Рішення
від 10.09.2018 по справі 910/8731/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Київ

10.09.2018Справа № 910/8731/18 Господарський суд міста Києва у складі судді Ярмак О.М., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження без виклику сторін господарську справу

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Глобал Оушен Лінк" (65005, м.Одеса, вул.Середня, 83-а, код ЄДРПОУ 36554180)

до Товариства з обмеженою відповідальністю "Еко Вуд Технолоджі" (01133, м.Київ, вул.Леоніда Первомайського,9, оф.24, код ЄДРПОУ 39880596)

про стягнення 113 533,84 грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Глобал Оушен Лінк" звернулось до суду з вимогами про стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю "Еко Вуд Технолоджі" 113 533, 84 грн. боргу за понаднормове використання контейнеру за договором № 1341/17 від 29.11.2017, з яких: 88 819,98 грн. основного боргу, 6949,86 грн. пені, 17 764,00 грн. штрафу.

Ухвалою суду від 09.07.2018 відкрито провадження у справі № 910/8731/18 за правилами спрощеного позовного провадження без виклику сторін, визначено сторонам строк для надання відзиву на позовну заяву, відповіді на відзив та доказів в обґрунтування своєї позиції.

06.08.2018 відповідач подав відзив на позовну заяву, в якому виклав заперечення проти розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження з тих мотивів, що дана справа має істотне значення для відповідача, як у грошовому розумінні, так і для ділової практики та репутації, у задоволенні позову просив відмовити, оскільки позивачем не надано доказів понесення витрат у заявленому розмірі.

Розглянувши заперечення відповідача про розгляд справи в порядку спрощеного позовного провадження, суд прийшов до висновку про відмову в їх задоволенні, виходячи з того, що в розумінні ст. 12 ГПК України дана справа є малозначною і відповідачем не обґрунтовано неможливість її розгляду в порядку спрощеного позовного провадження.

Згідно положень ст. 248 ГПК України, суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Таким чином, суд, враховуючи належне повідомлення сторін про розгляд справи, визначений процесуальний строк для розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження, вбачає за можливе здійснити розгляд справи за наявними матеріалами.

Відповідно до ч. 4 ст. 240 ГПК України, у разі неявки всіх учасників справи у судове засідання, яким завершується розгляд справи, розгляду справи без повідомлення (виклику) учасників справи суд підписує рішення без його проголошення.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

29.11.2017 між позивачем - ТОВ ГЛОБАЛ ОУШЕН ЛІНК (експедитор за договором) та відповідачем - ТОВ ЕКО ВУД ТЕХНОЛОДЖІ (клієнт) був укладений договір № 1341/17 про надання транспортно-експедиторських послуг з перевезення у контейнерах експортно-імпортних та транзитних вантажів, у відповідності до якого експедитор зобов'язався за відповідну плату та за рахунок клієнта надати транспортно-експедиторські послуги з організації перевезення вантажів у великотоннажних контейнерах морським, автомобільним, залізничним транспортом, а також додаткові послуги, необхідні для організації доставки вантажу.

За умовами п.2.1 договору, організація виконання експедитором визначених договором послуг здійснюється на підставі заявки, яка оформлюється сторонами. Заявка є додатком та невід'ємною частиною договору.

В заявці визначаються характеристика вантажу, його особливості, вага і кількість вантажу (контейнерів), маршрут, вид транспорту, вартість послуг (ставка) з врахуванням плати експедитору, перелік послуг, що замовляються, найменування вантажовідправника та вантажоодержувача та інші необхідні умови (п.2.2).

Положеннями п.3.1 договору встановлено, що експедитор зобов'язаний організовувати перевезення контейнерних вантажів клієнта морським, залізничним, автомобільним транспортом, відповідно до умов договору та заявки клієнта, включаючи організацію перевалки і зберігання контейнерів та інші операції, необхідні для виконання договору та заявки клієнта (п.3.1.1), укладати від свого імені договори з портами, перевізниками, складами, сухопутними компаніями, їх агентами, експедиторськими та іншими організаціями на перевезення, перевали, збереження вантажів та розвантаження контейнерів, відбір проб та зразків, зважування, фумігацію, дезактивацію, визначення кількості та якості, сертифікацію, страхування вантажів і контейнерів; проводити розрахунки з ними, сплачувати мито, збори та інші обов'язкові платежі за рахунок клієнта (п.3.1.2).

У розділі 4 договору сторони визначили, що ціна послуг (ставка) погоджується сторонами в Заявці (п.4.1), вартість договору складає сукупність платежів зі сплати належної плати експедитору та витрат, понесених експедитором в інтересах клієнта в цілях виконання цього договору (4.2), оплата робіт та послуг здійснюється клієнтом протягом 13 банківських днів з часу пред'явлення рахунку на умовах передплати, якщо в Заявці або інших додатках до договору на конкретну партію вантажу не узгоджені інші терміни, порядок та умови розрахунків (п.4.3), остаточні розрахунки сторонами здійснюються з врахуванням фактичних витрат експедитора, у разі, якщо витрати експедитора перевищили узгоджену сторонами суму, клієнт компенсує понесені експедитором додаткові витрати, що підтверджені документально (п.4.5); усі додаткові витрати (демередж, детеншн, зберігання, митний огляд, оформлення додаткових документів тощо), які виникли у експедитора у процесі експедирування вантажу з вини клієнта та/або в результаті інших непередбачених і непідконтрольних експедитору обставин, що не відносяться до форс-мажорних, підлягають сплаті клієнтом протягом 3 банківських днів з моменту їх припинення (п.4.7).

Як вбачається з матеріалів справи, до договору № 1341 від 29.11.2017 сторонами було узгоджено та підписано Заявку про надання транспортно-експедиторських послуг № 2 від 11.12.2017, в якій погодили об'єм послуг: внутрішньопортове оформлення, ПРР, перевезення вантажу: 4407 пиломатеріали, вага брутто: 24000кг, вид пакування: пачки, кількість та тип контейнера: 1*40 dv, вартість послуг 800 доларів.

Спір у справі виник у зв'язку з тим, що на виконання умов договору № 1341 від 29.11.2017 за заявкою відповідача № 2 від 11.12.2017 та листа за вих. № 20 від 22.02.2018 позивачем в інтересах відповідача, на підставі договорів, укладених із безпосередніми виконавцями послуг (третіми особами) організовано внутрішньо портове оформлення та завантаження на борт судна контейнера № MRKU 2821251 по коносаменту № 964016015, проте відповідач за надані послуги, включаючи додаткові витрати за понаднормовий простій контейнера оплату у повному обсязі не здійснив, Акт наданих послуг № 2681137 від 23.04.2018 не підписав, рахунок на оплату № 268137 від 25.04.2018 на суму 88 819,98 грн., у зв'язку з чим не виконав свої договірні зобов'язання.

Відповідач у відзиві на позовну заяву позов не визнає, вказує про відсутність документального підтвердження понесення позивачем заявлених витрат, у задоволенні позову просив відмовити.

Відповідно ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також з дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Зазначена норма кореспондується з вимогами ст. 144 Господарського кодексу України щодо підстав виникнення майнових прав та обов'язків суб'єктів господарювання.

Згідно зі ст. 901 ЦК України за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Відповідно до ст. 903 ЦК України якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Правові та організаційні засади транспортно-експедиторської діяльності в Україні регулюються Законом України "Про транспортно-експедиторську діяльність", згідно ст. 1 якого транспортно-експедиторська послуга - робота, що безпосередньо пов'язана з організацією та забезпеченням перевезень експортного, імпортного, транзитного або іншого вантажу за договором транспортного експедирування.

Відповідно до ст. 9 ЗУ "Про транспортно-експедиторську діяльність" за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов'язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов'язаних з перевезенням вантажу.

Згідно зі статтею 929 Цивільного кодексу України за договором транспортного експедирування одна сторона (експедитор) зобов'язується за плату і за рахунок другої сторони (клієнта) виконати або організувати виконання визначених договором послуг, пов'язаних з перевезенням вантажу.

Договором транспортного експедирування може бути встановлено обов'язок експедитора організувати перевезення вантажу транспортом і за маршрутом, вибраним експедитором або клієнтом, зобов'язання експедитора укласти від свого імені або від імені клієнта договір перевезення вантажу, забезпечити відправку і одержання вантажу, а також інші зобов'язання, пов'язані з перевезенням.

Договором транспортного експедирування може бути передбачено надання додаткових послуг, необхідних для доставки вантажу (перевірка кількості та стану вантажу, його завантаження та вивантаження, сплата мита, зборів і витрат, покладених на клієнта, зберігання вантажу до його одержання у пункті призначення, одержання необхідних для експорту та імпорту документів, виконання митних формальностей тощо).

В силу приписів ст. 9 Закону України "Про транспортно-експедиторську діяльність" істотними умовами договору транспортного експедирування є відомості про сторони договору: для юридичних осіб-резидентів України - найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України; для фізичних осіб-громадян України: прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання із зазначенням адреси та індивідуальний ідентифікаційний номер у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків та інших обов'язкових платежів; вид послуги експедитора; вид та найменування вантажу; права, обов'язки сторін; відповідальність сторін, у тому числі в разі завдання шкоди внаслідок дії непереборної сили; розмір плати експедитору; порядок розрахунків; пункти відправлення та призначення вантажу; порядок погодження змін маршруту, виду транспорту, вказівок клієнта; строк (термін) виконання договору, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

У разі залучення експедитором до виконання його зобов'язань за договором транспортного експедирування іншої особи у відносинах з нею експедитор може виступати від свого імені або від імені клієнта.

За договором транспортного експедирування експедитор може організувати перевезення за одним товарно-транспортним документом вантажів кількох різних клієнтів, які прямують з одного пункту відправлення та/чи в один пункт призначення, за умови, що експедитор виступає від імені усіх цих клієнтів як вантажовідправник та/чи вантажоодержувач.

Підтвердженням витрат експедитора є документи (рахунки, накладні тощо), видані суб'єктами господарювання, що залучалися до виконання договору транспортного експедирування, або органами влади.

Перевезення вантажів супроводжується товарно-транспортними документами, складеними мовою міжнародного спілкування залежно від обраного виду транспорту або державною мовою, якщо вантажі перевозяться в Україні.

Такими документами можуть бути: авіаційна вантажна накладна (Air Waybill); міжнародна автомобільна накладна (CMR); накладна СМГС (накладна УМВС); коносамент (Bill of Lading); накладна ЦІМ (CIM); вантажна відомість (Cargo Manifest); інші документи, визначені законами України.

Факт надання послуги експедитора при перевезенні підтверджується єдиним транспортним документом або комплектом документів (залізничних, автомобільних, авіаційних накладних, коносаментів тощо), які відображають шлях прямування вантажу від пункт його відправлення до пункту його призначення.

Згідно зі ст. 10 ЗУ "Про транспортно-експедиторську діяльність" експедитор має право, зокрема, на відшкодування в погоджених з клієнтом обсягах додаткових витрат, що виникли в нього при виконанні договору транспортного експедирування, якщо такі витрати здійснювалися в інтересах клієнта.

Відповідно до ч. 2 ст. 12 Закону України "Про транспортно-експедиторську діяльність" клієнт зобов'язаний у порядку, передбаченому договором транспортного експедирування, сплатити належну плату експедитору, а також відшкодувати документально підтверджені витрати, понесені експедитором в інтересах клієнта в цілях виконання договору транспортного експедирування.

Згідно розрахунку позивача, вартість транспортно-експедиційних послуг, що складаються з додаткових витрат з підстав понаднормового використання контейнера в порту, що залишилась неоплаченими, становить 88 819,98 грн.

Умовами п.3 Заявки № 2 від 11.12.2017 визначено, що на підставі рахунків експедитора клієнт зобов'язується оплатити узгоджені послуги, а також додаткові витрати за понаднормовий простій контейнерів в порту і кінцевому місці призначення (демерредж, детеншн, зберігання) за тарифами судноплавної лінії і порту призначення.

За коносаментом № SGL643623, вантажовідправник ТОВ ЕКО ВУД ТЕХНОЛОДЖІ вантаж було відправлено із порту Южний в порт Даміета, Єгипет, у контейнері MRKU2821251, вантаж - 24 одиниці, вага 22 000,00 кг, проте вантаж повернено вантажовідправнику за коносаментом № 574599481 у порт призначення Южний.

Відповідно до наявного у матеріалах справи листа ТОВ ЕКО ВУД ТЕХНОЛОДЖІ за вих. № 202 від 22.02.2018, дійсність якого відповідач не заперечує, після повернення вантажу, відповідачем було надано вказівку щодо організації послуг перевезення вантажу за коносаментом № 574599481 у контейнері MRKU2821251 наступного змісту: у зв'язку із розірвання контракту з нашими покупцями кінцевої продукції і великого обсягу залишків, ми не можемо продати такий обсяг і вимушені продати товар по коносаменту № 574599481 у контейнері MRKU2821251 новому вантажоотримувачу SH Trade , Sp.z.o.o., U1.Balicka, No 100 seats, Krakow, 30-149 code, post office in Krakow, Poland для подальшої відправки в Джабаль Алі, ОАЕ. За витрати, пов'язані із збереженням вантажу в порту та імпортним демереджем несе відповідальність компанія ТОВ ЕКО ВУД ТЕХНОЛОДЖІ .

Листом, копія якого додана до справи, вантажоодержувач - SH Trade , Sp.z.o.o., U1.Balicka, No 100 seats, Krakow, 30-149 code, post office in Krakow, Poland надало згоду на отримання вантажу за коносаментом № 574599481 у контейнері MRKU2821251 для доставки в Джабель Алі, ОАЄ.

Позивачем було організовано вказане внутрішньо портове перевезення, про що свідчить коносамент № 9640146015, в якому зазначено: вантажовідправник: ТОВ ЕКО ВУД ТЕХНОЛОДЖІ із порт Южний до порту Джебель Алі, контейнер MRKU2821251.

На підтвердження надання послуг транспортно-експедиційного обслуговування вантажу по коносаменту № 574599481 у контейнері MRKU2821251 і понесення додаткових витрат у сумі 88 820,10 позивачем надано:

- контракт № 01/06-Р від 01.06.2016, укладений між відповідачем - ТОВ ЕКО ВУД ТЕХНОЛОДЖІ та SH Trade , Sp.z.o.o., U1.Balicka, No 100 seats, Krakow,предметом якого поставка пиломатеріалів обрізних, не обрізних, хвойних порід, Специфікація № 1 від 01.6.2016, Договір про внесення змін до контракту від 05.04.2017;

- договір транспортного експедирування № UA00052737 від 28.12.2017, укладений між ТОВ Меркс Україна Лтд та ТОВ Глобал Оушен Лінк , предметом якого є організація виконання ТОВ Меркс Україна Лтд за плату та за рахунок ТОВ Глобал Оушен Лінк послуг стосовно вантажів замовника, які постачаються в контейнерах: організація та забезпечення зберігання та перевезення вантажу; укладання від імені замовника або від власного імені договорів перевезення вантажу з перевізниками, іншими підприємствами,, організаціями; забезпечення відправлення та/або отримання вантажу в пунктах відправлення та/або призначення. Акт наданих послуг № 4692 від 24.04.2018 по договору № UA00052737 від 28.12.2017 на суму 88 820,10 грн. понаднормового використання контейнерів, рахунок-фактура № 5693152605 від 13.03.2018 на суму 88 820,10 грн. на суму 88 820,010 грн, в якому вказано плату та кількість днів понаднормового використання контейнера MRKU2821251 по коносаменту № 574599481; платіжне доручення № 43565 від 24.04.2018 на суму 88 820,10 грн. про сплату позивачем на користь ТОВ Меркс Україна ЛТД сплати за зберігання згідно рах. № 5693152605 від 13.03.2018;

- доручення ТОВ Глобал Оушен Лінк № 13597 на відвантаження експортних, транзитних вантажів від 27.03.2018 із зазначенням вантажовідправника ТОВ ЕКО ВУД ТЕХНОЛОДЖІ , вантажоотримувача SH Trade , Sp.z.o.o., U1.Balicka, No 100 seats, Krakow, 30-149 code, post office in Krakow, Poland, порт навантаження - Южний, компанія ТІС-Контейнерний термінал, порт вивантаження Джебель Алі, країна призначення ОАЄ, найменування - лісоматеріали, контейнер MRKU2821251, брутто вантажу 22 000,00 грн., місць 24, що містить відмітки митного контролю, радіологічного контролю, компанії ТІС-Контейнерний термінал; акт зважування контейнера № 43660 від 13.02.2018

-договір № 0512-1 (експедитори) від 01.05.2012, укладений між ТОВ Глобал Оушен Лінк та ТОВ ТІС-Контейнерний термінал , акт виконаних робіт (надання послуг) № 1265 від 13.02.2018 на суму 1 288,33 грн. комплексної ставки за видачу сертифіката про зважування, рахунок-фактура № К0000001292 від 13.02.2018, додаток до рахунку, платник - ТОВ Глобал Оушен Лінк та ін.

Умовами п.п. 3.2.4 договору встановлено, що експедитор має право на відшкодування додаткових документально підтверджених витрат, що виникли при виконанні цього договору, якщо такі витрати понесені в інтересах клієнта.

Відповідно до ст.ст.6, 627 ЦК України сторони є вільними в укладенні договору, виборі контрагента та визначенні умов договору з урахуванням вимог кодексу, інших актів цивільного законодавства, звичаїв ділового обороту, вимог розумності і справедливості.

Стаття 628 ЦК України передбачає, що зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Згідно ст.629 ЦК України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

З урахуванням наданих доказів та обставин справи судом встановлено факт надання позивачем визначених відповідачем послуг щодо транспортно-експедиційного супроводження вантажу - лісоматеріали, контейнер MRKU2821251 по коносаменту № 574599481, вчинення дій щодо укладення договору із третіми особами в інтересах клієнта та понесення у зв'язку із відправленням вантажу в порт Джебель Алі, країна призначення ОАЄ додаткових витрат у сумі 88 819, 98 грн.

Відповідач факт надання послуг жодними доказами не спростував, доказів оплати послуг за виставленим рахунком на оплату № 268137 від 25.04.2018 на суму 88 819,98 грн. суду не надав, Акт наданих послуг № 268137 від 25.04.2018 на суму 88 819,98 грн. не підписав, факт отримання вказаних документів не спростував, будь-яких заперечень чи зауважень щодо рахунку чи Акту не надав.

Заперечення відповідача, викладені у відзиві на позовну заяву спростовуються наявними у справі матеріалами.

Враховуючи викладене, суд прийшов до висновку, що заявлені позивачем 88 819,98 грн. витрат по договору № 1341/17 про надання транспортно-експедиторських послуг від 29.11.2018 є обґрунтованими та підлягають стягненню з відповідача.

Відповідно до ст.610 Цивільного кодексу України, порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання). У разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки (ч.1 ст.611 Цивільного кодексу України).

Пунктом 5.10 договору передбачено, що клієнт несе відповідальність за несвоєчасну оплату експедитору вартості комплексу транспортно-експедиторських послуг у вигляді сплати пені у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України за кожний день прострочення, за весь термін тривання порушення. Якщо термін прострочення перевищує 30 календарних днів, клієнт додатково сплачує штраф у розмірі 20% від вартості наданих послуг.

За прострочення оплати наданих послуг у вигляді понесених додаткових витрат позивач нараховує 6949,86 грн. пені, розрахунок якої здійснено за період з 09.05.2018 по 31.07.2018, враховуючи отримання рахунку та акту відповідачем кур'єрською службою доставки 04.05.2018 та визначений п.4.6 договору строк для оплати рахунку - 3 банківські дні, та 17764,00 грн. штрафу (20%), що є обґрунтованим.

Відповідач свого контррозрахунку суми позову не надав, підстав звільнення його від обов'язку здійснити оплату заявлених додаткових витрат, що входять до комплексу транспортно-експедиторських послуг по договору належними доказами не довів.

Відповідно до ч.1 ст.77 Господарського процесуального кодексу України обставини, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватися іншими засобами доказування.

За приписами ч.1 ст.86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Враховуючи викладене, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню повністю.

Відповідно до ст.129 Господарського процесуального кодексу України, у разі задоволення позову, витрати зі сплати судового збору покладаються на відповідача.

Враховуючи вкладене та керуючись ст.ст. 86, 129, 233, 236-240, 252 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Еко Вуд Технолоджі" (01133, м.Київ, вул.Леоніда Первомайського,9, оф.24, код ЄДРПОУ 39880596) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Глобал Оушен Лінк" (65005, м.Одеса, вул.Середня, 83-а, код ЄДРПОУ 36554180) 88 819 (вісімдесят вісім тисяч вісімсот дев'ятнадцять) грн. 98 коп. боргу, 6949 (шість тисяч дев'ятсот сорок девять) грн. 86 коп. пені, 17 764 (сімнадцять тисяч сімсот шістдесят чотири) грн. 00 коп. штрафу, 1762 (одну тисячу сімсот шістдесят дві) грн. 00 коп. судового збору. Видати наказ після набранням рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене у строки та порядку, встановленому розділом ІV ГПК України.

Повний текст рішення складено: 14.09.2018

Суддя О.М.Ярмак

Дата ухвалення рішення10.09.2018
Оприлюднено17.09.2018
Номер документу76476177
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/8731/18

Рішення від 10.09.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 09.07.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні