Рішення
від 14.01.2010 по справі 9/194-09
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОН СЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м. Херсон, вул. Горького, 18



Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

14.01.2010 Справа № 9/194-09

Господарський суд Херсо нської області у складі судд і Ребристої С. В. при с екретарі Шибінській А.Л., розг лянувши у відкритому судовом у засіданні справу за позовом Товариства з об меженою відповідальністю "Те рмекс-Логістік", м. Херсон

до Фізичної особи-підп риємця ОСОБА_1, м. Херсон

про стягнення 10418,50 грн.

За участю представників сторін:

від позивача - Андрєєв Д.В. , представник, довіреність № 1 від 11.01.2010р.;

від відповідача - не прибу в.

Позивач 18.11.2009р. зве рнувся до суду з позовною зая вою в якій просить стягнути з відповідача 10418,50 грн. заборгов аності за поставлений товар за договором поставки № 46 від 27.09.2007 р., з якої: 6817,66 грн. - сума основ ного боргу, 893,11 грн. - інфляційні збитки, 2502,08 грн. - пеня, 205,65 грн. - 3% рі чних. Також позивач просить с тягнути з відповідача понесе ні судові витрати по справі.

Свої позовні вимог и позивач обгрунтовує посила ннями на умови договору № 46 ві д 27.09.2007 р., документальні докази - видаткові накладні, положен ня ст.ст. 16, 625 ЦК України, ст. 193 ГК У країни.

Представник позивача у судовому засіданні в поряд ку ст. 22 ГПК України подав заяв у про часткову відмову від по зовних вимог в частині стягн ення пені в сумі 2502,08 грн. Дана заява, як така, що не виходит ь за межі ст. 22 ГПК України, прий нята судом до розгляду. Предс тавник позивача позовні вимо ги в частині стягнення суми о сновного боргу, 3% річних та ін фляційних збитків підтримав у повному обсязі.

Відповідач у судове засідання не прибув, відзиву на позов та витребуваних суд ом документів не надав, про пр ичини своєї неявки суд жодни м чином не інформував, не зваж аючи на ті обставини, що він на лежним чином був повідомлени й про дату, час та місце слухан ня справи. За таких обставин р озгляд справи здійснюється з а наявними в ній матеріалами , відповідно до положень ст. 75 Г ПК України.

Дослідивши матеріа ли справи, заслухавши поясне ння представника позивача, с уд

В С Т А Н О В И В:

Матеріали справи с відчать, що між позивачем - тов ариством з обмеженою відпові дальністю "Термекс-Логістік" та відповідачем - фізичною ос обою-підприємцем ОСОБА_1 в иникли цивільно-правові зобо в'язання на підставі ст. 11 ЦК Ук раїни.

27.09.2007 року між позивачем та відповідачем був укладен ий договір поставки № 46, згідн о з яким постачальник переда є покупецю, а останній прийма є і оплачує товар на умовах да ного договору.

Відповідно до п. 2.1. дого вору ціна товару вказується у відвантажувальних докумен тах.

Згідно п. 2.3. договору по купець сплачує повну вартіст ь товару не пізніше двадцяти календарних днів від дня під писання відвантажувальних д окументів.

На виконання умов дан ого договору позивачем на ад ресу відповідача було постав лено товар на загальну суму 183 16,93 грн., що підтверджується вид атковими накладними.

Відповідач за отрима ний товар в повному обсязі не розрахувався, здійснив лише часткову оплату в сумі 11499,27 грн .

Станом на час звернен ня позивача з позовною заяво ю до суду, заборгованість від повідача перед позивачем за основним боргом становить 6817, 66 грн.

Проаналізувавши заяв лені позовні вимоги з положе ннями чинного законодавства суд дійшов висновку, що позов ні вимоги підлягають частков ому задоволенню.

Відповідно до положе нь ст. 193 ГК України суб'єкти гос подарювання та інші учасники господарських відносин пови нні виконувати господарські зобов'язання належним чином , відповідно до закону, інших п равових актів, договору, а за в ідсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання відповідно до вимог, що у певн их умовах звичайно ставлятьс я.

Частина 1 ст. 712 Цивільно го кодексу України передбача є, що за договором поставки пр одавець (постачальник), який з дійснює підприємницьку діял ьність, зобов'язується перед ати у встановлений строк (стр оки) товар у власність покупц я для використання його у під приємницькій діяльності або в інших цілях, не пов'язаних з особистим, сімейним, домашні м або іншим подібним викорис танням, а покупець зобов'язує ться прийняти товар і сплати ти за нього певну грошову сум у.

До виконання господа рських договорів застосовую ться відповідні положення Ци вільного кодексу України з у рахуванням особливостей, пер едбачених ГК України.

Нормами ст. 509 ЦК Украї ни визначено поняття зобов'я зання та підстави його виник нення. Зобов'язанням є правов ідношення, в якому одна сторо на (боржник) зобов'язана вчини ти на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передат и майно, виконати роботу, нада ти послугу, сплатити гроші то що) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вима гати від боржника виконання його обов'язку.

До договору поставки застосовуються загальні по ложення про купівлю-продаж.

Статтею 655 ЦК Україн и визначено, що за договором к упівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов 'язується передати майно (тов ар) у власність другій сторон і (покупцеві), а покупець прийм ає або зобов'язується прийня ти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Положеннями ст.ст. 52 5, 526 ЦК України встановлено, що одностороння відмова від зо бов'язання або одностороння зміна його умов не допускаєт ься, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зобов'язання має вик онуватися належним чином від повідно до умов договору та в имог ЦК України, інших актів ц ивільного законодавства, а з а відсутності таких умов та в имог-відповідно до звичаїв д ілового обороту або інших ви мог, що звичайно ставляться.

Відповідно до полож ень ст. 530 ЦК України якщо у зобо в'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то вон о підлягає виконанню у цей ст рок (термін).

Доказів погашення за явленої до стягнення суми ос новного боргу у розмірі 6817,66 гр н. відповідачем суду не надан о.

З огляду на викладене , позовні вимоги в частині стя гнення суми основного боргу у розмірі 6817,66 грн., є доведеними і обґрунтованими.

14.01.2010р. представник пози вача в порядку ст. 22 ГПК Україн и подав заяву про часткову ві дмову від позовних вимог в ча стині стягнення з відповідач а пені в сумі 2502,08 грн.

Відповідно до положе нь п.4 ч.1 ст. 80 ГПК України господ арський суд припиняє провадж ення у справі, якщо позивач ві дмовився від позову і відмов у прийнято господарським суд ом.

Оскільки дана відмо ва позивача від позовних вим ог в частині стягнення суми п ені не суперечить законодавс тву, не зачіпає інтересів інш их осіб і не порушує охоронюв ані законом їх права, суд задо вольняє заяву позивача і при ймає його відмову від позову в частині стягнення суми пен і.

З огляду на викладен е, провадження у справі в част ині стягнення пені в сумі 2502,08 г рн., в порядку п.4 ч.1 ст.80 ГПК Укра їни, підлягає припиненню.

Щодо позовних вимог в частині стягнення інфляційн их збитків та 3-х % річних, ст. 625 Ц К України допускає, що боржни к, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на ви могу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахув анням встановленого індексу інфляції за весь час простро чення, а також три проценти рі чних від простроченої суми, якщо інший розмір проценті в не встановлений договором або законом.

Індекс інфляції є ста тистичною інформацією, яка щ омісячно надається Держкомс татом та публікується в газе ті "Урядовий кур'єр" та на офіц ійному веб-сайті Державного комітету статистики України (http://www.ukrstat.gov.ua). Вимагати сплати сум и боргу з врахуванням індекс у інфляції є правом кредитор а. Індекс інфляції, застосова ний у розрахунку, відповідає таким даним.

В разі, якщо сторони в договорі не передбачили спла ту процентів річних та їх роз мір, підлягають сплаті три пр оценти річних від прострочен ої суми за весь час простроче ння. Проценти річних є самост ійною формою цивільно-правов ої відповідальності за поруш ення грошових зобов'язань та можуть стягуватися поряд із пенею.

Таким чином, позовні в имоги в частині стягнення ін фляційних збитків у розмірі 893,11 грн. та 3 % річних у розмірі 205,65 грн., підлягають задоволенню , оскільки вони погоджені в ус тановленому законом порядку .

Доказів сплати штраф них санкцій відповідачем суд у не надано.

Згідно положень ст.ст . 4-2, 4-3 Господарського процесуа льного кодексу України право суддя у господарських судах здійснюється на засадах рівн ості всіх учасників судового процесу перед законом і судо м.

Господарський суд ст ворює сторонам та іншим особ ам, які беруть участь у справі , необхідні умови для встанов лення фактичних обставин спр ави і правильного застосуван ня законодавства.

Відповідно до положе нь ст.ст. 32, 33, 34 ГПК України доказ ами у справі є будь -які фактич ні дані, на підставі яких госп одарський суд у визначеному законом порядку встановлює н аявність чи відсутність обст авин, на яких ґрунтуються вим оги і заперечення сторін, а та кож інші обставини, які мають значення для правильного ви рішення господарського спор у. При цьому кожна сторона пов инна довести ті обставини, на які вона посилається як на пі дставу своїх вимог і запереч ень.

Докази подаються сто ронами та іншими учасниками судового процесу.

Господарський с уд приймає тільки ті докази, я кі мають значення для справи .

Обставини справи , які відповідно до законодав ства повинні бути підтвердже ні певними засобами доказува ння, не можуть підтверджуват ись іншими засобами доказува ння.

При вирішенні даного спору суд звертає увагу на ту обставину, що позивачем при з верненні до суду з даною позо вною заявою платіжним доруче нням № 1672 від 12 листопада 2009р. сп лачено 212,15 грн. державного мита , в той час, як 1% від ціни даного позову становить 104,18 грн., у зв'я зку з чим, суд повертає позива чу надмірно сплачене державн е мито у сумі 107,97 грн.

Оскільки спір доведе ний до суду з вини відповідач а, з останнього на користь поз ивача стягуються витрати по сплаті держмита в сумі 102,00 грн. та 236,00 грн. витрат на інформаці йно-технічне забезпечення су дового процесу.

За згодою представни ка позивача у судовому засід анні оголошено вступну та ре золютивну частини рішення, т а повідомлено про дату та час виготовлення рішення у повн ому обсязі.

На підставі ст. 193 Госпо дарського кодексу України, с т.ст. 525, 526, 692, 712 Цивільного кодексу України, та керуючись ст.ст. 44, 49, 75, п.4 ч.1 ст. 80, ст.ст. 82, 84, 85 Господарс ького процесуального кодекс у України, суд -

В И Р І Ш И В :

1. Позовні вимоги за довольнити частково.

2. Стягнути з фізичної особи-підприємця ОСОБА_1 ( 73000, АДРЕСА_1, ідентифікацій ний номер НОМЕР_1) на корис ть товариства з обмеженою ві дповідальністю "Термекс-Логі стік" (73000, м. Херсон, Карантинний острів, 1, код ЄДРПОУ 34554812, р/р 260030523042 04 в ХФ "Приватбанк" м. Херсон, МФ О 352479) суму основного боргу у ро змірі 6817,66 грн., суму інфляційни х збитків у розмірі 893,11 грн., сум у 3 % річних у розмірі 205,65 грн., 102,00 г рн. державного мита та 236,00 грн. в итрат з інформаційно-технічн ого забезпечення судового пр оцесу.

3. Припинити проваджен ня у справі № 9/194-09 в частині стяг нення пені в сумі 2502,08 грн.

4. Повернути товариств у з обмеженою відповідальніс тю "Термекс-Логістік" (73000, м. Херс он, Карантинний острів, 1, код Є ДРПОУ 34554812, р/р 26003052304204 в ХФ "Приватба нк" м. Херсон, МФО 352479) з Державно го бюджету 107,97 грн. надмірно сп лаченого державного мита. Ви дати довідку.

5. Копію рішення надісл ати сторонам по справі.

6. Наказ видати стягув ачу після набрання рішенням законної сили.

Суддя С.В. Ребрис та

Дата підписання ріше ння,

оформленого відповідно до ст. 84 ГПК України,

19 січня 2010 року.

СудГосподарський суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення14.01.2010
Оприлюднено02.04.2010
Номер документу7643532
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —9/194-09

Судовий наказ від 10.02.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ребриста С. В.

Рішення від 14.01.2010

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ребриста С. В.

Рішення від 25.11.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Ухвала від 12.11.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Ухвала від 21.10.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Рішення від 10.08.2009

Господарське

Господарський суд Сумської області

Миропольський С.О.

Ухвала від 08.10.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Ухвала від 16.09.2009

Господарське

Господарський суд Вінницької області

Балтак О.О.

Ухвала від 15.09.2009

Господарське

Господарський суд Київської області

Сокуренко Л.В.

Ухвала від 17.08.2009

Господарське

Господарський суд Київської області

Сокуренко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні