Вирок
від 10.09.2018 по справі 757/29662/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/29662/18-к

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10.09.2018 року Печерський районний суд м. Києва у складі:

головуючого - судді ОСОБА_1 ,

при секретарі - ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

захисника адвоката - ОСОБА_4 ,

обвинуваченої ОСОБА_5 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Києві кримінальне провадження за обвинуваченням

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м. Києва, українки, громадянки України, з повною загальною середньою освітою, одруженої, не працюючої, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

за вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205, ч. 1 ст. 358 КК України,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_5 06.09.2017 року, в денний період часу підробила документи ТОВ «АБІЛЕТІ» (ЄДРПОУ 41434714), з метою їх використання іншими особами.

Крім цього, ОСОБА_5 з метою прикриття незаконної діяльності, вчинила пособництво фіктивному підприємництву всупереч положень ст. 80, 81, 84, 87, 89, 91, 92, 93, 97 Цивільного кодексу України, ст. 19, 55, 56, 58, 71, 89 Господарського кодексу України, ст. 8, 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» №755-ІV від 15.05.2003 року.

Встановлено, що на початку вересня 2017 року, ОСОБА_5 зустрілась з невстановленою органом досудового розслідування особою на ім`я ОСОБА_6 , який запропонував їй стати формальним засновником та директором суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) шляхом його придбання за грошову винагороду, яку ОСОБА_5 отримає пізніше, на що остання погодилась на вказану пропозицію.

При цьому невстановлена органом досудового розслідування особа та ОСОБА_5 домовились про підписання останньою документів по придбанню ТОВ «АБІЛЕТІ», відповідно до Протоколу №2 загальних зборів учасників ТОВ «АБІЛЕТІ» від 06.09.2017року та надання цих документів державному реєстратору для державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, а також про те, що до діяльності ТОВ «АБІЛЕТІ», відповідно до Протоколу №2 загальних зборів учасників ТОВ «АБІЛЕТІ» від 06.09.2017 року ОСОБА_5 не буде мати ніякого відношення, а лише буде рахуватись засновником та директором товариства, фінансово-господарською діяльністю з використанням товариства будуть займатись інші особи.

Так, ОСОБА_5 , усвідомлюючи противоправний характер своїх дій, запропонованих їй невстановленою органом досудового розслідування особою, як майбутнього засновника та власника товариства, усвідомлюючи, що здійснює придбання товариства з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, з корисливих спонукань, надала невстановленій особі, з метою підготування документів по перереєстрації ТОВ «АБІЛЕТІ», відповідно до Протоколу №2 загальних зборів учасників ТОВ «АБІЛЕТІ» від 06.09.2017 року, копії сторінок паспорту громадянки України серії НОМЕР_1 , виданий Дарницьким РУ ГУ МВС України в м. Києві від 11.09.2001 року та копію картки платника податків про присвоєння ідентифікаційного номеру - НОМЕР_2 .

У подальшому ОСОБА_5 у денний час доби 06.09.2017 року, перебуваючи в приміщенні нотаріальної контори по б-ру. Лесі Українки, 24, в м. Києві знову зустрілась із невстановленою органом досудового розслідування особою на ім`я ОСОБА_6 , якою було виготовлено протокол №2 Загальних зборів учасників ТОВ «АБІЛЕТІ», відповідно до якого було внесено зміни щодо складу учасників Товариства шляхом звільнення з посади Директора Товариства та призначення на посаду Директора ОСОБА_5 , яка фактично посаду директора не займала, будь-яких організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій не здійснювала, а ОСОБА_5 , у свою чергу, достовірно усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, підробила, тобто підписала Договір купівлі-продажу часток в статутному капіталі ТОВ «АБІЛЕТІ», що становить по 50 % статутного капіталу, вартістю по 500 грн. кожна, які в сумі складають 100% статутного капіталу - 1000 грн., відповідно до Протоколу №2 загальних зборів учасників ТОВ «АБІЛЕТІ» від 06.09.2017 року, відповідно до якого вона придбала у власність частки у статутному по 50 % статутного капіталу товариства розміром 100 відсотків, однак фактично грошових коштів на рахунок не вносила. У вказаний договір були внесені завідомо неправдиві відомості, а саме:

- в графі «Покупець» виступає « ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 »;

- в пункті 1.1 Продавець передає у власність Покупця (тобто ОСОБА_5 ,) свою частку у статутному капіталі ТОВ «АБІЛЕТІ», а Покупець приймає та зобов`язується оплатити названі частки;

- в пункті 1.1.2. Статутний капітал: 1000 грн..

- в пункті 1.2.1. Розмір частки, що належить Продавцю, складає 100 % статутного (складеного) капіталу Товариства, що становить 1000 грн.

Після підписання вищевказаного документу, ОСОБА_5 передала його невстановленій органом досудового розслідування особі на ім`я ОСОБА_6 , який подав їх разом з іншими, необхідними для перереєстрації товариства, документами до відділу державної реєстрації фізичних та юридичних осіб Печерської районної у м. Києві державної адміністрації за адресою: м. Київ, вул. Суворова, 15, на підставі яких проведена державна перереєстрація ТОВ «АБІЛЕТІ», відповідно до Протоколу №2 загальних зборів учасників ТОВ «АБІЛЕТІ» від 06.09.2017 року на ім`я ОСОБА_5 .

Незважаючи на те, що ТОВ «АБІЛЕТІ» зареєстровано на ОСОБА_5 в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців як суб`єкт підприємницької діяльності - юридична особа, остання взяла участь у перереєстрації товариства не з метою здійснення господарської діяльності.

Після перереєстрації ТОВ «АБІЛЕТІ», директором та засновником якого значилась ОСОБА_5 , остання; виступивши директором підприємства, самостійно підприємницьку діяльність не здійснювала, ніколи не укладала правочини з суб`єктами господарювання - резидентами України, які в свою чергу не мали на меті настання реальних наслідків, не користувалася печаткою підприємства, не використовувала банківські рахунки підприємства, не здійснювала перерахування безготівкових грошових коштів на рахунки підприємств, не формувала податкові зобов`язання та податковий кредит прикриваючись фактом державної перереєстрації ТОВ «АБІЛЕТІ», а підписані договори, необхідні для перереєстрації підприємства, передала невстановленій органом досудового розслідування особі.

Підроблення ОСОБА_5 договору купівлі-продажу часток в статутному капіталі ТОВ «АБІЛЕТІ», що становить по 50 % статутного капіталу, вартістю по 500 грн. кожна, які в сумі складають 100% статутного капіталу - 1000 грн., відповідно до Протоколу №2 загальних зборів учасників ТОВ «АБІЛЕТІ» від 06.09.2017 року, який посвідчується нотаріусом, який має право посвідчувати такі документи, і який надає права або звільняє від обов`язків, з метою використання його іншою особою, дало змогу невстановленій органом досудового розслідування особі здійснювати незаконну діяльність, користуватися печаткою підприємства, прикриваючись фактом державної реєстрації вказаного товариства..

Надання ОСОБА_5 особистих даних, документів, підписання Договору купівлі-продажу часток в статутному капіталі ТОВ «АБІЛЕТІ», відповідно до Протоколу №2 загальних зборів учасників ТОВ «АБІЛЕТІ» від 06.09.2017 року дало змогу невстановленим органом досудового розслідування особам здійснювати незаконну діяльність, в тому числі: укладати правочини з суб`єктами господарювання - резидентами України, які в свою чергу не мали на меті настання реальних наслідків, користуватися печатками підприємств, використання банківських рахунків підприємств, здійснювати перерахування безготівкових грошових коштів по рахункам підприємств, формувати податкові зобов`язання та податковий кредит, що в свою чергу є фіктивним підприємством.

Дії ОСОБА_5 , які виразились у підробленні офіційного документу, який посвідчується нотаріусом і який надає права, з метою використання його іншими особами, органом досудового розслідування кваліфіковані за ч. 1 ст. 358 КК України.

Дії ОСОБА_5 , які виразились у вчиненні пособництва фіктивного підприємництва, а саме в придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, органом досудового розслідування кваліфіковані за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України.

13.06.2018 року між прокурором Київської місцевої прокуратури №6 м. Києва ОСОБА_7 , якому на підставі ст. 37 КПК України надані повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні, та підозрюваною ОСОБА_5 в порядку, передбаченому ст. 468, 469, 472 КПК України, укладено угоду про визнання винуватості.

Згідно з даною угодою, прокурор та підозрювана ОСОБА_5 дійшли згоди щодо формулювання обвинувачення, всіх істотних для даного кримінального провадження обставин та правової кваліфікації дій підозрюваної ОСОБА_5 за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205, ч. 1 ст. 358 КК України, підозрювана ОСОБА_5 у повному обсязі сформульованого обвинувачення беззастережно визнала свою винуватість у вчиненні даних кримінальних правопорушень. Також, сторонами угоди визначено узгоджене ними покарання, яке ОСОБА_5 повинна понести за вчинені кримінальні правопорушення, а саме за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України, у виді штрафу у розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, за ч. 1 ст. 358 КК України, у виді 1 року обмеження волі. На підставі ст. 70 КК України шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, призначити ОСОБА_5 покарання у виді 1 року обмеження волі. На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на 1 рік та покладенням обов`язків, передбачених ст. 76 КК України.

Розглядаючи в порядку п. 1 ч. 3 ст. 314 КПК України питання про можливість затвердження даної угоди про визнання винуватості, суд виходить з наступного.

Відповідно до правил ст. 468, 469 КПК України у кримінальному провадженні щодо кримінальних проступків, злочинів невеликої чи середньої тяжкості, тяжких злочинів, внаслідок яких шкода завдана лише державним чи суспільним інтересам, може бути укладена угода між прокурором та підозрюваним чи обвинуваченим про визнання винуватості.

Прокурор в підготовчому судовому засіданні, вважаючи, що при укладенні даної угоди дотримані вимоги і правила КПК України та КК України, просив цю угоду затвердити і призначити обвинуваченій ОСОБА_5 узгоджену в угоді міру покарання.

Обвинувачена ОСОБА_5 в підготовчому судовому засіданні також просила затвердити угоду про визнання винуватості і призначити узгоджену в ній міру покарання, при цьому ОСОБА_5 беззастережно визнала себе винною у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205, ч. 1 ст. 358 КК України за викладених в обвинувальному акті обставин.

Захисник адвокат ОСОБА_4 в підготовчому судовому засіданні проти затвердження угоди про визнання винуватості не заперечував.

Таким чином, суд вважає доведеним вчинення ОСОБА_5 кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205, ч. 1 ст. 358 КК України.

ОСОБА_5 вчинила кримінальні правопорушення, які відносяться до злочинів невеликої тяжкості, від яких потерпілих немає.

Суд, шляхом заслуховування пояснень сторін кримінального провадження, переконався, що укладення угоди сторонами є добровільним, при цьому судом встановлено, що ОСОБА_5 повністю усвідомлює зміст угоди про визнання винуватості, характер обвинувачення, щодо якого визнає себе винною, вид покарання, яке буде до неї застосовано у разі затвердження угоди, цілком розуміє свої права, передбачені п. 1 ч. 4 ст. 474 КПК України, а також наслідки укладення, затвердження даної угоди, передбачені ч. 2 ст. 473 КПК України, та наслідки її не виконання, передбачені ст. 476 КПК України.

Покарання сторонами угоди визначено у відповідності до положень ст. 50, 65-67 КК України, з урахуванням характеру та тяжкості висунутого ОСОБА_5 обвинувачення, даних про її особу, обставин, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Враховуючи викладене, оскільки умови угоди про визнання винуватості між прокурором та підозрюваною ОСОБА_5 відповідають вимогам КПК та КК України, суд дійшов висновку про наявність правових підстав для затвердження цієї угоди.

Цивільний позов не заявлявся.

Судові витрати та речові докази по даній справі відсутні.

Враховуючи викладене, керуючись ст. 314, 373, 374, 475 КПК України, суд,

З А С У Д И В :

Затвердити угоду від 13.06.2018 року між прокурором Київської місцевої прокуратури №6 м. Києва ОСОБА_7 та підозрюваною ОСОБА_5 про визнання винуватості.

ОСОБА_5 визнати винною у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205, ч. 1 ст. 358 КК України та призначити їй покарання:

- за ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 205 КК України, у виді штрафу у розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 8500 грн.;

- за ч. 1 ст. 358 КК України, у виді 1 року обмеження волі.

Відповідно до вимог ст. 70 КК України шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, остаточно призначити ОСОБА_5 покарання у виді 1 року обмеження волі.

На підставі ст. 75 КК України звільнити ОСОБА_5 від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком на 1 рік.

На підставі ст. 76 КК України зобов`язати ОСОБА_5 періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації, повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання.

Іспитовий строк ОСОБА_5 обраховувати з 10.09.2018 року.

Вирок може бути оскаржений з підстав, передбачених ст.394 КПК України, до Апеляційного суду м. Києва, через Печерський районний суд м. Києва, шляхом подачі апеляції протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Обмеження права оскарження даного вироку визначені ч. 2 ст. 473 Кримінального процесуального кодексу України.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.09.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу76363890
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/29662/18-к

Вирок від 10.09.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

Ухвала від 18.06.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Смик С. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні