Ухвала
від 13.09.2018 по справі 537/3927/18
КРЮКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КРЕМЕНЧУКА

Провадження № 1-кп/537/235/2018

Справа № 537/3927/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13.09.2018 року Крюківський районний суд міста Кременчука Полтавської області в складі головуючої судді ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю прокурора ОСОБА_3 , обвинуваченого ОСОБА_4 розглянувши у відкритому судовому засіданні в місці Кременчуці Полтавської області матеріали кримінального провадження № №32018170000000029 по обвинуваченню ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Кременчука, Полтавської області, громадянина України, українця, освіта неповна вища (бакалавр), не одруженого, раніше не судимого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 ; мешкає за адресою: АДРЕСА_2 ;

у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого частиною 2 статті 28 частиною 5 статті 27 частиною 1 статті 205 КК України,-

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_4 у період з січня 2016 року по 25.04.2016 (коли його злочинна діяльність була припинена з неналежних від нього обставин), умисно, з корисливих мотивів, за попередньою змовою з особою, провадження відносно якої виділено в окреме провадження, з метою особистого збагачення, всупереч вимогам ст. ст. 81, 87, 89 Цивільного кодексу України, ст. ст. 55, 55-1, 56, 57, 62, 79, 80, 89 Господарського кодексу України та ст. ст. 7, 17, 25 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», з метою прикриття незаконної діяльності, створив шляхом державної реєстрації підприємства (юридичніособи):ПП «ЖитоПостач» (код ЄДРПОУ 40220445), ПП «Сіон Торг» (код ЄДРПОУ 40220450), ПП «Торгальянс К» (код ЄДРПОУ 40220471), не маючи мети здійснення будь-якої реальної фінансово-господарської діяльності, пов`язаної з виробництвом чи реалізацією товарів (робіт, послуг), визначених у статутних документах.

Зокрема, у січні 2016 року ОСОБА_4 , перебуваючи у скрутному матеріальному становищі, маючи відомості про те, що можливо отримати кошти від реєстрації на своє ім`я суб`єкта підприємницької діяльності без фактичного ведення господарської діяльності, прийняв рішення надати послуги з реєстрації підприємств, яке було охоплено корисливим мотивом та єдиною метою одержання наживи.

Так, у січні 2016 року (точної дати та місця досудовим розслідуванням не встановлено), до ОСОБА_4 , звернулась особа, провадження відносно якої виділено в окреме провадження, та запропонувала здійснити від імені ОСОБА_4 державну реєстрацію трьох юридичних осіб; документальне оформлення юридичних дій, необхідних для забезпечення їх діяльності: відкриття рахунків у банківських установах, укладення договорів на розрахунково-касове обслуговування; використання розрахункових рахунків фіктивних підприємств для проведення банківських операцій з дотриманням встановлених реквізитів і процедур. Зокрема, ОСОБА_4 мав особисто взяти участь у проведенні указаних реєстраційних дій, підписати статутні документи фіктивних підприємств; виступити їх засновником, керівником та головним бухгалтером; відкрити рахунки у банківських установах, тощо.

При цьому, зазначена особа, провадження відносно якої виділено в окреме провадження, повідомила ОСОБА_4 , що реєстрація відбувається без мети здійснення ним підприємницької діяльності, та що останньому не доведеться у подальшому здійснювати будь-яку фінансово-господарську діяльність, організовувати ведення бухгалтерського обліку, фінансової та податкової звітності.

Створені фіктивні підприємства будуть використовуватись для прикриття незаконної діяльності інших осіб із переведення безготівкових коштів у готівку, ухилення від сплати податків шляхом відображення у бухгалтерському обліку операцій, які фактично не відбувалися, у тому числі зняття готівкових коштів нібито для закупівлі зернових культур.

За сприяння у створенні фіктивних підприємств, особа, провадження відносно якої виділено в окреме провадження, пообіцяла ОСОБА_4 грошову винагороду в сумі 2500 гривень.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих дій ОСОБА_4 , діючи умисно, з корисливих мотивів, з метою особистого збагачення, не маючи наміру здійснювати господарську діяльність підприємств, пов`язану з виробництвом товарів, виконанням робіт або наданням послуг, зафіксованих у статутних документах, надав згоду на пропозицію особи, провадження відносно якої виділено в окреме провадження, щодо спільного створення трьох суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) ПП «Жито Постач», ПП «Сіон Торг» та ПП «Торгальянс К», з метою прикриття незаконної діяльності.

З метоюреалізації злочинногоумислу,15.01.2016 ОСОБА_4 умисно,за попередньоюзмовою ізособою, провадженнявідносно якоївиділене вокреме провадження,на виконаннявказівки останньої,достовірно знаючи,що створюєта реєструєна своєім`я підприємствоПП «ЖитоПостач» зметою прикриття незаконної діяльності із переведення безготівкових коштів у готівку, ухилення від сплати податків, тощо, та стає засновником підприємства, набуває право власності на нього, власноручно підписав у присутності приватного нотаріуса Кременчуцького міського нотаріального округу Полтавської області ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_3 , статут ПП «Жито Постач», наданий особою, провадження відносно якої виділене в окреме провадження.

У подальшому ОСОБА_4 , з метою завершення процедури створення фіктивного підприємства, підписав реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи (форма 1) від 16.01.2016, рішення №1 засновника ПП «Жито Постач» від 15.01.2016 та, разом зі Статутом, подав для вчинення реєстраційнихдій державному реєстратору Світловодського міськрайонного управління юстиції Кіровоградської області.

Рішенням державного реєстратора Світловодського міськрайоннго управління юстиції Кіровоградської області від 16.01.2016 №1446102 0000 002312 зареєстровано приватне підприємство «Жито Постач» (код ЄДРПОУ 40220445) як суб`єкт підприємницької діяльності юридичну особу. Засновником та директором даного приватного підприємства зареєстровано ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що внесено відомості до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Окрім того, ОСОБА_4 ,на виконаннявказівки особи,кримінальне провадженнявідносно якоївиділене вокреме провадження, діючиу складігрупи запопередньою змовою, підписав документи по відкриттю та обслуговуванню банківських розрахункових рахунків ПП «Жито Постач»: у лютому 2016 року № НОМЕР_1 (українська гривня) у відділенні № 257 ПАТ КБ «Правекс-Банк»; № НОМЕР_2 (українська гривня), № НОМЕР_3 (українська гривня), № НОМЕР_4 (українська гривня) у Кременчуцькому відділенні №1 ПАТ «Сбербанк» за адресою: м. Кременчук, вул. Леніна. 24/14; у березні 2016 року № НОМЕР_5 (українська гривня), № НОМЕР_6 (українська гривня) у відділенні «Кременчуцька філія» Полтавського ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк» за адресою: м. Кременчук вул. Першотравнева, 2В, чим закінчив створення фіктивного підприємства для подальшого прикриття незаконної діяльності із ухилення від сплати податків.

Того ж дня ОСОБА_4 , умисно, діючи з єдиною метою створення трьохсуб`єктів підприємницькоїдіяльності (юридичнихосіб)з метоюприкриття незаконноїдіяльності, за попередньоюзмовою ізособою, провадженнявідносно якоївиділене вокреме провадження,на виконаннявказівки останньої,достовірно знаючи,що створюта реєструєна своєім`я підприємствоПП «СіонТорг» зметою прикриття незаконної діяльності із переведення безготівкових коштів у готівку, ухилення від сплати податків, тощо, та стає засновником підприємства, набуває право власності на нього, власноручно підписав у присутності приватного нотаріуса Кременчуцького міського нотаріального округу Полтавської області ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_3 , статут ПП «Сіон Торг», наданий особою, провадження відносно якої виділене в окреме провадження.

У подальшому ОСОБА_4 , з метою завершення процедури створення фіктивного підприємства, підписав реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи (форма 1) від 16.01.2016, рішення №1 засновника ПП «Торгальянс К» від 15.01.2016 та, разом зі Статутом, подав для вчинення реєстраційнихдій державному реєстратору Світловодського міськрайонного управління юстиції Кіровоградської області.

Рішенням державного реєстратора Світловодського міськрайоннго управління юстиції Кіровоградської області від 1року народження, про що внесено відомості до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Окрім того, ОСОБА_4 , на виконання вказівки особи, кримінальне провадження відносно якої виділене в окреме провадження, діючи у складі групи за попередньою змовою, підписав документи по відкриттю та обслуговуванню банківських розрахункових рахунків ПП «Сіон Торг»: у лютому 2016 року № НОМЕР_7 (українська гривня) у відділенні № 257 ПАТ КБ «Правекс-Банк»; № НОМЕР_8 (українська гривня), № НОМЕР_9 (українська гривня) у Кременчуцькому відділенні №1 ПАТ «Сбербанк» за адресою: м. Кременчук, вул. Леніна. 24/14; у березні 2016 року № НОМЕР_10 (українська гривня), № НОМЕР_11 (українська гривня) у відділенні «Кременчуцька філія» Полтавського ГРУ ПАТ КБ «Приватбанк» за адресою: м. Кременчук вул. Першотравнева, 2В, чим закінчив створення фіктивного підприємства для подальшого прикриття незаконної діяльності із ухилення від сплати податків.

Того ж дня ОСОБА_4 , умисно, діючи з єдиною метою створення трьох суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) з метою прикриття незаконної діяльності, за попередньою змовою із особою, провадження відносно якої виділене в окреме провадження, на виконання вказівки останньої, достовірно знаючи, що створю та реєструє на своє ім`я підприємство ПП «Торгальянс К» з метою прикриття незаконної діяльності із переведення безготівкових коштів у готівку, ухилення від сплати податків, тощо, та стає засновником підприємства, набуває право власності на нього, власноручно підписав у присутності приватного нотаріуса Кременчуцького міського нотаріального округу Полтавської області ОСОБА_5 за адресою: АДРЕСА_3 , статут ПП «Торгальянс К», наданий особою, провадження відносно якої виділене в окреме провадження.

У подальшому ОСОБА_4 , з метою завершення процедури створення фіктивного підприємства, підписав реєстраційну картку на проведення державної реєстрації юридичної особи, утвореної шляхом заснування нової юридичної особи (форма 1) від 16.01.2016, рішення №1 засновника ПП «Торгальянс К» від 15.01.2016 та, разом зі Статутом, подав для вчинення реєстраційних дій державному реєстратору Світловодського міськрайонного управління юстиції Кіровоградської області.

Рішенням державного реєстратора Світловодського міськрайоннго управління юстиції Кіровоградської області від 16.01.2016 № 1446102 0000 002315 зареєстровано приватне підприємство «Торгальянс К» (код ЄДРПОУ 40220471) як суб`єкт підприємницької діяльності юридичну особу. Засновником та директором даного приватного підприємства зареєстровано ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , про що внесено відомості до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Окрім того, ОСОБА_4 , на виконання вказівки особи, кримінальне провадження відносно якої виділене в окреме провадження, діючи у складі групи за попередньою змовою, підписав документи по відкриттю та обслуговуванню банківських розрахункових рахунків ПП «Торгальянс К»: у лютому 2016 року № НОМЕР_12 (українська гривня) у відділенні № 257 ПАТ КБ «Правекс-Банк»; № НОМЕР_13 (українська гривня), № НОМЕР_14 (українська гривня), № НОМЕР_15 у Кременчуцькому відділенні №1 ПАТ «Сбербанк» за адресою: м. Кременчук, вул. Леніна. 24/14, чим закінчив створення фіктивного підприємства для подальшого прикриття незаконної діяльності із ухилення від сплати податків.

За вчинені дії зі сприяння реєстрації фіктивних підприємств: ПП «Жито Постач», ПП «Сіон Торг» та ПП «Торгальянс К», ОСОБА_4 отримав від особи, провадження відносно якої виділено в окреме провадження, грошову винагороду в сумі 1500 грн.

Створення суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб) ПП «Жито Постач», ПП «Сіон Торг», ПП «Торгальянс К», підписанням первинних документів підприємства від імені ОСОБА_4 як директора, відкриття банківських рахунків та зняття з них готівкових коштів, надало можливість членам злочинної групи здійснювати незаконну діяльність із ухилення від сплати податків, внесення завідомо неправдивих відомостей до офіційних документів, зокрема, податкової звітності; незаконного переведення безготівкових коштів у готівку.

Таким чином, своїми умисними діями, які виразилися в пособництві фіктивному підприємництву, тобто, створенні суб`єктів підприємницької діяльності (юридичних осіб), з метою прикриття незаконної діяльності, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, ОСОБА_4 , вчинив кримінальне правопорушення, передбачене частиною 5 статті 27,частиною 2 статті 28, частини 1 статті 205 КК України.

13вересня 2018року впідготовчому судовомузасіданні обвинуваченимбуло заявленоклопотання прозвільнення останньоговід кримінальноївідповідальності зачастиною 2статті 28частини 5статті 27частини 1статті 205ККУкраїни в зв`язку з закінченням строків давності.

Заслухавши пояснення сторін, приймаючи до уваги думку прокурора якій клопотання обвинуваченого підтримав, дослідивши представлені суду матеріали, суд вважає, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України, кримінальне провадження закривається судом у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до приписів ч. 3ст. 288 КПК України, суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Згідно з вимогами п. 1 ч. 1ст. 49 КК України, особа звільняється від кримінальної відповідальності у разі вчинення нею злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе ніж обмеження, якщо з дня вчинення нею злочину і до набрання вироком законної сили минуло два роки.

Матеріально-правовими підставами звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності є закінчення встановлених ч. 1ст.49КК України строків і відсутність обставин, що порушують їх перебіг (ч.ч. 2-4 ст. 49 КК України).

Процесуально-правовими підставами звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності є виключно згода обвинуваченого на таке звільнення від кримінальної відповідальності.

Згідно ч. 2ст. 12 КК Українизлочином невеликої тяжкості є злочин, за який передбачене покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років, або інше, більш м`яке покарання за винятком основного покарання у виді штрафу в розмірі понад три тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Санкція ч. 1ст. 205 КК Українипередбачає покарання у виді штрафу від п`ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, у зв`язку з чим злочин, передбачений ч. 1ст. 205 КК Україниє злочином невеликої тяжкості, відповідно до ч. 2ст. 12 КК України.

З матеріалівпровадження вбачається,що ОСОБА_4 обвинувачується увчиненні злочину,передбаченого частиною2статті 28частини 5статті 27частини 1статті 205КК України, який, відповідно до статті 12 КК України, є злочином невеликої тяжкості та був вчинений в період з січня 2016 року по ІНФОРМАЦІЯ_2 , а відтак на час розгляду кримінального провадження в суді (13 вересня 2018 року) пройшло більше ніж два роки.

13вересня 2018року впідготовчому судовомузасіданні обвинуваченимбуло заявленоклопотання прозвільнення останньоговід кримінальноївідповідальності зачастиною 2статті 28частини 5статті 27частини 1статті 205ККУкраїни в зв`язку з закінченням строків давності.

Відповідно до вимог ч. 4 ст.286 КПК України, якщо під час судового розгляду кримінального провадження, яке надійшло до суду з обвинувальним актом, сторона кримінального провадження звертається до суду з клопотанням про звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності, суд має невідкладно розглянути таке клопотання, незалежно від того, на якій стадії судового розгляду воно заявлене.

З огляду на наведене, враховуючи, що з часу вчинення обвинуваченим злочину невеликої тяжкості, за який передбачено покарання менш суворе, ніж обмеження волі, минуло два роки, суд приходить до висновку щодо закриття кримінального провадження та звільненням обвинуваченого від кримінальної відповідальності із закінченням строків давності.

Керуючись статтями 12,49 КК України, статтями 284, 288 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання обвинуваченого ОСОБА_4 - задовольнити.

Звільнити ОСОБА_4 від кримінальноївідповідальності завчинення кримінальногоправопорушення,передбаченого частиною2статті 28частини 5статті 27частини 1статті 205ККУкраїни на підставістатті 49 КК України.

Кримінальне провадженняза обвинуваченням ОСОБА_4 увчиненні кримінальногоправопорушення,передбаченогочастиною 2статті 28частини 5статті 205ККУкраїни - закрити .

Ухвала про закриття кримінального провадження та звільнення особи від кримінальної відповідальності може бути оскаржена в апеляційному порядку до апеляційного суду Полтавської області протягом 7 днів з дня її оголошення.

Суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.09.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу76524550
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —537/3927/18

Ухвала від 13.09.2018

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Зоріна Д. О.

Ухвала від 04.09.2018

Кримінальне

Крюківський районний суд м.Кременчука

Зоріна Д. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні