Рішення
від 10.09.2018 по справі 130/1827/18
ЖМЕРИНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

2/130/1009/2018

130/1827/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"10" вересня 2018 р. м. Жмеринка

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області в складі:

головуючого судді Шепеля К.А.,

за участі секретаря судового засідання Бондар С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні по суті справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Жмеринського району, Жмеринської районної державної адміністрації про визнання права в порядку спадкування, -

у с т а н о в и в:

ОСОБА_1 30 липня 2018 року звернувся до суду і вказав, що 6 березня 2000 року року в с. Мовчани Жмеринського району помер ОСОБА_3, після смерті відкрилась спадщина у виді права на земельну частку (пай), що перебувала в колективній власності КСП "Промінь" с. Мовчани, площею 2,62 в умовних кадастрових гектарах, яка належала спадкодавцю на підставі сертифіката серії ВН №0255753, який був виданий на підставі рішення №59 від 11 березня 1997 року Жмеринської РДА. Спадщину після смерті ОСОБА_3 прийняла його дружина ОСОБА_4, якій було видано свідоцтво про право на спадщину за законом №2-907 від 13 червня 2015 року. 6 січня 2017 року померла ОСОБА_4. За життя ОСОБА_4 склала заповіт на користь позивача, відповідно до якого земельні паї, що перебувають в колективній власності КСП "Промінь" с. Мовчани розміром 2,62 в умовних кадастрових гектарах сертифікат серії ВН №0255753 та розміром 2,62/2,58 в умовних кадастрових гектарах сертифікат серії ВН №0255754 заповіла ОСОБА_5. Сертифікат серії ВН №0255754 було втрачено, у звязку з чим в газеті Жмеринський меридіан від 12 травня 2018 року було розміщено відповідне оголошення. При зверненні до державної нотаріальної контори за отриманням свідоцтва про право на спадщину після смерті ОСОБА_4 позивачу було відмовлено у вчиненні нотаріальної дії у зв'язку із відсутністю правовстановлюючих документів на спадкове майно. На підставі викладеного позивач просив визнати за ним право на земельну частку (пай), розміром 2,62/2,58 в умовних кадастрових гектарах в порядку спадкування після смерті ОСОБА_4.

1 серпня 2018 року відкрито провадження у справі (а.с.24).

Ухвалою суду від 15 серпня 2018 року закрито підготовче провадження та призначено розгляд справи по суті (а.с. 30).

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з'явилася, подала заяву, в якій позов підтримала за викладених в позовній заяві обставин, просила розгляд справи провести у її відсутність.

Представники відповідачів ОСОБА_2 сільської ради Жмеринського району та Жмеринської районної державної адміністрації в судове засідання не з'явились. Представник ОСОБА_2 сільської ради подав заяву, в якій просив справу розглядати у його відсутність.

Згідно з частиною другою статті 247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось, оскільки розгляд справи відповідно до положень цього Кодексу здійснювався судом за відсутності осіб, які беруть участь у справі.

Дослідивши матеріали справи, суд приходить до такого.

Відповідно до копії свідоцтва про смерть ОСОБА_4 померла 6 січня 2017 року в смт. Браїлів Жмеринського району (а.с.8).

Згідно із заповітом від 19 лютого 2016 року ОСОБА_4 заповіла земельні паї, що перебувають в колективній власності КСП "Промінь" с. Мовчани розміром 2,62 в умовних кадастрових гектарах сертифікат серії ВН №0255753 та розміром 2,62/2,58 в умовних кадастрових гектарах сертифікат серії ВН №0255754 ОСОБА_5 (а.с.9).

Відповідно до копії довідки виконкому Браїлівської селищної ради від 7 грудня 2017 року №4830, ОСОБА_4, яка померла 6 січня 2017 року з 2005 року до дня своєї смерті проживала без реєстрації в смт. Браїлів Жмеринського району по вул. Північна, 12 з ОСОБА_1 та вела з нею спільне господарство. Постійний догляд за ОСОБА_4 здійснювала ОСОБА_1 (а.с.10).

Згідно з копією рішення Жмеринського міськрайонного суду 26 травня 2008 року ОСОБА_4 було визначено строк до 20 липня 2008 року для прийняття спадщини після смерті ОСОБА_3 (а.с.11).

Відповідно до копії свідоцтва про право на спадщину за законом, ОСОБА_4 прийняла спадщину після смерті ОСОБА_3 у виді земельної частки (паю), що перебувала в колективній власності КСП "Промінь" с. Мовчани розміром 2,62 в умовних кадастрових гектарах сертифікат серії ВН №0255753 (а.с. 12).

Згідно з копією сертифікату серії ВН №0255754 на право на земельну частку (пай) ОСОБА_4 за житття мала право на земельну частку (пай), розміром 2,62/2,58 в умовних кадастрових гектарах на території ОСОБА_2 сільської ради (а.с.13).

Відповідно до листа відділу у Жмеринському районі Головного управління Держгеокадастру у Вінницькій області від 10 квітня 2018 року вищевказаний сертифікат зареєстрований в Книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) за №259 від 3 липня 1997 року (а.с. 14-15).

Згідно з копією газети "Жмеринський меридіан" позивач дійсно розмістила оголошення про втрату вищевказаного сертифікату (а.с.16).

Відповідно до копії постанови державного нотаріуса Жмеринської районної державної нотаріальної контори від 25 травня 2018 року №1139/02-31 позивачу було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті ОСОБА_4 у зв'язку із відсутністю правовстановлюючих документів на земельну ділянку (а.с.17).

ОСОБА_6 зі Спадкового реєстру (заповіти/спадкові договори) та із ОСОБА_6 зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідооцтва про право на спадщину) вбачається, що заповіт, складений ОСОБА_4 19 лютого 2016 року, не змінений та не відмінений; після смерті ОСОБА_4 заведено спадкову справу (а.с.18-20).

Відповідно до копії спадкової справи після смерті ОСОБА_4 позивач прийняла спадщину після її смерті, інших спадкоємців немає (а.с.32-44).

Оцінюючи вище перераховані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів відповідно до вимог статті 89 ЦПК України, суд згідно з положеннями статей 77, 78, 79, 80 цього ж Кодексу вважає ці докази належними, допустимими, достовірними та достатніми, оскільки вони містять інформацію щодо предмета доказування, одержані у встановленому законом порядку, на їх підставі можна встановити дійсні обставини справи, а також у своїй сукупності вони дають змогу дійти висновку про наявність або відсутність обставин справи, які входять до предмета доказування. А тому в суду немає підстав для їх відхилення.

ОСОБА_6 встановлених обставин випливає, що між сторонами виникли правовідносини спадкування за заповітом.

Відповідно до статті 1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинились внаслідок його смерті. Відповідно до частини першої статті 1225 ЦК України - право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах із збереженням її цільового призначення.

Згідно з статтею 1235 ЦК України заповідач може призначити своїми спадкоємцями одну або кілька фізичних осіб, незалежно від наявності у нього з цими особами сімейних, родинних відносин, а також інших учасників цивільних відносин.

Відповідно до пункту 17 розділу X Перехідних положень ЗК України сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства. Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Відповідно до частин першої, другої, третьої, п'ятої статті 25 ЗК України при приватизації земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій земельні ділянки передаються працівникам цих підприємств, установ та організацій, працівникам державних та комунальних закладів освіти, культури, охорони здоров'я, розташованих на території відповідної ради, а також пенсіонерам з їх числа з визначенням кожному з них земельної частки (паю). Рішення про приватизацію земель державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій приймають органи виконавчої влади або органи місцевого самоврядування відповідно до їх повноважень за клопотанням працівників цих підприємств, установ та організацій. Землі у приватну власність особам, зазначеним у частині першій цієї статті, передаються безоплатно. Особи, зазначені у частині першій цієї статті, мають гарантоване право одержати свою земельну частку (пай), виділену в натурі (на місцевості).

Згідно з частиною другої статті 22 ЗК України до земель сільськогосподарського призначення належить зокрема рілля. Згідно з частиною третьою статті 22 ЗК України землі сільськогосподарського призначення передаються у власність та надаються у користування громадянам - для ведення, зокрема особистого селянського господарства, ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Відповідно до статті 116 ЗК України, набуття права на землю громадянами та юридичними особами здійснюється шляхом передачі земельних ділянок у власність або надання їх у користування.

Відповідно до принципів змагальності та диспозитивності цивільного судочинства, викладених у статтях 12, 13 ЦПК України, учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов'язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Статтями 76, 81 ЦПК України передбачено, що доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи. Кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях.

Таким чином суд приходить до висновку, що відповідачами були порушені права позивача на спадкування належного ОСОБА_4 права на земельну частку (пай), що стало підставою звернення позивача до суду з цим позовом, і як наслідок, відсутності у відповідачів об'єктивних підстав для заперечення проти позову, що є підставою для задоволення позову.

Відповідно до частини першої статті 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Тому понесені позивачем судові витрати у виді судового збору підлягають стягненню з відповідачів на її користь.

Керуючись статтями 263, 264, 265 ЦПК України, на підставі статей 1217, 1218, 1223, 1235 ЦК України, статтей 22, 25, 116 ЗК України, суд, -

у х в а л и в:

Позов ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Жмеринського району, Жмеринської районної державної адміністрації про визнання права в порядку спадкування задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідент.номер НОМЕР_1, громадянкою України, в порядку спадкування за заповітом право на земельну частку (пай), площею 2,62/2,58 в умовних кадастрових гектарах, вартістю 63047,44 грн, що розташована на території ОСОБА_2 сілької ради Жмеринського району, яка рахується за ОСОБА_4, померлою 6 січня 2017 року в смт. Браїлів Жмеринського району Вінницької області.

Стягнути з ОСОБА_2 сільської ради Жмеринського району Вінницької області (вул. Шевченка, с. Мовчани Жмреинського району, 23154, код ЄДРПОУ 04326326) та Жмеринської районної державної адміністрації ( вул. Б.Хмельницького, 14, м. Жмеринка Вінницької області, 23100, код ЄДРПОУ 03084227) на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідент.номер НОМЕР_1, громадянки України, мешканки ІНФОРМАЦІЯ_2 судові витрати по сплаті судового збору у сумі 704 (сімсот чотири) грн 80 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення може бути подана апеляція до Апеляційного суду Вінницької області через Жмеринський міськрайонний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Головуючий К.Шепель

СудЖмеринський міськрайонний суд Вінницької області
Дата ухвалення рішення10.09.2018
Оприлюднено20.09.2018
Номер документу76568027
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —130/1827/18

Рішення від 10.09.2018

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 15.08.2018

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

Ухвала від 01.08.2018

Цивільне

Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області

Шепель К. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні