Ухвала
від 11.09.2018 по справі 370/2176/18
МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

МАКАРІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Д.Ростовського, 35, смт. Макарів, Київська область, 08000, тел/факс (04578)5-13-39, e-mail inbox@mk.ko.court.gov.ua

У Х В А Л А

11 вересня 2018 року Справа №370/2176/18

Макарівський районний суд Київської області у складі:

головуючого ОСОБА_1 ,

із секретарем судового засідання ОСОБА_2 ,

за участю прокурора ОСОБА_3 ,

підозрюваного ОСОБА_4 ,

захисника ОСОБА_5 ,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні у залі суду у смт. Макарів Київської області клопотання про звільнення підозрюваного від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності у кримінальному провадженні №42016111200000125 від 22.02.2018 року, за яким

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженець с.Степанівка Білогірського району Хмельницької області, українець, громадянин України, освіта вища, не працює, раніше не судимий, такий, що не має державних нагород, зареєстрований та фактично проживає по АДРЕСА_1 ,

підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України,

в с т а н о в и в:

ОСОБА_4 , підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, а саме у складанні та видачі службовою особою завідомо неправдивих документів (службове підроблення).

У судовому засіданні прокурор клопотання підтримав, просив його задовольнити із викладених у ньому підстав.

Підозрюваний та його захисник також просили суд задовольнити вказане клопотання.

Розглянувши клопотання, заслухавши думки учасників кримінального провадження, суд керується наступним.

ОСОБА_4 , підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, а саме у складанні та видачі службовою особою завідомо неправдивих документів (службове підроблення) при наступних обставинах.

Так, рішенням Бишівської сільської ради Макарівського району Київської області № 01-01-V від 07.04.2006 ОСОБА_4 обрано Бишівським сільським головою Макарівського району Київської області та йому присвоєно 9 ранг посадової особи місцевого самоврядування.

Відповідно до ч. 3 ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (в редакції Закону на час вчинення злочину від 13.01.2006) сільський, селишний, міський голова: 1) забезпечує здійснення у межах наданих законом повноважень органів виконавчої влади на відповідній території, додержання Конституції та законів України, виконання актів Президента України та відповідних органів виконавчої влади; 2) організовує в межах, визначених цим Законом, роботу відповідної ради та її виконавчого комітету; 3) підписує рішення ради та її виконавчого комітету; 4) вносить на розгляд ради пропозицію щодо кандидатури на посаду секретаря ради; 5) вносить на розгляд ради пропозиції про кількісний і персональний склад виконавчого комітету відповідної ради; 6) вносить на розгляд ради пропозиції щодо структури і штатів виконавчих органів ради, апарату ради та її виконавчого комітету; 7) здійснює керівництво апаратом ради та її виконавчого комітету; 8) скликає сесії ради, вносить пропозиції та формує порядок денний сесій ради і головує на пленарних засіданнях ради; 9) забезпечує підготовку на розгляд ради проектів програм соціально-економічного та культурного розвитку, цільових програм з інших питань самоврядування, місцевого бюджету та звіту про його виконання, рішень ради з інших питань, що належать до її відання; оприлюднює затверджені радою програми, бюджет та звіти про їх виконання; 10) призначає на посади та звільняє з посад керівників відділів, управлінь та інших виконавчих органів ради, підприємств, установ та організацій, шо належать до комунальної власності відповідних територіальних громад, крім керівників дошкільних, загальноосвітніх та позашкільних навчальних закладів; 11) забезпечує виконання рішень місцевого референдуму, відповідної ради, її виконавчого комітету; 12) є розпорядником бюджетних, коштів, використовує їх лише за призначенням, визначеним радою; 13) представляє територіальну громаду, раду та її виконавчий комітет у відносинах з державними органами, іншими органами місцевого самоврядування, об`єднаннями громадян, підприємствами, установами та організаціями незалежно від форм власності, громадянами, а також у міжнародних відносинах відповідно до законодавства; 14) укладає від імені територіальної громади, ради та її виконавчого комітету договори відповідно до законодавства, а з питань, віднесених до виключної компетенції ради, подає їх на затвердження відповідної ради; 15) веде особистий прийом громадян; 16) здійснює інші повноваження місцевого самоврядування, визначені цим та іншими законами, якщо вони не віднесені до виключних повноважень ради або не віднесені радою до відання її виконавчих органів; 17) видає розпорядження у межах своїх повноважень та інше.

Згідно ст. 4 цього Закону місцеве самоврядування в Україні здійснюється на принципі законності.

Таким чином, відповідно до примітки 1 ст. 364 Кримінального кодексу України (в редакції Закону на час вчинення злочину від 02.03.2006), перебуваючи на посаді Бишівського сільського голови Макарівського району Київської області, ОСОБА_4 , був службовою особою, оскільки постійно обіймав посаду, пов`язану з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків.

При цьому встановлено, шо перебуваючи на посаді Бишівського сільського голови Макарівського району Київської області, діючи в порушення вимог ст.ст. 7, 8 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (в редакції Закону на час вчинення злочину від 01.01.2006), ст. 42 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» (в редакції Закону на час вчинення злочину від 13.01.2006), ОСОБА_4 , на початку квітня 2006 року, точного часу та дати в ході досудового розслідування не встановлено, перебуваючи у власному службовому кабінеті в приміщенні Бишівської сільської ради Макарівського району Київської області, яке розташоване по вул. Київська, 48 в с. Бишів Макарівського району Київської області, достовірно знаючи про те, шо сесією Бишівської сільської ради Макарівського району не приймалося рішення про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документа, що посвідчує право оренди на земельну ділянку ТОВ «СПЕЦ-ЕЛЕКТРО» для технічного обслуговування електротехнічного обладнання в с. Бишів по вул. Київська (автодорога Бишів-Київ), діючи з прямим умислом, з метою передачі ТОВ «СПЕЦ-ЕЛЕКТРО» на умовах оренди земельної ділянки в межах Бишівської сільської ради Макарівського району, склав, підписав та скріпив відтиском гербової печатки Бишівської сільської ради завідомо неправдивий документ, а саме рішення Бишівської сільської ради Макарівського району Київської області № 206-24- IV від 13.03.2006 «Про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документа, що посвідчує право оренди на земельну ділянку ТОВ «СПЕЦ-ЕЛЕКТРО» для технічного обслуговування електротехнічного обладнання в с. Бишів», яким надавався дозвіл на проведення робіт по розробці технічної документації із землеустрою щодо складання документу, що посвідчує право оренди на земельну ділянку терміном на 49 років ТОВ «СПЕЦ-ЕЛЕКТРО» площею 2,0 га для технічного обслуговування електротехнічного обладнання в с. Бишів по вул. Київській, автодорога Бишів-Київ.

У подальшому, у невстановлені досудовим розслідуванням дату та час. діючи з прямим умислом, з метою передачі ТОВ «СПЕЦ-ЕЛЕКТРО» на умовах оренди земельної ділянки в межах Бишівської сільської ради Макарівського району, ОСОБА_4 видав невстановленій слідством особі вищевказаний неправдивий документ (рішення сесії Бишівської сільської ради № 206-24-IV від 13.03.2006), на підставі якого ТОВ «ТІОН-3» у липні 2007 року було виготовлено проект землеустрою щодо надання земельної ділянки у довгоетрокове користування в оренду ТОВ «СПЕЦ-ЕЛЕКТРО» для комерційного використання (для технічного обслуговування електротехнічного обладнання) в межах с. Бишів Бишівської сільської ради Макарівського району Київської області.

Вказаний проект землеустрою затверджено рішенням сесії Бишівської сільської ради № 132-15-V від 15.04.2008 «Про передачу земельної ділянки в тимчасове користування на умовах оренди ТОВ «СПЕЦ-ЕЛЕКТРО» в межах с. Бишів, Бишівської сільської ради», та 04.06.2008 між Бишівською сільською радою та ТОВ «СПЕЦ-ЕЛЕКТРО» укладено договір оренди вищевказаної земельної ділянки площею 1, 9998 га з кадастровим номером 3222780600:06:012:0026.

ОСОБА_4 , обґрунтовано підозрюється у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України, що підтверджується наступними доказами:

Показаннями підозрюваного ОСОБА_4 , який під час допиту повідомив, що на початку квітня 2006 року, точного дати він не пригадує він склав, підписав та скріпив відтиском гербової печатки Бишівської сільської ради рішення Бишівської сільської ради Макарівського району Київської області № 206-24-IV від 13.03.2006 «Про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документа, що посвідчує право оренди на земельну ділянку ТОВ «СПЕЦ-ЕЛЕКТРО» для технічного обслуговування електротехнічного обладнання в с. Бишів», яким надавався дозвіл на проведення робіт по розробці технічної документації із землеустрою щодо складання документу, що посвідчує право оренди на земельну ділянку терміном на 49 років ТОВ «СПЕЦ-ЕЛЕІСТРО» площею 2,0 га для технічного обслуговування електротехнічного обладнання в с. Бишів по вул. Київській, автодорога Бишів-Київ. При цьому питання передачі в оренду ТОВ «СПЕЦ- ЕЛЕКТРО» зазначеної земельної ділянки на розгляд сесії сільської ради не виносилось та сесією не розглядалось. Детально обставин вчинення таких дій він вже не пригадує. Він вчинив так з метою пришвидшення передачі в користування земельної ділянки ТОВ «СПЕЦ-ЕЛЕКТРО», а також пришвидшення отримання податку до бюджету. В майбутньому він планував винести дане питання на розгляд сесії Бишівської сільської ради але так і не виніс. Був упевнений в тому що депутати сільської ради не будуть заперечувати проти передачі в оренду земельної ділянки ТОВ «СПЕЦ-ЕЛЕКТРО». Він розуміє що своїми умисними діями вчинив кримінальне правопорушення та свою вину визнає повністю. Просить закрити кримінальне провадження за строками давності. Права підозрюваного йому роз`яснені і зрозумілі, суть підозри роз`яснена і зрозуміла. Свою вину у вчиненні вищевказаного злочину підозрюваний визнав в повному обсязі та щиро покаявся у вчиненому.

Показаннями свідків депутатів Бишівської сільської ради ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 . ОСОБА_15 , які під час допиту пояснили, що дійсно, питання про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документа, що посвідчує право оренди на земельну ділянку ТОВ «СПЕЦ-ЕЛЕКТРО» на сесіях Бишівської сільської ради не розглядалось.

Висновком експерта № 8-4/1145 від 24.07.17, згідно з яким підпис від імені колишнього Бишівського голови Макарівського району ОСОБА_4 в рішенні Бишівської сільської ради Макарівського району Київської області № 206-24-IV від 13.03.2006 року «Про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо складання документа що посвідчує право оренди на земельну ділянку ТОВ «СПЕЦ- ЕЛЕКТРО» для організації виробничої бази в с. Бишів», виконаний ОСОБА_4 .

Відповідно до ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло, зокрема, два роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі.

Перебіг давності зупиняється, якщо особа, що вчинила злочин, ухилилася від досудового слідства або суду. У цих випадках перебіг давності відновлюється з дня з`явлення особи із зізнанням або її затримання. У цьому разі особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з часу вчинення злочину минуло п`ятнадцять років.

Перебіг давності переривається, якщо до закінчення зазначених у частинах першій та другій цієї статті строків особа вчинила новий злочин середньої тяжкості, тяжкий або особливо тяжкий злочин. Обчислення давності в цьому разі починається з дня вчинення нового злочину. При цьому строки давності обчислюються окремо за кожний злочин.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Згідно положеннями п. 2 ч. 3 ст. 314 КПК України у підготовчому судовому засіданні суд має право закрити провадження у випадку встановлення підстав, передбачених, зокрема, частиною другою статті 284 КПК України.

Враховуючи викладене, оскільки відповідно до ст. 12 КК України вчинений ОСОБА_4 , умисний злочин за ч. 1 ст. 366 КК України відноситься до злочинів невеликої тяжкості, підозрюваний ОСОБА_4 , раніше не судимий, що підтверджується вимогою про його судимості, яка наявна в матеріалах кримінального провадження, судом не встановлено зупинення чи переривання строку давності, клопотання суд визнає обґрунтованим, та таким, що підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 284, 314, 369-372, 532 КПК України, суд,-

п о с т а н о в и в :

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , звільнити від кримінальної відповідальності за ч. 1 ст. 366 КК України у зв`язку із закінченням строків притягнення особи до відповідальності на підставі ст. 49 КК України, а кримінальне провадження №42016111200000125 від 22.02.2018 року відносно нього закрити на підставі п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Київської області через суд, що її ухвалив, в порядку, передбаченому ст. 393 КПК України протягом семи днів з моменту її проголошення.

Ухвала набирає законної сили відповідно до ст. 532 КПК України

Суддя ОСОБА_1

СудМакарівський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення11.09.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу76453337
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —370/2176/18

Ухвала від 11.09.2018

Кримінальне

Макарівський районний суд Київської області

Тандир О. В.

Ухвала від 10.08.2018

Кримінальне

Макарівський районний суд Київської області

Тандир О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні