Рішення
від 12.09.2018 по справі 389/1101/18
ЗНАМ’ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

12.09.2018

Провадження №2/389/376/18

ЄУН 389/1101/18

Рішення

(заочне)

іменем України

12 вересня 2018 року Знам'янський міськрайонний суд

Кіровоградської області

у складі: головуючого судді Савельєвої О.В.,

за участю секретаря судового засідання Солонько К.О.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщені залу суду міста Знам'янка Кіровоградської області в порядку спрощеного позовного провадженняцивільну справу за позовною заявою ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, ОСОБА_3, про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, та зняття з реєстраційного обліку,

встановив:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою, в якій просить визнати ОСОБА_2 таким, що втратив право користування житловим приміщенням - будинком №7 по вул.Центральна в с.Володимирівка Знам'янського району Кіровоградської області та зняти його з реєстраційного обліку; зняти з реєстраційного обліку по вул.Центральна,7 у с.Володимирівка Знам'янського району Кіровоградської області Фермерське господарство Ніка , код юридичної особи 20645064.

Свої позовні вимоги обґрунтувала тим, що вона з 17.09.2004 є власником будинку №7 по вул.Центральна в с.Володимирівка Знам'янського району Кіровоградської області, який їй подарувала ОСОБА_4 На початку 2017 року вона дізналася, що в її будинку з 09.03.1992 зареєстрований відповідач. Крім того, він є головою ФГ Ніка , яке також зареєстровано ІНФОРМАЦІЯ_1. ОСОБА_2 не є її родичем, також він не є родичем ОСОБА_4 З 09.03.1992 ОСОБА_2 за місцем реєстрації не проживає та взагалі не з'являється, власних речей у будинку не має, наміру проживати не виявляє. У добровільному порядку знятися з реєстрації ОСОБА_2 відмовляється, на телефонні дзвінки вже не відповідає. Реєстрація відповідача та реєстрація його юридичної особи перешкоджає їй користуватися та розпоряджатися своїм майном, тому вона змушена звернутися до суду з даною позовною заявою .

Позивач ОСОБА_1 у судове засідання не з'явилася, але її представник подав заяву, в якій позовні вимоги підтримав у повному обсязі, не заперечував проти заочного розгляду справи, просив розглядати справу за його та позивача відсутності.

Відповідач повторно не з'явився в судове засідання, про дату, час та місце розгляду справи повідомлений належним чином, причини неявки суду не повідомив та відзив не подав. Згідно з ухвалою Знам'янського міськрайонного суду Кіровоградської області від 12.09.2018, розгляд справи проводиться заочно.

Відповідно до ч.4 ст.223 ЦПК України, у разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

Третя особа ОСОБА_3 у судове засідання не з'явився, але надав суду заяву, в якій підтримав заявлені вимоги в повному обсязі та просив розглядати справу за його відсутності.

Суд, дослідивши матеріали справи, встановив наступне.

Згідно зі свідоцтвом про укладення шлюбу, 02.07.1988 укладено шлюб між ОСОБА_5 та ОСОБА_6, після чого дружині присвоєно прізвище ОСОБА_5 (а.с.17). Шлюб між ОСОБА_5 та ОСОБА_7 розірвано 11.03.2003, що вбачається зі свідоцтва про розірвання шлюбу (а.с.18). ОСОБА_7, відповідно до свідоцтва про шлюб, 02.09.2008 зареєструвала шлюб з ОСОБА_3, після чого їй присвоєно прізвище ОСОБА_3 (а.с.19).

Договір дарування житлового будинку з господарсько-побутовими будівлями від 17.09.2004, витяг про реєстрацію в Державному реєстрі правочинів від 17.09.2004, витяг про реєстрацію права власності на нерухоме майно від 20.09.2004, та реєстраційне посвідчення від 20.09.2004 свідчать про те, що ОСОБА_1 та ОСОБА_3 є власниками будинку №7 по вул.Центральна (Калініна) в с.Володимирівка Знам'янського району Кіровоградської області (а.с.6, 7, 8, 9).

З довідки, виданої Знам'янським РС УДМС України в Кіровоградській області, та довідки, виданої Володимирівською сільською радою Знам'янського району Кіровоградської області, встановлено, що ОСОБА_2 зареєстрований ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.31, 36).

У довідках від 12.04.2018 №61 та від 26.04.2018 №142 зазначено, що по вул.Центральна,7 у с.Володимирівка Знам'янського району Кіровоградської області зареєстровані ОСОБА_1 з 20.10.2004, ОСОБА_8 з 26.09.2015, ОСОБА_2 з 09.03.1992. ОСОБА_2 фактично не проживає за даною адресою (а.с.10, 11).

Відповідно до ч.1 ст.319 ЦК України, власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Частиною 1 статті 321 ЦК України встановлено, що право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Згідно зі ст.391 ЦК України, власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Відповідно до ч.1 ст.71 ЖК України, при тимчасовій відсутності наймача або членів його сім'ї за ними зберігається жиле приміщення протягом шести місяців, після чого, згідно зі ст.72 ЖК України, в судовому порядку провадиться визнання особи такою, що втратила право користування жилим приміщенням внаслідок відсутності цієї особи понад встановлені строки.

Враховуючи те, що під час судового розгляду встановлено факт відсутності відповідача ОСОБА_2 за місцем його реєстрації понад шість місяців, суд приходить до висновку про необхідність задоволення позовних вимог у частині визнання його таким, що втратив право користування житловим приміщенням.

Щодо позовної вимоги про зняття ОСОБА_2 з реєстраційного обліку суд вважає за необхідне зазначити наступне.

Зі змісту ст.7 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні вбачається, що зняття з реєстрації місця проживання особи здійснюється, зокрема, на підставі судового рішення, яке набрало законної сили, про позбавлення права користування житловим приміщенням.

Тож, рішення суду про визнання ОСОБА_2 таким, що втратив право користування житловим приміщенням будинком №7 по вул.Центральна в с.Володимирівка Знам'янського району Кіровоградської області вже є самостійною підставою для зняття його з реєстраційного обліку, що виключає необхідність задоволення такої позовної вимоги, а тому позовні вимоги в цій частині задоволенню не підлягають.

З приводу позовної вимоги про зняття з реєстраційного обліку по вул.Центральна,7 у с.Володимирівка Знам'янського району Кіровоградської області Фермерського господарства Ніка , код юридичної особи 20645064, суд відзначає наступне.

У витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань місцезнаходженням Фермерського господарства Ніка , код юридичної особи 20645064, яке не перебуває в процесі припинення, вказано вул.Центральна,7 с.Володимирівка Знам'янського району Кіровоградської області (а.с.16).

Відповідно до ст.93 ЦК України, місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Згідно з ч.4 ст.89 ЦК України та п.10 ч.2 ст.9 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , відомості про місцезнаходження юридичної особи є обов'язковою складовою Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань.

Відповідно до ч.4 ст.1 Закону України Про фермерське господарство , фермерське господарство підлягає державній реєстрації як юридична особа або фізична особа - підприємець. Фермерське господарство діє на основі установчого документа (для юридичної особи - статуту, для господарства без статусу юридичної особи - договору (декларації) про створення фермерського господарства). В установчому документі зазначаються найменування господарства, його місцезнаходження, адреса, предмет і мета діяльності, порядок формування майна (складеного капіталу), органи управління, порядок прийняття ними рішень, порядок вступу до господарства та виходу з нього та інші положення, що не суперечать законодавству України.

Згідно з ч.1 ст.9 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , відомості про юридичну особу, громадське формування, що не має статусу юридичної особи, та фізичну особу - підприємця вносяться до Єдиного державного реєстру на підставі: 1) відповідних заяв про державну реєстрацію; 2) документів, що подаються для проведення інших реєстраційних дій; 3) відомостей, отриманих у результаті інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром та інформаційними системами державних органів.

Відповідно до ч.1 ст.25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань , державна реєстрація та інші реєстраційні дії проводяться на підставі: 1) документів, що подаються заявником для державної реєстрації; 2) судових рішень, що набрали законної сили та тягнуть за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі, а також що надійшли в електронній формі від суду або державної виконавчої служби відповідно до Закону України "Про виконавче провадження" щодо: визнання повністю або частково недійсними рішень засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу; визнання повністю або частково недійсними змін до установчих документів юридичної особи; заборони (скасування заборони) вчинення реєстраційних дій; накладення/зняття арешту корпоративних прав; зобов'язання вчинення реєстраційних дій; скасування реєстраційної дії/запису в Єдиному державному реєстрі; виділу юридичної особи; провадження у справах про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом, прийнятих відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом"; припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи; відміни державної реєстрації припинення юридичної особи; припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи; відміни державної реєстрації припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця; відміни в порядку апеляційного/касаційного оскарження судового рішення, на підставі якого вчинено реєстраційну дію; 3) рішень, прийнятих за результатами оскарження в адміністративному порядку відповідно до статті 34 цього Закону.

Порядок проведення державної реєстрації та інших реєстраційних дій на підставі документів, що подаються заявником для державної реєстрації, передбачений ч.2 ст.25 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань .

Як вбачається із зазначених норм права для державної реєстрації та проведення інших реєстраційних дій не передбачено такої підстави як судове рішення, що набрало законної сили, про зняття з реєстраційного обліку за конкретною адресою фермерського господарства, а тому таке рішення не тягне за собою зміну відомостей в Єдиному державному реєстрі.

Відповідно до ст.13 ЦПК України, суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно з ч.1 ст.81 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

За таких обставин, суд дійшов до висновку про необґрунтованість позовної вимоги про зняття з реєстраційного обліку по вул.Центральна,7 у с.Володимирівка Знам'янського району Кіровоградської області Фермерського господарства Ніка , код юридичної особи 20645064, а тому дана позовна вимога задоволенню не підлягає.

Відповідно до ч.1 ст.141 ЦПК України, судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог . За змістом ч.6 ст.141 ЦПК України, якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з другої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, які їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Враховуючи вказані вимоги ст.141 ЦПК України та те, що ОСОБА_1 ухвалою суду від 16.05.2018 звільнено від сплати судового збору в розмірі 1409 грн. 60 коп., а суд дійшов до висновку про задоволення позовних вимог на 33,33%, то частина судового збору в сумі 469 грн. 82 коп. підлягає стягненню з відповідача на користь держави, а частину судового збору в сумі 939 грн. 78 коп. слід віднести на рахунок держави.

На підставі викладеного, ст.ст.89, 93, 317, 319, 321, 379, 386, 391 ЦК України, керуючись ст.ст.13, 76-81, 141, 223, 259, 263-265, 268, 280-282 ЦПК України, суд,

ухвалив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, ОСОБА_3, про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, та зняття з реєстраційного обліку, задовольнити частково.

Визнати ОСОБА_2, РНОКПП: НОМЕР_1, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_2, таким, що втратив право користування житловим приміщенням - будинком №7 по вул.Центральна в с.Володимирівка Знам'янського району Кіровоградської області.

У задоволенні решти позовних вимог відмовити.

Стягнути з ОСОБА_2, РНОКПП: НОМЕР_1, місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_2, на користь держави судовий збір в сумі 469 (чотириста шістдесят дев'ять) грн. 82 коп.

Судовий збір у сумі 939 (дев'ятсот тридцять дев'ять) грн. 78 коп. віднести на рахунок держави.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до Апеляційного суду Кіровоградської області через Знам'янський міськрайонний суд Кіровоградської області. Датою ухвалення рішення, ухваленого за відсутності учасників справи, є дата складення повного судового рішення. Апеляційна скарга подається протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення. Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

З дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається безпосередньо до Апеляційного суду Кіровоградської області.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Суддя Знам'янського міськрайонного суду

Кіровоградської області ОСОБА_9

Дата ухвалення рішення12.09.2018
Оприлюднено14.09.2018
Номер документу76431193
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням, та зняття з реєстраційного обліку

Судовий реєстр по справі —389/1101/18

Рішення від 12.09.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Савельєва О. В.

Ухвала від 12.09.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Савельєва О. В.

Ухвала від 29.08.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Савельєва О. В.

Ухвала від 16.05.2018

Цивільне

Знам’янський міськрайонний суд Кіровоградської області

Савельєва О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні