Ухвала
від 11.09.2018 по справі 470/631/18
БЕРЕЗНЕГУВАТСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 1-кс/470/287/18

Справа № 470/631/18

УХВАЛА

11 вересня 2018 року смт. Березнегувате

Слідчий суддя Березнегуватського районного суду Миколаївської області Луста С.А. за участю прокурора Березнегуватського відділу Баштанської місцевої прокуратури Миколаївської області ОСОБА_1, секретаря Дячук А.А..,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Березнегувате клопотання процесуального керівника - прокурора Березнегуватського відділу Баштанської місцевої прокуратури про арешт майна у кримінальному провадженні № 42018151140000072,

ВСТАНОВИВ:

07 вересня 2018 року до слідчого судді Березнегуватського районного суду Миколаївської області надійшло клопотання процесуального керівника - прокурора Березнегуватського відділу Баштанської місцевої прокуратури ОСОБА_1 про арешт майна.

Зі змісту клопотання вбачається, що відповідно до Державного акту на право постійного користування Державне підприємство Березнегуватське лісове господарство є користувачем земельної ділянки площею 337,8279 гектари розташованої в межах Білокриницької сільської ради Березнегуватського району для ведення лісового господарства. 27 серпня 2018 року прокурором Березнегуватського відділу Баштанської місцевої прокуратури проведено огляд вказаної земельної ділянки, в ході якого встановлено, що частина вказаної земельної ділянки, а саме площею 27,7739 га, засіяна насінням соняшнику, а на земельній ділянці площею 35,2513 га на час огляду насіння соняшнику скошено.

06 вересня 2018 року ухвалою слідчого судді Березнегуватського районного суду накладено арешт на врожай сільськогосподарської культури насіння соняшнику на земельній ділянці площею 27,7739 га та заборонено будь-якій фізичній або юридичній особі відчужувати, розпоряджатися або користуватися цим врожаєм, в тому числі здійснювати його збирання із застосуванням сільськогосподарської техніки чи без такої. Проте 31 серпня 2018 року на вказаній земельній ділянці насіння соняшнику було скошено та після очистки завезено на зберігання до складського приміщення на території бази відпочинку ім.Башкірова.

07 вересня 2018 року проведено огляд складських приміщень бази відпочинку ім.Башкірова в ході якого виявлено та вилучено насіння соняшнику, вага якого складає 20 тонн.

Посилаючись на те, що посів соняшнику є доказом вчинення злочину, а врожай - результатом злочинної діяльності та доходом від вчиненого злочину, з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого досудового розслідування кримінального провадження, збереження речових доказів прокурор просив накласти арешт на насіння соняшнику із забороною посадовим особам дитячої оздоровчої бази відпочинку ім.Башкірова відчужувати, розпоряджатися та користуватися цим врожаєм, що знаходиться у його складському приміщенні.

Представник бази відпочинку ім. Башкірова в судове засідання через хворобу не зявився, про розгляд клопотання повідомлявся у встановленому законом порядку та його неявка не перешкоджає розгляду клопотання.

Вислухавши думку прокурора, який підтримав клопотання та просив його задовольнити, дослідивши матеріали долучені до нього, слідчий суддя дійшов наступного.

Відповідно до ст.98 КПК України, речовими доказами є матеріальні об'єкти, які були знаряддям вчинення кримінального правопорушення, зберегли на собі його сліди або містять інші відомості, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, в тому числі предмети, що були об'єктом кримінально протиправних дій, гроші, цінності та інші речі, набуті кримінально протиправним шляхом або отримані юридичною особою внаслідок вчинення кримінального правопорушення.

Згідно ч.1 ст.170 зазначеного Кодексу, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Арешт майна скасовується у встановленому цим Кодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження та у відповідності до ч.2 даної статті, арешт майна допускається з метою забезпечення: збереження речових доказів; спеціальної конфіскації; конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи; відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Частина 3 ст.130 КПК України передбачає, що у випадку, передбаченому пунктом 1 частини другої цієї статті, арешт накладається на майно будь-якої фізичної або юридичної особи за наявності достатніх підстав вважати, що воно відповідає критеріям, зазначеним у статті 98 цього Кодексу.

За такого суд доходить висновку про достатність підстав вважати, що вказане у клопотанні майно відповідає критеріям, зазначеним у ст.98 КПК України, оскільки є речовим доказом та воно може бути використано як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

На підставі вище викладеного, з метою забезпечення збереження речових доказів, суд доходить висновку про доцільність задоволення клопотання прокурора.

Керуючись ст.ст.170-173 КПК України, слідчий суддя

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання процесуального керівника - прокурора Березнегуватського відділу Баштанської місцевої прокуратури ОСОБА_1 про арешт майна у кримінальному провадженні № 42018151140000072, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.197-1 КК України, задовольнити.

Накласти арешт на насіння сільськогосподарської культури соняшнику врожаю 2018 року в кількості 20 тонн, який скошено на земельній ділянці площею 63,0252 гектара, кадастровий номер 4821180400:01:000:0090, який зберігається в складському приміщенні районної дитячої оздоровчої бази відпочинку ім.Башкірова (ЄДРПОУ 23036383), за адресою: Миколаївська область, Березнегуватський район, с.Біла Криниця, вул.Філя,63.

Заборонити посадовим особам дитячої оздоровчої бази відпочинку ім.Башкірова (ЄДРПОУ 23036383) відчужувати, розпоряджатися та користуватися врожаєм сільськогосподарської культури соняшнику, що знаходиться у його складському приміщенні.

Ухвала може бути оскаржена безпосередньо до апеляційного суду Миколаївської області протягом п'яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя С. А. Луста

СудБерезнегуватський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення11.09.2018
Оприлюднено13.09.2018
Номер документу76403101
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —470/631/18

Ухвала від 11.09.2018

Кримінальне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Луста С. А.

Ухвала від 11.09.2018

Кримінальне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Луста С. А.

Ухвала від 06.09.2018

Кримінальне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Луста С. А.

Ухвала від 06.09.2018

Кримінальне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Луста С. А.

Постанова від 07.09.2018

Кримінальне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Луста С. А.

Постанова від 07.09.2018

Кримінальне

Березнегуватський районний суд Миколаївської області

Луста С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні