Рішення
від 18.09.2018 по справі 341/1258/18
ГАЛИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Єдиний унікальний номер 341/1258/18

Номер провадження 2/341/586/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

18 вересня 2018 року м. Галич

Галицький районний суд Іван-Франківської області в складі:

головуючої-судді Юсип І.М.

секретаря Король І.Л.

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в місті Галичі справу за позовом ОСОБА_2 до Тустанської сільської ради Галицького району про визнання права власності на спадкове майно,-

в с т а н о в и в :

26.07.2018 року ОСОБА_2 звернувся до суду з позовом до Тустанської сільської ради, і просить постановити рішення, яким визнати за ним право власності на спадкове нерухоме майно за заповітом, після смерті спадкодавця - батька, ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 - на житловий будинок, заг.площею 71,0м.кв. та господарські споруди, що знаходяться по АДРЕСА_1.

З позовної заяви поданої позивачем ОСОБА_2 вбачається, що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер його батько, ОСОБА_3, який проживав в с. Тустань Галицького району. Після смерті якого відкрилася спадщина, окрім іншого майна, спадковим майном є житловий будинок та господарські споруди по АДРЕСА_1. Із заповіту, який оформив ОСОБА_3 ще за життя від 08.12.2017 року все своє майно, що належало йому на день смерті він заповів йому, позивачу - ОСОБА_2 Даний заповіт не змінювався і не скасовувався, про що свідчить відмітка на ньому. Він є єдиним спадкоємцем за заповітом майна, ОСОБА_3, спадшщину прийняв.

Бажає оформити свої права на спадкове майно після смерті ОСОБА_3, а саме: на житловий будинок та господарські споруди, інвентаризаційною вартістю 202 538 грн., що знаходяться по АДРЕСА_1. Проте перешкодою до цього є те, що на вказане нерухоме майно відсутній правовстановлюючий документ, а відтак йому було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом. Просить позовні вимоги задовольнити.

Позивач, ОСОБА_2 звернувся до суду із заявою про розгляд справи без його участі, а також у заяві зазначив, що підтримує позовні вимоги і просить задоволити з викладених у позовній заяві підстав.

Відповідач, Тустанська сільська рада в судове засідання представника не направила, однак попередньо скерувала до суду відзив на позов в якому вказує, що не заперечує проти позовних вимог позивача, ОСОБА_2 і просить справу розглядати у їх відсутності.

Відповідно до ч.2 ст. 247 ЦПК України, у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Згідно ч. 3 ст. 200 ЦПК України, за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

У відповідності до ч.1 ст. 1223 ЦК право на спадкування мають особи, визначені у заповіті.

За змістом ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Дослідивши представлені докази по справі в їх сукупності, суд вважає, що позов підлягає до задоволення.

Судом встановлено, що згідно копії заповіту від 08.12.2017 року вбачається що, все своє майно, що належить ОСОБА_3 заповів ОСОБА_2 (а.с.9), який є його сином, що підтверджується копією свідоцтва про народження (а.с.8). З копії свідоцтва про смерть серії НОМЕР_3 видно, що ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_3 (а.с.7).

З довідок виданих виконавчим комітетом Тустанської сільської ради за №№ 271, 272, 273 від 11.07.2018 року стверджується, що заповіт посвідчений від імені ОСОБА_3 не змінювався та не скасовується та те, що на день смерті ОСОБА_3., який помер ІНФОРМАЦІЯ_3 був зареєстрований і проживав в АДРЕСА_1, який числився за ним і побудований 1974р. побудови (а.с.18-20).

З копії витягу про реєстрацію в спадковому реєстрі видно, що заведена спадкова справа після смерті спадкодавця ОСОБА_3 (а.с.16). З відповіді від 31.03.2018 року державного нотаріуса Галицької районної державної нотаріальної контори вбачається, що на житловий будинок в АДРЕСА_1, відсутній правовстановлюючий документ, а відтак відмовлено спадкоємцю ОСОБА_2 у видачі свідоцтва про право на спадщину, після смерті батька ОСОБА_3 (а.с.17). З характеристики будинку та господарських будівель видно, що вартість будинку та споруд становить 202 538,00 грн.

Відповідно до ч. 5 ст. 1268 ЦК України, незалежно від часу прийняття спадщини вона належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини та згідно з ч. 3 ст. 1296 ЦК відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину.

Статтею 55 Конституції України , передбачено право кожного на захист своїх прав і свобод від порушень і протиправних посягань будь-якими не забороненими законом засобами.

Згідно зі ст. 15 ЦК України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Відповідно до ст. 16 ЦК України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Одним із способів захисту цивільних прав та інтересів є, зокрема, визнання права.

Право власності набувається на підставах, що не заборонені законом, зокрема із правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом (стаття 328 ЦК України).

Відповідно до ст. 316 ЦК України, правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно до ст. 328 ЦК України. право власності набувається на підставах, що не заборонені законом. Зокрема з правочинів. Право власності вважається набутим правомірно, якщо інше прямо не випливає із закону або незаконність набуття права власності не встановлена судом.

Дослідивши та перевіривши всі докази в їх сукупності, суд приходить до висновку, що позовна заява обґрунтована, не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб, а тому позов підлягає до задоволення.

На підставі наведеного, ст. ст. 316-319, 392, 1216, 1223, 1248, 1268, 1296 ЦК України керуючись ст.ст. 200, 247, 258, 263, 265, 272, 354 ЦПК України, суд, -

у х в а л и в :

Позов ОСОБА_2 до Тустанської сільської ради Галицького району про визнання права власності на спадкове майно - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 , ІНФОРМАЦІЯ_4., право власності на спадкове нерухоме майно в порядку спадкування за заповітом після смерті спадкодавця - батька ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3, а саме: на житловий будинок, який знаходиться по АДРЕСА_1, загальною площею 71,0кв.м., позначений за планом літерою А , з господарськими будівлями і спорудами позначеними за планом : літня кухня літера Б , стодола літера В , сарай літера Г , погріб літера Д , ворота №1 , огорожа №2 , огорожа №3 , які приналежними до цього житлового будинку.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Апеляційного суду Івано-Франківської області через суд першої інстанції шляхом подачі в 30-ти денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги, з подачею її копії.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня вручення йому такого рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Позивач: ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_4., зареєстрований та проживає АДРЕСА_2, паспорт НОМЕР_4, ідентифікаційний номер НОМЕР_2.

Відповідач: Тустанська сільська рада Галицького району, Івано-Франківської області, місцезнаходження: вул. Незалежності, 2, с. Тустань, Галицького району, Івано-Франківської області, код ЄДРПОУ 04355579.

Суддя:І. М. Юсип

СудГалицький районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення18.09.2018
Оприлюднено20.09.2018
Номер документу76556335
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —341/1258/18

Рішення від 18.09.2018

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Юсип І. М.

Ухвала від 01.08.2018

Цивільне

Галицький районний суд Івано-Франківської області

Юсип І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні