Рішення
від 10.09.2018 по справі 600/678/18
КОЗІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 600/678/18

Справа № 2/600/523/2018

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

10 вересня 2018 року Козівський районний суд Тернопільської області в складі: головуючого судді Чорного І.А. за участю секретаря судового засідання Фещак Г.М., розглянувши у відкритому підготовчому засіданні в залі суду в смт. Козова цивільну справу в порядку загального позовного провадження за позовною заявою ОСОБА_1 до Золотослобідської сільської ради Козівського району Тернопільської області про надання додаткового строку на подання заяви про прийняття спадщини,

В С Т А Н О В И В:

21.08.2018 року ОСОБА_1 звернувся до суду із позовною заявою, в якій просив визначити йому додатковий строк в три місяці для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2, котра померла ІНФОРМАЦІЯ_3 року.

В обґрунтування своїх вимог позивач зазначив, що ІНФОРМАЦІЯ_3 року померла його мати, ОСОБА_3, яка постійно проживала та була зареєстрована в АДРЕСА_1. 17.06.1998 року померла склала заповіт, згідно якого все належне їй на час смерті майно заповіла ОСОБА_4, його брату. Після її смерті відкрилася спадщина на земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,96 га. та площею 0,53 га. які розташовані на території Золотослобідської сільської ради Козівського району, які належали померлій на праві власності згідно державного акта серії НОМЕР_2 від 11.07.2004 року.

Оскільки позивач вважав, що спадщину після смерті матері прийняв ОСОБА_4, тому останній не звертався до нотаріуса з заявою про прийняття спадщини. Лише у 2018 році позивач дізнався, що ОСОБА_4 так і не оформив спадщину після смерті ОСОБА_2 та не бажає оформляти, а тому звернувся до нотаріуса з метою прийняття спадщини, однак йому було відмовлено у зв'язку з пропуском встановленого законом шестимісячного строку для прийняття спадщини. Відтак, з метою прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2 та пропуском шестимісячного строку для подання заяви до нотаріуса про прийняття спадщини, позивач змушений звернутися до суду із даним позовом та просити суд такий задовольнити.

В підготовче засідання позивач не зявився, від представника позивача до суду надійшло клопотання від 10.09.2018 року, згідно якого позовні вимоги підтримує повністю, просить суд їх задовольнити та справу слухати у його відсутності.

Представник відповідача у підготовче засідання не з'явився, подав до суду відзив на позов від 03.09.2018 року, в якому позовні вимоги ОСОБА_1 визнає, не заперечує проти їх задоволення та просить справу розглядати без його участі.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані по справі докази, суд дійшов висновку, що позов підлягає задоволенню з таких підстав.

ІНФОРМАЦІЯ_3 року померла ОСОБА_2, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3, виданого 25.01.2012 року Золотослобідською сільською радою Козівського району Тернопільської області.

За життя ОСОБА_2 на праві власності належали дві земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, площею 2,96 га. та площею 0,53 га. які розташовані на території Золотослобідської сільської ради Козівського району Тернопільської області згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2 від 11.07.2004 року.

17.06.1998 року ОСОБА_2 розпорядилася своїм майном та склала заповіт на користь ОСОБА_4. Даний заповіт був посвідчений секретарем виконкому Золотослобідської сільської ради Козівського району Тернопільської області та зареєстрований в реєстрі за № 38.

Державним нотаріусом Козівської державної нотаріальної контори Гетьман І.М. відмовлено ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв'язку із пропуском строку для подання заяви про прийняття спадщини.

ОСОБА_4 спадщину після смерті ОСОБА_2 не прийняв та не бажає приймати, що підтверджується заявою, посвідченою секретарем Золотослобідської сільської ради Козівського району Тернопільської області та зареєстрованою в реєстрі за № 32.

Згідно інформаційної довідки зі Спадкового реєстру, яка видана Козівською державною нотаріальною конторою, щодо ОСОБА_2, яка померла 23 січня 2012 року спадкова справа не заводилась.

Згідно ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Відповідно до ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для цього законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно до ст. 1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно з ч. 2 ст. 1220 ЦК України часом відкриття спадщини є день смерті особи або день, з якого вона оголошується померлою.

Статтею 1269 ЦК України передбачено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати до нотаріальної контори заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини.

Як убачається з викладених у позовній заяві обставин, якими позивач обгрунтовує заявлені позовні вимоги, позивачу не було відомо про неприйняття спадщини за заповітом ОСОБА_4 після смерті ОСОБА_2 та про даний факт йому стало відомо лише у 2018 році, у зв'язку з цим було пропущено строк для подання заяви про прийняття спадщини.

Згідно з роз'ясненнями, наданими в п. 24 постанови Пленуму Верховного суду України від 30 травня 2008 року № 7 Про судову практику у справах про спадкування , вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Доводи позивача ОСОБА_1 про поважність причини пропуску строку на подання заяви про прийняття спадщини, суд вважає такими, які заслуговують на увагу, а тому вважає необхідним визначити йому додатковий строк для подання заяви тривалістю два місяці, після набрання рішенням законної сили.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 81,200, 206, 247, 258-259, 263-265, 268 ЦПК України на підставі ч. 3 ст. 1272 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов ОСОБА_1 до Золотослобідської сільської ради Козівського району Тернопільської області про надання додаткового строку на подання заяви про прийняття спадщини - задовольнити частково.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк тривалістю 2 (два) місяці, після набрання рішенням суду законної сили, для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_2, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_3 року.

В іншій частині позовних вимог відмовити.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Тернопільської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду апеляційної інстанції. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди (підпункт 15.5 Розділу ХІІІ Перехідних Положень ЦПК України).

Позивач: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, АДРЕСА_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків - НОМЕР_1.

Відповідач: Золотослобідська сільська рада Козівського району Тернопільської області, 47653, с. Золота Слобода Козівського району Тернопільської області, код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України - 04392600.

Суддя І.А.Чорний

СудКозівський районний суд Тернопільської області
Дата ухвалення рішення10.09.2018
Оприлюднено12.09.2018
Номер документу76373209
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —600/678/18

Рішення від 10.09.2018

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Чорний І. А.

Ухвала від 23.08.2018

Цивільне

Козівський районний суд Тернопільської області

Чорний І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні