Вирок
від 10.09.2018 по справі 757/15723/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/15723/18-к

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10.09.2018 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника адвоката - ОСОБА_4 ,

обвинуваченої ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження за обвинуваченням

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Києва, українки, громадянки України, з повною загальною середньою освітою, одруженої, працюючої продавцем ПП «Квелл», зареєстрованої за адресою: АДРЕСА_1 , та проживаючої за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимої,

за вчинення кримінального правопорушення, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_5 , в період червня 2016 року, діючи в порушення встановленого законодавством порядку здійснення підприємницької діяльності, у супереч законодавчих актів України, що регулюють діяльність суб`єктів підприємництва, а саме: вимог ст. 81, 87, 88, 89 Цивільного кодексу України; ст. 56, 57, 88, 89 Господарського кодексу України; п. 6,8 ч. 1 ст. 15, ч. 3 ст. 35 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань» № 755-IV від 15.05.2003 р. та ст. 4 Закону України «Про господарські товариства» № 1576-ХІІ від 19.09.1991 р., вчинила пособництво фіктивному підприємництву, шляхом сприяння створенню суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ «Автокар-Інвест» (ЄДРПОУ 40615909) (далі - ТОВ «Автокар-Інвест») з метою прикриття незаконної діяльності.

Зокрема, ОСОБА_5 , в червні 2016 року, на прохання невстановлених слідством осіб, діючи з корисливих мотивів погодилась створити суб`єкт господарської діяльності ТОВ «Автокар-Інвест» та зареєструвати дане підприємство на своє ім`я в органах державної влади, з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

У подальшому, ОСОБА_5 на виконання попередньої змови з невстановленою слідством особою 21.06.2016 року прибула до нотаріуса за адресою: м. Київ, вул. Грушевського, б. 34, де отримала для підпису підготовлену довіреність на представлення її інтересів у всіх без винятку установах, підприємствах, організаціях, міністерствах, відомствах, банківських установах, в органах нотаріату, МВС, прокуратурі, судових та інших правоохоронних органах, а також уповноважила ряд осіб вчиняти від її імені всі необхідні дії, пов`язані з реєстрацією товариства з будь-якою назвою.

Ознайомившись із вказаним документом ОСОБА_5 діючи з корисливих мотивів підписала його та повернула приватному нотаріусу Київського міського нотаріального округу ОСОБА_6 , (яка не була обізнана про дані протиправні дії).

Після нотаріального завірення вказаної довіреності та внесення відповідного запису в реєстр під № 1232, ОСОБА_5 , своїми умисними діями надала можливість невстановленим особам її використовувати для подальшої реєстрації суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) ТОВ «Автокар-Інвест» з метою прикриття подальшої незаконної діяльності інших осіб.

Отримавши від ОСОБА_5 довіреність, невстановлені слідством особи, виготовили від її імені документи, необхідні для створення юридичної особи - ТОВ «Автокар-Інвест», які 01.07.2016 року були подані до відділу державної реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців Києво-Святошинської районної державної адміністрації Київської обл., на підставі яких проведено державну реєстрацію зазначеного підприємства, про що до Єдиного державного реєстру внесено запис за № 13391020000013102.

За результатами проведення реєстраційної дії, ОСОБА_5 , виступила співзасновником ТОВ «Автокар-Інвест» без мети здійснення та ведення фінансово-господарської діяльності підприємства, передбаченої законодавством, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

Таким чином, ОСОБА_5 , достовірно усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, виконавши всі перелічені дії, запропоновані їй невстановленими слідством особами, шляхом підписання необхідних документів, як пособник сприяла фіктивному підприємництву, а саме створенню суб`єкта господарської діяльності ТОВ «Автокар-Інвест» з метою прикриття незаконної діяльності.

Також, вчинення дій, пов`язаних з реєстрацією ТОВ «Автокар- Інвест», надало змогу невстановленим слідством особам здійснювати незаконну діяльність, використовуючи реквізити юридичної особи - ТОВ «Автокар-Інвест».

Крім цього, невстановлені особи отримавши довіреність від імені ОСОБА_5 , використовували її шляхом підроблення документів щодо призначення та звільнення з посад директорів, підроблення господарських угод та первинних бухгалтерських документів, що свідчили про нібито реалізацію товарів, робіт (послуг) для підприємств реального сектору економіки, чим сприяли незаконному формуванню податкового кредиту з податку на додану вартість та безпідставному формуванні валових витрат підприємств.

Дії ОСОБА_5 , які виразились у вчиненні пособництва фіктивного підприємництва, тобто в сприянні у створенні суб`єкта підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності, органом досудового розслідування кваліфіковані за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України.

19.03.2018 року між прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримки державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами ДФС України Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні, та підозрюваною ОСОБА_5 в порядку, передбаченому ст. 468, 469, 472 КПК України, укладено угоду про визнання винуватості.

Згідно з даною угодою, прокурор та підозрювана ОСОБА_5 дійшли згоди щодо формулювання обвинувачення, всіх істотних для даного кримінального провадження обставин та правової кваліфікації дій підозрюваної ОСОБА_5 за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України, підозрювана ОСОБА_5 у повному обсязі сформульованого обвинувачення беззастережно визнала свою винуватість у вчиненні даного кримінального правопорушення. Також, сторонами угоди визначено узгоджене ними покарання, яке ОСОБА_5 повинна понести за вчинене кримінальне правопорушення, а саме за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України, з урахуванням ст. 69 КК України, у виді штрафу у розмірі 150 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, , що складає 2550 грн.

Розглядаючи в порядку п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України питання про можливість затвердження даної угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Відповідно до правил ст. 468, 469 КПК України у кримінальному провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам, може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Прокурор в підготовчому судовому засіданні, вважаючи, що при укладенні даної угоди дотримані вимоги і правила КПК України та КК України, просив цю угоду затвердити і призначити обвинуваченій ОСОБА_5 узгоджену в угоді міру покарання.

Обвинувачена ОСОБА_5 в підготовчому судовому засіданні також просила затвердити угоду про визнання винуватості і призначити узгоджену в ній міру покарання, при цьому ОСОБА_5 беззастережно визнала себе винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України за викладених в обвинувальному акті обставин.

Захисник адвокат ОСОБА_4 в підготовчому судовому засіданні проти затвердження угоди про визнання винуватості не заперечував.

Таким чином, суд вважає доведеним вчинення ОСОБА_5 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України.

ОСОБА_5 вчинила кримінальне правопорушення, яке відноситься до злочинів невеликої тяжкості, від якого потерпілих немає.

Суд, шляхом заслуховування пояснень сторін кримінального провадження, переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, при цьому судом встановлено, що ОСОБА_5 повністю усвідомлює зміст угоди про визнання винуватості, характер обвинувачення, щодо якого визнає себе винною, вид покарання, яке буде до неї застосовано у разі затвердження угоди, цілком розуміє свої права, передбачені п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, а також наслідки укладення, затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, та наслідки її не виконання, передбачені ст. 476 КПК України.

Покарання сторонами угоди визначено у відповідності до положень ст. 50, 65-67, 69 КК України, з урахуванням характеру та тяжкості висунутого ОСОБА_5 обвинувачення, даних про її особу, обставин, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Враховуючи викладене, оскільки умови угоди про визнання винуватості між прокурором та підозрюваною ОСОБА_5 відповідають вимогам КПК та КК України, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для затвердження цієї угоди.

Цивільний позов не заявлявся.

Судові витрати та речові докази по даній справі відсутні.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 314, 373, 374, 475 КПК України, суд,

З А С У Д И В :

Затвердити угоду від 19.03.2018 року між прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримки державного обвинувачення управління нагляду за додержанням законів органами ДФС України Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 та підозрюваною ОСОБА_5 про визнання винуватості.

ОСОБА_5 визнати винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України та призначити їй покарання виді штрафу у розмірі 150 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 2550 грн.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст.394 КПК України, до Апеляційного суду м. Києва, через Печерський районний суд м. Києва, шляхом подачі апеляції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Обмеження права оскарження даного вироку визначені ч. 2 ст. 473 Кримінального процесуального кодексу України.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.09.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу76363514
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/15723/18-к

Вирок від 10.09.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

Ухвала від 05.04.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні