Рішення
від 10.09.2018 по справі 740/2283/18
НІЖИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 740/2283/18

Провадження № 2/740/1199/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

10 вересня 2018 року м.Ніжин

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

в складі: головуючої-судді ОСОБА_1,

при секретарі Філоненко О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Ніжині справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 районної державної адміністрації, треті особи: ОСОБА_4, ОСОБА_5, про визнання права на оренду земельної ділянки в порядку спадкування,

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернулася до суду з позовом в якому вказала, що 17 березня 2016 року помер її чоловік ОСОБА_6, після його смерті відкрилася спадщина, яка була прийнята спадкоємцями: ОСОБА_7, ОСОБА_4 та ОСОБА_5. Були отримані свідоцтва про право на спадщину за законом. але на даний час залишилось не успадковане право на оренду земельної ділянки, яке належало спадкодавцю на підставі договору оренди землі, укладеного у 2006 році між ним та ОСОБА_3 районною державною адміністрацією. Строк дії даного договору становить 49 років і однією з умов даного договору є можливість переходу права оренди спадкодавцям орендатора. Оскільки з усіх спадкоємців лише позивач зацікавлена у спадкуванні права оренди на земельну ділянку, яка розташована на території Григоро-Іванівської сільської ради Ніжинського району на колишньому подвір'ї КСП ім. Фрунзе по суміжності з вулицею Овдіївська м. Ніжина, площею 103 кв.м. тому просить позов задовольнити.

Позивач в судове засідання не з'явилася, від її представника надійшла заява про розгляд справи у їх відсутність та задовольнити позовні вимоги.

Представник відповідача ОСОБА_3 міської ради в судове засідання не з'явився, надавши заяву про визнання позовних вимог та розгляд справи в його відсутність.

Відповідно до ухвали суду від 29 травня 2018 року справа призначена в підготовче судове засідання, враховуючи те, що представник відповідача не заперечував задоволення позовних вимог, суд приходить до висновку, що доречно застосувати ч. 3 ст. 200 ЦПК України в якій зазначено, що за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Дослідивши письмові докази, що є в матеріалах справи, суд приходить до наступних висновків.

Як вбачається з договору оренди від 12 січня 2006 року між ОСОБА_3 районною державною адміністрацією та ОСОБА_6 було досягнуто домовленості стосовно строкового платного користування земельною ділянкою, яка знаходиться за адресою: Чернігівська область Ніжинський район Григоро-Іванівська сільська рада(колишній двір КСП ім. Фрунзе по суміжності з вулицею Овдіївська м. Ніжина) площею 103 кв.м., договір укладено на 49 років(а.с.6-9). На підставі акту прийомки-передачі межових знаків, визначені межі даної земельної ділянки(а.с.10).

Згідно свідоцтва про смерть ОСОБА_6 помер 17 березня 2016 року(а.с.11).

Згідно ст. 1218 ЦК України, до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті. Право оренди земельної ділянки не відноситься до закріпленого у ст. 1219 ЦК України переліку прав та обов'язків особи, які не входять до складу спадщини. Тобто за загальним правилом право на оренду земельної ділянки включається до спадщини.

Частиною 5 ст. 93 ЗК України передбачено, що право оренди земельної ділянки може відчужуватися, у тому числі продаватися на земельних торгах, а також передаватися у заставу, спадщину, вноситися до статутного капіталу власником земельної ділянки - на строк до 50 років, крім випадків, визначених Законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 7 Закону України Про оренду землі , право на оренду земельної ділянки переходить після смерті фізичної особи-орендаря, якщо інше не передбачено договором оренди, до спадкоємців, а в разі їх відмови чи відсутності таких спадкоємців - до осіб, які використовували цю земельну ділянку разом з орендарем і виявили бажання стати орендарями в разі, якщо це не суперечить вимогам Земельного Кодексу України та цього Закону. Саме така норма і зазначена у п. 40 договору оренди земельної ділянки, укладеного 12 січня 2006 року між ОСОБА_6 та ОСОБА_3 райдержадміністрацією.

З наданої на запит суду копії спадкової справи, заведеної щодо майна померлого ОСОБА_6, вбачається, що спадщину після його смерті прийняли ОСОБА_7, ОСОБА_4 та ОСОБА_5 та отримали свідоцтва про право на спадщину за законом на нерухоме майно.

Як вбачається з відповіді міськрайонного управління Держгеокадастру в Чернігівській області, земельній ділянці, що перебувала в оренді у ОСОБА_6 належить кадастровий номер 7423383200:05:001:0315.

Відповідно до відповіді Чернігівської обласної державної адміністрації від 04 квітня 2018 року, при відсутності рішення суду про визнання права на оренду в порядку спадкування відсутні підстави для задоволення клопотання про надання спірної земельної ділянки в оренду(а.с.14).

З огляду на викладене, суд вважає, що позивач вправі в порядку захисту своїх спадкових прав у судовому порядку вимагати визнання за нею права на оренду земельної ділянки в порядку спадкування після смерті чоловіка, тому є підстави для задоволення позову.

Керуючись ст. ст. 263 - 265 ЦПК України, ст.ст. 1266, 1268 ЦК України, суд,

В И Р І Ш И В:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2, в порядку спадкування за законом після смерті 17 березня 2016 року ОСОБА_6, право на оренду земельної ділянки, яка знаходиться за адресою: Чернігівська область Ніжинський район Григоро-Іванівська сільська рада(колишній двір КСП ім. Фрунзе по суміжності з вулицею Овдіївська м. Ніжина) площею 103 кв.м., кадастровий номер 7423383200:05:001:0315.

Рішення може бути оскаржено до апеляційного суду шляхом подачі в 30-ти денний строк апеляційної скарги.

Суддя Ніжинського

міськрайонного суду ОСОБА_1

СудНіжинський міськрайонний суд Чернігівської області
Дата ухвалення рішення10.09.2018
Оприлюднено14.09.2018
Номер документу76438412
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —740/2283/18

Рішення від 10.09.2018

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Пантелієнко В. Г.

Ухвала від 29.05.2018

Цивільне

Ніжинський міськрайонний суд Чернігівської області

Пантелієнко В. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні