Рішення
від 06.09.2018 по справі 908/1355/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 32/77/18

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06.09.2018 Справа № 908/1355/18

м.Запоріжжя Запорізької області

Суддя господарського суду Запорізької області Колодій Н.А. при секретарі судового засідання Зеленцової К.Ю.

за позовом: Приватного підприємства «ДРАГ» (69063, АДРЕСА_1)

до відповідача: Фермерського господарства «ЛІАНА - ПОЛОГИ» (70650, Запорізька область, Пологівський район, село Кінські Роздори, вул. Леніна, буд. 50)

про стягнення суми боргу в розмірі 86 400,00грн., 3% річних - 2 009,68грн, інфляційні витрати - 6 480,00грн., пені - 10 145,49грн.

За участю представників сторін:

Від позивача - не з'явився

Від відповідача - не з'явився

ВСТАНОВИВ:

12.07.2018 до господарського суду Запорізької області надійшла позовна заява Приватного підприємства «ДРАГ» до Фермерського господарства «ЛІАНА - ПОЛОГИ» про стягнення суми боргу в розмірі 86 400,00грн., 3% річних - 2 009,68грн, інфляційні витрати - 6 480,00грн., пені - 10 145,49грн.

Відповідно до протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 12.07.2018, справу № 908/1355/18 передано на розгляд судді Колодій Н.А. Також, у позовній заяві позивачем заявлено клопотання про розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 17.07.2018 позовна заява прийнята до розгляду у порядку спрощеного провадження, судове засідання призначено на 06.09.2018.

Представники сторін в судове засідання не з'явились.

23 серпня 2018 від позивача до канцелярії господарського суду Запорізької області надійшла заява про розгляд справи без участі представника позивача. Позивач підтримав заявлені позовні вимоги.

В день судового засідання від відповідача надійшла копія електронного повідомлення про перенесення судового засідання на більш пізній строк. Відзив на позовну заяву суду не надано.

Відповідно до п. 1.5.6, 1.5.17 Інструкції з діловодства у господарських судах України електронний лист є офіційним, якщо містить вкладення з текстом офіційного документа у вигляді файлу, скріпленого електронним цифровим підписом. Документи, отримані електронною поштою без електронного цифрового підпису не належать до офіційних. У разі надсилання електронних документів без електронного цифрового підпису необхідно надсилати також оригінал документа в паперовій формі.

Згідно з ч. 8 ст. 42 ГПК України, якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в електронній формі, такі документи скріплюються електронним цифровим підписом учасника справи (його представника).

Якщо документи подаються учасниками справи до суду або надсилаються іншим учасникам справи в паперовій формі, такі документи скріплюються власноручним підписом учасника справи (його представника).

Враховуючи викладене, повідомлення відповідача судом враховується, як таке, що подано без дотримання вимог.

Згідно зі ст. 248 ГПК України, суд розглядає справи у порядку спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

Згідно ч. 1 ст. 202 ГПК України, неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цієї статтею.

Відповідно до ч. 3 п. 2 ст. 202 ГПК України, якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі: повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника) незалежно від причин неявки.

З урахуванням викладеного, суд вважає за доцільне розглянути справу по-суті за наявними в ній матеріалами, яких достатньо для вирішення спору по суті, за відсутністю відповідача.

Розглянувши матеріали та фактичні обставини справи у їх сукупності, суд -

ВСТАНОВИВ:

На підставі контракту № 7 від 07.04.2017 р. Приватне підприємство Драг (далі -позивач) поставило засоби хімізації рослин, а Фермерське господарство ЛІАНА-ПОЛОГИ (далі - відповідач) прийняло та зобов'язалось оплатити товар в кількості та за ціною відповідно до вивантажувальних накладних.

Згідно Контракту та видатковій накладній № 7 від 07.04.2017 керівник підприємства відповідача отримав Харнес у кількості 180 літрів, за ціною 250.00 грн. за літр без ПДВ. на суму 45 000.00 грн. без ПДВ. Гезагард у кількості 100 літрів, за ціною 270.00 грн. без ПДВ на суму 27 000.00 грн. Загальна сума поставленого товару становила 86 400.00 грн. з ПДВ.

Поставка товару підтверджується підписом представника відповідача на видатковій накладній № 7 від 07.04.2017, а також на товаро - транспортній накладній № 000543 від 07.04.2017.

Пунктом 3.1 контракту № 7 передбачено, що покупець повинен провести оплату товару не пізніше 1 жовтня 2017.

Пунктом 3.2. контракту передбачено, що датою поставки вважається дата відмітки покупця про отримання товару в накладній.

В порушення своїх зобов'язань Відповідачем не було здійснено оплату за поставлений товар у визначений строк.

Внаслідок невиконання відповідачем своїх зобов'язань позивач звернувся до суду з позовною заявою про стягнення 86400грн. 00коп. суми основного боргу, суми пені у розмірі 10145грн. 49 коп., суми 3% річних у розмірі 2009грн. 68 коп., суми індексу інфляції у розмірі 6480грн. 00 коп.

Проаналізувавши фактичні обставини справи, надані докази, суд дійшов висновку, що позивачем доведений факт порушення зобов'язань з боку відповідача.

Відповідно до статті 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться.

Згідно з статтею 610 Цивільною кодексу України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до статті 612 Цивільного кодексу України боржник вважається таким. що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ст. 599 ЦК України зазначено, що зобов'язання припиняється його виконанням, проведеним належним чином. Належним є виконання зобов'язання, яке прийняте кредитором і в результаті якого припиняються права та обов'язки сторін зобов'язання.

За загальним правилом зобов'язання припиняється на підставах, встановлених договором або законом (стаття 598 ЦК України, стаття 202 ГК України).

Таким чином, на момент розгляду спору по суті заборгованість відповідача перед позивачем складає 86400,00 грн. доведена матеріалами справи та підлягає задоволенню.

Крім того, відповідно до п. 7.5 договору, в разі несвоєчасної оплати за поставлений товар. Покупець сплачує продавцю пеню в розмірі подвійної облікової ставки НБУ за кожен день прострочки від загальної суми, поставленого товару починаючи з моменту поставки товару. Сплата пені не звільняє сторони від виконання умов договору.

Відповідно до ч. 1 ст. 229 ГК України зазначено, що учасник господарських відносин у разі порушення ним грошового зобов'язання не звільняється від відповідальності через неможливість виконання і зобов'язаний відшкодувати збитки, завдані невиконанням зобов'язання, а також сплатити штрафні санкції відповідно до вимог, встановлених цим Кодексом та іншими законами.

Відповідно до ч. 6 ст. 231 ГКУ зазначено, що штрафні санкції за порушення грошових зобов'язань встановлюються у відсотках, розмір яких визначається обліковою

ставкою Національного банку України, за увесь час користування чужими коштами, якщо інший розмір відсотків не передбачено законом або договором.

Позивачем пред'явлена до стягнення сума пені в розмірі 10145 грн. 49 коп. Розрахунок позивача судом перевірено. Позовні вимоги щодо стягнення пені доведені та підлягають задоволенню.

Крім того, позивачем пред'явлені до стягнення сума 3 % річних в розмірі 2009,68грн. та сума інфляційних витрат в розмірі 6480,00 грн.

Частиною 2 статті 625 Цивільного кодекс України передбачено, що боржник який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Надані позивачем розрахунки судом перевірені та встановлено, що сума індексу інфляції та 3% річних розрахована вірно, вимоги щодо їх стягнення позивачем доведені.

Отже, проаналізувавши фактичні обставини справи, оцінивши представлені докази, суд вважає позовні вимоги доведеними та такими, що підлягають задоволенню у повному обсязі.

Згідно зі ст.74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

У разі посилання учасника справи на невчинення іншим учасником справи певних дій або відсутність певної події, суд може зобов'язати такого іншого учасника справи надати відповідні докази вчинення цих дій або наявності певної події. У разі ненадання таких доказів суд може визнати обставину невчинення відповідних дій або відсутності події встановленою.

Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов'язків щодо доказів.

Відповідно до ст. 86 ГПК України, суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

Суд надає оцінку як зібраним у справі доказам в цілому, так і кожному доказу (групі однотипних доказів), який міститься у справі, мотивує відхилення або врахування кожного доказу (групи доказів).

Відповідно до ст. 129 ГПК України, враховуючи міру та ступінь вини кожної із сторін у спірних правовідносинах, судові витрати присуджуються до стягнення з відповідача на користь позивача, оскільки спір доведено до суду з його вини.

Також позивачем пред'явлені до стягнення 5000грн. 00 коп. витрат пов'язаних з оплатою правової допомоги адвоката. В обґрунтування заявлених вимог надано суду договір № 9-Д від 02.07.2018, свідоцтво про право на зайняття адвокатської діяльністю, акт приймання-передачі наданих юридичних послуг від 09.07.2018, рахунок від 09.07.2018, платіжне доручення № 131 від 09.07.2018 про проведення оплати послуг адвоката.

Керуючись ст. ст. 46, 129, 202, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд -

В И Р І Ш И В:

Позов Приватного підприємства «ДРАГ» до Фермерського господарства «ЛІАНА - ПОЛОГИ» задовольнити.

Стягнути з Фермерського господарства «ЛІАНА - ПОЛОГИ» (70650, Запорізька область, Пологівський район, село Кінські Роздори, вул. Леніна, буд. 50, ЄДРПОУ 34217031) до Приватного підприємства «ДРАГ» (69063, АДРЕСА_1, ЄДРПОУ 32585194) суму основного боргу в розмірі 86 400 (вісімдесят шість тисяч чотириста) 00грн., 3% річних в розмірі 2 009 (дві тисячі дев'ять) грн. 68коп., інфляційні витрати 6 480 (шість тисяч чотириста вісімдесят) грн. 00коп., пені в розмірі 10 145 (десять тисяч сто сорок п'ять) грн. 49 коп., судові витрати у розмірі 1762 (одна тисяча сімсот шістдесят дві)грн. 00 коп., 5000 (п'ять тисяч) грн. 00 коп. витрат пов'язаних з оплатою правової допомоги адвоката.

Видати наказ.

Повний текст рішення оформлено і підписано « 14» вересня 2018.

Рішення суду може бути оскаржено в порядку, передбаченому ст.ст. 254-256 ГПК України.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Відповідно до ст. 256 ГПК України апеляційна скарга на рішення суду подається протягом двадцяти днів з дня його проголошення, а у разі проголошення вступної та резолютивної частини рішення суду, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя Н.А. Колодій

СудГосподарський суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення06.09.2018
Оприлюднено18.09.2018
Номер документу76505765
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/1355/18

Ухвала від 09.11.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Ухвала від 02.11.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Горохов І.С.

Судовий наказ від 26.10.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Колодій Н.А.

Ухвала від 25.10.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Колодій Н.А.

Ухвала від 10.10.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Колодій Н.А.

Рішення від 06.09.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Колодій Н.А.

Ухвала від 17.07.2018

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Колодій Н.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні