Ухвала
від 10.09.2018 по справі 819/1145/18
ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ТЕРНОПІЛЬСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

Справа № 819/1145/18

10 вересня 2018 року м.Тернопіль Тернопільський окружний адміністративний суд в складі головуючого судді Баранюка А.З., розглянувши заяву про примирення у справі за позовом Державної екологічної інспекції у Тернопільській області до Бережанської міської ради, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, Курянівська сільська рада Бережанського району Тернопільської області та Управління капітального будівництва Тернопільської державної адміністрації про визнання бездіяльності неправомірною та зобов'язання вчинити певні дії,-

ВСТАНОВИВ:

21 червня 2018 року до Тернопільського окружного адміністративного суду надійшла позовна заява Державної екологічної інспекції у Тернопільській області до Бережанської міської ради про визнання бездіяльності неправомірною та зобов'язання вчинити певні дії.

Ухвалою Тернопільського окружного адміністративного суду від 22 червня 2018 року позовну заяву залишено без руху та надано строк для усунення її недоліків.

Після усунення позивачем недоліків позовної заяви, ухвалою Тернопільського окружного адміністративного суду від 27 червня 2018 року відкрито провадження по справі за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання у справі на 23 липня 2018 року.

Ухвалою суду від 23 липня 2018 року розгляд справи відкладено на 28 серпня 2018 року.

Ухвалою суду від 28 серпня 2018 року у судовому засіданні без виходу до нарадчої кімнати залучено до участі у справі третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, Курянівську сільську раду Бережанського району Тернопільської області та Управління капітального будівництва Тернопільської державної адміністрації, а також відкладено розгляд справи на 10 вересня 2018 року.

10 вересня 2018 року сторони подали до суду спільну заяву про примирення сторін, в якій останні погодились врегулювати існуючий спір шляхом використання права на примирення на основі взаємних поступок

Представник позивача в судове засідання не прибув, проте подав до суду заяву, в якій просить проводити розгляд заяви про примирення у письмовому провадженні без їх участі.

Представник відповідача в судове засідання також не прибув, проте подав до суду заяву, в які просить проводити розгляд заяви про примирення у письмовому провадженні без їх участі.

Представники третіх осіб в судове засідання не прибули, про причини неприбуття суд не повідомили, про дату, час та місце розгляду справи повідомлялися належним чином.

Відповідно до частини першої статті 205 КАС України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи, за умови що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

Відповідно до частини четвертої статті 229 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх учасників справи або якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється за відсутності учасників справи (у тому числі при розгляді справи в порядку письмового провадження), фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, проаналізувавши подані докази, встановив наступне.

Згідно вказаної заяви (угоди) про примирення сторони домовились про те, що:

позивач, не відмовляючись від своєї позовної вимоги щодо визнання неправомірною бездіяльність Бережанської міської ради щодо поводження з твердими побутовими відходами та здійснення заходів недопущення витікання рідких відходів з поворотного колодязя каналізаційного колектора по вул. Січових Стрільців в м. Бережани у меліоративний канал; зобов'язання розробити та затвердити схему санітарної очистки населеного пункту, прийняти рішення про відведення земельної ділянки для розміщення відходів і будівництва об'єктів поводження з відходами (створити полігон для захоронення відходів); організувати розподільне збирання корисних компонентів побутових відходів; здійснити реальні заходи щодо недопущення витікання рідких відходів з поворотного колодязя каналізаційного колектора по вул. Січових Стрільців в м. Бережани у меліоративний канал, йдучи на взаємні поступки, погоджується на її відтермінуванням, у разі усунення відповідачем виявлених порушень зазначених в Акті перевірки дотримання делегованих повноважень у сфері охорони навколишнього природного середовища складеного за результатом проведення позапланової перевірки 21-22 березня 2018 року;

відповідач залишаючись на позиції заперечення проти позовної вимоги позивача щодо визнання бездіяльності неправомірною та зобов'язання вчинити певні дії, погоджується піти на взаємні поступки у вигляді поетапного та у розумні строки усунення відповідачем виявлених позаплановою перевіркою порушень зазначених в Акті перевірки дотримання делегованих повноважень у сфері охорони навколишнього природного середовища складеного за результатом проведення позапланової перевірки 21-22 березня 2018 року та в адміністративному позові від 20 червня 2018 року №3-2/2263, в частині, що стосується усунення тих порушень, що негативно впливають на стан навколишнього природного середовища, і зобов'язуються:

- виготовити документи, що посвідчують право власності чи право користування земельною ділянкою для розміщення відходів (створити полігон для захоплення відходів), термін виконання - 18 місяців з дня набрання чинності ухвали суду про затвердження умов примирення сторін у цій справі;

- розробити та затвердити схему санітарної очистки населеного пункту, термін виконання - 12 місяців з дня набрання чинності ухвали суду про затвердження умов примирення сторін у цій справі;

- організувати розподільне збирання корисних компонентів побутових відходів, термін виконання - 12 місяців з дня набрання чинності ухвали суду про затвердження умов примирення сторін у цій справі;

- вжити заходів щодо недопущення витікання рідких відходів з поворотного колодязя каналізаційного колектора по вул. Січових Стрільців в м. Бережани у меліоративний канал - усунуто, у випадку повторного виявлення порушення, буде усунено негайно шляхом викачування асенізаційним транспортним засобом комунального підприємства.

У вказаній заяві про примирення сторін зазначено, що цією заявою сторони дійшли згоди щодо розподілу судових витрат і погодили, що оплата судового збору відповідно вимог ст. 141 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) покладається на позивача та відповідача у рівних частинах - по 50 % на кожного. Сторони погоджуються з тим, що відповідно до умов примирення, зазначених у цій заяві, вони дійшли згоди щодо повного та остаточного врегулювання спору, та не мають жодних вимог щодо один одного. Умови примирення, дії позивача та відповідача не суперечать закону і не порушують чиїх-небудь прав, свобод та інтересів. Сторони мають належне уявлення про сутність цієї заяви, умов примирення та інших її елементів. Сторони підтверджують, що наслідки закриття провадження в справі та наслідки невиконання умов примирення їм відомі.

Згідно з ч. 5 ст. 47 КАС України сторони можуть досягнути примирення на будь-якій стадії судового процесу, що є підставою для закриття провадження в адміністративній справі.

Відповідно до ч.ч. 1, 3, 4, 5 ст. 190 КАС України, сторони можуть повністю або частково врегулювати спір на підставі взаємних поступок. Примирення сторін може стосуватися лише прав та обов'язків сторін. Сторони можуть примиритися на умовах, які виходять за межі предмета спору, якщо такі умови примирення не порушують прав чи охоронюваних законом інтересів третіх осіб. Умови примирення не можуть суперечити закону або виходити за межі компетенції суб'єкта владних повноважень.

Умови примирення сторони викладають у заяві про примирення сторін. Заява про примирення сторін може бути викладена у формі єдиного документа, підписаного сторонами, або у формі окремих документів: заяви однієї сторони про умови примирення та письмової згоди іншої сторони з умовами примирення.

До ухвалення судового рішення у зв'язку з примиренням сторін суд роз'яснює сторонам наслідки такого рішення, перевіряє, чи не обмежені представники сторін у праві вчинити відповідні дії.

Умови примирення сторін затверджуються ухвалою суду. Затверджуючи умови примирення сторін, суд цією самою ухвалою одночасно закриває провадження у справі.

Заяву про примирення сторін підписано 07 вересня 2018 року уповноваженими представниками сторін - начальником Державної екологічної інспекції в Тернопільській області Ференц Е.М., міським головою Бережанської міської ради Музичка В.Я., які наділені відповідними повноваженнями.

Відповідно до п. 8 ч. 1 ст. 2 КАС України у справах щодо оскарження рішень, дій чи бездіяльності суб'єктів владних повноважень адміністративні суди перевіряють, чи прийняті (вчинені) вони пропорційно, зокрема з дотриманням необхідного балансу між будь-якими несприятливими наслідками для прав, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких спрямоване це рішення (дія).

Дослідивши умови примирення сторін, суд встановив, що умови примирення не суперечать чинному законодавству та не порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси, а відтак, суд вважає за можливе затвердити умови примирення.

Згідно п. 3 ч. 1 ст. 238 КАС України, суд закриває провадження у справі якщо сторони досягли примирення.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку про наявність підстав для закриття провадження у справі у зв'язку з примиренням сторін на умовах, визначених в заяві про примирення по адміністративній праві №819/1145/18.

Керуючись статтями ст.190, ст.191, п.3 ч.1 ст. 238, ст.ст. 239, 243, 256, 293 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

УХВАЛИВ:

Затвердити умови примирення сторін по справі за адміністративним позовом Державної екологічної інспекції у Тернопільській області (46008, вул. Шашкевича, 3, м.Тернопіль, ідентифікаційний код юридичної особи 37977693) до Бережанської міської ради (47501, вул. Банкова, 3, м.Бережани, Тернопільська обл., ідентифікаційний код юридичної особи 04058491), треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, Курянівська сільська рада Бережанського району Тернопільської області (47522, с. Куряни, Бережанський район, Тернопільська обл., ідентифікаційний код юридичної особи 04394987) та Управління капітального будівництва Тернопільської державної адміністрації (46001, вул. Грушевського, 8, м. Тернопіль, ідентифікаційний код юридичної особи 04014074) про визнання бездіяльності неправомірною та зобов'язання вчинити певні дії, викладені у заяві про примирення сторін від 07 вересня 2018 року, а саме:

1. Відповідач Бережанська міська рада (47501, вул. Банкова, 3, м.Бережани, Тернопільська обл., ідентифікаційний код юридичної особи 04058491) зобов'язується:

1. виготовити документи, що посвідчують право власності чи право користування земельною ділянкою для розміщення відходів (створити полігон для захоплення відходів), термін виконання - 18 місяців з дня набрання чинності ухвали суду про затвердження умов примирення сторін у цій справі;

2. розробити та затвердити схему санітарної очистки населеного пункту, термін виконання - 12 місяців з дня набрання чинності ухвали суду про затвердження умов примирення сторін у цій справі;

3. організувати розподільне збирання корисних компонентів побутових відходів, термін виконання - 12 місяців з дня набрання чинності ухвали суду про затвердження умов примирення сторін у цій справі;

4. вжити заходів щодо недопущення витікання рідких відходів з поворотного колодязя каналізаційного колектора по вул. Січових Стрільців в м. Бережани у меліоративний канал - у випадку повторного виявлення порушення, усунути негайно шляхом викачування асенізаційним транспортним засобом комунального підприємства.

У разі невиконання цієї ухвали у встановлені строки зобов'язати Бережанську міську раду Бережанського району розробити та затвердити схему санітарної очистки населеного пункту, прийняти рішення про відведення земельної ділянки для розміщення відходів і будівництва об'єктів поводження з відходами (створити полігон для захоронення відходів), організувати роздільне збирання корисних компонентів побутових відходів, здійснити заходи щодо недопущення витікання рідких відходів з поворотне колодязя каналізаційного колектора по вул. С.Стрільців м. Бережани у меліоративний канал.

Провадження у справі за адміністративним позовом Державної екологічної інспекції у Тернопільській області (46008, вул. Шашкевича, 3, м.Тернопіль, ідентифікаційний код юридичної особи 37977693) до Бережанської міської ради (47501, вул. Банкова, 3, м.Бережани, Тернопільська обл., ідентифікаційний код юридичної особи 04058491), треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача, Курянівська сільська рада Бережанського району Тернопільської області (47522, с. Куряни, Бережанський район, Тернопільська обл., ідентифікаційний код юридичної особи 04394987) та Управління капітального будівництва Тернопільської державної адміністрації (46001, вул. Грушевського, 8, м. Тернопіль, ідентифікаційний код юридичної особи 04014074) про визнання бездіяльності неправомірною та зобов'язання вчинити певні дії - закрити.

Роз'яснити сторонам, що ухвала про затвердження умов примирення виконується сторонами в порядку і строки, які нею визначені. Ухвала про затвердження умов примирення є виконавчим документом. У разі невиконання ухвали суду про затвердження умов примирення вона може бути подана для її примусового виконання в порядку, визначеному законодавством для виконання судових рішень.

Повторне звернення до суду зі спору між тими самими сторонами, про той самий предмет і з тих самих підстав не допускається.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до Львівського апеляційного адміністративного суду через Тернопільський окружний адміністративний суд. Апеляційна скарга на ухвалу суду першої інстанції подається протягом п'ятнадцяти днів з дня її складення.

Копію ухвали надіслати учасникам у справі.

Головуючий суддя Баранюк А.З.

копія вірна

Суддя Баранюк А.З.

Дата ухвалення рішення10.09.2018
Оприлюднено12.09.2018
Номер документу76376723
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання бездіяльності неправомірною та зобов'язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —819/1145/18

Ухвала від 10.09.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баранюк Андрій Зіновійович

Ухвала від 27.06.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баранюк Андрій Зіновійович

Ухвала від 22.06.2018

Адміністративне

Тернопільський окружний адміністративний суд

Баранюк Андрій Зіновійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні