Рішення
від 10.09.2018 по справі 648/1076/18
БІЛОЗЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 648/1076/18

Провадження № 2/648/616/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 вересня 2018 року смт. Білозерка

Білозерський районний суд Херсонської області в складі:

головуючого - судді: Кусік І.В.,

за участю:

секретаря судового засідання: Когут Є.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду цивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до Киселівської сільської ради Білозерського району Херсонської області, про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернулася до суду з вказаним позовом Киселівської сільської ради Білозерського району Херсонської області, яким просила суд визначити їй додатковий строк тривалістю один місяць для подання до Білозерської державної нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2. В своєму позові ОСОБА_1 вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_2 року померла - ОСОБА_2. Після її смерті відкрилася спадщина, яка складається з земельної ділянки (пай) 5,0 га, що знаходиться на території Киселівської сільської ради Білозерського району Херсонської області. Відповідно до заповіту, вказане майно померла заповіла позивачу, яка є єдиною її спадкоємицею. Для отримання спадщини позивач звернулася із заявою до нотаріальної контори, проте, нотаріус відмовив їй у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв'язку з тим, що строк на прийняття спадщини пропущений. Уточнивши свої позовні вимоги ОСОБА_1 вказала, що вона пропустила вказаний строк з поважних на те причин, а саме: з 2016 року через погіршення здоров'я вона тимчасово проживає у свого сина в м. Херсоні. Тривале лікування в Комунальному закладі Херсонська міська клінічна лікарня ім. О.С. Лучанського (стаціонари приймала вдома) перешкоджали її пересуванню в інший район області для подання заяви нотаріусу про прийняття спадщини.

Позивач надала суду заяву, якою просила суд проводити розгляд справи без її участі, заявлені вимоги підтримала, просила суд їх задовольнити.

Представник відповідача надав суду заяву, якою просив проводити розгляд справи без його участі, позов визнав у повному обсязі.

Зважаючи на вищевикладене, суд вважає за можливе розглянути справу на підставі наявних доказів.

Судом встановлені наступні факти та відповідні ним правовідносини:

Згідно заповіту від 10 червня 2010 року, посвідченого секретарем Киселівської сільської ради Білозерського району Херсонської області, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, заповіла позивачу земельну ділянку (пай) площею 5,0 га, розташовану на території Киселівської сільської ради Білозерського району Херсонської області, (Свідоцтво про право на спадщину за заповітом від 08 квітня 2010 року, зареєстрованого в реєстрі за № 1-612 Білозерської державної нотаріальної контори).

Відповідно до свідоцтва про право на спадщину за заповітом від 28 квітня 2010 року, державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_3, ОСОБА_2 належить земельна ділянка (пай) 5,0 га, кадастровий номер НОМЕР_1, що знаходиться на території Киселівської сільської ради Білозерського району Херсонської області.

Згідно повторного свідоцтва про смерть серії НОМЕР_2, виданого 09 листопада 2016 року органом РАЦС Примерія Албінецул Векь, рн. Фелешть Республіка Молдова, актовий запис № 24 від 04 серпня 2015 року, ОСОБА_2, яка народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 року, померла ІНФОРМАЦІЯ_2 року.

З копії лікарняної картки ОСОБА_1 вбачається, що позивач з 2016 року проходила систематичне лікування в закладах охорони здоров'я.

Постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії від 06 грудня 2017 року, державний нотаріус Білозерської державної нотаріальної контори Херсонської області ОСОБА_4 відмовила позивачу у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 року ОСОБА_2 у зв'язку з відсутністю заяви ОСОБА_5 про прийняття спадщини у встановлений законом строк.

Відповідно до листа Державного нотаріального архіву Херсонської області № 1022/01-18 від 12 червня 2018 року, вбачається, що спадкова справа після смерті ОСОБА_2, померлої ІНФОРМАЦІЯ_2 року, на території України не заводилась.

Згідно ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ч. 1, 3 ст. 1272 ЦК України, якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Дослідивши матеріали справи, зважаючи на те, що на час відкриття спадщини та протягом строку, встановленого для її прийняття, позивач проходила систематичне лікування в закладах охорони здоров'я, суд вважає, що в судовому засіданні надано достатньо доказів вагомості причин пропуску позивачем строку на прийняття спадщини. Тож, з огляду на те, що позивач пропустила термін прийняття спадщини з поважної причини, суд дійшов висновку про необхідність визначення їй додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини тривалістю один місяці з дня набрання рішенням суду законної сили.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 3, 5, 10, 12, 13, 263, 264, 265 ЦПК України, ст.ст. 1270, 1272 ч. 1, 3 ЦК України, суд,

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_1 (РНОКППНОМЕР_4, АДРЕСА_1 75011) до Киселівської сільської ради Білозерського району Херсонської області (код ЄДРПОУ 26348098, вул. Радянська, 50, с. Киселівка, Білозерського району, Херсонської області, 75022) про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити повністю.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк тривалістю один місяць для подання до Білозерської державної нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, яка відкрилася після смерті ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2 року.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Херсонської області шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складення повного судового рішення.

Згідно п.п.15.5 ч.1 Перехідних положень ЦПК України, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Головуючий суддя: Кусік І.В.

СудБілозерський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення10.09.2018
Оприлюднено11.09.2018
Номер документу76345333
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —648/1076/18

Рішення від 10.09.2018

Цивільне

Білозерський районний суд Херсонської області

Кусік І. В.

Ухвала від 29.05.2018

Цивільне

Білозерський районний суд Херсонської області

Кусік І. В.

Ухвала від 27.04.2018

Цивільне

Білозерський районний суд Херсонської області

Кусік І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні