Вирок
від 18.06.2018 по справі 761/17028/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/17028/18

Провадження №1-кп/761/1605/2018

В И Р О К

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18 червня 2018 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю прокурора ОСОБА_2

обвинуваченого ОСОБА_3

захисника ОСОБА_4

секретаря судового засідання ОСОБА_5

розглянувши у підготовчому судовому засіданні у приміщенні суду м. Києва кримінальне провадження № 32018100110000039 від 04.05.2018 року, з угодою про визнання винуватості, відносно:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м.Києва, українця, громадянина України, не одруженого, має на утриманні дитину 2008 р.н., з середньою освітою, працюючого не офіційно, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого ,

обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 27, ч.1 ст.205 КК України,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, є співзасновником суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи): Сільськогосподарський виробничий кооператив «Гірниківський» код ЄДРПОУ 853091 (далі СВК «Гірниківський»).

Не зважаючи на те, що вказане товариство зареєстровано в державних органах влади, як суб`єкт підприємницької діяльності (юридична особа) ОСОБА_3 , взяв участь у його придбанні не з метою здійснення господарської діяльності, передбаченої Статутом товариства, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, тобто вчинив злочин у сфері господарської діяльності, при наступних обставинах.

ОСОБА_3 , в липні 2017 року, в невстановленому місці вступив у попередню змову з громадянкою ОСОБА_6 , яка запропонувала останньому здійснити фіктивне підприємництво за грошову винагороду, а саме придбати суб`єкт підприємницької діяльності СВК «Гірниківський» (код 853091) та перереєструвати його в органах державної влади з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, на що ОСОБА_3 погодився та отримав грошову винагороду.

Так, згідно даних Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, у період з 25.07.2017 по 20.03.2018, ОСОБА_3 являвся співзасновником (одним із членів Кооперативу) Сільськогосподарського виробничого кооперативу «Гірниківський» (код 853091) та з 26.07.2017 по 20.03. 2018 року перебував на посаді директора (Голови Кооперативу) СВК «Гірниківський».

Не зважаючи на те, що вказане підприємство зареєстроване в державних органах влади, як суб`єкт підприємницької діяльності юридична особа, ОСОБА_3 взяв участь у його перереєстрації (придбанні) не з метою здійснення господарської діяльності, передбаченої Статутом підприємства, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб, тобто вчинив злочин у сфері господарської діяльності, при наступних обставинах.

Так, ОСОБА_3 , діючи за вказівками ОСОБА_6 , розподілили між собою ролі у спільному злочинному плані. ОСОБА_3 відповідно до розробленого злочинного плану повинен надати свої анкетні дані, документи, що посвідчують особу та підписати статутні та інші документи по перереєстрації підприємства СВК «Гірниківський». У свою чергу, ОСОБА_6 відповідно до відведеної їй злочинної ролі повинна надати документи необхідні для перереєстрації підприємства в органах державної влади та забезпечити здійснення його перереєстрації в державних органах, а також надати можливість іншим особам використовувати зареєстроване підприємство з метою прикриття незаконної діяльності.

Крім того, в липні 2017 року ОСОБА_3 , діючи в співучасті з ОСОБА_6 , в порушення ст. ст. 81, 87, 89 Цивільного Кодексу України (в редакції, зі змінами та доповненнями), ст.ст. 56, 57, 89 Господарського кодексу України (в редакції, зі змінами та доповненнями станом) та ст. 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб підприємців» (№ 755 ІV від 15 травня 2003 року в редакції, зі змінами та доповненнями), вчинив фіктивне підприємництво, шляхом придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) СВК «Гірниківський» з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягала у наданні послуг іншим суб`єктам підприємницької діяльності з формування податкового кредиту з податку на додану вартість.

ОСОБА_3 , в період з 25.07.2017 по 20.03.2018, являвся співзасновником (одним із членів Кооперативу) Сільськогосподарського виробничого кооперативу «Гірниківський» (код 853091), зареєстрованого Шевченківською районною у місті Києві державною адміністрацією, про що внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та присвоєно реєстраційний номер справи № 1_074_067618_60.

Встановлено, що в липні 2017 року, ОСОБА_3 , перебуваючи у невстановленому досудовим розслідуванням місці, на території міста Києва,вступив в попередню змову з ОСОБА_6 стосовно перереєстрації на його ім`я в органах державної влади за грошову винагороду суб`єкта підприємницької діяльності юридичної особи СВК «Гірниківський» без наміру здійснювати господарську діяльність, а з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

Приблизно в цей же період часу ОСОБА_3 надав ОСОБА_6 копії сторінок свого паспорту серії НОМЕР_1 , виданого Святошинським РУ ГУ МВС України в місті Києві від 02.09.2008 року та копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номеру № 3244712712. Після чого, невстановлена досудовим розслідуванням особа склала протокол № 2/17 Загальних зборів членів Сільськогосподарського виробничого кооперативу «Гірниківський» (код 00853091">00853091), статут (нова редакція) СВК «Гірниківський» та договір купівлі-продажу часток у статутному капіталі СВК «Гірниківський» від 25.07.2017 року.

Після чого вказані документи, невстановлена досудовим розслідуванням особа надала їх для підпису ОСОБА_3 , який, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, достовірно знаючи, що здійснює офіційне переоформлення СВК «Гірниківський» для прикриття незаконної діяльності інших осіб, підписав їх, чим вчинив умисні дії, направлені на придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності інших осіб.

Так, 25.07.2017 року, в денний час доби, перебуваючи за адресою: м. Київ, бул. Т. Шевченко, б.58, офіс 21, ОСОБА_3 підписав статут (нова редакція) СВК «Гірниківський», який затверджено печаткою приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_7 , про що внесено записи в реєстрі за № 619.

Цього ж дня, ОСОБА_3 в невстановленому місці підписав договір купівлі-продажу часток у статутному капіталі СВК «Гірниківський» від 25.07.2017 року, у відповідності до якого відчужив у гр. ОСОБА_8 частку в статутному капіталі СВК «Гірниківський», яка становить 50% (п`ятдесят відсотків) статутного капіталу Кооперативу, вартість якого складає 1331293 грн. 50 коп., за що сплатив ОСОБА_8 грошові кошти в сумі 500 (п`ятсот) грн. При цьому встановлено, що ОСОБА_3 не здійснював оплату вказаній особі та самостійно не придбавав частку в статутному капіталі Кооперативу.

Також, ОСОБА_3 26.07.2017 надав довіреність, якою уповноважив гр. ОСОБА_9 та гр. ОСОБА_10 бути представниками в органах державної влади та виконувати всі юридично значимі дії, які пов`язані з довіреністю.

Засвідчивши своїм підписом установчі документи СВК «Гірниківський», ОСОБА_3 виконав всі необхідні дії, направлені на придбання суб`єкту підприємницької діяльності (юридичної особи) СВК «Гірниківський». За виконані дії, ОСОБА_3 отримав грошову винагороду від гр. ОСОБА_11 , сума якої була попередньо обумовлена з гр. ОСОБА_6 .

На підставі довіреності наданої гр. ОСОБА_10 , ОСОБА_3 за вказівками ОСОБА_6 , у відповідності до відведеної йому ролі, 26.07.2017 було здійснено державну перереєстрацію СВК «Гірниківський» у відділі державної реєстрації юридичних та фізичних осіб-підприємців Шевченківського району реєстраційної служби Головного територіального управління юстиції у місті Києві, про що внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, відповідно до форми 3 заяви про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що міститься в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, підписану ОСОБА_10 , який діє на підставі довіреності від 26.07.2017, виданою ОСОБА_3 .

Таким чином, ОСОБА_3 , діючи у співучасті з ОСОБА_6 , став співзасновником (членом Кооперативу), директором (головою Кооперативу) СВК «Гірниківський», що дало можливість ОСОБА_6 та іншим невстановленим слідством особам, використовувати даний суб`єкт підприємницької діяльності для здійснення прикриття незаконної діяльності.

Придбавши СВК «Гірниківський», ОСОБА_3 , в період з 25.07.2017 по 20.03.2018 фактично не здійснював підприємницьку діяльність від імені СВК «Гірниківський».

При цьому, вчинення дій, пов`язаних з перереєстрацією СВК «Гірниківський», як співзасновника (одного із членів Кооперативу) вказаного підприємства та директора (голови Кооперативу), надало змогу ОСОБА_6 та іншим невстановленим слідством особам здійснювати незаконну діяльність, використовуючи реквізити юридичної особи СВК «Гірниківський». Продовжуючи злочинну діяльність, невстановлені особи отримали та використали можливість укладати від імені ОСОБА_3 , шляхом підроблення документів, господарські угоди та первинні бухгалтерські документи, що свідчили про нібито реалізацію товарів, робіт (послуг) для підприємств реального сектору економіки, чим сприяли незаконному формуванню податкового кредиту з податку на додану вартість та безпідставному формуванні валових витрат підприємств, надавати довіреності особам, які діяли нібито від імені ОСОБА_3 , та виготовлювали інші, в тому числі реєстраційні та установчі документи СВК «Гірниківський». Окрім цього, невстановлені слідством особи складали та подавали від імені ОСОБА_3 документи податкової звітності СВК «Гірниківський» до ДПІ у Шевченківському районі ГУ ДФС у м. Києві.

У свою чергу, ОСОБА_6 діючи спільно з іншими невстановленими досудовим розслідуванням особами, використовуючи фіктивний суб`єкт підприємницької діяльності (юридичну особу) СВК «Гірниківський», без відома ОСОБА_3 , який формально рахувався співзасновником (одним із членів) Кооперативу, в період з 25.07.2017 по 20.03.2018 та директором (Головою Кооперативу) в період з 25.07.2017 по 20.03.2018, незаконно здійснювали формування податкового кредиту з податку на додану вартість, та як наслідок призвело до ухилення від сплати податків та можливість в подальшому здійснювати прикриття незаконної діяльності реальному сектору економіки, а саме: ТОВ «ПІВДЕННИЙ ТОРГОВИЙ ДІМ» (код 34034619), ДП ЗАТ ТЕУВЕС ХОЛДІНГ (THEEUWES HOLDING B.V.) «ТЕГРА УКРАЇНА ЛТД» (код 21670383), ТОВ «КЛР СТУДІЯ» (код 40570088), ТОВ ВИРОБНИЧО-КОМЕРЦІЙНА ФІРМА «САММІТ» (код 13429957), ТОВ «ТРАНСОЙЛТРЕЙД-1» (код 39263674), ТОВ «ЗЕРНО-ТРЕСТ» (код 38991258), ТОВ СП «НІБУЛОН» (код 14291113), ТОВ «ХАРДІНВЕСТ» (код 38496702), ТОВ СП «БОГОДУХІВСЬКИЙ КОМБІКОРМОВИЙ ЗАВОД» (код 3288970), СТОВ «УРОЖАЙ» (код 3731891), ТОВ «ВІГОЛ АГРО» (код 38514768), ТОВ «ЮГ-РЕЗЕРВ» (код 31502667), ТОВ «МЕТАЛЗЮКРАЙН КОРП ЛТД» (код 19349403), ТОВ «АГРО-ХОЛДІНГ 2014» (код 39225178), ТОВ «КОНДСЕРВІСБУД» (код 35177098), ТОВ «АГРОФІРМА УКРАЇНА В» (код 39851256), ТОВ «А У Р І С ТРЕЙД» (код 40074429), ТОВ «АГРОПАРТНЕР» (код 31818929), ТОВ «ТРЕЙД-ІН-АГРО» (код 40935721), ТОВ «Компанія «Аквітекс» (код 38278496), ТОВ «БЦ АГРОЛІДЕР» (код 41348306), ТОВ «ДНІПРООЛІЯ» (код 36726560), ТОВ «АГРОПРОДУКТ ПОСТАЧ» (код 40616263), ПСП «МИРІВСЬКЕ» (код 37306946), ТОВ «КОБАЛЬТ ПЛЮС» (код 40088756), ТОВ «ДАРТРЕЙДІНГ» (код 41169228), ТОВ «АРТБІЗНЕСГРУП» (код 38770040), ПП «ЗЕРНОТІК ПЛЮС» (код 37836765), ТОВ «АЛЬЯНС АГРО АП» (код 41408003), ТОВ ТПК «ОСКАР» (код 40882759), ТОВ «СГ ПЛОДОРОДНЕ» (код 41199069).

Таким чином ОСОБА_3 своїми умиснимидіями здійснив пособництво фіктивному підприємництві, тобто придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч.5 ст.27 ч.1 ст.205 КК України.

Разом з обвинувальним актом до суду надійшла угода про визнання винуватості від 04 травня 2018 року, укладена між прокурором у кримінальному провадженні відділу Генеральної прокуратури України ОСОБА_2 та ОСОБА_3 , відповідно до якої останній повністю визнав свою винуватість у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 27, ч.1 ст. 205 КК України та щиро розкаявся ку вчиненому. Сторони погодились на призначення покарання ОСОБА_3 за ч.5 ст. 27, ч.1 ст.205 КК України у виді штрафу у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8500 грн.

Також обвинуваченому роз`яснені наслідки укладання та затвердження угоди, обмеження щодо його права на оскарження вироку, роз`яснені наслідки невиконання взятих на себе обов`язків.

Під час проведення підготовчого судового засідання ОСОБА_3 стверджував, що повністю розуміє свої права, характер обвинувачення, щодо якого він визнає себе винуватим, вид покарання та інші заходи, які будуть застосовані до нього у разі затвердження угоди судом, а також зрозумілі наслідки укладення та затвердження угоди про винуватість, передбачені ст.473 КПК України, які йому роз`яснені судом.

Крім цього, обвинувачений ОСОБА_3 зазначив, що вищевказана угода про визнання винуватості укладена ним з прокурором добровільно, без застосування будь-якого насильства, примусу, погроз або внаслідок обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Розглянувши угоду, вислухавши доводи сторін, суд вважає, що угода підлягає затвердженню, оскільки відповідає вимогам ст. 472 КПК України, дії ОСОБА_3 за ч.5 ст. 27, ч.1 ст.205 КК України кваліфіковано правильно, умови угоди не суперечать інтересам суспільства і не порушують права, свободи чи інтереси сторін, угода укладена добровільно, ОСОБА_3 може та зобов`язується виконати взяті на себе за угодою зобов`язання, фактичні підстави для визнання винуватості останнього наявні, узгоджена міра покарання відповідає загальним засадам призначення покарання, визначених ст. 65 КК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 374-376, 395, 475 КПК України, суд

У Х В А Л И В :

Затвердити угоду про визнання винуватості від 04 травня 2018 року у кримінальному провадженні, внесеному в ЄРДР за № 32018100110000039 від 04.05.2018 року, укладену між прокурором відділу процесуального керівництва досудовим розслідуванням і підтримання державного обвинувачення Генеральної прокуратури України ОСОБА_2 та ОСОБА_3 .

ОСОБА_3 визнати винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст. 27, ч.1 ст.205 КК України і призначити йому покарання у виді штрафу на користь держави у розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що складає 8500 (вісім тисяч п*ятсот) гривень.

Речові докази та судові витрати у провадженні відсутні.

Цивільний позов не заявлявся, заходи забезпечення кримінального провадження не застосовувались.

Вирок може бути оскаржений до Апеляційного суду м. Києва через Шевченківський районний суд м. Києва шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення18.06.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу76467590
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/17028/18

Ухвала від 03.02.2021

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Кепкал Людмила Іванівна

Ухвала від 09.12.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Кепкал Людмила Іванівна

Ухвала від 21.11.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Кепкал Людмила Іванівна

Ухвала від 11.09.2019

Кримінальне

Київський апеляційний суд

Миколюк Олександр Володимирович

Ухвала від 30.11.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Трубніков А. В.

Ухвала від 30.11.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Трубніков А. В.

Вирок від 18.06.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Трубніков А. В.

Ухвала від 15.05.2018

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Трубніков А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні