Рішення
від 23.08.2018 по справі 804/4601/18
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД РІШЕННЯ ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 серпня 2018 року Справа № 804/4601/18 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Кальника В.В., розглянувши розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження справу за адміністративним позовом Головного управління ДФС у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю Південна хімічна компанія Союз-Реагент , третя особа: Державна податкова інспекція у Соборному районі м. Дніпра Головного управління ДФС у Дніпропетровській області про стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, що обслуговують такого платника, -

ВСТАНОВИВ :

20.06.2018 року Головне управління ДФС у Дніпропетровській області звернулось до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Південна хімічна компанія Союз-Реагент , третя особа: Державна податкова інспекція у Соборному районі м. Дніпра Головного управління ДФС у Дніпропетровській області, про стягнення податкового боргу у розмірі 24517,76 грн. з рахунків платника податків у банках, що обслуговують такого платника.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що відповідач повністю не сплатив самостійно визначене зобов'язання по орендній платі з юридичних осіб за період вересень - листопад 2017 року, у зв'язку із чим, утворився податковий борг у сумі 24517,76 грн.

Ухвалою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 26.06.2018 року відкрито провадження у справі, яка розглядається за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи (у письмовому провадженні).

Зазначена ухвал була направлена відповідачу за адресою, зазначеою як його проживання у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, однак до суду повернувся конверт із зазначенням причин не вручення за закінченням терміну зберігання .

Відповідачем до суду відзиву на позов не надано.

Відповідно до ч.5 ст.262 КАС України , суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін.

Суд, розглянувши матеріали адміністративної справи, дослідивши в сукупності письмові докази, встановив наступне.

Судом встановлено та матеріалами справи підтверджено, що Товариство з обмеженою відповідальністю Південна хімічна компанія Союз-Реагент є платником податків, зборів (обов'язкових платежів) і перебуває на податковому обліку як платник податків у Державній податковій інспекції у Соборному районі м. Дніпра Головного управління ДФС у Дніпропетровській області.

Згідно з інтегрованими картками платника податків ТОВ Союз-Реагент податковий борг по орендній платі з юридичних осіб становить 24 517, 76 грн., а саме: ТОВ Союз-Реагент (код ЄДРПОУ 31736951) має заборгованість по орендній платі з юридичних осіб у сумі 24 517, 76 грн., який виник у зв'язку з несплатою самостійно задекларованих у встановлені терміни сум грошових зобов'язань, а саме: податкової декларації з плати за землю №9007641205 від 31.01.2017р. терм.спл. 30.10.2017-30.12.2017 у загальній сумі 25 517,76 грн. (сума грошового зобов'язання зменшена за рахунок переплати на особовому рахунку підприємства у сумі 1000,00 грн.).

Розрахунок податкового боргу по орендній платі з юридичних осіб: 25 517,76 грн. (декларація №9007641205 від 31.01.2017р. терм.спл. 30.10.2017р. - 30.12.2017р. за 2017р.) - 1000 грн. (переплата) = 24 517,76 грн.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, щодо визначення вичерпного переліку податків та зборів, що справляються в Україні, та порядку їх адміністрування, платників податків та зборів, їх прав та обов'язків, компетенції контролюючих органів, повноважень і обов'язків їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства, регулюються Податковим кодексом України .

У відповідності до пп. 14.1.137 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, орган стягнення - державний орган, уповноважений здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах повноважень, встановлених цим Кодексом та іншими законами України.

Податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання (пп. 14.1.175 п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України).

Відповідно до п.46.1 ст. 46 Податкового кодексу України (далі по тексту - ПК України ), податкова декларація, розрахунок - це документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Відповідно до п. 56.11 ст. 56 ПК України , не підлягає оскарженню грошове зобов'язання, самостійно визначене платником податків.

Підпунктом 16.1.4. п. 16.1. ст. 16 Податкового кодексу України визначено, що платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом.

Згідно п. 57.1 ст. 57 ПК України , платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Розділ ХІІІ Податкового кодексу України регулює правовідносини щодо плати за землю та орендної плати за землі державної або комунальної власності.

Відповідно п. 285.1. ст. 285 Податкового кодексу України , базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік.

Пунктом 286.2 ст. 286 Податкового кодексу України визначено, що платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму податку щороку станом на 1 січня і до 1 лютого поточного року подають відповідному органу державної податкової служби за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається довідка (витяг) про розмір нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а надалі така довідка подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Згідно пункту 286.3 ст. 286 Податкового кодексу України платник плати за землю має право подавати щомісяця нову звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов'язку подання податкової декларації до 1 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

Відповідно до п. 287.3 ст. 287 Податкового кодексу України , податкові зобов'язання щодо плати за землю, визначені у податковій декларації на поточний рік, сплачуються рівними частками власниками та землекористувачами земельних ділянок за місцезнаходженням земельної ділянки за поточний рік, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що наступають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця.

Податкові зобов'язання, визначені декларацією з плати за землю за 2017 рік за період вересень - листопад, відповідач сплатив лише у розмірі 1000 грн., внаслідок чого, виникла заборгованість в сумі 24517,76 грн.

Згідно пункту 59.1 статті 59 Податкового кодексу України у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу.

На виконання пункту 59.1, 59.4 статті 59 Податкового кодексу України, 26.10.2017 року відповідачу було вручено податкову вимогу № 26483-17 від 09.10.2017 року, що підтверджується поштовим повідомленням.

Відповідно до пункту 59.5 статті 59 Податкового кодексу України у разі коли у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується, погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення. У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Позивачем надано розрахунок суми боргу Товариства з обмеженою відповідальністю Південна хімічна компанія Союз-Реагент , відповідно до якого у відповідача існує заборгованість по орендній платі за землю в сумі 24517,76 грн.

Статтею 67 Конституції України передбачено, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до підпункту 20.1.34 пункту 20.1 статті 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків, на суму податкового боргу або його частини.

Згідно пункту 95.2 статті 95 Податкового кодексу України стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Відповідно частини 1 пункту 95.3 статті 95 ПК України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду.

Таким чином суд дійшов висновку, що позов про стягнення з рахунків Товаритсва з обмеженою відповідальністю Південна хімічна компанія Союз-Реагент податкового боргу у сумі 24517,76 грн. підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 72-77, 139, 242-246, 250, 255, 257, 262 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов Головного управління ДФС у Дніпропетровській області до Товаритсва з обмеженою відповідальністю Південна хімічна компанія Союз-Реагент , третя особа: Державна податкова інспекція у Соборному районі м. Дніпра Головного управління ДФС у Дніпропетровській області про стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, що обслуговують такого платника - задовольнити повністю.

Стягнути з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю Південна хімічна компанія Союз-Реагент (код ЄДРПОУ 31736951) податковий борг по орендній платі за землю в сумі 24517 (двадцять чотири тисячі пятсот сімнадцять) грн. 76 коп.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до ст. 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене в порядку та у строки, встановлені ст. ст. 295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення23.08.2018
Оприлюднено19.09.2018
Номер документу76539609
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/4601/18

Рішення від 23.08.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кальник Віталій Валерійович

Ухвала від 26.06.2018

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Кальник Віталій Валерійович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні