґрунту, шляхом забруднення бур'янами та карантинними рослинами.

Крім того, відповідач з 2014 року систематично не виконує взяте на себе, згідно п.п. 4.3. та 10.4. Договорів, зобов'язання зі сплати орендної плати орендодавцеві за користування земельним ділянками, яка повинна вноситись щорічно до 31 грудня кожного року дії договорів оренди земельних ділянок НОМЕР_2 та НОМЕР_3.

Відповідно до п.1. ч.2 ст. 11 ЦК України підставами виникнення цивільних прав та обов'язків є договори.

У розумінні ст.509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Згідно зі ст.526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог ЦК України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Статтею 525 ЦК України передбачено, що одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст. 13 Закону України Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Статтею 32 ЗУ Про оренду землі встановлено, що на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Згідно положень ст. 24 ЗУ Про оренду землі орендодавець має право вимагати від орендаря своєчасного внесення орендної плати, дотримання екологічної безпеки землекористування та збереження родючості ґрунтів, додержання державних стандартів, норм і правил та використання земельної ділянки за цільовим призначенням згідно з договором оренди.

У відповідності до пунктів а , в , ґ частини 1 статті 96 Земельного кодексу України землекористувачі зобов'язані своєчасно сплачувати орендну плату, забезпечувати використання землі за цільовим призначенням, підвищувати родючість ґрунтів та зберігати інші корисні властивості землі.

За приписами ст. 30 ЦПК України позови, що виникають із приводу нерухомого майна, пред'являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Враховуючи вищевикладені обставини та норми чинного законодавства, розглянувши справу в межах заявлених вимог та наданих доказів, які оцінені судом в їх сукупності, суд приходить до висновку про обґрунтованість, правомірність та законність позовних вимог ОСОБА_1 у зв'язку з чим позовна заява ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю ТОРГСЕРВІС-2013 про розірвання договорів оренди землі підлягає задоволенню в повному обсязі.

Положеннями ч. 1 ст. 141 ЦПК України визначено, що судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

За змістом підпункту 1 пункту 1 частини 2 статті 4 Закону України Про судовий збір за подання до суду фізичною особою позовної заяви майнового характеру сплачується судовий збір у розмірі одного відсотка ціни позову, але не менше 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб та не більше 5 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Відтак, з відповідача ТОВ ТОРГСЕРВІС-2013 підлягає стягненню судовий збір на користь держави у розмірі 704 (сімсот чотири) гривні 80 (вісімдесят) копійок

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 11, 16, 509, 525, 526 ЦК України, ст.ст. 141, 263-265, 280, пунктом 15.5 Перехідних положень Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

ВИРІШИВ :

Позовну заяву ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю ТОРГСЕРВІС-2013 про розірвання договорів оренди землі - задовольнити.

Розірвати договори оренди земельних ділянок від 03 січня 2014 року, що укладені між ОСОБА_2 і Товариством з обмеженою відповідальністю ТОРГСЕРВІС-2013 , відповідно до яких в користування ТОВ ТОРГСЕРВІС-2013 були передані земельні ділянки:

- згідно договору НОМЕР_2, який зареєстрований в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 11.06.2014 року за номером 5966304, загальною площею 8,6885 га, Державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_8 від 28.12.2010 року, кадастровий номер НОМЕР_4;

- згідно договору НОМЕР_3, який зареєстрований в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 11.06.2014 року за номером 5967953, загальною площею 10,410 га, Державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_9 від 31.08.2007 року, кадастровий номер НОМЕР_5.

Скасувати державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки НОМЕР_2 від 03.01.2014 року між ОСОБА_1 і Товариством з обмеженою відповідальністю ТОРГСЕРВІС-2013 зареєстрованого в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 11.06.2014 року за номером 5966304.

Скасувати державну реєстрацію договору оренди земельної ділянки НОМЕР_3 від 03.01.2014 року між ОСОБА_1 і Товариством з обмеженою відповідальністю ТОРГСЕРВІС-2013 зареєстрованого в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно 11.06.2014 року за номером 5967953.

Стягнути з ТОВ ТОРГСЕРВІС-2013 на користь держави судовий збір у розмірі 704 (сімсот чотири) гривні 80 (вісімдесят) копійок.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Апеляційного суду Донецької області через Мар'їнський суд Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Позивач : ОСОБА_1, зареєстроване місце проживання: АДРЕСА_1, РНОКПП: НОМЕР_1.

Відповідач : Товариство з обмеженою відповідальністю ТОРГСЕРВІС-2013 , код ЄДРПОУ 38472372, місцезнаходження: вул. Левицького, буд. 6, м. Донецьк, 83048.

Суддя С.М. Ліпчанський

Дата документу 13.07.2018

Дата ухвалення рішення13.07.2018
Оприлюднено07.09.2018
Номер документу76272870
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —237/2903/18

Ухвала від 13.12.2019

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

Рішення від 13.07.2018

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

Ухвала від 03.07.2018

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

Ухвала від 23.06.2018

Цивільне

Мар`їнський районний суд Донецької області

Ліпчанський С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні