Вирок
від 07.09.2018 по справі 757/29509/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/29509/18-к

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07.09.2018 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника адвоката - ОСОБА_4 ,

обвинуваченого ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження за обвинуваченням

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, українця, громадянина України, з повною загальною середньою освітою, не одруженого, не працюючого, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205, ч. 1,3 ст. 358 КК України,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_5 з метою прикриття незаконної діяльності, вчинив пособництво фіктивному підприємництву всупереч положень ст. 80, 81, 84, 87, 89, 91, 92, 93, 97 Цивільного кодексу України, ст. 19, 55, 56, 58, 71, 89 Господарського кодексу України, ст. 8, 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» №755-ІV від 15.05.2003 року.

Крім цього, ОСОБА_5 підробив документи, які посвідчуються та видаються підприємством і які надають права з метою використання їх іншою особою.

Встановлено, що 19.04.2017 року, в денний період часу доби, знаходячись біля входу до буд. АДРЕСА_2 , ОСОБА_5 , отримав від невстановленої слідством особи, пропозицію придбати на своє ім`я підприємств (юридичних осіб) за грошову винагороду у розмірі 200 грн. за кожну, з метою прикриття незаконної діяльності.

ОСОБА_5 погодився на вище зазначену пропозицію. Того ж дня, на прохання невстановленої слідством особи, ОСОБА_5 взяв свої документи (паспорт громадянина України та код платника податку) та прослідував за адресою: АДРЕСА_3 . За вказаною адресою, в приміщенні нотаріуса, ОСОБА_5 підписав надану йому невстановленою слідством особою довіреність, якою він уповноважував інших осіб представляти його інтереси, в тому числі в органах державної влади, що дозволило в подальшому невстановленим слідством особам подати документи до органів державної реєстрації для створення юридичних осіб засновником яких значився ОСОБА_5 .

В подальшому ОСОБА_5 домовився з невстановленою слідством особою про реєстрацію на його ім`я, як засновника підприємства, в органах державної влади юридичної особи - товариства з обмеженою відповідальністю «МІЛАН КАПІТАЛ» (код ЄДРПОУ 41824829) (далі по тексту ТОВ «МІЛАН КАПІТАЛ» (або товариство) за грошову винагороду, без наміру здійснювати законну господарську діяльність та з метою прикриття незаконної діяльності підприємств, з якими здійснювались розрахунки ТОВ «МІЛАН КАПІТАЛ» або укладались будь-які угоди (в тому числі договори купівлі-продажу цінних паперів, товарно-матеріальних цінностей або робіт (послуг)) та інших осіб які використовували реквізити, розрахункові рахунки, печатки, штампи та документи ТОВ «МІЛАН КАПІТАЛ».

При цьому, ОСОБА_5 , домовився з невстановленою слідством особою про підписання документів по перереєстрації ТОВ «МІЛАН КАПІТАЛ», надання цих документів державному реєстратору для державної реєстрації юридичної особи, а також про те, що до діяльності ТОВ «МІЛАН КАПІТАЛ» ОСОБА_5 не буде мати ніякого відношення, а лише буде рахуватись засновником товариства, протиправною діяльністю з використанням товариства будуть займатись інші особи.

Усвідомлюючи противоправний характер своїх дій, запропонованих йому невстановленою слідством особою, як майбутнього засновника ТОВ «МІЛАН КАПІТАЛ», не маючи мети здійснювати фінансово-господарську діяльність ТОВ «МІЛАН КАПІТАЛ», пов`язану з купівлею-продажем товарно-матеріальних цінностей або робіт (послуг), отриманням та наданням фінансової допомоги у будь-якому вигляді, наданням різноманітних послуг та торгівлею товарами фізичним та юридичним особам, торгівлею цінними паперами, визначену в статуті підприємства, мети досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку від такої діяльності, усвідомлюючи, що здійснює дії спрямовані на придбання (перереєстрацію) товариства та його фактичне заволодіння невстановленими особами з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, з корисливих мотивів, надав невстановленій слідством особі, з метою підготування документів по реєстрації, копії сторінок власного паспорту громадянина України та копію картки платника податків про присвоєння ідентифікаційного номеру, які в подальшому невстановленими слідством особами були використані для створення статутних та реєстраційних документів, в тому числі: Реєстраційну заяву платника податку на додану вартість від 21.12.2017 року.

У подальшому, бажаючи довести свій злочинний умисел до логічного завершення та отримати, обіцяну йому невстановленою слідством особою, грошову винагороду, ОСОБА_5 , у денний час доби, 19.04.2017 року, знаходячись біля входу до будинку 20/22 на бульварі Лесі Українки у Печерському районі м. Києва, достовірно знаючи, що сприяє іншим особам, здійснити створення ТОВ «МІЛАН КАПІТАЛ» без наміру зайняття підприємницькою діяльністю, усвідомлюючи противоправний характер своїх дій, знаючи, що сприяє іншим особам створити ТОВ «МІЛАН КАПІТАЛ» для прикриття незаконної діяльності підприємств, з якими здійснювались розрахунки ТОВ «МІЛАН КАПІТАЛ» або укладались будь-які угоди (в тому числі договори купівлі-продажу цінних паперів, товарно-матеріальних цінностей або робіт (послуг)) та осіб які використовували реквізити, розрахункові рахунки, печатки, штампи і документи ТОВ «МІЛАН КАПІТАЛ», реалізовуючи злочинний умисел направлений на вчинення пособництва фіктивному підприємництву, підробив, тобто підписав реєстраційну заяву платника податку на додану вартість від 21.12.2017 року, в яку внесені завідомо неправдиві відомості, а саме: ОСОБА_5 не мав наміру займатись фінансово-господарською діяльністю ТОВ «МІЛАН КАПІТАЛ» та в подальшому не займався такою діяльністю.

На час підписання наданого ОСОБА_5 документу, останній розумів, що він підробляє офіційний документ ТОВ «МІЛАН КАПІТАЛ», який видається чи посвідчувався підприємством, який надає права або звільняють від обов`язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою, для надання видимості законного створення (придбання) товариства та подальшого його використання.

Підроблення ОСОБА_5 офіційного документу ТОВ «МІЛАН КАПІТАЛ», який посвідчувався підприємством, які надають права або звільняють від обов`язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою, дало змогу невстановленим слідством особам здійснювати незаконну діяльність, користуватися печатками підприємств, прикриваючись фактом державної реєстрації вказаного підприємства.

Після підписання вищевказаних документів по створенню ТОВ «МІЛАН КАПІТАЛ», ОСОБА_5 , в той же день, передав зазначені документи невстановленій слідством особі, які в подальшому, невстановленою слідством особою було подано до державного реєстратора, на підставі яких 21.12.2017 року проведена державна реєстрація зазначеного підприємства на ім`я ОСОБА_5 , за що останній отримав грошову винагороду у розмірі 200 грн.

Незважаючи на те, що ТОВ «МІЛАН КАПІТАЛ» зареєстровано на ОСОБА_5 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців як суб`єкт підприємницької діяльності - юридична особа, останній сприяв у його створенні не з метою здійснення господарської діяльності, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, а саме: з метою сприяння суб`єктам господарювання реального сектору економіки у обготівкуванні безготівкових грошових коштів у не обліковану готівку, вчинення фінансових операцій та інших угод з грошовими коштами та іншим майном, здобутих завідомо злочинним шляхом та мінімізації податкових зобов`язань, шляхом формування податкового кредиту з податку на додану вартість, валових витрат, внаслідок відображення фіктивних фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ «МІЛАН КАПІТАЛ».

Після реєстрації ТОВ «МІЛАН КАПІТАЛ» на ім`я ОСОБА_5 , виступивши засновником підприємства, останній самостійно підприємницьку діяльність не здійснював, не укладав будь-яких угод з суб`єктами господарювання - резидентами України, жодних цінних паперів не придбавав (купував), не зберігав та не відчужував (продавав), жодних товарно-матеріальних цінностей або робіт (послуг) не придбавав (купував), не зберігав та не відчужував (продавав), нікого на це не уповноважував, договорів купівлі-продажу цінних паперів, товарно-матеріальних цінностей або робіт (послуг) не укладав та нікого на це не уповноважував, актів прийняття передачі цінних паперів та виконання зобов`язань до договорів купівлі продажу цінних паперів не укладав, не користувався печаткою підприємства, не використовував банківських рахунків підприємства, не здійснював перерахування безготівкових грошових коштів по рахункам підприємства, не призначав та не звільняв з посад працівників, а реєстраційні та установчі документи зазначеного підприємства передавав невстановленій слідством особі.

Надання ОСОБА_5 , особистих даних, документів, підписання реєстраційних документів ТОВ «МІЛАН КАПІТАЛ» дало змогу невстановленим слідством особам здійснювати незаконну діяльність, в тому числі: укладати угоди з суб`єктами господарювання - резидентами України, які в свою чергу не мали на меті настання реальних наслідків, користуватися печаткою підприємства, використовувати банківські рахунки підприємства, здійснювати перерахування безготівкових грошових коштів по рахункам підприємства, формувати валові витрати підприємствам реального сектору економіки, та здійснювати інші дії з метою прикриття незаконної діяльності направленої на ухилення від сплати податків та вчинення фінансових операцій та інших угод з грошовими коштами та іншим майном, здобутих завідомо злочинним шляхом.

Крім цього, ОСОБА_5 з метою прикриття незаконної діяльності, повторно вчинив пособництво фіктивному підприємництву, а також повторно підробив документи, які посвідчуються та видаються підприємством і які надають права з метою використання їх іншою особою.

Так, в невстановлений слідством дату та час, в денний період часу доби, знаходячись біля входу до буд. АДРЕСА_2 , ОСОБА_5 отримав від невстановленої слідством особи, пропозицію придбати на своє ім`я підприємства (юридичні особи) за грошову винагороду у розмірі 200 грн. за кожну, з метою прикриття незаконної діяльності.

ОСОБА_5 погодився на вище зазначену пропозицію. Того ж дня, на прохання невстановленої слідством особи, ОСОБА_5 взяв свої документи (паспорт громадянина України та код платника податку) та прослідував за адресою: АДРЕСА_3 . За вказаною адресою, в приміщенні нотаріуса, ОСОБА_5 підписав надану йому невстановленою слідством особою довіреність, якою він уповноважував інших осіб представляти його інтереси, в тому числі в органах державної влади, що дозволило в подальшому невстановленим слідством особам складати, підписувати та подати документи до органів державної реєстрації для створення юридичних осіб засновником яких значився ОСОБА_5 .

Так, в подальшому ОСОБА_5 домовився з невстановленою слідством особою про реєстрацію на його ім`я, як засновника підприємств, в органах державної влади юридичних осіб - ТОВ «КОЛОР ЕКСПО» (код ЄДРПОУ 41360475), ТОВ «ВАНГАРД ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 41755059), ТОВ «ХЕЛС АКТИВ» (код ЄДРПОУ 41661500), ТОВ «ФІАЛ ПРОЕКТ» (код ЄДРПОУ 41698614), ТОВ «САЛЕН ПРІОРІТІ» (код ЄДРПОУ 41719492), ТОВ «НОВАС ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 41824017), ТОВ «ОУШЕН ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 41899454), ТОВ «ІМПЛАДА СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 41899454) за грошову винагороду, без наміру здійснювати законну господарську діяльність та з метою прикриття незаконної діяльності підприємств, з якими здійснювались розрахунки вказані товариства або укладались будь-які угоди (в тому числі договори купівлі-продажу цінних паперів, товарно-матеріальних цінностей або робіт (послуг)) та інших осіб які використовували реквізити, розрахункові рахунки, печатки, штампи та документи вказаних товариств.

При цьому, ОСОБА_5 , домовився з невстановленою слідством особою про підписання документів по створенню, надання цих документів державному реєстратору для державної реєстрації юридичної особи, а також про те, що до діяльності ТОВ «КОЛОР ЕКСПО», ТОВ «ВАНГАРД ТРЕЙД», ТОВ «ХЕЛС АКТИВ», ТОВ «ФІАЛ ПРОЕКТ», ТОВ «САЛЕН ПРІОРІТІ», ТОВ «НОВАС ТРЕЙД», ТОВ «ОУШЕН ТРЕЙД», ТОВ «ІМПЛАДА СЕРВІС» ОСОБА_5 не буде мати ніякого відношення, а лише буде рахуватись засновником товариства, протиправною діяльністю з використанням товариства будуть займатись інші особи.

В подальшому, 25.05.2017 року, в денний час доби, ОСОБА_5 , знаходячись біля входу до буд. АДРЕСА_3 , усвідомлюючи противоправний характер дій запропонованих йому невстановленою слідством особою, з корисливих мотивів, не маючи наміру здійснювати господарську діяльність та реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений на підроблення офіційного документу, який видається чи посвідчується підприємством, який надає права або звільняє від обов`язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою, надав копію свого паспорту громадянина України серії НОМЕР_1 , виданого 06.08.2015 року Дніпровським РУ ГУ МВС України в м. Києві та картку фізичної особи - платника податків з ідентифікаційним номером НОМЕР_2 , невстановленій досудовим розслідуванням особі, яка на підставі цих документів виготовила Протокол №1 Загальних зборів Учасників ТОВ «КОЛОР ЕКСПО» (код ЄДРПОУ 41360475) від 25.05.2017 року, Реєстраційну заяву платника податку на додану вартість від 23.11.2017 року, Протокол №1 Загальних зборів Учасників ТОВ «НОВАС ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 41824017) від 21.12.2017 року, Реєстраційну заяву платника податку на додану вартість від 21.11.2017 року, Протокол №1 Загальних зборів Учасників ТОВ «ОУШЕН ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 41899454) ТОВ «ІМПЛАДА СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 41899454) від 18.12.2017 року, Реєстраційну заяву платника податку на додану вартість від 21.12.2017 року, Протокол №1 Загальних зборів Учасників ТОВ «ОУШЕН ТРЕЙД» (код ЄДРПОУ 41899454) від 29.01.2018 року, Реєстраційну заяву платника податку на додану вартість від 30.01.2018 року.

У подальшому, бажаючи довести свій злочинний умисел до логічного завершення та отримати, обіцяну йому невстановленою слідством особою, грошову винагороду, ОСОБА_5 , у денний час доби, 25.05.2017 року, знаходячись біля входу до буд. 20/22 на б-рі Лесі Українки у м. Києві, достовірно знаючи, що сприяє іншим особам, здійснити створення ТОВ «КОЛОР ЕКСПО», ТОВ «ВАНГАРД ТРЕЙД», ТОВ «ХЕЛС АКТИВ», ТОВ «ФІАЛ ПРОЕКТ», ТОВ «САЛЕН ПРІОРІТІ», ТОВ «НОВАС ТРЕЙД», ТОВ «ОУШЕН ТРЕЙД», ТОВ «ІМПЛАДА СЕРВІС», не маючи мети здійснювати фінансово-господарську діяльність вказаних товариств, без наміру зайняття підприємницькою діяльністю, усвідомлюючи противоправний характер своїх дій, знаючи, що сприяє іншим особам створити вказані товариства для прикриття незаконної діяльності підприємств, з якими здійснювались розрахунки, не маючи мети здійснювати фінансово-господарську діяльність товариств або укладались будь-які угоди (в тому числі договори купівлі-продажу цінних паперів, товарно-матеріальних цінностей або робіт (послуг)) та осіб які використовували реквізити, розрахункові рахунки, печатки, штампи і документи вказаних товариств, реалізовуючи злочинний умисел направлений на вчинення пособництва фіктивному підприємництву, підробив, тобто підписав:

- Реєстраційну заяву платника податку на додану вартість від 29.05.2017 року, в яку внесені завідомо неправдиві відомості, однак ОСОБА_5 не мав наміру займатись фінансово-господарською діяльністю ТОВ «КОЛОР ЕКСПО» та в подальшому не займався такою діяльністю;

- Реєстраційну заяву платника податку на додану вартість від 23.11.2017, в який внесені завідомо неправдиві відомості, однак ОСОБА_5 не мав наміру займатись фінансово-господарською діяльністю ТОВ «ВАНГАРД ТРЕЙД» та в подальшому не займався такою діяльністю;

- Реєстраційну заяву платника податку на додану вартість від 21.12.2017 року, в який внесені завідомо неправдиві відомості, однак ОСОБА_5 не мав наміру займатись фінансово-господарською діяльністю ТОВ «НОВАС ТРЕЙД» та в подальшому не займався такою діяльністю;

- Реєстраційну заяву платника податку на додану вартість від 21.12.2017 року, в який внесені завідомо неправдиві відомості, однак ОСОБА_5 не мав наміру займатись фінансово-господарською діяльністю ТОВ «ОУШЕН ТРЕЙД» та в подальшому не займався такою діяльністю;

- Реєстраційну заяву платника податку на додану вартість від 30.01.2018 року, в який внесені завідомо неправдиві відомості, однак ОСОБА_5 не мав наміру займатись фінансово-господарською діяльністю ТОВ «ОУШЕН ТРЕЙД» та в подальшому не займався такою діяльністю;

На час підписання наданого ОСОБА_5 документів, останній розумів, що він підробляє офіційні документи ТОВ «КОЛОР ЕКСПО», ТОВ «ВАНГАРД ТРЕЙД», ТОВ «НОВАС ТРЕЙД», ТОВ «ОУШЕН ТРЕЙД», ТОВ «ОУШЕН ТРЕЙД» які видаються чи посвідчуються підприємством, які надають права або звільняють від обов`язків, з метою використання їх підроблювачем чи іншою особою, для надання видимості законного створення (придбання) товариства та подальшого його використання.

Підроблення ОСОБА_5 офіційних документів ТОВ «КОЛОР ЕКСПО», ТОВ «ВАНГАРД ТРЕЙД», ТОВ «НОВАС ТРЕЙД», ТОВ «ОУШЕН ТРЕЙД», ТОВ «ОУШЕН ТРЕЙД», які посвідчуються підприємством та надають права або звільняють від обов`язків, з метою використання його підроблювачем чи іншою особою, дало змогу невстановленим слідством особам здійснювати незаконну діяльність, користуватися печатками підприємств, прикриваючись фактом державної реєстрації вказаного підприємства.

Після підписання вищевказаних документів по створенню ТОВ «КОЛОР ЕКСПО», ТОВ «ВАНГАРД ТРЕЙД», ТОВ «ХЕЛС АКТИВ», ТОВ «ФІАЛ ПРОЕКТ», ТОВ «САЛЕН ПРІОРІТІ», ТОВ «НОВАС ТРЕЙД», ТОВ «ОУШЕН ТРЕЙД», ТОВ «ІМПЛАДА СЕРВІС», не маючи мети здійснювати фінансово-господарську діяльність вказаних товариств, ОСОБА_5 , в той же день, передав зазначені документи невстановленій слідством особі, які в подальшому, невстановленою слідством особою було подано до державного реєстратора, на підставі яких 29.05.2017 року проведена державна реєстрація зазначених підприємств на ім`я ОСОБА_5 , за що останній отримав грошову винагороду у розмірі 200 грн. за кожне підприємство.

Незважаючи на те, що вказані товариства, зареєстровані на ОСОБА_5 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців як суб`єкт підприємницької діяльності - юридична особа, останній сприяв у їх створенні не з метою здійснення господарської діяльності, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, а саме: з метою сприяння суб`єктам господарювання реального сектору економіки у обготівкуванні безготівкових грошових коштів у не обліковану готівку, вчинення фінансових операцій та інших угод з грошовими коштами та іншим майном, здобутих завідомо злочинним шляхом та мінімізації податкових зобов`язань, шляхом формування податкового кредиту з податку на додану вартість, валових витрат, внаслідок відображення фіктивних фінансово-господарських взаємовідносин з ТОВ «КОЛОР ЕКСПО», ТОВ «ВАНГАРД ТРЕЙД», ТОВ «ХЕЛС АКТИВ», ТОВ «ФІАЛ ПРОЕКТ», ТОВ «САЛЕН ПРІОРІТІ», ТОВ «НОВАС ТРЕЙД», ТОВ «ОУШЕН ТРЕЙД», ТОВ «ІМПЛАДА СЕРВІС», не маючи мети здійснювати їх фінансово-господарську діяльність.

Після реєстрації ТОВ «КОЛОР ЕКСПО», ТОВ «ВАНГАРД ТРЕЙД», ТОВ «ХЕЛС АКТИВ», ТОВ «ФІАЛ ПРОЕКТ», ТОВ «САЛЕН ПРІОРІТІ», ТОВ «НОВАС ТРЕЙД», ТОВ «ОУШЕН ТРЕЙД», ТОВ «ІМПЛАДА СЕРВІС», не маючи мети здійснювати фінансово-господарську діяльність ОСОБА_5 , виступивши засновником підприємства, самостійно підприємницьку діяльність не здійснював, не укладав будь-яких угод з суб`єктами господарювання - резидентами України, жодних цінних паперів не придбавав (купував), не зберігав та не відчужував (продавав), жодних товарно-матеріальних цінностей або робіт (послуг) не придбавав (купував), не зберігав та не відчужував (продавав), нікого на це не уповноважував, договорів купівлі-продажу цінних паперів, товарно-матеріальних цінностей або робіт (послуг) не укладав та нікого на це не уповноважував, актів прийняття передачі цінних паперів та виконання зобов`язань до договорів купівлі продажу цінних паперів не укладав, не користувався печаткою підприємства, не використовував банківських рахунків підприємства, не здійснював перерахування безготівкових грошових коштів по рахункам підприємства, не призначав та не звільняв з посад працівників, а реєстраційні та установчі документи зазначеного підприємства передавав невстановленій слідством особі.

Надання ОСОБА_5 , особистих даних, документів, підписання реєстраційних документів ТОВ «КОЛОР ЕКСПО», ТОВ «ВАНГАРД ТРЕЙД», ТОВ «ХЕЛС АКТИВ», ТОВ «ФІАЛ ПРОЕКТ», ТОВ «САЛЕН ПРІОРІТІ», ТОВ «НОВАС ТРЕЙД», ТОВ «ОУШЕН ТРЕЙД», ТОВ «ІМПЛАДА СЕРВІС», не маючи мети здійснювати їх фінансово-господарську діяльність дало змогу невстановленим слідством особам здійснювати незаконну діяльність, в тому числі: укладати угоди з суб`єктами господарювання - резидентами України, які в свою чергу не мали на меті настання реальних наслідків, користуватися печаткою підприємства, використовувати банківські рахунки підприємства, здійснювати перерахування безготівкових грошових коштів по рахункам підприємства, формувати валові витрати підприємствам реального сектору економіки, та здійснювати інші дії з метою прикриття незаконної діяльності направленої на ухилення від сплати податків та вчинення фінансових операцій та інших угод з грошовими коштами та іншим майном, здобутих завідомо злочинним шляхом.

Дії ОСОБА_5 , які виразились у підробленні офіційних документів, які видаються і посвідчуються підприємством і які надають права з метою використання їх іншою особою, органом досудового розслідування кваліфіковані за ч. 1 ст. 358 КК України.

Дії ОСОБА_5 , які виразились у повторному підробленні офіційних документів, які видаються і посвідчуються підприємством і які надають права з метою використання їх іншою особою, органом досудового розслідування кваліфіковані за ч. 3 ст. 358 КК України.

Дії ОСОБА_5 , які виразились у вчиненні пособництва фіктивного підприємництва, тобто в сприянні придбати (перереєструвати) суб`єкти підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, органом досудового розслідування кваліфіковані за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України.

Дії ОСОБА_5 , які виразились у вчиненні пособництва фіктивного підприємництва, тобто в сприянні придбати (перереєструвати) суб`єкти підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, органом досудового розслідування кваліфіковані за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України.

13.06.2018 року між прокурором Київської місцевої прокуратури №6 м. Києва ОСОБА_3 , якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні, та підозрюваним ОСОБА_5 в порядку, передбаченому ст. 468, 469, 472 КПК України, укладено угоду про визнання винуватості.

Згідно з даною угодою, прокурор та підозрюваний ОСОБА_5 дійшли згоди щодо формулювання обвинувачення, всіх істотних для даного кримінального провадження обставин та правової кваліфікації дій підозрюваного ОСОБА_5 за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205, ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205, ч. 1,3 ст. 358 КК України, підозрюваний ОСОБА_5 у повному обсязі сформульованого обвинувачення беззастережно визнав свою винуватість у вчиненні даних кримінальних правопорушень. Також, сторонами угоди визначено узгоджене ними покарання, яке ОСОБА_5 повинен понести за вчинені кримінальні правопорушення, а саме: за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України, у виді штрафу у розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 8500 грн., за ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205 КК України, у виді штрафу у розмірі 3000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 51000 грн., за ч. 1 ст. 358 КК України, у виді штрафу у розмірі 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 1700 грн., за ч. 3 ст. 358 КК України, у виді 3 років позбавлення волі. На підставі ст. 70 КК України шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, призначити ОСОБА_5 покарання у виді 3 років позбавлення волі. На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на 1 рік.

Розглядаючи в порядку п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України питання про можливість затвердження даної угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Відповідно до правил ст. 468, 469 КПК України у кримінальному провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам, може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Прокурор в підготовчому судовому засіданні, вважаючи, що при укладенні даної угоди дотримані вимоги і правила КПК України та КК України, просив цю угоду затвердити і призначити обвинуваченому ОСОБА_5 узгоджену в угоді міру покарання.

Обвинувачений ОСОБА_5 в підготовчому судовому засіданні також просив затвердити угоду про визнання винуватості і призначити узгоджену в ній міру покарання, при цьому ОСОБА_5 беззастережно визнав себе винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205, ч. 1,3 ст. 358 КК України за викладених в обвинувальному акті обставин.

Захисник адвокат ОСОБА_4 в підготовчому судовому засіданні проти затвердження угоди про визнання винуватості не заперечував.

Таким чином, суд вважає доведеним вчинення ОСОБА_5 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205, ч. 1,3 ст. 358 КК України.

ОСОБА_5 вчинив кримінальні правопорушення, два з яких відносяться до злочинів невеликої тяжкості, а інші до злочинів середньої тяжкості, від яких потерпілих немає.

Суд, шляхом заслуховування пояснень сторін кримінального провадження, переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, при цьому судом встановлено, що ОСОБА_5 повністю усвідомлює зміст угоди про визнання винуватості, характер обвинувачення, щодо якого визнає себе винним, вид покарання, яке буде до нього застосовано у разі затвердження угоди, цілком розуміє свої права, передбачені п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, а також наслідки укладення, затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, та наслідки її не виконання, передбачені ст. 476 КПК України.

Покарання сторонами угоди визначено у відповідності до положень ст. 50, 65-67 КК України, з урахуванням характеру та тяжкості висунутого ОСОБА_5 обвинувачення, даних про його особу, обставин, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Враховуючи викладене, оскільки умови угоди про визнання винуватості між прокурором та підозрюваним ОСОБА_5 відповідають вимогам КПК та КК України, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для затвердження цієї угоди.

Цивільний позов не заявлявся.

Судові витрати та речові докази по даній справі відсутні.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 314, 373, 374, 475 КПК України, суд,

З А С У Д И В :

Затвердити угоду від 13.06.2018 року між прокурором Київської місцевої прокуратури №6 м. Києва ОСОБА_3 та підозрюваним ОСОБА_5 про визнання винуватості.

ОСОБА_5 визнати винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205, ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205, ч. 1,3 ст. 358 КК України та призначити йому покарання:

- за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України, у виді штрафу у розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 8500 грн.;

- за ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 205 КК України, у виді штрафу у розмірі 3000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 51000 грн.;

- за ч. 1 ст. 358 КК України, у виді штрафу у розмірі 100 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 1700 грн.

- за ч. 3 ст. 358 КК України, у виді 3 років позбавлення волі.

Відповідно до вимог ст. 70 КК України шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, остаточно призначити ОСОБА_5 покарання у виді 3 років позбавлення волі.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на 1 рік.

На підставі ст. 76 КК України зобов`язати ОСОБА_5 періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання та роботи.

Іспитовий строк ОСОБА_5 обраховувати з 07.09.2018 року.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст.394 КПК України, до Апеляційного суду м. Києва, через Печерський районний суд м. Києва, шляхом подачі апеляції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Обмеження права оскарження даного вироку визначені ч. 2 ст. 473 Кримінального процесуального кодексу України.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення07.09.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу76319285
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/29509/18-к

Вирок від 07.09.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

Ухвала від 18.06.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні