Ухвала
від 02.07.2018 по справі 2а-1259/10/0470
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

02 липня 2018 року Справа №2а-1259/10/0470

Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі судді Барановського Р.А. розглянувши в порядку письмового провадження заяву Новомосковської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Дніпропетровській області про заміну сторони виконавчого провадження з виконання виконавчого листа №2а-1259/10/0470 виданого Дніпропетровським окружним адміністративним судом в адміністративній справі №2а-1259/10/0470 та про поновлення строку для пред'явлення виконавчого листа до виконання, за позовом Новомосковської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області до Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Приорільський" третя особа: Відділення Державного казначейства в Магдалинівському районі про звернення стягнення на активи, -

ВСТАНОВИВ:

До Дніпропетровського окружного адміністративного суду від Новомосковської б'єднаної державної податкової інспекції Головного управління ДФС у Дніпропетровській області надійшла заява про заміну сторони виконавчого провадження з виконання виконавчого листа №2а-1259/10/0470 виданого Дніпропетровським окружним адміністративним судом в адміністративній справі №2а-1259/10/0470 та про поновлення строку для пред'явлення виконавчого листа до виконання, за позовом Новомосковської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області до Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Приорільський" третя особа: Відділення Державного казначейства в Магдалинівському районі про звернення стягнення на активи.

Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 11.07.2011 року у справі №2а-1259/10/0470 стягнуто за рахунок активів Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Приорільський" податкову заборгованість в сумі 4 000,00 грн.

11.07.2012 року зазначена постанова Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 11.07.2011 року у справі №2а-1259/10/0470 набрала законної сили, що підтверджується матеріалами справи.

03.08.2012 року на виконання постанови Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 11.07.2011 року було видано виконавчой лист по справі №2а-1259/10/0470.

В обгрунтуванні заяви щодо заміни відповідної сторони у справі №2а-1259/10/0470 заявник зазначає наступне.

Частиною 5 статті 15 Закону України "Про виконавче провадження" від 02.06.2016 №1404-VIII передбачено, що у разі вибуття однієї із сторін виконавець за заявою сторони, а також заінтересована особа мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, є обов'язковими тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

Відповідно до ст. 379 КАС України у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, замінює сторону виконавчого провадження її правонаступником. Суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, які звернулися з поданням (заявою), та учасників справи.

Відповідно до п. 41.1 ст. 41 Податкового кодексу України контролюючими органами є центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову, державну митну політику, державну політику з адміністрування єдиного внеску, державну політику у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового та митного законодавства, законодавства з питань сплати єдиного внеску та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючий орган (далі - центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику), його територіальні органи.

Органами стягнення є виключно контролюючі органи, уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску у межах повноважень, а також державні виконавці у межах своїх повноважень. Стягнення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску за виконавчими написами нотаріусів не дозволяється (п. 41.2 ст. 41 Податкового кодексу України).

Згідно з п.п.19-1.1.22 п. 19-1.1 ст. 19-1 Податкового кодексу України контролюючі органи виконують такі функції, крім особливостей, передбачених для державних податкових інспекцій статтею 19-3 цього Кодексу, здійснюють погашення податкового боргу, стягнення своєчасно ненарахованих та/або несплачених сум єдиного внеску та інших платежів.

Державні податкові інспекції згідно зі ст. 19-3 Податкового кодексу України здійснюють сервісне обслуговування платників податків; здійснюють реєстрацію та ведення обліку платників податків та платників єдиного внеску, об'єктів оподаткування та об'єктів, пов'язаних з оподаткуванням; формують та ведуть Державний реєстр фізичних осіб - платників податків, Єдиний банк даних про платників податків - юридичних осіб, реєстри, ведення яких покладено законодавством на контролюючі органи; виконують інші функції сервісного обслуговування платників податків, визначені законом.

Отже, з 01 січня 2017 року відповідно до внесених Законом України від 21.12.2016 № 1797-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні" змін до Податкового кодексу України функція з погашення податкового боргу, стягнення своєчасно ненарахованих та/або несплачених сум єдиного внеску та інших платежів здійснюється органами Державної фіскальної служби України обласного рівня та вище.

Таким чином, контролюючим органом уповноваженим здійснювати функції стягнення та погашення податкового боргу є Головне управління ДФС у Дніпропетровській області.

З огляду на зазначене, суд вважає, що заява Новомосковської об'єднаної державної податкової інспекції ГУ ДФС у Дніпропетровській області про заміну сторони виконавчого провадження підлягає задоволенню.

Щодо вимоги Новомосковської об'єднаної державної податкової інспекції ГУ ДФС у Дніпропетровській області про поновлення строку пред'явлення виконавчого листа до виконання, суд зазначає наступне.

Встановлено, що строк пред'явлення виконавчого листа по справі №2а-1259/10/0470, згідно вимог Закону України Про виконавче провадження , був встановлений до 11.07.2013 року, тоді як зазначений виконавчий лист було отримано 03.08.2012 року.

Згідно ч.2 ст.14 Кодексу адміністративного судочинства України, судові рішення, що набрали законної сили, є обов'язковими до виконання всіма органами державної влади, органами місцевого самоврядування, їх посадовими та службовими особами, фізичними і юридичними особами та їх об'єднаннями на всій території України.

Відповідно до ст.376 Кодексу адміністративного судочинства України, cтягувачам, які пропустили строк для пред'явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено. Заява про поновлення пропущеного строку подається до суду, який розглядав справу як суд першої інстанції.

Враховуючи те, що строк пред'явлення виконавчого листа до виконання сплив, а позивач позбавлений можливості пред'явити виконавчий документ до виконання та з метою забезпечення виконання виконавчого документа, суд дійшов висновку, що подана заява є такою, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 248, 376, 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

УХВАЛИВ:

Заяву Новомосковської об'єднаної державної податкової інспекції ГУ ДФС у Дніпропетровській області - задовольнити повністю.

Замінити сторону виконавчого провадження з виконання виконавчого листа №2а-1259/10/0470 виданого Дніпропетровським окружним адміністративним судом в адміністративній справі №2а-1259/10/0470 за позовом Новомосковської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області до Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Приорільський" третя особа: Відділення Державного казначейства в Магдалинівському районі про звернення стягнення на активи, а саме: сторону стягувача - Новомосковську об'єднану державну податкову інспекцію ГУ ДФС у Дніпропетровській області на стягувача - Головне управління ДФС у Дніпропетровській області ( код ЄДРПОУ 39394856).

Поновити пропущений строк для пред'явлення виконавчого листа до виконання по справі №2а-1259/10/0470 за позовом Новомосковської об'єднаної державної податкової інспекції Дніпропетровської області до Сільськогосподарського виробничого кооперативу "Приорільський" третя особа: Відділення Державного казначейства в Магдалинівському районі про звернення стягнення на активи.

Копію ухвали направити сторонам по справі.

Ухвала суду набирає законної сили відповідно до ст.256 Кодексу адміністративного судочинства України та згідно ч.3 ст.379 Кодексу адміністративного судочинства України може бути оскаржена в порядку та у строки, встановлені ст.ст. 295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя Р.А. Барановський

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення02.07.2018
Оприлюднено11.09.2018
Номер документу76330594
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-1259/10/0470

Ухвала від 02.07.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Барановський Роман Анатолійович

Ухвала від 30.05.2016

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Барановський Роман Анатолійович

Ухвала від 15.03.2010

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Барановський Роман Анатолійович

Постанова від 14.07.2011

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Барановський Роман Анатолійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні