Рішення
від 14.09.2018 по справі 605/273/18
ПІДГАЄЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 605/273/18

РІШЕННЯ

Іменем України

"14" вересня 2018 р. Підгаєцький районний суд

Тернопільської області

в складі :

головуючого судді Горуц Р.О.

за участю:

секретаря судового засідання Чебан Т.В.

представника позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Підгайці цивільну справу за позовом ОСОБА_2 від імені та в інтересах якої діє ОСОБА_1 до Гнильченської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області про визнання права власності на спадкове майно, -

В С Т А Н О В И В :

Позивач ОСОБА_2 від імені та в інтересах якої діє ОСОБА_1 звернулась в суд з позовом до Гнильченської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області про визнання права власності на спадкове майно за заповітом, вказуючи, що після смерті її матері - ОСОБА_3, залишилось спадкове майно, у вигляді земельної ділянки площею 2,42 га., кадастровий номер НОМЕР_3, яка розташована на території Гнильченської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області.

У підготовчому судовому засіданні представник позивача позовні вимоги підтримала повністю, обґрунтовує їх доводами викладеними у позовній заяві та просить задовольнити. Крім того, додала, що позивач своєчасно звернулась до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини. Інших осіб, які б мали право на обов'язкову частку у спадковому майні, що залишилось після смерті ОСОБА_3, немає.

Представник відповідача - Гнильченської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області у підготовче судове засідання не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про день, час та місце його проведення. Крім того, визнання ним позову та прохання про розгляд справи у його відсутності викладено у письмовій заяві, яка долучена до матеріалів справи, що не суперечить вимогам ч.3 ст.211 ЦПК України.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області у підготовче судове засідання не з'явився, хоча належним чином був повідомлений про день, час та місце його проведення.

Свідок ОСОБА_4 в судовому засіданні пояснила, що вона проживала по сусідству із спадкодавцем ОСОБА_3, а тому їй достовірно відомо, що остання по батькові була ОСОБА_5, так як її батьком був ОСОБА_9. Крім того, такі дані про спадкодавця їй відомі через те, що ОСОБА_3 неодноразово зверталась до неї у фельдшерсько-акушерський пункт за отриманням медичної допомоги. Інших осіб в с. Пановичі із прізвищем, ім'ям та по батькові - ОСОБА_3, чи ОСОБА_6, окрім ОСОБА_3, не було і немає.

Свідок ОСОБА_7 суду пояснила, що їй відомо, що спадкодавець по батькові ОСОБА_5, а її батько був ОСОБА_9, так як вона недалеко проживає і ходила гратись із дітьми ОСОБА_3. Інших осіб в с. Пановичі із прізвищем, ім'ям та по батькові - ОСОБА_3, чи ОСОБА_6, окрім ОСОБА_3, не було і немає.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, свідків ОСОБА_4, ОСОБА_7, дослідивши матеріали справи, дійшов до переконання, що позов підлягає до задоволення, виходячи із наступних підстав.

У відповідності із ч.1 ст.1223 ЦК України, право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

Відповідно до ч.1 ст.1225 ЦК України право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Положенням ч.1 ст.1269 ЦК України визначено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Згідно ч.1 ст.1270 ЦК України для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Судом встановлено, що матері позивача ОСОБА_3 належала земельна ділянка площею 2,42 га., кадастровий номер НОМЕР_3, яка розташована на території Гнильченської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, що підтверджується копією державного акта на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_6 від 03 листопада 2008 року та інформацією про нормативну грошову оцінку земельної ділянки відділу у Підгаєцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області від 25 квітня 2018 року.

Той факт, що вищезазначена земельна ділянка на підставі державного акта на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_6 від 03 листопада 2008 року належала ОСОБА_3, а не ОСОБА_6, підтверджується наданими в судовому засіданні поясненнями свідків, інформацією відділу у Підгаєцькому районі Головного управління Держгеокадастру у Тернопільській області від 07 травня 2018 року, а також довідкою виданою виконкомом Гнильченської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області за вих.№505 від 04 травня 2018 року, з якої вбачається, що на території вказаної сільської ради інших осіб із прізвищем ОСОБА_6, окрім ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2, не було і немає.

Батько позивача - ОСОБА_8 помер ІНФОРМАЦІЯ_1, що видно із свідоцтва про смерть серії НОМЕР_4 від 18 квітня 2018 року, виданого Підгаєцьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Тернопільській області.

Мати позивача ОСОБА_3 01 квітня 2013 року у комунальній установі Тернопільської обласної ради "Петриківський обласний геріатричний пансіонат" склала заповіт, розпорядженням якого все належне їй майно заповіла позивачу.

Мати позивача - ОСОБА_3 померла ІНФОРМАЦІЯ_2, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_5 від 24 червня 2016 року, виданим виконавчим комітетом Петриківської сільської ради Тернопільського району Тернопільської області.

В свідоцтві про смерть спадкодавця, яке видавалось на підставі її паспорта, прізвище, ім'я та по батькові останньої вірно зазначено - ОСОБА_3.

Позивач зверталась в нотаріальну контору із питанням видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті її матері - ОСОБА_3, однак їй в цьому було відмовлено, у зв'язку із відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно, що видно із письмової відмови в.о. державного нотаріуса Підгаєцької державної нотаріальної контори за вих.№259/01-16 від 12 квітня 2018 року.

Той факт, що державний акт на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_6 від 03 листопада 2008 року виданий на ім'я ОСОБА_6 - втрачено, стверджується публікацією в районній газеті "Земля Підгаєцька" за НОМЕР_7 від ІНФОРМАЦІЯ_3.

Позивач ОСОБА_2 прийняла спадщину після смерті ОСОБА_3, у вигляді земельної ділянки площею 2,42 га., кадастровий номер НОМЕР_3, яка розташована на території Гнильченської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, що виразилось у своєчасному зверненні до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини, що підтверджується витягом про реєстрацію в Спадковому реєстрі від 17 листопада 2016 року.

За наведених вище обставин, суд прийшов до висновку, що позов ОСОБА_2 підставний, а тому підлягає до задоволення.

Судові витрати слід покласти на позивача в межах нею понесених.

На підставі наведеного, керуючись ст.ст. 10, 12, 81, 200 ч.ч.3, 4, 206 ч.ч.1, 4, 263, 265 ЦПК України, ст.ст. 1223 ч.1, 1225, 1269, 1270 ЦК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_2 від імені та в інтересах якої діє ОСОБА_1 до Гнильченської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: Головне управління Держгеокадастру у Тернопільській області про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на спадкове майно за заповітом, у вигляді земельної ділянки площею 2,42 га., кадастровий номер НОМЕР_3, яка розташована на території Гнильченської сільської ради Підгаєцького району Тернопільської області, що належало ОСОБА_3, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_2.

Судові витрати слід покласти на позивача в межах нею понесених.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення до апеляційного суду Тернопільської області або через Підгаєцький районний суд Тернопільської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 цього Кодексу.

Позивач: ОСОБА_2, АДРЕСА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1.

Представник позивача: ОСОБА_1, АДРЕСА_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2.

Відповідач: Гнильченська сільська рада Підгаєцького району Тернопільської області, с. Гнильче Підгаєцького району Тернопільської області, код ЄДРПОУ 04394912.

Головуючий: Р. О. Горуц

Дата ухвалення рішення14.09.2018
Оприлюднено18.09.2018

Судовий реєстр по справі —605/273/18

Рішення від 14.09.2018

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

Ухвала від 26.06.2018

Цивільне

Підгаєцький районний суд Тернопільської області

Горуц Р. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні