Ухвала
від 04.09.2018 по справі 804/6544/17
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

04 вересня 2018 р.          Справа №804/6544/17

          Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Кальника В.В., розглянувши в порядку письмового провадження у м. Дніпрі заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області про заміну стягувача у виконавчому листі та поновлення пропущеного строку для пред'явлення виконавчого листа до виконання в адміністративній справі №804/6544/17 за позовом Лівобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м.Дніпрі до Дніпропетровського спеціалізованого управління №444 Дочірнє підприємство закритого акціонерного товариства "Дніпроелектромонтаж" про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

          Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 10.11.2017 року адміністративний позов Лівобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Дніпрі до Дніпропетровського спеціалізованого управління №444 Дочірнє підприємство закритого акціонерного товариства «Дніпроелектромонтаж» про стягнення заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених на пільгових умовах за списком № 2 в розмірі 11067,42 грн. було задоволено.

28.02.2018 року на виконання даної постанови від 10.11.2017 року видано виконавчий лист.

          До Дніпропетровського окружного адміністративного суду 23.08.2018 р. надійшла заява Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області, в якій заявник, з посиланням на норми ст. ст. 376, 379 КАС України, просить:

          - замінити позивача стягувача у виконавчому листі №804/6544/17 з Лівобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Дніпрі на Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області;

          - поновити Головному управлінню Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області строк пред'явлення до виконання виконавчого листа №804/6544/17.

          Також, заявлено клопотання про розгляд заяви без участі представника управління.

          Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 28.08.2018 року заява призначена до розгляду у судовому засіданні.

          Представники сторін у судове засідання не з'явилися.

          Зідно з ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України, суд розглядає питання про заміну сторони виконавчого провадження в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням державного виконавця або заінтересованої особи, що звернулися з поданням (заявою), та осіб, які беруть участь у справі. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Згідно ч.9 ст.205 КАС України заява Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області розглянута в порядку письмового провадження.

          Дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08 листопада 2017 року № 821 «Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України» реорганізовано деякі територіальні органи Пенсійного фонду України шляхом приєднання до окремих органів Пенсійного фонду України за переліком згідно з додатком 2.

Лівобережне об'єднане управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області, на підставі зазначеної постанови, реорганізовано шляхом приєднання до Головного управління Пенсійного фонду України в м. Дніпрі.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 08 листопада 2017 року № 821 “Деякі питання функціонування органів Пенсійного фонду України” 31 січня 2018 року було здійснено державну реєстрацію припинення Лівобережне об'єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області.

Отже, правонаступником Лівобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Дніпрі є Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області.

          Відповідно до ч.ч. 1, 4 ст. 379 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі вибуття однієї із сторін виконавчого провадження за поданням державного виконавця або за заявою заінтересованої особи, суд може замінити сторону виконавчого провадження її правонаступником.

          Положення цієї статті застосовуються також у випадку необхідності заміни боржника або стягувача у виконавчому листі до відкриття виконавчого провадження.

Враховуючи викладене, суд вважає, що заява про заміну позивача стягувача у виконавчому листі по справі №804/6544/17 є обґрунтованою та підлягає задоволенню.

При вирішенні питання про можливість поновлення позивачу (стягувачу) строку для пред'явлення виконавчого листа до виконання, суд виходив з нижченаведеного.

Відповідно до частин 1, 3 статті 376 Кодексу адміністративного судочинства України України стягувачам, які пропустили строк для пред'явлення виконавчого листа до виконання з причин, визнаних судом поважними, пропущений строк може бути поновлено. Суд розглядає заяву про поновлення пропущеного строку в десятиденний строк у судовому засіданні з повідомленням осіб, які беруть участь у справі. Неприбуття у судове засідання осіб, які були належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, не перешкоджає судовому розгляду.

Однією з конституційних засад правосуддя, визначених статтею 129-1 Конституції України, є обов'язковість судових рішень, а незабезпечення реального виконання судового рішення, що набрало законної сили, нівелює інститут судового захисту порушених прав особи, яка зверталася до суду.

Згідно частин 1 та 6 статті 12 Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 № 1404-VIII визначено, що виконавчі документи можуть бути пред'явлені до примусового виконання протягом трьох років, крім посвідчень комісій по трудових спорах та виконавчих документів, за якими стягувачем є держава або державний орган, які можуть бути пред'явлені до примусового виконання протягом трьох місяців. При цьому відповідно до пункту 5 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про виконавче провадження» від 02.06.2016 № 1404-VIII виконавчі документи, видані до набрання чинності цим Законом, пред'являються до виконання у строки, встановлені цим Законом.

Відповідно до частини шостоїстатті 12 Закону України "Про виконавче провадження", стягувач, який пропустив строк пред'явлення виконавчого документа до виконання, має право звернутися із заявою про поновлення такого строку до суду, який видав виконавчий документ, або до суду за місцем виконання.

Встановлено, що судове рішення по справі №804/6544/17 набрало законної сили 29.01.2018 року, строк пред'явлення виконавчого листа за даною постановою суду до виконання - до 30.04.2018р.

28.02.2018 року на виконання вищевказаного судового рішення, Дніпропетровським окружним адміністративним судом за заявою стягувача був виданий виконавчий лист №804/6544/17.

Поважними визнаються обставини, які є об'єктивно непереборними та не залежать від волевиявлення сторони і пов'язані з дійсними істотними перешкодами чи труднощами для своєчасного вчинення процесуальних дій. Такими обставинами є ті, що унеможливлюють вчасне звернення за виконанням виконавчого документа.

З поданих матеріалів вбачається, що у зв'язку з проведеною реорганізацією, позивач пропустив строк для пред'явлення виконавчого листа до виконання не власної вини, отже, такі причини суд вважає поважними.

За наведених обставин, враховуючи, що з поданих документів судом встановлено наявність поважних причин пропуску позивачем заявленого строку, заява Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області про поновлення строку предявлення виконавчого листа до виконання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 243, 248, 256, 295, 297, 376, 379 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ:

          Заяву Головного управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області про заміну стягувача у виконавчому листі та поновлення пропущеного строку для пред'явлення виконавчого листа до виконання - задовольнити.

          Замінити позивача - стягувача у виконавчому листі №804/6544/17 з Лівобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Дніпрі на Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області;

          Поновити Головному управлінню Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області строк пред'явлення до виконання виконавчого листа №804/6544/17.

Ухвала суду набирає законної сили відповідно дост.256 Кодексу адміністративного судочинства Українита може бути оскаржена в порядку та у строки, встановленіст.295 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя В.В. Кальник

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.09.2018
Оприлюднено13.09.2018
Номер документу76330832
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/6544/17

Ухвала від 04.09.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кальник Віталій Валерійович

Ухвала від 28.08.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кальник Віталій Валерійович

Постанова від 10.11.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ільков Василь Васильович

Ухвала від 11.10.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Ільков Василь Васильович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні