Ухвала
від 19.09.2018 по справі 569/17357/18
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/17357/18

УХВАЛА

19 вересня 2018 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міськогосуду ОСОБА_1 , за участю секретаря судовогозасідання ОСОБА_2 ,слідчого слідчого відділення Костопільського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Рівненській області ОСОБА_3 (далі слідчий), розглянувши в судовому засіданні в м. Рівне клопотання слідчого, яке погоджене із прокурором прокуратури Рівненської області ОСОБА_4 , про обшук,-

в с т а н о в и в :

Слідчий, в межах кримінального провадження за №12018180000000488 від 31.08.2018 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України (далі це ж кримінальне провадження), звернувся до суду з клопотанням, погодженим із прокурором прокуратури Рівненської області ОСОБА_4 , у якому просить надати дозвіл на проведення обшуку за місцем здійснення підприємницької діяльності ОСОБА_5 , за адресою: АДРЕСА_1 .

Слідчий в обґрунтування клопотання вказує, що до слідчого управління ГУНП в Рівненській області надійшли матеріали управління захисту економіки в Рівненській області ДЗЕ Національної поліції України про те, що у відділі митного оформлення «Костопіль», митного поста «Рівне» Рівненської митниці Державної фіскальної служби України встановлено факт використання офіційних документів, поданих ФОП ОСОБА_6 для митного оформлення товарів за кодом УКТЗЕД4407919000 у режимі «експорт» для відправки на Sklady Drzewne II s.c. Export-Import, що містять недостовірні відомості про фактично завантажений товар, з товаром зазначеним в митній декларації та сертифікаті про походження лісоматеріалів та виготовлених з них пиломатеріалів для здійснення експортних операцій серії РВ №214987 від 28.08.2018 року.

Попередня правова кваліфікація кримінального правопорушення: використання завідомо підробленого документа, передбачене ч.4 ст.358 КК України.

В ході оперативно-розшукових заходів, направлених на встановлення причетних осіб було встановлено, що ФОП ОСОБА_5 та ФОП ОСОБА_7 для забезпечення здійснення експорту пиломатеріалів до країн Європи, у тому числі виготовлених із незаконно добутої лісопродукції, з метою уникнення перевищення ліміту валютних операцій та забезпечення перебування на спрощеній системі оподаткування, протягом 2016-2017 років, було залучено до своєї діяльності фізичних осіб-підприємців, які були зареєстровані фізичними особами-підприємцями за їх ініціативою, в тому числі ФОП ОСОБА_6 та ФОП ОСОБА_8 . При цьому, будь-яку господарську діяльність пов`язану купівлею, продажем та переробкою лісо продукції, у тому числі експортом пиломатеріалів до країн Європи, ОСОБА_6 та ОСОБА_8 особисто не здійснювали, що підтверджується допитами даних громадян.

Протягом 2017-2018 років від імені фізичних осіб-підприємців ОСОБА_6 та ОСОБА_8 , ОСОБА_7 та ОСОБА_5 здійснювались експортні операції пиломатеріалів до країн Європи.

Відповідно до отриманої інформації встановлено, що лісопродукція, з якої виготовлено пиломатеріали, які експортувались за договором комісії ФОП ОСОБА_7 та ФОП ОСОБА_5 , у тому числі від імені інших фізичних осіб-підприємців, має незаконне походження та не відповідає документам про її походження.

Так, ОСОБА_7 та ОСОБА_5 , маючи печатки та бланки із відтисками печаток інших фізичних осіб-підприємців, які зареєстровані за їх же ініціативою, за відповідну винагороду, використовують їх у злочинній схемі, шляхом укладання від імені ФОП, без їх відома, договорів комісії по експорту пиломатеріалів та оформленням операцій купівлі (заготівлі) деревини від їх імені.

Встановлено, що ФОП ОСОБА_6 та ФОП ОСОБА_8 надано ОСОБА_5 довіреності на представлення їх інтересів в державних органах влади з метою експорту лісопродукції до країн Європи надані у вересні 2018 року, хоча експортні операції від їх імені неодноразово здійснювались ОСОБА_7 та ОСОБА_5 в період 2017-2018 років.

Зважаючи на викладене, є обґрунтовані підстави вважати, що ОСОБА_7 та ОСОБА_5 планували експортувати незаконно добуту лісопродукцію до країн Європи на підставі підробних документів.

ОСОБА_5 з метою приховання слідів протиправної діяльності може знищити документи фінансово-господарської діяльності залучених ними ФОП, бланки документів, печатки ФОП, чисті аркуші паперу із підписами та відтисками печаток ФОП, від імені яких здійснювався експорт пиломатеріалів до країн Європи та може переробити на виробничих потужностях незаконно добуту лісопродукцію, що може призвести до втрати можливості її ідентифікації та встановлення фактичного походження.

Враховуючи, що до вказаної схеми вчинення даного злочину причетний ОСОБА_5 , тому є підстави вважати, що за місцем здійснення його підприємницької діяльності, в приміщенні, розташованому за адресою: АДРЕСА_1 , зберігається документація фінансово-господарської діяльності залучених ним фізичних осіб-підприємців, бланки документів, печатки фізичних осіб-підприємців, чисті аркуші паперу із підписами та відтисками печаток фізичних осіб-підприємців, від імені яких здійснювався експорт пиломатеріалів до країн Європи.

Із використанням вказаних документів можливо встановити повну схему протиправної діяльності у сфері закупівлі, продажу, переробки лісо продукції, у тому числі експорту пиломатеріалів усіма суб`єктами підприємницької діяльності, задіяними у вчиненні та приховуванні злочину ФОП ОСОБА_5 .

З метою фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення та беручи до уваги те, що під час досудового розслідування здобуто достатньо фактичних даних, котрі дають підстави вважати, що вищевказані документи, які були об`єктом кримінально протиправних дій, а також виявлення та вилучення інших речей та предметів обіг яких заборонено, які можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються під час кримінального провадження, можуть зберігатися за адресою: АДРЕСА_1 , слідчий просив клопотання задовольнити.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав з підстав, зазначених у ньому.

Заслухавши слідчого, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Слідчим управлінням ГУНП в Рівненській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018180000000488 від 31.08.2018, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 358 КК України.

Слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку в АДРЕСА_1 , з метою фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №137550199, майновий комплекс за адресою: АДРЕСА_1 , належить на праві приватної власності Товариству з обмеженою відповідальністю «Майстер Вуд» (код ЄДРПОУ 33977307).

Відповідно доч. 1ст. 234КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Оцінюючи клопотання, яке відповідає вимогам встановленим ч. 3 ст. 234 КПК України, долучені до клопотання матеріали, інші матеріали досліджені в законному, передбаченому КПК України порядку, в тому числі протоколи допиту свідків та інші матеріали провадження, а також доведені слідчим достатні підстави, передбачені ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя вважає їх достатніми для проведення обшуку.

На підставі вищенаведеного, керуючись ст. ст. 234, 235 КПК України, -

у х в а л и в :

Клопотання задовольнити.

Надати дозвіл слідчому слідчого відділення Костопільського відділу поліції ГУПН в Рівненській області ОСОБА_3 , старшому слідчому слідчого управління ГУПН в Рівненській області ОСОБА_9 на проведення обшуку за місцем здійснення підприємницької діяльності ОСОБА_5 у будинку АДРЕСА_1 , яке згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно №137550199 належить на праві приватної власності Товариству з обмеженою відповідальністю «Майстер Вуд» (код ЄДРПОУ 33977307), з метою відшукання документації, що стосується експорту незаконно добутої лісопродукції до країн Європи ФОП ОСОБА_7 , ФОП ОСОБА_5 , ФОП ОСОБА_6 та ФОП ОСОБА_8 за 2016-2018 роки; підроблених, виправлених, замаскованих документів, якими приховано дійсні факти з ціллю уникнення від кримінальної відповідальності; документи фінансово-господарської діяльності залучених ФОП ОСОБА_7 та ФОП ОСОБА_5 фізичних осіб-підприємців, бланки документів, печатки фізичних осіб-підприємців, чисті аркуші паперу із підписами та відтисками печаток фізичних осіб-підприємців, від імені яких здійснювався експорт пиломатеріалів до країн Європи за 2016 - 2018 роки; переписки між зазначеними суб`єктами підприємницької діяльності; документації про господарські відносини ФОП ОСОБА_7 та ФОП ОСОБА_5 із іншими фізичними особами-підприємцями у сфері закупівлі, продажу, переробки лісопродукції, у тому числі експорту пиломатеріалів до країн Європи; електронні (комп`ютерні, накопичувальні) носії інформації; інших документів, із використанням яких можливо встановити повну схему протиправної діяльності у сфері закупівлі, продажу, переробки лісопродукції у тому числі експорту пиломатеріалів усіма суб`єктами підприємницької діяльності задіяними у вчиненні та приховуванні злочину ФОП ОСОБА_7 та ФОП ОСОБА_5 , інших речей та документів, що можуть мати доказове значення, що стосуються факту кримінального правопорушення.

Строк дії ухвали 15 днів з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.09.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу76555735
СудочинствоКримінальне
Сутьобшук

Судовий реєстр по справі —569/17357/18

Ухвала від 19.09.2018

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Доля В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні