Рішення
від 06.09.2018 по справі 575/1026/18
ВЕЛИКОПИСАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 575/1026/18

Провадження № 2/575/262/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 вересня 2018 р. смт. Велика Писарівка

Великописарівський районний суд Сумської області

в складі: судді В'юник Н.Г.

за участю секретаря Бондар А.А.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в смт. Велика Писарівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 в особі представника ОСОБА_3 до Великописарівської районної державної адміністрації Сумської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_4, про визнання права на завершення приватизації земельних ділянок в порядку спадкування за законом,

у с т а н о в и в:

Позивачі просять ухвалити рішення суду, яким визнати за ними право на завершення приватизації 1/3 частини земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Попівської сільської ради Великописарівського району Сумської області, загальною площею 1,9393 га., кадастровий номер НОМЕР_3, та загальною площею 0,3919 га., кадастровий номер НОМЕР_4 у розмірах по 1/6 частки за кожним, в порядку спадкування за законом після смерті рідного батька ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Попівка Великописарівського району Сумської області, мотивуючи свої вимоги тим, що нотаріусом відмовлено у видачі свідоцтва про право на земельні ділянкиза законом, оскільки не подано документів, необхідних для вчинення нотаріальної дії, а саме правовстановлюючих документів щодо належності спадкового майна спадкодавцеві.

У судовому засіданні представник позивачів ОСОБА_3 позовні вимоги позивачів підтримала та обґрунтувала обставинами, викладеними в позовній заяві.

Представник відповідача - Великописарівської районної державної адміністрації Сумської області- у підготовче судове засідання не з'явився, але надав заяву про слухання справи в його відсутність, позов визнає.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, - ОСОБА_4- у підготовче судове засідання не з'явився, але надав заяву про слухання справи в його відсутність, проти позову не заперечує.

Повно та всебічно дослідивши письмові матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Згідно ч.4 ст.206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

У судовому засіданні встановлено, що ОСОБА_5 помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Попівка Великописарівського району Сумської області, що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_5 від 11.01.2018 (а.с.20).

Родинні стосунки позивачів з померлим ОСОБА_5 підтверджуються письмовими матеріалами справи, а саме: свідоцтвом про народження ОСОБА_6 НОМЕР_6, виданим 03 жовтня 1981 року Попівською сільською радою Великописарівського району Сумської області, свідоцтвом про народження ОСОБА_1 НОМЕР_7, виданим 19 квітня 1980 року Попівською сільською радою Великописарівського району Сумської області, відповідно до яких ОСОБА_5 є їх батьком, та свідоцтвом про одруження ОСОБА_6 НОМЕР_8, що підтверджує зміну прізвища позивача з ОСОБА_6 на ОСОБА_2 (а.с.22-23).

19 квітня 2018 року приватним нотаріусом Великописарівського районного нотаріального округу Сумської області Н.В.Васильченко зареєстровано спадкову справу після смерті ОСОБА_5, номер у нотаріуса 56/2018, що підтверджується Витягом про реєстрацію у Спадковому реєстрі (а.с. 21).

З матеріалів, доданих до позовної заяви, слідує, що приватним нотаріусом Великописарівського районного нотаріального округу Сумської області Н.В.Васильченко згідно повідомлення №541/02-14 від 01.08.2018 відмовлено позивачу ОСОБА_2 у видачі свідоцтва про право на спадщину на майно, яке підлягає реєстрації, за відсутності правовстановлюючих документів на земельні ділянки щодо належності даного майна спадкодавцеві та порекомендовано звернутися до суду з питання визнання права на завершення приватизації земельних ділянок в порядку спадкування за законом. Оформлення спадщини не можливе, оскільки право власності не зареєстроване у встановленому законом порядку (а.с.19).

Відповідно до Витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження ОСОБА_5 народився ІНФОРМАЦІЯ_1 і його батьком записаний ОСОБА_8 (а.с.24).

ОСОБА_8 помер ІНФОРМАЦІЯ_4 в с.Попівка Великописарівського району Сумської області, що підтверджується свідоцтвом про смерть НОМЕР_9, повторно виданим 11 січня 2017 року Охтирським міським відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Сумській області (а.с.30).

Відповідно до дублікату заповіту, виданого замість втраченого, 15 січня 2001 року секретарем Попівської сільської ради Великописарівського району Сумської області, посвідчено заповіт ОСОБА_8, якийна випадок своєї смерті заповідав все належне йому майно своїм дітям в рівних частинах: ОСОБА_4, ОСОБА_5 та ОСОБА_9. Заповіт не змінювався і не відмінявся та внесений до Спадкового реєстру за №61284712, що підтверджується Інформаційною довідкою зі Спадкового реєстру, якою також підтверджується реєстрація дублікату заповіту (а.с.35-36, 61).

Згідно свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого державним нотаріусом Великописарівської державної нотаріальної контори Перлік Т.М., спадкоємцем майна ОСОБА_11, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_8, є її чоловік - ОСОБА_8. Спадкове майно складається з земельної частки (паю) розміром 2,64 в умовних кадастрових гектарах без визначення цієї частки в натурі (на місцевості) у землі, яка перебуває у колективній власності САПТЗТ Победа , яке належало померлій на підставі сертифіката на право на земельну частку (пай) НОМЕР_10, виданого Великописарівською районною державною адміністрацією 17 грудня 1996 року та зареєстрованого 10 лютого 1997 року в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за №300. Свідоцтво необхідно зареєструвати в Великописарівській райдержадміністрації (а.с.37).

Рішеннями Великописарівського районного суду Сумської області від 21.02.2018 та 05.03.2018 позивачам по справі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 визначено додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини за законом після смерті рідного батька ОСОБА_5, якийпомер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Попівка Великописарівського району Сумської області, терміном на три місяці (а.с.27-29).

Відповідно до розпорядження голови Великописарівській РДА Великописапрівського району Сумської області №83-ОД від 23.03.2018 Про виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок спадкоємцю 2/3 частини земельної частки (паю) громадянину ОСОБА_4 на території Попівської сільської ради затверджено технічну документацію із землеустрою щодо встановлення меж земельної ділянки в натурі (на місцевості) колишнього КСП Побєда на території Попівської сільської ради Великописарівського району Сумської області спадкоємця ОСОБА_4 на 2/3 частини.Виділено в натурі (на місцевості) земельні ділянки площею 1,9393 га., кадастровий номер НОМЕР_3, та загальною площею 0,3919 га., кадастровий номер НОМЕР_4, спадкоємцю 2/3 частини земельної частки (паю) громадянину ОСОБА_4 для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Попівської сільської ради Великописарівського району Сумської області відповідно до технічної документації із землеустрою (а.с.38).

Рішенням Великописарівського районного суду Сумської області від 11.12.2017 визнано за ОСОБА_4, право на 2/3 частини земельної частки (паю) колишнього АПТЗТ Победа розміром 2,64 в умовних кадастрових гектарах сільськогосподарського призначення, розташовану в межах Попівської сільської ради Великописарівського району Сумської області, відповідно до сертифікату на право на земельну частку (пай) НОМЕР_10, зареєстрованого в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за №300 від 10 лютого 1997 року на ім'я ОСОБА_11, в порядку спадкування за заповітом після смерті ОСОБА_8, який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 в с.Попівка Великописарівського району Сумської області.

Згідно експертного висновку про вартість земельних ділянок сільськогосподарського призначення, вартість земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Попівської сільської ради Великописарівського району Сумської області, загальною площею 1,9393 га., кадастровий номер НОМЕР_3, та загальною площею 0,3919 га., кадастровий номер НОМЕР_4, складає 46624,00 гривень, в тому числі вартість 1/3 частки - 15541,13 грн. (а.с.31-34).

З довідки виконкому Попівської сільської радиВеликописарівського району Сумської області №126/04-05 від 19.04.2018 слідує, що ОСОБА_5, якийпомер ІНФОРМАЦІЯ_2, а/з №04 від 21.02.2006 року, був постійним жителем АДРЕСА_2, де і помер. На день смерті ОСОБА_5 був зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 один. Заповіт від його імені виконкомом Попівської сільської радиВеликописарівського району Сумської області не посвідчувався (а.с.39).

Право власності ОСОБА_5 на земельні ділянки не зареєстроване.

Згідно ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Відповідно до ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ст. 1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Згідно ст. 1268 ЦК України незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини.

Відповідно до ст. 1296 ЦК України спадкоємець, який прийняв спадщину, може одержати свідоцтво про право на спадщину.

Зі ст. 125 Земельного Кодексу України слідує, що право власності на земельну ділянку, а також право постійного користування та право оренди земельної ділянки виникають із моменту державної реєстрації цих прав.

Відповідно до правової позиції Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування , якщо спадкодавець не набув права власності на земельну ділянку згідно зі ст.125 Земельного кодексу України, проте розпочав процедуру приватизації земельної ділянки відповідно до чинного законодавства України, а органами місцевого самоврядування відмовлено спадкоємцям у завершенні процедури приватизації, то спадкоємці мають право звертатися до суду із позовами про визнання відповідного права в порядку спадкування - права на завершення приватизації та одержання державного акта про право власності на землю на ім'я спадкоємця, а не права власності на земельну ділянку. У п. 3.5 - вказано, що правильною є практика судів, які у випадку не завершення процедури приватизації земельної ділянки, яку розпочав за життя спадкодавець, та не встиг закінчити, визнають за спадкоємцем таке право.

Враховуючи вищевикладене, суд приходить висновку про задоволення позову.

Керуючись ст.ст. 4,10, 12, 13, 60, 82, 200, 206, 258, 259, 263-265, 268, 272, 273, 354 ЦПК України, ст.125 ЗК України, ст. ст. 392, 1218, 1225, 1268, 1296 ЦК України, суд -

у х в а л и в :

Позовні вимоги ОСОБА_1, ОСОБА_2 в особі представника ОСОБА_3 до Великописарівської районної державної адміністрації Сумської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: ОСОБА_4, про визнання права на завершення приватизації земельних ділянок в порядку спадкування за законом, задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, уродженкою с.Попівка Великописарівського району Сумської області, проживаючою в АДРЕСА_3, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, право на завершення приватизації 1/6 частини земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Попівської сільської ради Великописарівського району Сумської області, загальною площею 1,9393 га., кадастровий номер НОМЕР_3, та загальною площею 0,3919 га., кадастровий номер НОМЕР_4, в порядку спадкування за законом після смерті рідного батька ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Попівка Великописарівського району Сумської області.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_6, уродженцем с.Попівка Великописарівського району Сумської області, проживаючим в АДРЕСА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_2, право на завершення приватизації 1/6 частини земельних ділянок для ведення товарного сільськогосподарського виробництва на території Попівської сільської ради Великописарівського району Сумської області, загальною площею 1,9393 га., кадастровий номер НОМЕР_3, та загальною площею 0,3919 га., кадастровий номер НОМЕР_4, в порядку спадкування за законом після смерті рідного батька ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2 в с.Попівка Великописарівського району Сумської області.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до Апеляційного суду Сумської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до п.п. 15.5 п. 15 Розділу XIII Перехідні положення ЦПК України до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Великописарівський районний суд Сумської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення суду складено 10 вересня 2018 року.

Суддя Н.Г. В'юник

СудВеликописарівський районний суд Сумської області
Дата ухвалення рішення06.09.2018
Оприлюднено12.09.2018
Номер документу76372178
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —575/1026/18

Рішення від 06.09.2018

Цивільне

Великописарівський районний суд Сумської області

В'юник Н. Г.

Рішення від 06.09.2018

Цивільне

Великописарівський районний суд Сумської області

В'юник Н. Г.

Ухвала від 16.08.2018

Цивільне

Великописарівський районний суд Сумської області

В'юник Н. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні