Постанова
від 20.01.2010 по справі 14/128пн
ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД УКРАЇНИ

ВИЩИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУ Д УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 січня 2010 р. № 14/128пн

Вищий господарський суд України у складі колегії суд дів:

головуючого: Кравчук а Г.А.

суддів: Мачульс ького Г.М.

Рогач Л .І.

розглянувши у відкритому

судовому засіданні

касаційну скаргу Товариства з обмеженою ві дповідальністю "ІВК-Донбас"

на постанову Донецького апеляційного г осподарського суду

від 27.10.2009р.

у справі №14/128пн

Господарського суду Донецької області

за позовом Комунального підприємств а "Житлово-експлуатаційна ко нтора №1 Ворошиловського рай ону м. Донецька"

до Товариства з обмеженою ві дповідальністю "ІВК-Донбас"

треті особи без самостійни х вимог на предмет спору на ст ороні позивача

1). Донецька міська рад а

2). Управління комунальни х ресурсів Донецької міської ради

про спонукання виконати дії

за участю представників

- позивача: не з'явився

- відповідача: Вільчинського Р.З. (довір еність №07-19-Д від 19.01.2010р.)

- третіх осіб: 1). не з'явився

2). не з'явився, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся в г осподарський суд з позовом п ро: спонукання відповідача з вільнити займану площу покрі влі житлового будинку №30 по ву л. Університетській у м. Донец ьку; спонукання відповідача демонтувати належне йому обл аднання, розташоване на покр івлі житлового будинку №30 по в ул. Університетській у м. Доне цьку; спонукання відповідача за власний рахунок відновит и конструкції покрівлі житло вого будинку №30 по вул. Універ ситетській у м. Донецьку та ві дновити цілісність міжповер хових перекрить, порушених п ри проведенні монтажу-демонт ажу обладнання мереж операто ра кабельного телебачення.

В обґрунтування своїх вимо г позивач посилається на від сутність у відповідача підст ав для розміщення обладнання на покрівлі житлового будин ку №30 по вул. Університетській у м. Донецьку.

Рішенням Господарського с уду Донецької області від 24.09.20 09р. (головуючого - судді Левши на Г.В., суддів Курило Г.Є., Лейба М.О.), залишеним без змін поста новою Донецького апеляційно го господарського суду від 27.1 0.2009р. (колегія суддів у складі: г оловуючого - судді Волкова Р .В., суддів Діброви Г.І., Запорощ енка М.Д.) позов задоволено пов ністю.

В касаційній скарзі відпов ідач просить вказані судові рішення скасувати і передати справу на новий розгляд до су ду першої інстанції, посилаю чись на порушення господарсь кими судами попередніх інста нцій норм матеріального і пр оцесуального права.

Відзиву на касаційну скарг у не надійшло.

Позивач та треті особи не ви користали наданого законом п рава на участь своїх предста вників у судовому засіданні.

До касаційної скарги особо ю що її подала додано копії до говорів оренди та акт переві рки телекомунікаційних мере ж

Однак з урахуванням вимог с татей 1115, 1117 Господарського про цесуального кодексу України суд касаційної інстанції не має права збирати нові доказ и або додатково перевіряти д окази.

За вказаних обставин зазна чені документи підлягають по верненню особі, що їх подала.

Переглянувши у касаційном у порядку судові рішення, кол егія суддів Вищого господарс ького суду України, приймаюч и до уваги межі перегляду спр ави в касаційній інстанції, п риходить до висновку, що каса ційна скарга підлягає частко вому задоволенню з наступних підстав.

Із встановлених судами обс тавин справи вбачається, що о бладнання систем кабельного телебачення, яке відповідач використовує у своїй господ арській діяльності, розміщен о на горищному приміщенні бу динку №30 по вул. Університетсь кій у м. Донецьку, який є власн істю територіальної громади та знаходиться на балансі по зивача, а на його покрівлі зна ходиться кабель лінії переда ч закріплений за оголовки ди моходів.

Зверненню до суду з даним сп ором передували наступні обс тавини.

Відповідач не погодився ук ласти договір оренди для роз міщення в будинку зазначеног о обладнання, і запропонував позивачу укласти договір се рвітуту, з чим не погодився по зивач.

Під час розгляду справи суд ами попередніх інстанції від повідач не заперечував викор истання зазначеного обладна ння та тієї обставини, що воно знаходиться в приміщеннях з азначеного будинку, а його до води зводились до того, що дем онтаж обладнання призведе до порушення прав споживачів - користувачів кабельних теле комунікаційних мереж.

Повністю задовольняючи по зов суд першої інстанції, з як им погодився суд апеляційної інстанції, своє рішення моти вував тим, що обладнання сист ем кабельного телебачення, я ке відповідач використовує у своїй господарській діяльно сті, знаходиться у приміщенн і будинку без відповідних пр авових підстав, та дійшов вис новку що у зв' язку з його мон тажем-демонтажем нанесена шк ода конструктивним елемента м будинку.

Суд касаційної інстанції п огоджується з висновками суд ів про те, що обладнання систе м кабельного телебачення, як е відповідач використовує у своїй господарській діяльно сті, знаходиться у приміщенн і будинку без відповідних пр авових підстав.

Так, згідно статті 31 ч.6 Закон у України "Про телекомунікац ії" суб'єкти господарювання, я кі здійснюють будівництво те лекомунікаційних мереж зага льного користування, можуть установлювати в приміщеннях , що їм належать на правах найм у, телекомунікаційне обладна ння, використовувати дахи бу динків і технічні приміщення для встановлення антен та не обхідного обладнання на підс таві договору з власником пр иміщення.

Відповідно до приписів ста тті 395 ч.1 Цивільного кодексу Ук раїни речовими правами на чу же майно є, зокрема; 1) право вол одіння; 2) право користування ( сервітут). Законом можуть бут и встановлені інші речові пр ава на чуже майно (ч.2).

Відповідач не довів що у ньо го є передбачені Законом пра ва на використання чужого ма йна.

При цьому доводи відповіда ча про те, що позивач не мав пр ава на пред' явлення даного позову оскільки не є власник ом зазначеного майна, не ґрун туються на чинному законодав стві виходячи з наступного.

Згідно статті 398 Цивільного кодексу України право волод іння виникає на підставі дог овору з власником або особою , якій майно було передане вла сником, а також на інших підст авах, встановлених законом.

Статтею 397 цього кодексу виз начено, що фактичне володінн я майном вважається правомір ним, якщо інше не випливає із з акону або не встановлено ріш енням суду (ч.3).

Як вбачається із встановле них судами обставин справи б удинок був переданий на бала нс позивача на законних підс тавах, а відповідно до припис ів статті 396 наведеного кодекс у особа, яка має речове право н а чуже майно, має право на захи ст цього права, у тому числі і від власника майна.

Таким чином зазначені дово ди особи, що звернулась із кас аційною скаргою, не ґрунтуют ься на чинному законодавстві .

Між тим, судові рішення в ча стині вирішення позову щодо спонукання відповідача за вл асний рахунок відновити конс трукції покрівлі житлового б удинку №30 по вул. Університетс ькій у м. Донецьку та відновит и цілісність міжповерхових п ерекрить, порушених при пров еденні монтажу-демонтажу обл аднання мереж оператора кабе льного телебачення, є незако нними та підлягають скасуван ню виходячи з наступного.

З врахуванням вимог ст.ст.42, 4 3, 47 Господарського процесуаль ного кодексу України, суд має розглянути справу у межах за явлених позовних вимог на за садах змагальності з підстав викладених у позові. Статтею 54 п.5 цього кодексу визначено, щ о позовна заява повинна міст ити виклад обставин, на яких ґ рунтуються позовні вимоги, з азначення доказів, що підтве рджують позов.

Між тим, із позовної заяви т а рішення місцевого господар ського суду не вбачається що позивачем викладались обста вини щодо пошкоджень констру кції покрівлі житлового буди нку та міжповерхових перекри ть, як і не вбачається що такі пошкодження виникли при пров еденні монтажу обладнання ме реж оператора кабельного тел ебачення, судові рішення в ці й частині в порушення вимог с татей 84 ч.1 п.3, та 105 ч.2 п.7 наведеног о кодексу не мотивовані.

Із встановлених судами обс тавин справи вбачається, що з гідно з технічним паспортом на будинок по вул. Університе тській, 30 у м. Донецьку визначе но певні дефекти покрівлі бу динку, зокрема, необхідність заміни обрамлення навколо с лухових вікон та коробів, ная вність відколів на шифері, пр о те не вбачається, що такі деф екти покрівлі виникли в резу льтаті дій відповідача, а не і нших осіб чи якихось обстави н.

У зв'язку з наведеним усі ух валені судові рішення в цій ч астині згідно приписів ст.ст .1115, 1117 Господарського процесуа льного кодексу України підля гають скасуванню, а справа в ц ій частині - передачі на новий розгляд до суду першої інста нції.

Під час нового розгляду спр ави в скасованій частині суд у першої інстанції слід взят и до уваги викладене в цій пос танові, всебічно, повно й об'єк тивно встановити обставини с прави та вирішити спір відпо відно до вимог чинного закон одавства.

Керуючись ст.ст. 1115, 1117, 1119 п.п.1, 3, 1111 0 ч.1, 11111, 11112 Господарського проце суального кодексу України, В ищий господарський суд Украї ни, -

П О С Т А Н О В И В:

Касаційну скаргу Това риства з обмеженою відповіда льністю "ІВК-Донбас" задоволь нити частково.

Постанову Донецького апел яційного господарського суд у від 27.10.2009р. та рішення Господа рського суду Донецької облас ті від 24.09.2009р. у справі №14/128пн в ча стині вирішення позову щодо спонукання відповідача за вл асний рахунок відновити конс трукції покрівлі житлового б удинку №30 по вул. Університетс ькій у м. Донецьку та відновит и цілісність міжповерхових п ерекрить, порушених при пров еденні монтажу-демонтажу обл аднання мереж оператора кабе льного телебачення, скасуват и, справу в цій частині переда ти на новий розгляд до суду пе ршої інстанції.

В іншій частині вказані суд ові рішення залишити без змі н.

Головуючий суддя Г.А. Кравчук

С у д д і Г.М. Мачульський

Л.І. Рогач

СудВищий господарський суд України
Дата ухвалення рішення20.01.2010
Оприлюднено29.03.2010
Номер документу7636572
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —14/128пн

Постанова від 20.01.2010

Господарське

Вищий господарський суд України

Мачульський Г.М.

Ухвала від 28.12.2009

Господарське

Вищий господарський суд України

Мачульський Г.М.

Ухвала від 12.10.2009

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Волков Р.В.

Ухвала від 10.09.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Г.В.

Рішення від 24.09.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Г.В.

Ухвала від 15.07.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Г.В.

Ухвала від 15.07.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Г.В.

Ухвала від 30.06.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Г.В.

Ухвала від 10.06.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Г.В.

Ухвала від 10.06.2009

Господарське

Господарський суд Донецької області

Левшина Г.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні