Рішення
від 05.09.2018 по справі 916/1314/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"05" вересня 2018 р. Справа № 916/1314/18

Господарський суд Одеської області у складі:

суддя Волков Р.В.,

секретар судового засідання Кришталь Д.І.,

розглядаючи у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Заступника керівника Розділянської місцевої прокуратури Одеської області (67400, м. Роздільна, вул. Ярослава Мудрого, 8) в інтересах держави

в особі Головного управління Держгеокадастру в Одеській області (65107, м. Одеса, вул. Канатна, 83);

до відповідачів:

1) Армашівської загальноосвітньої школи I-III ст. Ширяївської районної ради Одеської області (66800, с. Армашівка, Ширяївський р-н, Одеська обл.);

2) Приватного сільськогосподарського підприємства "Церера" (66800, Одеська обл., Ширяївський р-н, с. Розкішне);

про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, укладеного шляхом підписання сторонами удаваного правочинну угоди про спільний обробіток земельної ділянки та зобов'язання повернути земельну ділянку (грошова оцінка земельної ділянки 1558383, 00грн.),

Представники:

Прокурор: Кірющенко А.В. (посвідчення),

Від позивача: Піндюр Т.С. (за довіреністю),

Від позивача1: не з'явився,

Від відповідача2: не з'явився,

ВСТАНОВИВ:

Заступник керівника Розділянської місцевої прокуратури Одеської області в інтересах держави Головного управління Держгеокадастру в Одеській області звернувся до господарського суду Одеської області з позовом до відповідачів: 1) Армашівської загальноосвітньої школи I-III ст. Ширяївської районної ради Одеської області, 2) Приватного сільськогосподарського підприємства "Церера" про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, укладеного між відповідачами шляхом підписання сторонами удаваного правочинну - угоди про спільний обробіток земельної ділянки від 16.09.2017 б/н та зобов'язання Відповідача-2 повернути Відповідачу-1 земельну ділянку площею 50га отриману за вказаною угодою.

В обґрунтування своїх вимог посилається на перебування у користування відповідача-1 земельної ділянки площею 50га на підставі державного акту на право постійного користування землею, укладання між відповідачами оспорюваної угоди про спільний обробіток земельної ділянки від 16.09.2017 б/н, удаваний характер цього правочину та наявність ознак іншого правочину - договору оренди земельної ділянки, фактичне користування відповідачем-2 земельною ділянкою, невідповідність укладеної угоди ознакам договору про спільну діяльність, отримання відповідачем-1 грошових коштів від відповідача-2 як доказ платного характеру користування земельною ділянкою, відсутність підстав для користування земельною ділянкою у Відповідача-2, недійсність правочину відповідно до вимог ст.ст.203, 215 Цивільного Кодексу України. також вказує, що спірна угода є прихованим договором оренди землі, його зміст суперечить вимогам Цивільного кодексу України, Земельного кодексу України, Закону України "Про оренду землі" та не спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним, а тому підлягає визнанню недійсним.

Позивач вимоги прокурора підтримав у повному обсязі посилаючись на аналогічні підстави та обставини.

Відповідачі правом на участь в судовому розгляді не скористались, явку представників в судове засідання не забезпечили, відзив на позов або будь-яких письмових пояснень не надали.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення прокурора та позивача суд встановив наступне.

На підставі розпорядження Ширяєвської районної державної адміністрації Одеської області від 05.09.2005 № 601 відповідачу-1 було видано державний Акт на право постійного користування земельною ділянкою площею 50га Серія ЯЯ № 205007. Цільове призначення земельної ділянки - для дослідних і навчальних цілей, пропаганди передового досвіду ведення сільського господарства.

Між відповідачами 16.09.2017 було підписано Угоду б/н про спільний обробіток земельної ділянки.

Предмет і мета угоди визначені у розділі 1, - „Сторони за даною Угодою зобов'язуються шляхом об'єднання зусиль та матеріально-технічних ресурсів, (у разі не об'єднання вкладів дану фразу викласти у такій редакції - без об'єднання вкладів сторін) у рамках чинного законодавства України та у відповідності до Положення та Статуту (у разі інших правовстановлюючих документів - вказати їх) сторони, що уклали дану угоду, спільно діяти без створення юридичної особи для досягнення наступних спільних господарських цілей:

- для дослідних і навчальних цілей, пропаганди передового досвіду ведення сільського господарства;

- вирощування зернових культур;

- вирощування олійних культур;

- вирощування буряків;

- оптова торгівля зерном, насінням та кормами для тварин;

- заготівля, виробництво та переробка сільськогосподарської продукції;

- надання послуг у сфері сільського господарства (інші необхідні види діяльності згідно класифікатору КВЕД)."

За умовами підписаної угоди зобов'язання відповідач-1 полягають у наданні земельної ділянки згідно з Додатком 2 (п.3.1 угоди). Зобов'язання відповідача-2 зводяться до реалізації комерційних проектів, найму персоналу, фінансування, транспортування та реалізації продукції та т.і. (розділ 4 угоди.)

В якості додатку № 2 до договору сторони вказала „Акт прийому-передачі земельної ділянки". Дійсно, до матеріалів справи надано такий акт, який датований 16.09.2017. В цьому Акті зазначено що Орендодавець. відповідач-1, передає земельну ділянку площею 50га, а Орендар, відповідач-2, приймає вказану земельну ділянку в стані придатному для використання, згідно договору оренди.

Акт містить печатки та підписи керівників сторін.

Також прокурором до матеріалів справи надано лист відділу освіти, культури та молодіжної політики Ширяївської районної державної адміністрації від 08.06.2018 вих.№ 02-10/424, в якому повідомляється про нарахування та сплату відповідачем-2 грошових коштів відповідачу-1 за користування земельною ділянкою за 2017 рік - 67700грн., за 2018 рік - нараховано 90350грн. зі строком оплати до 01.07.2018 - 45157,50грн. та до 01.09.2018 - 45157,50грн.

Наведені обставини та характер взаємних прав та обов'язків сторін свідчать про те, що фактично між сторонами склались відносини, притаманні для договорів з оплатного користування земельною ділянкою, тобто для договорів оренди землі.

Так, згідно ст. 1 Закону України "Про оренду землі" оренда землі - це засноване на договорі строкове платне володіння і користування земельною ділянкою, необхідною орендареві для проведення підприємницької та інших видів діяльності. Відповідно до ст. 13 вказаного Закону договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Крім того, згідно з ч. 1, 2 ст. 15 цього Закону істотними умовами договору оренди землі є: об'єкт оренди (кадастровий номер, місце розташування та розмір земельної ділянки); строк дії договору оренди; орендна плата із зазначенням її розміру, індексації, способу та умов розрахунків, строків, порядку її внесення і перегляду та відповідальності за її несплату. За згодою сторін у договорі оренди землі можуть зазначатися інші умови.

На відміну від договору про спільну діяльність, договір оренди землі укладається саме для отримання можливості користуватися земельною ділянкою з метою отримання внаслідок такого користування корисних властивостей землі. Характерним для таких відносин є отримання плати за надану у користування земельну ділянку однією стороною та можливість використання цієї земельної ділянки другою стороною.

Ст. 235 Цивільного кодексу України, встановлює, що удаваним є правочин, який вчинено сторонами для приховання іншого правочину, який вони насправді вчинили. Якщо буде встановлено, що правочин був вчинений сторонами для приховання іншого правочину, який вони насправді вчинили, відносини сторін регулюються правилами щодо правочину, який сторони насправді вчинили.

За таких обставин, суд вважає, що доходить висновку, що до вказаної угоди та взаємовідносин сторін слід застосовувати правові норми, які регулюють відносини, щодо оренди землі.

Відповідно до ч.1 ст. 124 Земельного кодексу України передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування згідно з їх повноваженнями, визначеними статтею 122 цього Кодексу, чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки (у разі продажу права оренди) шляхом укладення договору оренди земельної ділянки чи договору купівлі-продажу права оренди земельної ділянки.

Передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється за результатами проведення земельних торгів, крім випадків, встановлених частинами другою, третьою статті 134 цього Кодексу.

Доказів дотримання відповідачами встановленої чинним законодавством процедури щодо передачі в оренду земельної ділянки суду не надано. Крім того, діюче законодавство не передбачає право постійного землекористувача розпоряджатися земельною ділянкою шляхом передачі її у платне користування.

Відповідно до ч.1 ст. 215 ЦК України підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

Стаття 203 ЦК України у частинах 1-3, 5, 6 зазначає наступне:

1. Зміст правочину не може суперечити цьому Кодексу, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

2. Особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності.

3. Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

5. Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

6. Правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей.

Враховуючи порушення вимог чинного земельного законодавства під час укладання удаваного правочину, суд вважає вимоги прокурора про визнання договору недійсним обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Крім того, відповідно до ч.1 ст.216 ЦК України, недійсний правочин не створює юридичних наслідків, крім тих, що пов'язані з його недійсністю.

У разі недійсності правочину кожна із сторін зобов'язана повернути другій стороні у натурі все, що вона одержала на виконання цього правочину, а в разі неможливості такого повернення, зокрема тоді, коли одержане полягає у користуванні майном, виконаній роботі, наданій послузі, - відшкодувати вартість того, що одержано, за цінами, які існують на момент відшкодування.

За таких обставин вимоги прокурора про зобов'язання відповідача-2 повернути земельну ділянку відповідачу-1 також є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 129 ГПК України, судові витрати суд покладає у рівних долях на відповідача-1 та відповідача-2.

На підставі викладеного та керуючись ч.ч.1, 2 ст.11, ст. 16, ч. 1 ст. 62, ч. 1 ст. 202, ст. ст. 525, 526, ч. 1 ст. 611, ч. 1 ст. 612, ст. 629, п.3 ст.631 Цивільного Кодексу України, ст. ст. 46, 73, 74, 75, 77, 78, 79, 86, 91, 129, 232, 233, 236, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

1. Позов Заступника керівника Розділянської місцевої прокуратури Одеської області в інтересах держави Головного управління Держгеокадастру в Одеській області до відповідачів: 1) Армашівської загальноосвітньої школи I-III ст. Ширяївської районної ради Одеської області, 2) Приватного сільськогосподарського підприємства "Церера" про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, укладеного між відповідачами шляхом підписання сторонами удаваного правочинну - угоди про спільний обробіток земельної ділянки від 16.09.2017 б/н та зобов'язання Відповідача-2 повернути Відповідачу-1 земельну ділянку площею 50га отриману за вказаною угодою - задовольнити.

2. Визнати недійсним договір оренди земельної ділянки, укладеного шляхом підписання сторонами удаваного правочину - угоди про спільний обробіток земельної ділянки від 16.09.2017р. №б/н, між Армашівською загальноосвітньою школою I-III ст. Ширяївської районної ради Одеської області та Приватним сільськогосподарським підприємством "Церера".

3. Зобов`язати Приватне сільськогосподарське підприємство "Церера" повернути Армашівській загальноосвітній школі I-III ст. Ширяївської районної ради Одеської області за актом прийому-передачі земельну ділянку площею 50,00 га, отриману на підставі угоди про спільний обробіток земельної ділянки від 16.09.2017р. №б/н.

4. Стягнути з Приватного сільськогосподарського підприємства "Церера" (66800, Одеська обл., Ширяївський р-н, с. Розкішне, код 22515360) на користь прокуратури Одеської області (65026, м. Одеса, вул. Пушкінська, 3, р/р №35213085000564, в ДКСУ м. Київ, МФО 820172, код 03528552) сплачений судовий збір у розмірі 12586,87 грн.

5. Стягнути з Армашівської загальноосвітньої школи I-III ст. Ширяївської районної ради Одеської області (66800, Одеська обл., Ширяївський р-н, с. Армашівка, код 02145323) на користь прокуратури Одеської області (65026, м. Одеса, вул. Пушкінська, 3, р/р №35213085000564, в ДКСУ м. Київ, МФО 820172, код 03528552) сплачений судовий збір у розмірі 12586,87 грн.

Апеляційну скаргу на рішення суду може бути подано до Одеського апеляційного господарського суду через Господарський суд Одеської області протягом двадцяти днів з моменту складення повного рішення.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Вступна та резолютивна частина рішення оголошені в судовому засіданні 05.09.2018р. Повний текст рішення складений та підписаний 12 вересня 2018 р.

Суддя Р.В. Волков

Дата ухвалення рішення05.09.2018
Оприлюднено14.09.2018
Номер документу76444691
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/1314/18

Рішення від 05.09.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 20.08.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 06.08.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

Ухвала від 09.07.2018

Господарське

Господарський суд Одеської області

Волков Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні