Рішення
від 11.09.2018 по справі 817/1753/18
РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІВНЕНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

11 вересня 2018 року м. Рівне №817/1753/18

Рівненський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Зозулі Д.П., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом

Головного управління ДФС у Рівненській області

до Фермерського господарства "Гостинний двір"

про стягнення податкового боргу, -

В С Т А Н О В И В:

Головне управління ДФС у Рівненській області (далі - позивач) звернулося до суду з позовом до Фермерського господарства «Гостинний двір» (далі – відповідач, ФГ «Гостинний двір») про стягнення податкового боргу.

В обґрунтування позовних вимог позивачем зазначено, що за відповідачем облікується заборгованість в сумі 532377,50 грн. Дана заборгованість виникла на підставі самостійно задекларованих, але не сплачених сум та застосованих штрафних санкцій за несвоєчасну сплату, та контрольно-перевірочної роботи. В зв'язку з несплатою протягом строків, встановлених пунктом 57.3 статті 57 ПКУ, вказана заборгованість набула статусу податкового боргу. З підстав наведених в позовній заяві, позивач просив суд позов задовольнити повністю, а справу розглянути у порядку спрощеного провадження.

У встановлений ухвалою суду від 11.07.2018 строк, відповідачем ФГ «Гостинний двір» не подано до суду відзив на адміністративний позов, будь-яких пояснень, заяв чи клопотань про розгляд справи у судовому засіданні з повідомлення (викликом) сторін, до суду також не надходило.

Ухвалою суду від 11.07.2018 відкрито провадження у справі №817/1753/18, та вирішено розгляд справи провести за правилами спрощеного позовного провадження, без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами.

Дослідивши подані письмові докази, оцінивши їх за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд дійшов висновку, що позов необхідно задовольнити повністю, з огляду на наступне.

Судом встановлено, що за ФГ «Гостинний двір» обліковується податковий борг з орендної плати за землю на суму 532377,50 грн.

Дана заборгованість виникла на підставі:

- податкової декларації з плати за землю за 2016 рік(а.с.14).

- податкової декларації з плати за землю за 2017 рік(а.с.15).

- уточнюючої податкової декларації з плати за землю за 2017 рік (а.с.17).

- податкової декларації з плати за землю за 2018 рік (а.с.16).

- податкового повідомлення-рішення від 08.04.2016 №0000831504, яким збільшено суму грошового зобов'язання: за податковими зобов'язаннями 28067,13 грн., за штрафними (фінансовими) санкціями 7016,78грн.(а.с.18).

- податкового повідомлення-рішення від 16.05.2016 №0001211204, яким збільшено суму грошового зобов'язання: за податковими зобов'язаннями 327142,97 грн., за штрафними (фінансовими) санкціями 163571,49грн.(а.с.20).

- залишку несплаченої пені 78050,35 грн.

Крім того, наявність податкового боргу з орендної плати з юридичних осіб на загальну суму 532377,50 грн. підтверджується копією витягу з інтегрованих карток платника податків, розрахунком виникнення податкової заборгованості по нарахованих (донарахованих) сумах згідно інтегрованих карток, станом розрахунків з бюджетом (а.с.4-8).

На момент розгляду справи судом, борг перед бюджетом на загальну суму 532377,50 грн., відповідачем не погашено. Доказів щодо сплати чи часткового погашення зазначеної суми податкового боргу, відповідачем суду не надано.

Згідно зі ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до пп.16.1.4 п.16.1 ст.16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи.

Згідно з пунктом 36.1. ст.36 Податкового кодексу України податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи.

Пунктом 38.1 ст.38 цього Кодексу передбачено, що виконанням податкового обов'язку визнається сплата в повному обсязі платником відповідних сум податкових зобов'язань у встановлений податковим законодавством строк.

Згідно з п.54.1 ст.54 Податкового кодексу України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом.

Враховуючи вимоги п.56.11 ст.56 Податкового кодексу грошове зобов'язання, самостійно визначене платником податків, не підлягає оскарженню.

Відповідно до п. 57.1 ст. 57 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Суд звертає увагу, що відповідно до податковими деклараціями за 2016, 2017 та 2018 роки, відповідач самостійно визначив податкові зобов'язання з плати за землю, що підтверджує його узгодженість та не сплатив у встановлений податковим законодавством строк, а тому дане грошове зобов'язання набуло статусу податкового боргу.

Також, у відповідності до п.57.3 ст.57 Податкового кодексу України у разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 цього Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Згідно із п.54.5 ст.54 цього Кодексу, якщо згідно з нормами цієї статті сума грошового зобов'язання розраховується контролюючим органом, платник податків не несе відповідальності за своєчасність, достовірність і повноту нарахування такої суми, проте несе відповідальність за своєчасне та повне погашення нарахованого узгодженого грошового зобов'язання і має право оскаржити зазначену суму в порядку, встановленому цим Кодексом.

Судом встановлено, за результатами контрольно-перевірочної робити встановлено порушення ФГ «Гостинний двір» п.п. 288.5.1 п.288.5 ст.288 Податкового кодексу України, а тому контролюючим органом прийнято вищевказані податкові повідомлення - рішення.

Доказів оскарження відповідачем податкових повідомлень - рішень від 08.04.2016 №0000831504, від 16.05.2016 №0001211204 до суду не надходило, а тому податкові зобов'язання відповідача є узгодженими та підлягають до сплати.

Відповідно до п.129.1 ст.129 Податкового кодексу України, нарахування пені розпочинається:

- при нарахуванні суми грошового зобов'язання, визначеного контролюючим органом за результатами податкової перевірки, - починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати платником податків податкового зобов'язання, визначеного цим Кодексом (у тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження);

- при нарахуванні суми податкового зобов'язання, визначеного контролюючим органом у випадках, не пов'язаних з проведенням податкових перевірок, - починаючи з першого робочого дня, наступного за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання (в тому числі за період адміністративного та/або судового оскарження);

- при нарахуванні суми податкового зобов'язання, визначеного платником податків або податковим агентом, - після спливу 90 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати податкового зобов'язання.

Судом встановлено, що відповідачем також не сплачено залишок пені у загальній сумі 78050,35 грн.

В силу вимог ст.59 Податкового кодексу України у разі коли у платника податків виник податковий борг, контролюючий орган надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Податкова вимога може надсилатися (вручатися) контролюючим органом за місцем обліку платника податків, в якому обліковується податковий борг платника податків.

Пунктом 59.5 статті 59 Податкового кодексу України зазначається, що у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення.

Наявними матеріалами справи підтверджено, що відповідачу було виставлено податкову вимогу форми “Ю” від 13.09.2016 №5189-17 на загальну суму 35030,09 грн. (а. с. 25). У встановленому порядку податкова вимога не оскаржувалася.

Згідно з підпунктом 14.1.175. пункту 14.1. статті 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання, не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, та непогашеної пені, нарахованої у порядку, визначеному цим Кодексом.

Згідно із п.41.1 ст.41 Податкового кодексу України контролюючими органами є центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову, державну митну політику, державну політику з адміністрування єдиного внеску, державну політику у сфері боротьби з правопорушеннями під час застосування податкового та митного законодавства, законодавства з питань сплати єдиного внеску та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючий орган (далі - центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну податкову та митну політику), його територіальні органи.

Підпунктом 20.1.34 пункту 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України, встановлено право контролюючих органів звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

В матеріалах справи наявні відомості про відкриті рахунки, що облікуються за ФГ «Гостинний двір» (код ЄДРПОУ 34970742) (а.с.13).

Відповідно до пункту 95.3. Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Відповідно до ч.1 ст. 77 КАС України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

За наведених обставин, позовні вимоги підтверджені належними та допустимими доказами. Натомість відповідач доказів сплати чи часткової сплати податкового боргу в сумі 532377,50грн., - суду не надав. Відтак, позов є обґрунтований та підлягає до задоволення.

Відповідно до вимог ст.139 КАС України, підстави для стягнення судових витрат у суду відсутні.

Керуючись статтями 241-246, 255, 295 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В :

Позов Головного управління ДФС у Рівненській області (33023, вул.Відінська,12,м.Рівне, код ЄДРПОУ 39394217) до Фермерського господарства "Гостинний двір" (33028, вул.Хліборобів,102-А, м. Рівне, Рівненська область, код ЄДРПОУ 34970742) про стягнення податкового боргу - задовольнити повністю.

Стягнути кошти з Фермерського господарства "Гостинний двір" (33028, вул.Хліборобів,102-А, м. Рівне, Рівненська область, код ЄДРПОУ 34970742), яке має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника на суму податкового боргу 532 377 (п'ятсот тридцять дві тисячі триста сімдесят сім) грн. 50 коп., які перерахувати на рахунок 332122812700002 ГУ ДСКУ у Рівненській області, МФО 833017, ЄДРПОУ 38012714, одержувач: УК у м. Рівному/м. Рівне/18010600.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Апеляційна скарга подається до Житомирського апеляційного адміністративного суду через Рівненський окружний адміністративний суд.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 11 вересня 2018 року.

Суддя                               Зозуля Д.П.

                                        

Дата ухвалення рішення11.09.2018
Оприлюднено14.09.2018
Номер документу76376701
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення податкового боргу

Судовий реєстр по справі —817/1753/18

Рішення від 11.09.2018

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Зозуля Д.П.

Ухвала від 11.07.2018

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Зозуля Д.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні