Ухвала
від 17.09.2018 по справі 200/10158/18
БАБУШКІНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Провадження 1-кп-200-571-18

Справа 200/10158/18

У Х В А Л А

іменем УКРАЇНИ

12 вересня 2018 року Бабушкінський районний суд

м.Дніпропетровська

у складі:

головуючого-судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю:

прокурора ОСОБА_3

обвинуваченої ОСОБА_4

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м.Дніпро обвинувальний акт за обвинуваченням:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки м.Дніпродзержинськ, Дніпропетровської області, громадянки України, яка має середньо-технічну освіту, працює швейцаром у ДК «Металург» у м.Кам`янське Дніпропетровської області, заміжня, проживає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

у скоєнікримінального правопорушення,передбаченого ч.1ст.205КК України,(зареєстрованогов Єдиномуреєстрі досудовихрозслідувань за№32018080000000020від 29.05.2018),

ВСТАНОВИВ:

До Бабушкінського районного суду м.Дніпропетровська 18 червня 2018 року з прокуратури Запорізької області надійшов обвинувальний акт та додатки до нього у кримінальному провадженні відносно ОСОБА_4 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205 КК України.

У підготовчому судовому засіданні обвинувачена ОСОБА_4 заявила клопотання про звільнення її від кримінальної відповідальності за ч.1 ст.205 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Прокурор не заперечував проти задоволення клопотання обвинуваченої.

Вислухавши думку учасників процесу, вивчивши матеріали кримінального провадження, суд вважає за можливе задовольнити клопотання обвинуваченої та звільнити її від кримінальної відповідальності, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності, і закрити кримінальне провадження відносно неї з наступних підстав.

Відповідно обвинувального акту, встановлено, що у період з 10 по 15 січня 2016 року невстановлена в ході досудового розслідування особа, знаючи ОСОБА_4 , як особу, яка має скрутне фінансове становище, а також яка не має юридичної або економічної освіти та ділових якостей для зайняття підприємницькою діяльністю, запропонувала їй за грошову винагороду у розмірі 200 гривень створити юридичну особу, тобто виступити формальним засновником та керівником підприємства. Усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також той факт, що підприємство, яке ОСОБА_4 запропонували створити, буде використано у злочинній діяльності з метою прикриття незаконної діяльності інших підприємств, надала свою згоду на створення товариства з обмеженою відповідальністю «Форматіка» шляхом державної реєстрації товариства на своє ім`я, а також підписання статутних, реєстраційних документів, наказів, формального підтвердження, у разі необхідності, свого призначення службовою особою суб`єкта господарювання перед контролюючими органами, а після здійснення реєстраційних дій передати печатку та статутні документи товариства для здійснення невстановленими особами подальшої незаконної діяльності, яка полягала у проведенні безтоварних господарських операцій з документального відображення продажу продукції та товарів на адресу підприємств з метою незаконного формування валових витрат та конвертації грошових коштів у готівку.

Відповідно ОСОБА_4 виступила виконавцем злочину, якій належало виконувати вказівки невстановлених осіб, щодо реєстрації юридичної особи на своє ім`я, підписання реєстраційних документів, протоколів, наказів, довіреностей, грошових чеків та формально бути призначеним службовою особою суб`єкта господарювання.

У свою чергу, невстановлена слідством особа, відповідно до відведеної їй злочинної ролі, повинна підготувати документи, необхідні для реєстрації підприємства в органах державної влади та надавати ОСОБА_4 для підписання документи, необхідні для проведення дій щодо реєстрації ТОВ «Форматіка» в державних органах, а також надати можливість іншим особам використовувати зареєстроване підприємство з метою незаконної діяльності, а також прикриття незаконної діяльності інших підприємств.

З метою подальшої реалізації свого злочинного умислу приблизно 20 січня 2016 року ОСОБА_4 надала невстановленій особі копії сторінок свого паспорту НОМЕР_1 , виданий 30.11.1999 Заводським РВ, Дніпродзержинського МВ УМВС України в Дніпропетровській області та копію картки про присвоєння ідентифікаційного номеру НОМЕР_2 . Після чого, невстановлена досудовим розслідуванням особа склала у визначеній формі статут, який затверджений 26.01.2016 єдиним учасником ТОВ «Форматіка» - ОСОБА_4 .

Склавши вказані документи невстановлена досудовим розслідуванням особа у період з 21 по 26 січня 2016 року перебуваючи в невстановленому слідством приміщенні в місті Дніпропетровськ (на теперішній час - м.Дніпро) надала їх для підпису ОСОБА_4 , яка засвідчила їх своїми підписами, чим придала їм статус офіційних документів.

Засвідчивши своїм підписом установчі документи ТОВ «Форматіка» (код ЄДРПОУ 40232251) та віддавши їх невстановленій особі для подання до Реєстраційної служби Дніпропетровського міського управління юстиції, яке знаходиться за адресою: м.Дніпропетровськ (на теперішній час м.Дніпро), вул.Комсомольська, 56, ОСОБА_4 виконала всі необхідні дії, направлені для створення суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи - ТОВ «Форматіка».

По результатах вищевказаних дій ОСОБА_4 , спільно з невстановленою досудовим слідством особою, у відповідності відведеної їй ролі 26 січня 2016 року здійснила державну реєстрацію ТОВ «Форматіка» (код ЄДРПОУ 40232251) у Реєстраційній службі Дніпропетровського міського управління юстиції за адресою: м.Дніпропетровськ, вул.Комсомольська, 56, про що до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців внесено відповідний запис за №12241020000075383.

Після державної реєстрації ТОВ «Форматіка» 26 січня 2016 року, невстановлена особа за дорученням ОСОБА_4 , як єдиного засновника та власника ТОВ «Форматіка», отримала в Реєстраційній службі Дніпропетровського міського управління юстиції установчі документи підприємства за що від невстановленої особи ОСОБА_4 отримала обумовлену грошову винагороду.

Тобто ОСОБА_4 у січні 2016 року, діючи у співучасті з невстановленою досудовим розслідуванням особою, у порушення ст.ст.81, 87, 89 Цивільного кодексу України (у редакції, зі змінами та доповненнями станом на 03 вересня 2015 року), ст.ст.56, 57, 62, 79, 80, 89 Господарського кодексу України (у редакції, зі змінами та доповненнями станом на 16 липня 2015 року), ст.ст.8, 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» (№755-IV від 15 травня 2003 року в редакції, зі змінами та доповненнями станом на 03 вересня 2015 року), вчинила фіктивне підприємництво, шляхом створення суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи - ТОВ «Форматіка», незаконна діяльність якого полягала у наданні послуг іншим суб`єктам підприємницької діяльності в конвертації в готівку безготівкових грошових коштів та незаконному формуванні їм податкового кредиту та витрат з оподаткування.

ОСОБА_4 на теперішній час продовжує значиться засновником та директором суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи - ТОВ «Форматіка».

Крім того, 01.02.2016 ОСОБА_4 , виконуючи вказівки невстановленої особи на території м.Дніпро, при невстановлених досудовим розслідуванням обставинах, підписала заяву для відкриття ТОВ «Форматіка» рахунку в установі ПАТ КБ «Приватбанк» (МФО 305299) місцезнаходження за адресою: м.Дніпро, Набережна Перемоги, 50, після чого ОСОБА_4 отримала в установі банку та віддала невстановленій особі документи про відкриття поточного карткового рахунку № НОМЕР_3 та банківську картку, яка призначена для користування та зняття з зазначеного рахунку підприємства готівкових грошових коштів.

Після вчинення реєстраційних дій невстановлена особа отримала документи та печатку ТОВ «Форматіка» з метою здійснення подальшої незаконної діяльності та прикриття незаконної діяльності інших підприємств за наступних обставин.

Зокрема, невстановлені особи отримали можливість укладати від імені ОСОБА_4 , яка була оформлена директором ТОВ «Форматіка», господарські угоди та складати первинні бухгалтерські документи, що свідчили про нібито реалізацію товарів, робіт (послуг) для підприємств реального сектору економіки, чим сприяли незаконному формуванню податку на додану вартість та валових витрат інших підприємств. Окрім цього, невстановлені слідством особи отримали можливість складати та подавати до Лівобережної ОДПІ м.Дніпра ГУ ДФС у Дніпропетровській області за адресою: м.Дніпро, пр-т Слобожанський, буд.95-А від імені ОСОБА_4 офіційні документи податкової звітності ТОВ «Форматіка», до яких вносились неправдиві відомості з метою не привернення уваги органів державного контролю.

Так, 01.02.2016 за №046416008763 ТОВ «Форматіка» поставлено на облік до Лівобережної ОДПІ м.Дніпра ТУ ДФС у Дніпропетровській області.

За період з лютого 2016 року по теперішній час податкові декларації з податку на додану вартість ТОВ «Форматіка» не надавалися. Податкові декларації з податку на прибуток за 2016 - 2017 роки підприємством ТОВ «Форматіка» надані з показниками відсутності фінансово-господарської діяльності. Зазначені податкові декларації підписані нібито керівником ТОВ «Форматіка» - ОСОБА_4 .

Таким чином, ОСОБА_4 , діючи умисно, з корисливих мотивів з метою отримання грошової винагороди, за домовленістю з невстановленою особою, створила ТОВ «Форматіка», яке не мало на балансі основних та оборотних фондів (активів), власних або орендованих виробничих потужностей, складських приміщень, автотранспорту, тобто не мало на меті здійснення реальної господарської діяльності, а також не мало можливостей здійснювати власну статутну діяльність та її фактично не здійснювало.

У період лютого 2016 року - березень (включно) 2018 року, невстановлена особа, всупереч встановленого законами України порядку здійснення підприємницької діяльності, у порушення обов`язків суб`єкта господарювання - платника податків щодо належного ведення бухгалтерського та податкового обліку фінансово-господарської діяльності, ведення в установленому порядку обліку об`єктів оподаткування та доходів і витрат, складання звітності, що стосується обчислення і сплати податків та зборів, здійснювали незаконну підприємницьку діяльність, шляхом проведення оформлення операцій щодо реалізації від імені фіктивного суб`єкта господарювання ТОВ «Форматіка» (код ЄДРПОУ 40232251) на адресу суб`єктів господарювання - ТОВ «Тревіта» (код ЄДРПОУ 41417971), ТОВ «Агростор Плюс» (код ЄДРПОУ 41417971), ТОВ «Агролуч» (код ЄДРПОУ 40634020), TOB «Ліратон» (код ЄДРПОУ 40312677), TOB «Юніст Пром» (код ЄДРПОУ 40308990), TOB «Зоріна Тур» (код ЄДРПОУ 40315107), TOB «Бренд Маркет» (код ЄДРПОУ 40238578), TOB «Біоком Союз» (код ЄДРПОУ 40232969), TOB «Елінторг» (код ЄДРПОУ 39968413), TOB «Мірадель» (код ЄДРПОУ 40229783), TOB «Бравіс Будторг» (код ЄДРПОУ 40229689), TOB «Твоя мережа ЛТД» (код ЄДРПОУ 40136322), ТОВ «Гранд Проект» (код ЄДРПОУ 39979509), TOB «ДП Україна» (код ЄДРПОУ 39973512), TOB «Бруна» (код ЄДРПОУ 39925956), TOB «Миртек» (код ЄДРПОУ 39679482), TOB «Колар Груп» (код ЄДРПОУ 39677820), TOB «Айраторг» (код ЄДРПОУ 39632512), TOB «Єоул Контранкш Груп» (код ЄДРПОУ 39559113), TOB «Альтсервіс Груп» (код ЄДРПОУ 39398651), TOB «Інвесттехпром» (код ЄДРПОУ 38685804), TOB «Віконт Консалтинг» (код ЄДРПОУ 37739497), ППО ПТ «ДСЗ» (код ЄДРПОУ 25946528), ПНВП «Ергомера» (код ЄДРПОУ 24234435), TOB «Лідер М» (код ЄДРПОУ 20211650), ПАТ КБ «Приватбанк» (код ЄДРПОУ 14360570) товарів з отриманням від них безготівкових коштів на банківський рахунок підконтрольного фіктивного суб`єкта господарювання з подальшою конвертацією цих коштів у готівку.

Далі, невстановленою у ході досудового розслідування особою від імені ТОВ «Форматіка» та номінального директора ОСОБА_4 складались первинні бухгалтерські документи (договори купівлі-продажу, податкові накладні, рахунки - фактури, видаткові накладні, товарно-транспортні накладні), які оформлювались з порушенням вимог Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність» щодо повної, правдивої та неупередженої інформації про фінансове становище, результати діяльності та рух грошових коштів підприємства, та не містили особистий підпис або інші дані, що дають змогу ідентифікувати особу, яка брала участь у здійсненні господарської операції. Тобто виписані невстановленою особою документи не можуть бути належними доказами реальності вчинення цих господарських договорів. Проте, на підставі таких документів невстановленою особою проводилось оформлення продажу продукції, надавання послуг, виконання робіт контрагентам-покупцям, які за такими правочинами та господарськими операціями отримали податкову вигоду у вигляді зменшення об`єкта оподаткування з податку на додану вартість, податку на прибуток, а саме враховували такі витрати при визначенні об`єкта оподаткування з податкових зобов`язань платників податків за періоди з лютого 2016 року по березень (включно) 2018 року. Зокрема, таку податкову вигоду отримано контрагентами-покупцями, а саме: ТОВ «Форматіка» на адресу суб`єктів господарювання - ТОВ «Тревіта» (код ЄДРПОУ 41417971), ТОВ І «Агростор Плюс» (код ЄДРПОУ 41417971), ТОВ «Агролуч» (код ЄДРПОУ 40634020), ТОВ «Ліратон» (код ЄДРПОУ 40312677), ТОВ «Юніст Пром» (код ЄДРПОУ 40308990), ТОВ «Зоріна Тур» (код ЄДРПОУ 40315107), ТОВ «Бренд Маркет» (код ЄДРПОУ 40238578), ТОВ «Біоком Союз» (код ЄДРПОУ 40232969), ТОВ «Елінторг» (код ЄДРПОУ 39968413), ТОВ «Мірадель» (код ЄДРПОУ 40229783), ТОВ «Бравіс Будторг» (код ЄДРПОУ 40229689), ТОВ «Твоя мережа ЛТД» (код ЄДРПОУ 40136322), ТОВ «Гранд Проект» (код ЄДРПОУ 39979509), ТОВ «ДП Україна» (код ЄДРПОУ 39973512), ТОВ «Бруна» (код ЄДРПОУ 39925956), ТОВ «Миртек» (код ЄДРПОУ 39679482), ТОВ «Колар Груп» (код ЄДРПОУ 39677820), ТОВ «Айраторг» (код ЄДРПОУ 39632512), ТОВ «Єоул Контранкш Груп» (код ЄДРПОУ 39559113), ТОВ «Альтсервіс Груп» (код ЄДРПОУ 39398651), ТОВ «Інвесттехпром» (код ЄДРПОУ 38685804), TOB «Віконт Консалтинг» (код ЄДРПОУ 37739497), ППО ПТ «ДСЗ» (код ЄДРПОУ 25946528), ПНВП «Ергомера» (код ЄДРПОУ 24234435), TOB «Лідер М» (код ЄДРПОУ 20211650), ПАТ КБ «Приватбанк» (код ЄДРПОУ 14360570).

Таким чином, у період з січня 2016 року - березень (включно) 2018 року ОСОБА_4 діючи умисно, з корисливих мотивів (за грошову винагороду), за попередньою змовою з невстановленою в ході слідства особою, вчинила фіктивне підприємництво, а саме створила юридичну особу ТОВ «Форматіка», де виступила номінальним засновником та керівником підприємства та передала документи, печатку та фактичне управління підприємством невстановленій особі для подальшого здійснення незаконної діяльності та прикриття незаконної діяльності інших товариств.

Дії ОСОБА_4 , що виразилися у фіктивному підприємництві, тобто створенні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, правильно кваліфіковані за ч.1 ст.205 КК України.

ОСОБА_4 обвинувачується у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.205 КК України, яке є невеликого ступеню тяжкості.

З часу вчинення кримінального правопорушення минуло два роки, а отже відповідно до п.1 ч.1 ст.49 КК України ОСОБА_4 не може бути притягнута до кримінальної відповідальності, у зв`язку з чим вона підлягає звільненню від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження підлягає закриттю.

Керуючись ст.49 КК України, ст.ст.284-286, 314, 395, ч.2 ст.376 КПК України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання ОСОБА_4 задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальної відповідальності за ч.1 ст.205 КК України, у зв`язку із закінченням строку давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Кримінальне провадження№32018080000000020від 29.05.2018 за обвинуваченням ОСОБА_4 увчиненні кримінальногоправопорушення,передбаченого ч.1ст.205 КК України, - закрити.

Ухвала може бути оскаржена до апеляційного суду Дніпропетровської області протягом семи днів з дня її оголошення через Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська.

Суддя

Бабушкінського районного суду

м.Дніпропетровська ОСОБА_1

СудБабушкінський районний суд м.Дніпропетровська
Дата ухвалення рішення17.09.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу76478553
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —200/10158/18

Рішення від 12.11.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Загацька Т. В.

Ухвала від 12.10.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Загацька Т. В.

Ухвала від 17.09.2018

Кримінальне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Марущак С. Л.

Ухвала від 12.09.2018

Кримінальне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Марущак С. Л.

Ухвала від 18.06.2018

Кримінальне

Бабушкінський районний суд м.Дніпропетровська

Марущак С. Л.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні