Рішення
від 17.09.2018 по справі 632/1701/18
ПЕРВОМАЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

18 м. Первомайський Первомайський район Харківська область Україна 64107

Справа № 632/1701/18

провадження № 2-о/632/68/18

17 вересня 2018 р. м. Первомайський

РІШЕННЯ

Іменем України

Первомайський міськрайонний суд Харківської області у складі головуючого судді Библіва С.В., при секретарі Кузьменко М.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Первомайському Харківської області справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа - Картамиська сільська рада Первомайського району Харківської області про встановлення факту родинних відносин,-

У С Т А Н О В И В :

Заявник просить задовольнити заявлені вимоги посилаючись на таке: 03 березня 2018 року в с. Картамиш Первомайського району Харківської області за місцем свого постійного проживання померла його мати ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 Після смерті залишилася спадщина, якою вона розпорядилася, склавши на його ім'я заповіт, посвідчений Картамиською сільрадою Первомайського району Харківської області 20.10.2014 року. Він є єдиним спадкоємцем за заповітом, інших спадкоємців обов'язкової частки - немає. Спадщину він прийняв, оскільки на час відкриття спадщини проживав разом із матір'ю та подав відповідну заяву до нотаріальної контори. Звернувшись до Первомайської державної нотаріальної контори з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину, отримав відповідь від нотаріуса, що у його свідоцтві про народження матір'ю записана російською мовою Голозубова Полина Ивановна , тоді як у свідоцтві про смерть матері її ім'я записане українською мовою Голозубова Пелагія Іванівна , інших документів на підтвердження родинних відносин нотаріусу не надано, а тому, у свідоцтві про право на спадщину він не буде записаний як син спадкодавця, що потягне за собою справляння більшої суми державного мита. Заявник на обґрунтування своєї заяви вказав, що, дійсно, в селі та в родині матір завжди називали Поліна . Встановлення даного факту заявникові необхідно для оформлення спадкових прав як сина спадкодавці.

Заявник до суду не прибув, проте надав заяву про розгляд справи без його участі, на задоволенні заяви наполягає. Заінтересована особа також в судове засідання не прибула, проте від неї надано заяву про розгляд заяви без її представника, не заперечує проти задоволення вимог. Враховуючи неявку в судове засідання сторін, суд приймає рішення за наявними у справі доказами, без фіксування судового засідання технічним засобом з підстав визначених ст. 247 ЦПК України.

Суд, вивчивши заяву, дослідивши та проаналізувавши письмові матеріали справи, встановив такі обставини та відповідні до них правовідносини: 03 березня 2018 року в с. Картамиш Первомайського району Харківської області за місцем свого постійного проживання померла ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с.9). Після її смерті залишилася спадщина, якою вона розпорядилася, склавши на ім'я заявника - ОСОБА_1 заповіт, посвідчений Картамиською сільрадою Первомайського району Харківської області 20.10.2014 року р/№ 80 (а.с.10). Разом зі спадкодавицею в с. Картамиш Первомайського району Харківської області, по вул. Молодіжній (колишня 35-ї гвардійської танкової дивізії) буд.6 проживав її син - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2 , що вбачається із довідки виконкому Картамиської сільради (а.с.11), а також із записів в погосподарських книгах (а.с.14-16). В свідоцтві про народження заявника його матір'ю записана російською мовою Голозубова Полина Ивановна , яка була росіянкою на національністю (а.с.13). В усіх інших її документах її ім'я вказане як Пелагія , а актового запису про її народження за 30-й рік в книгах РАГС Картамиською сільрадою не знайдено (а.с.12). В селі та родині померлу завжди іменували Поліна , тобто легшим для вимови українцеві ім'ям.

Враховуючи вищенаведене, суд не може ставити під сумнів факт родинних відносин заявника та ОСОБА_2 і вважає його беззаперечним. Суд робить висновок, що при вчинені актового запису про народження заявника відповідальним працівником було допущено помилку і замість вказівки імені матері російською мовою Пелагея було зазначено Полина . До цього висновку суд приходить і через однакове прізвище матері заявника та її по-батькові у свідоцтві про народження заявника та у інших різнопланових документах померлої. Крім того, заявник та спадкодавця проживали за однією адресою до відкриття спадщини і він (заявник) записаний у заповіті саме як син спадкодавця. Встановлення ж факту родинних відносин заявнику необхідно для прийняття спадщини. Вимоги заявника законні, обґрунтовані та у повному обсязі підтверджені доказами.

Керуючись ст.ст.247, 293,294, 315-319 ЦПК України , суд -

В И Р І Ш И В :

Встановити юридичний факт родинних відносин, що ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, яка померла 03 березня 2018 року, є рідною матір'ю ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до апеляційного суду Харківської області або через Первомайський міськрайонний суд Харківської області шляхом подачі в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги.

Заявник: ОСОБА_1, уродженець ІНФОРМАЦІЯ_5, житель ІНФОРМАЦІЯ_6, і.н.2563215417.

Заінтересована особа: Картамиська сільська рада Первомайського району Харківської області, 64144, с. Картамиш Первомайського району Харківської області, вул. Центральна, б.1, код ЄДРПОУ 22706640.

Суддя: ОСОБА_3

СудПервомайський міськрайонний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення17.09.2018
Оприлюднено18.09.2018
Номер документу76497980
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —632/1701/18

Рішення від 17.09.2018

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

Ухвала від 29.08.2018

Цивільне

Первомайський міськрайонний суд Харківської області

Библів С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні