Ухвала
від 04.09.2018 по справі 573/1525/18
БІЛОПІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 573/1525/18

Номер провадження 1-кс/573/600/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(повний текст)

04 вересня 2018 року м. Білопілля

Білопільський районний суд Сумської області в складі:

слідчої судді: ОСОБА_1 ,

з участю секретаря: ОСОБА_2 ,

слідчого: ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання слідчого Білопільського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Білопільського відділу Конотопської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про арешт майна,

ВСТАНОВИВ:

04 вересня 2018 року слідчий СВ Білопільського відділення поліції ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням, погодженим прокурором Білопільського відділу Конотопської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про арешт майна.

Клопотання вмотивоване тим, що 03 вересня 2018 року близько 20 години 45 хвилин ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканець АДРЕСА_1 , рухаючись на мопеді «Вайпер» чорного кольору із пасажиром, ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , мешканкою АДРЕСА_2 у напрямку м. Ворожба Білопільського району Сумської області, не впорався з керуванням та, виїхавши на зустрічну смугу, здійснив зіткнення із автомобілем ВАЗ-21099, д. н. НОМЕР_1 , під керуванням ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , мешканця АДРЕСА_3 , який рухався у зустрічному напрямку. Внаслідок ДТП по дорозі у лікарню ОСОБА_5 помер у кареті швидкої допомоги, а ОСОБА_6 госпіталізована до хірургічного відділення Білопільської ЦРЛ з діагнозом: «Закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку».

Вказані відомості зареєстровані в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 04 вересня 2018 року за №12018200130000423, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України.

Про підозру у кримінальному провадженні нікому не повідомлялося.

Під час огляду місця події 03 вересня 2018 року на автодорозі, у районі домогосподарства АДРЕСА_4 , перед виїздом на міст через річку Вир було виявлено мопед «VIPER» чорного кольору, не зареєстрований, який належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканцю АДРЕСА_1 з механічними пошкодженнями передньої частини, який на момент огляду лежав на дорозі та навколо нього виявлено частини розбитого пластику чорного кольору. Також на місці огляду на дорозі виявлено автомобіль ВАЗ-210994 20, 2007 року випуску, сірого кольору, д. н. НОМЕР_1 , з механічними пошкодженнями передньої лівої частини, який згідно з реєстраційними документами належить ПП СБ АЛЬЯНС, ЗКПО 34338980, яким користувався ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , мешканець АДРЕСА_3 . Вказані транспортні засоби вилучені та поміщені на майданчик тимчасового тримання транспортних засобів Білопільського ВП ГУНП в Сумській області за адресою: Сумська область, м. Білопілля, вул. Соборна, 76.

Слідчий вказує, що вилучені транспортні засоби відповідають критеріям речових доказів, визначеним ст. 98 КПК України, у зв`язку з чим є необхідність у проведенні їх огляду із залученням експертів НДЕКЦ та призначенні судових експертиз, а також у забезпеченні збереження та унеможливлення приховування, чи втрати, псування, зникнення слідів кримінального правопорушення, які залишені на мопеді та автомобілі.

Посилаючись на викладені обставини, слідчий за погодженням із прокурором просить накласти арешт на мопед «VIPER» чорного кольору, який не зареєстрований та належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканцю АДРЕСА_1 , а також на автомобіль ВАЗ-210994 20, 2007 року випуску, сірого кольору, д. н. НОМЕР_1 , з механічними пошкодженнями передньої лівої частини, який належить ПП СБ АЛЬЯНС ЗКПО 34338980, шляхом тимчасового, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку позбавлення права на їх відчуження, розпорядження та користування.

У судовому засіданні слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримав.

Представник власника автомобіля - ПП СБ АЛЬЯНС ОСОБА_8 у судове засідання не з`явився, надіслав заяву про розгляд клопотання в його відсутність, проти накладення арешту на вилучене майно не заперечує.

Володілець мопеда ОСОБА_5 загинув внаслідок ДТП.

Заслухавши слідчого, вивчивши клопотання, повно, всебічно і об`єктивно дослідивши додані до нього матеріали, суд приходить до наступних висновків.

Відповідно до ч. 1, п. 7 ч. 2 ст. 131 КПК України арешт майна є одним із заходів забезпечення кримінального провадження, який застосовується з метою досягнення дієвості цього провадження.

Частиною першою статті 170 КПК України поняття арешту майна визначено як тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку.

Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 173 КПК України при вирішенні питання про арешт майна слідчий суддя повинен враховувати правову підставу для арешту майна, а також можливість використання майна як доказу у кримінальному провадженні, розумність та співрозмірність обмеження права власності завданням кримінального провадження.

В силу п. 1 ч. 2, ч. 3, ч. 10 ст. 170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів. В такому разі арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

Арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Не може бути арештовано майно, якщо воно перебуває у власності добросовісного набувача, крім арешту майна з метою забезпечення збереження речових доказів.

З доданих до клопотання матеріалів вбачається, що СВ Білопільського ВП ГУНП в Сумській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, зареєстрованому в Єдиному реєстрі досудових розслідувань 04 вересня 2018 року за №12018200130000423, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 286 КК України, за фактом дорожньо-транспортної пригоди, яка сталася 03 вересня 2018 року о 20 годині 45 хвилин, за участю ОСОБА_5 , який, рухаючись на мопеді «VIPER» чорного кольору із пасажиром ОСОБА_6 по вул. Соборній у м. Білопілля у напрямку м. Ворожба Білопільського району Сумської області, не впорався з керуванням та, виїхавши на зустрічну смугу, здійснив зіткнення із автомобілем ВАЗ-21099, д. н. НОМЕР_1 , під керуванням ОСОБА_7 , що рухався у зустрічному напрямку. Внаслідок ДТП по дорозі у лікарню ОСОБА_5 помер у кареті швидкої допомоги, а ОСОБА_6 госпіталізована до хірургічного відділення Білопільської ЦРЛ з діагнозом: «Закрита черепно-мозкова травма, струс головного мозку» (а. с. 3).

В ході огляду місця події виявлено та вилучено автомобіль ВАЗ-21099, д. н. НОМЕР_1 з пошкодженнями лівої фари та поворотника, бамперу зліва та деформацією металу лівого крила, а також мопед «VIPER» чорного кольору з повністю розбитою передньою частиною, зламаним кермом і відсутньою панеллю (а. с. 7-11).

Відповідно до свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу НОМЕР_2 автомобіль ВАЗ-210994 20 сірого кольору, номер шасі НОМЕР_3 , д. н. НОМЕР_1 , 2007 року випуску зареєстровано за ПП СБ АЛЬЯНС ЗКПО 34338980 (а. с. 15).

Володільцем мопеда «VIPER» чорного кольору, не зареєстрованого у встановленому законом порядку є ОСОБА_5 .

Постановою слідчого Білопільського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 від 04 вересня 2018 року вилучене майно визнане речовими доказами у кримінальному провадженні №12018200130000423 від 04 вересня 2018 року та залишене на зберігання на майданчику тимчасового зберігання транспортних засобі Білопільського ВП ГУНП в Сумській області (а. с. 19).

З огляду на викладене суд приходить до висновку, що доводи слідчого у судовому засіданні, а також матеріали клопотання вказують на відповідність вилученого в ході досудового розслідування майна критеріям, визначеним ст. 98 КПК України, а тому з урахуванням загальних засад кримінального судочинства, визначених ст. ст. 7, 9, 13, 16, 22 23, 26 КПК України та загальних правил застосування заходів забезпечення кримінального провадження (ст. 132 КПК України) суд погоджується з висновком слідчого, що у даному випадку такий захід забезпечення кримінального провадження як арешт майна відповідає інтересам та потребам досудового розслідування, а також те, що такий вид втручання у права та законні інтереси їх власників, спрямований на встановлення фактичних обставин справи, та арештоване майно можливо використати як доказ у справі, а відтак, клопотання є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 98, 170-173, КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого Білопільського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Білопільського відділу Конотопської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про арешт майна задовольнити.

Накласти арешт на мопед «VIPER» чорного кольору, не зареєстрований у встановленому законом порядку, який належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканцю АДРЕСА_1 та на автомобіль ВАЗ-210994 20, 2007 року випуску, сірого кольору, д. н. НОМЕР_1 , який належить ПП СБ АЛЬЯНС ЗКПО 34338980, шляхом тимчасового, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку позбавлення права на їх відчуження, розпорядження та користування, визначивши місцем зберігання арештованого майна майданчик тимчасового зберігання транспортних засобів Білопільського ВП ГУНП в Сумській області, за адресою: Сумська область, м. Білопілля, вул. Соборна, 76.

Копію даної ухвали негайно вручити слідчому ОСОБА_3 , а також надіслати прокурору та власнику майна - ПП СБ АЛЬЯНС.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Сумської області протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя:

Справа № 573/1525/18

Номер провадження 1-кс/573/600/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

(вступна і резолютивна частина)

04 вересня 2018 року м. Білопілля

Білопільський районний суд Сумської області в складі:

слідчої судді: ОСОБА_1 ,

з участю секретаря: ОСОБА_2 ,

слідчого: ОСОБА_3 ,

розглянувши клопотання слідчого Білопільського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Білопільського відділу Конотопської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про арешт майна,

УХВАЛИВ:

Клопотання слідчого Білопільського ВП ГУНП в Сумській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором Білопільського відділу Конотопської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , про арешт майна задовольнити.

Накласти арешт на мопед «VIPER» чорного кольору, не зареєстрований у встановленому законом порядку, який належить ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , мешканцю АДРЕСА_1 та на автомобіль ВАЗ-210994 20, 2007 року випуску, сірого кольору, д. н. НОМЕР_1 , який належить ПП СБ АЛЬЯНС ЗКПО 34338980, шляхом тимчасового, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку позбавлення права на їх відчуження, розпорядження та користування, визначивши місцем зберігання арештованого майна майданчик тимчасового зберігання транспортних засобів Білопільського ВП ГУНП в Сумській області, за адресою: Сумська область, м. Білопілля, вул. Соборна, 76.

Копію даної ухвали негайно вручити слідчому ОСОБА_3 , а також надіслати прокурору та власнику майна - ПП СБ АЛЬЯНС.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Сумської області протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Повний текст ухвали буде проголошений 05 вересня 2018 року о 15:00.

Слідчий суддя:

Дата ухвалення рішення04.09.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу76285161
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна

Судовий реєстр по справі —573/1525/18

Ухвала від 19.10.2018

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Ухвала від 05.10.2018

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Ухвала від 05.10.2018

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Ухвала від 21.09.2018

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Ухвала від 12.09.2018

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Ухвала від 12.09.2018

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Ухвала від 04.09.2018

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

Ухвала від 04.09.2018

Кримінальне

Білопільський районний суд Сумської області

Свиргуненко Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні