Рішення
від 12.09.2018 по справі 363/1604/18
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

12.09.2018 Справа № 363/1604/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12.09.2018 року Вишгородський районний суд Київської області у складі:

головуючого - судді Котлярової І.Ю.,

за участі секретаря - Палій Л.О.

розглянув у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Вишгород цивільну справу за позовом ОСОБА_1, до Вишгородської міської ради Київської області, треті особи - Кооператив по будівництву та експлуатації колективних гаражів Мрія , ОСОБА_2, ОСОБА_3 про визнання права власності на гараж в порядку спадкування,-

ВСТАНОВИВ:

Позивачка звернулась до суду із вказаним позовом. В обґрунтування своїх вимог вказала, що ІНФОРМАЦІЯ_4 року помер її чоловік ОСОБА_4. Після смерті чоловіка відкрилась спадщина на гараж АДРЕСА_4

З метою прийняття спадщини, позивачка звернулись до приватного нотаріуса Вишгородської районного нотаріального округу Київської області із заявою про прийняття спадщини та отримала свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну ділянку для обслуговування гаражу площею 0.0020га, кадастровий номер НОМЕР_3, яка розташована на території Кооперативу по будівництву та експлуатації колективних гаражів АДРЕСА_5

Однак, у видачі свідоцтва про право на спадщину, а саме на гараж НОМЕР_4, отримала відмову, оскільки відсутні правовстановлюючі документи.

У зв'язку із чим, позивачка вимушена звернутися до суду та просить визнати за нею право власності на гараж НОМЕР_4, у кооперативі по будівництву та експлуатації колективних гаражів АДРЕСА_5 в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 року.

У судове засідання позивачка не з'явилась, надала заяву про розгляд справи за її відсутності, просила позов задовольнити.

Представник відповідача у судове засідання не з'явився, надав заяву про розгляд справи за його відсутності, проти задоволення позову не заперечував.

Треті особи у судове засідання не з'явились, надали заяви про розгляд справи за їх відсутності, проти задоволення позову не заперечував.

Вивчивши письмові докази, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст. 13 ЦПК України, суд розглядає цивільні справи в межах заявлених позовних вимог і на підставі наданих сторонами доказів. У ст. 12 ЦПК України, говориться, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 після смерті свого чоловіка ОСОБА_4 отримала свідоцтво про право на спадщину за законом, а саме на земельну ділянку для обслуговування гаражу площею 0.0020 га, кадастровий номер НОМЕР_3, яка розташована за адресою: АДРЕСА_5 Вказана земельна ділянка належала ОСОБА_4 на підставі Держаного акту на право приватної власності на землю, виданого на підставі рішення Вишгородської міської ради від 18.08.1998р. № 216 (а.с. 18,20).

Відповідно до довідки голови Кооперативу по будівництву та експлуатації колективних гаражів Мрія від 27.12.2017р. № 15, ОСОБА_4 є членом Кооперативу та є власником гаражу АДРЕСА_5, на який свідоцтво про право власності не видавалось, внески сплачені у повному обсязі (а.с. 11).

Згідно з рішення про відмову у державній реєстрації прав та їх обтяжень, ОСОБА_1 було відмовлено в реєстрації речових прав на нерухоме майно, оскільки заявником не подано правовстановлюючих документів (а.с. 9).

Відповідно до технічного паспорту на гараж, який знаходиться за адресою: АДРЕСА_5, гараж НОМЕР_4, об'єкт було побудовано у 1967 році та його інвентаризаційна вартість становить 11081 гривень (а.с. 12-16).

Довідкою КП Вишгородське бюро технічної інвентаризації від 12.02.2018р. № 122, підтверджуються, те що, право власності на гараж АДРЕСА_5

Відповідно до ст. 1216 ЦК України, спадкування є перехід прав та обов'язків від фізичної особи, яка померла, до інших осіб.

Згідно зі ст. 1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Згідно зі ст. 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Право власності набуває в порядку, визначеному законом. Ніхто не може бути протиправно позбавлений власності. Право приватної власності є непорушним.

Відповідно до п. 8 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 28.06.1991 року Про практику розгляду судами цивільних справ, пов'язаних з діяльністю гаражно-будівельних кооперативів , член ГБК, який повністю вніс свій пай за гараж, наданий йому у користування, набуває право власності на це майно і вправі розпоряджатися нам на свій розсуд.

Разом із цим, постанова Кабінету Міністрів України від 25.12.2015р. № 1127 Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень , яка є чинною на даний час та, дія якої не розповсюджена на кооперативні гаражі. Таким чином, позивачка позбавлена можливості зареєструвати своє право власності на гараж, який було збудовано у 1967 році та не потребувало на той час обов'язкового введення в експлуатацію.

Статтею 55 Конституції України та ст. 15 ЦК України передбачено, що кожен має право будь-якими не забороненими законом засобами захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань.

Верховний суд України в своїй постанові Про судову практику у справах за позовами про захист права приватної власності зазначив, що судовий захист права приватної власності громадян здійснюється шляхом розгляду справ, зокрема, за позовами про визнання права власності на майно.

Крім того, обставини викладені у позовній заяві підтверджуються матеріалами спадкової справи, яка надана приватним нотаріусом Вишгородського районного нотаріального округу Шостак О.А., щодо майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_4 року ОСОБА_4, та з якої вбачається, що позивачка після смерті чоловіка звернулись до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини та отримала свідоцтво про прийняття спадщини на земельну ділянку, інших спадкоємців за законом не має (а.с. 32-85).

Таким чином, судом встановлено, що ОСОБА_1, є спадкоємицею за законом, після померлого ІНФОРМАЦІЯ_6. ОСОБА_4, а тому позовні вимоги підлягають задоволенню у повному обсязі.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 22, 1166, 1187 ЦК України, ст.ст. 4, 81, 258, 263-265, 268, 271-273 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на гараж НОМЕР_4, у кооперативі по будівництву та експлуатації колективних гаражів АДРЕСА_5 в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_5 року.

Повний текст рішення буде виготовлений 19.09.2018 року.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складання повного судового рішення, за приписами ч. 1 ст.354 ЦПК України.

Відповідно до пункту 15.5 Перехідних положень ЦПК України (03.10.2017р.) до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи до Апеляційного суду Київської області через Вишгородський районний суд.

Позивач: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКПП - НОМЕР_1, АДРЕСА_1.

Відповідач: Вишгородська міська рада Київської області, Київська область, м. Вишгород, пл. Шевченка, 1.

Треті особи: Кооператив по будівництву та експлуатації колективних гаражів Мрія , ЄДРПОУ - 26426587, АДРЕСА_5; ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, РНОКПП - НОМЕР_2, АДРЕСА_2; ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_3, АДРЕСА_3.

Суддя І.Ю. Котлярова

СудВишгородський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення12.09.2018
Оприлюднено20.09.2018
Номер документу76547425
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —363/1604/18

Рішення від 12.09.2018

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

Рішення від 12.09.2018

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

Ухвала від 13.08.2018

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

Ухвала від 04.05.2018

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Котлярова І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні