Рішення
від 07.09.2018 по справі 815/2481/18
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/2481/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 серпня 2018 року м.Одеса

Одеський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого судді: Гусева О.Г.,

за участю: секретаря судових засідань - ОСОБА_1;

представника позивача - ОСОБА_2,

представника відповідача - ОСОБА_3,

третьої особи - ОСОБА_4,

представника Новобілярської селищної ради - ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні в порядку загального позовного провадження адміністративну справу за позовною заявою Громадської організації «ОСОБА_3 з захисту законності та правопорядку» до Новобілярської селищної виборчої комісії Комінтернівського району Одеської області, за участю третіх осіб - ОСОБА_4, Новобілярівської селищної ради про скасування постанови від 28.04.2018 року №026/2018, зобов'язання повторно розглянути заяву від 12.04.2018 року вих.№107/01,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Громадська організація «ОСОБА_3 з захисту законності та правопорядку» , звернувся до Одеського окружного адміністративного суду з позовом до Новобілярської селищної виборчої комісії Комінтернівського району Одеської області, за участю третіх осіб - ОСОБА_4, Новобілярівської селищної ради, в якому просить суд скасувати Постанову Новобілярівської селищної виборчої комісії від 28.04.2018 року №026/2018 Про розгляд заяви громадської організації ОСОБА_3 з захисту законності та правопорядку щодо дострокового припинення повноважень депутата Новобілярівської селищної ради ОСОБА_4 обраного в одномандатному виборчому окрузі №12 у зв'язку із набранням чинності вироку Апеляційного суду Одеської області від 05.04.2018 року як протиправну; зобов'язати Новобілярівську селищну виборчу комісію Комінтернівського району Одеської області повторно розглянути заяву Громадської організації ОСОБА_3 з захисту законності та правопорядку від 12.04.2018 року вих.№107/01 з урахуванням висновків суду.

Представник позивача підтримав заявлені позовні вимоги з підстав, викладених в позовній заяві та відповіді на відзив.

Представник відповідача - Новобілярської селищної виборчої комісії Комінтернівського району Одеської області проти позову заперечував частково, зазначила що потрібно повторно розглянути заяву Громадської організації ОСОБА_3 з захисту законності та правопорядку , що викладено у письмових поясненнях від 13.08.2018 року за вх.№23355/18.

Представник третьої особи - Новобілярівської селищної ради заперечував проти задоволення позовних вимог.

Третя особа ОСОБА_4 також заперечував проти задоволення позовних вимог.

Вислухавши пояснення позивача та представників сторін, дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

Громадська організація ОСОБА_3 з захисту законності та правопорядку звернулась із заявою від 12.04.2018 року №107/01 щодо наявності судимості в депутата Новобілярівської селищної ради ОСОБА_4 за вироком Апеляційного суду Одеської області від 05.04.2018 року та вирішення питання про дострокове припинення повноважень депутата Новобілярівської селищної ради Лиманського району Одеської області ОСОБА_4

28 квітня 2018 року Новобілярівською селищною комісією Комінтернівського району було проведено розгляд заяви Громадської організації ОСОБА_3 з захисту законності та правопорядку щодо дострокового припинення депутатських повноважень депутата Новобілярівської селищної ради Лиманського району Одеської області ОСОБА_4, що був обраний в одномандатному виборчому окрузі №12 на чергових місцевих виборах 25 жовтня 2015 року у зв'язку з набранням законної сили Вироку Апеляційного суду Одеської області від 05.04.2018 року по справі №523/13415/14-к, згідно з яким ОСОБА_4 було визнано винним у вчиненні кримінального правопорушення, відповідальність за яке передбачено ч.2 ст.286 КК України (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керують транспортними засобами, якщо вони спричинили смерть або тяжке тілесне ушкодження).

Постановою №026/2018 від 28.04.2018 року Новобілярівська селищна комісія Комінтернівського району Одеської області відмовлено в достроковому позбавленні депутатських повноважень депутата Новобілярівської селищної ради Лиманського району Одеської області ОСОБА_4.

Частиною 17 ст. 27 Закону України Про місцеві вибори , рішення виборчої комісії, прийняте в межах її повноважень, є обов'язковим для всіх суб'єктів та інших учасників виборчого процесу.

Суд зазначає, що в даному випадку спірні правовідносини виникли поза межами виборчого процесу та не належать до виборчого спору у розумінні КАС України, у зв'язку з чим, розгляд даного позову здійснюється не за особливостями, встановленими ст.ст.273, 276, 278,279 КАС України, а в загальному порядку.

У відповідності до п. 7 ч. 1 ст. 4 КАС України, суб'єкт владних повноважень - орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб'єкт при здійсненні ними публічно - владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг.

Згідно ч. 2 ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Частиною 3 ст. 20 Закону України "Про місцеві вибори" визначено, що територіальна виборча комісія є постійно діючим колегіальним органом, що в межах своїх повноважень забезпечує організацію та проведення місцевих виборів. Члени територіальної виборчої комісії здійснюють свої повноваження до сформування на чергових місцевих виборах у порядку, передбаченому цим Законом, нового складу відповідної територіальної виборчої комісії.

Перевіряючи правомірність прийнятого рішення Новобілярівської селищною комісією Комінтернівського району Одеської області, у вигляді постанови від 28.04.2017 №026/2018, суд зазначає наступне.

Як вбачається з матеріалів справи, на адресу Новобілярівської селищної комісії Комінтернівського району Одеської області надійшов лист Громадської організації ОСОБА_3 з захисту законності та правопорядку від 12.04.2018 року №107/01 щодо наявності судимості в депутата Новобілярівської селищної ради ОСОБА_4 за вироком Апеляційного суду Одеської області від 05.04.2018 року та вирішення питання про дострокове припинення повноважень депутата Новобілярівської селищної ради Лиманського району Одеської області ОСОБА_4 Разом з відповіддю Апеляційного суду Одеської області від 06.04.2018 року.

Згідно вироку Апеляційного суду Одеської області від 05 квітня 2018 року ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, зареєстрованого за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, а фактично мешкаючий у м.Южне судом було визнано винним за вчинення кримінального правопорушення передбаченого ч.2 ст.286 Кримінального кодексу України та призначено йому покарання у вигляді 4 років позбавлення волі із позбавленням права керувати транспортними засобами строком на 3 роки, однак щодо нього застосовано амністію судом як засіб усунення від реального відбуття покарання.

Постановою №026/2018 від 28.04.2018 року Новобілярівська селищна комісія Комінтернівського району Одеської області відмовлено в достроковому позбавленні депутатських повноважень депутата Новобілярівської селищної ради Лиманського району Одеської області ОСОБА_4.

Відповідно до ч. 2, ч. 3 ст. 4 Закону України Про статус депутатів місцевих рад , повноваження депутата місцевої ради починаються з дня відкриття першої сесії відповідної ради з моменту офіційного оголошення підсумків виборів відповідною територіальною виборчою комісією і закінчуються в день відкриття першої сесії цієї ради нового скликання, крім передбачених законом випадків дострокового припинення повноважень депутата місцевої ради або ради, до складу якої його обрано.

Згідно ч. 1 ст. 49 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні , повноваження депутата ради починаються з моменту офіційного оголошення відповідною територіальною виборчою комісією на сесії ради рішення про підсумки виборів та визнання повноважень депутатів і закінчуються в день першої сесії ради нового скликання. Повноваження депутата можуть бути припинені достроково у випадках, передбачених законом.

Відповідно до положень ст. 5 Закону України Про статус депутатів місцевих рад , повноваження депутата місцевої ради припиняються достроково за наявності перелічених підстав, засвідчених офіційними документами, без прийняття рішення відповідної ради у разі, зокрема, набрання законної сили обвинувальним вироком суду, за яким його засуджено до позбавлення волі, або набрання законної сили рішенням суду, яким його притягнуто до відповідальності за вчинення корупційного правопорушення або правопорушення, пов'язаного з корупцією, та застосовано покарання або накладено стягнення у виді позбавлення права займати посади або займатися діяльністю, що пов'язані з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування (п.7 ч. 1 ст. 5 Закону України Про статус депутатів місцевих рад ).

Враховуючи факт набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо ОСОБА_4 , за яким його засуджено до покарання, пов'язаного з позбавленням волі, суд дійшов висновку про те, що рішення у вигляді Постанови №026/2018 від 28.04.2018 року Новобілярівської селищної комісії Комінтернівського району Одеської області, прийнято не обґрунтовано та в не межах повноважень, передбачених п.7 ч. 1 ст.5 Закону України Про статус депутатів місцевих рад , з огляду на те, що ОСОБА_4 визнаний винним у скоєнні кримінального правопорушення.

Відповідно до ч. 1, ч. 2 ст. 2 КАС України, завданням адміністративного судочинства є справедливе, неупереджене та своєчасне вирішення судом спорів у сфері публічно-правових відносин з метою ефективного захисту прав, свобод та інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб від порушень з боку суб'єктів владних повноважень.

У справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони: 1) на підставі, у межах повноважень та у спосіб, що визначені Конституцією та законами України; 2) з використанням повноваження з метою, з якою це повноваження надано; 3) обґрунтовано, тобто з урахуванням усіх обставин, що мають значення для прийняття рішення (вчинення дії); 4) безсторонньо (неупереджено); 5) добросовісно; 6) розсудливо; 7) з дотриманням принципу рівності перед законом, запобігаючи всім формам дискримінації; 8) пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія); 9) з урахуванням права особи на участь у процесі прийняття рішення; 10) своєчасно, тобто протягом розумного строку.

Відповідно до ч.1 ст. 9 КАС України, розгляд і вирішення справ в адміністративних судах здійснюються на засадах змагальності сторін та свободи в наданні ними суду своїх доказів і у доведенні перед судом їх переконливості.

Відповідно до ч. 2 ст. 77 КАС України, в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Статтею 90 КАС України передбачено, що суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні (ч.1 ст. 90); жодні докази не мають для суду наперед встановленої сили (ч. 2 ст. 9); суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності (ч. 3 ст. 90); суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), що міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів) (ч. 4 ст. 90).

В зв'язку з вищевикладеним, оскільки Новобілярською селищною виборчою комісією Комінтернівського району Одеської області порушено статтю ст.5 Закону України Про статус депутатів місцевих рад , суд вважає, що адміністративний позов Громадської організації «ОСОБА_3 з захисту законності та правопорядку» до Новобілярської селищної виборчої комісії Комінтернівського району Одеської області, за участю третіх осіб - ОСОБА_4, Новобілярівської селищної ради про скасування постанови від 28.04.2018 року №026/2018, зобов'язання повторно розглянути заяву від 12.04.2018 року вих.№107/0 підлягає задоволенню.

Щодо розподілу судових витрат, суд зазначає наступне.

Відповідно до ч. 1 ст. 139 КАС України, при задоволенні позову сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Враховуючи наявність підстав для задоволення позовної заяви Громадської організації «ОСОБА_3 з захисту законності та правопорядку» , суд вважає за необхідне стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Новобілярської селищної виборчої комісії Комінтернівського району Одеської області на користь позивача суму сплаченого ним судового збору у повному обсязі.

Керуючись ст. ст. 2, 6-11, 14, 77, 139, 243-246, 250, 255, 295, 297 КАС України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Задовольнити у повному обсязі позовну заяву Громадської організації «ОСОБА_3 з захисту законності та правопорядку» до Новобілярської селищної виборчої комісії Комінтернівського району Одеської області, за участю третіх осіб - ОСОБА_4, Новобілярівської селищної ради про скасування постанови від 28.04.2018 року №026/2018, зобов'язання повторно розглянути заяву від 12.04.2018 року вих.№107/0.

Скасувати Постанову Новобілярівської селищної виборчої комісії від 28.04.2018 року №026/2018 Про розгляд заяви громадської організації ОСОБА_3 з захисту законності та правопорядку щодо дострокового припинення повноважень депутата Новобілярівської селищної ради ОСОБА_4 обраного в одномандатному виборчому окрузі №12 у зв'язку із набранням чинності вироку Апеляційного суду Одеської області від 05.04.2018 року як протиправну.

Зобов'язати Новобілярівську селищну виборчу комісію Комінтернівського району Одеської області повторно розглянути заяву Громадської організації ОСОБА_3 з захисту законності та правопорядку від 12.04.2018 року вих.№107/01 з урахуванням висновків суду.

Стягнути з Новобілярської селищної виборчої комісії Комінтернівського району Одеської області за рахунок бюджетних асигнувань на користь Громадської організації «ОСОБА_3 з захисту законності та правопорядку» (КОД ЄДРПОУ 40131345) судові витрати у сумі 3524 (три п'ятсот двадцять чотири) гривень 00 копійок.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене до Одеського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги через Одеський окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Суддя О.Г. Гусев

Повний текст рішення складено та підписано суддею 07 вересня 2018 року.

.

СудОдеський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення07.09.2018
Оприлюднено11.09.2018
Номер документу76299036
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/2481/18

Постанова від 03.12.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шевцова Н.В.

Ухвала від 01.12.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Шевцова Н.В.

Ухвала від 28.11.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білоус О.В.

Постанова від 06.11.2018

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 22.10.2018

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Ухвала від 22.10.2018

Адміністративне

П'ятий апеляційний адміністративний суд

Шляхтицький О.І.

Рішення від 07.09.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Гусев О. Г.

Ухвала від 31.05.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Гусев О. Г.

Ухвала від 25.05.2018

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Гусев О. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні