Ухвала
від 19.09.2018 по справі 914/1708/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

про відмову у відкритті провадження

19.09.2018 р. Справа №914/1708/18

місто Львів

Суддя Т. Рим, розглянувши матеріали справи

за позовом: Жовківської районної філії Львівського обласного центру зайнятості, до відповідача:Львівської філії Державної наукової установи "Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробування техніки і технологій для с/г виробництва", предмет позову: стягнення 15'266,65 грн., визнав за необхідне відмовити у відкритті провадження з таких підстав.

Відповідно до пункту 2 частини 3 статті 162 Господарського процесуального кодексу України позовна заява повинна містити повне найменування (для юридичних осіб) … сторін та інших учасників справи, їх місцезнаходження (для юридичних осіб). У частині 1 статті 45 Господарського процесуального кодексу України визначено, що сторонами в судовому процесі - позивачами і відповідачами - можуть бути особи, зазначені у статті 4 цього Кодексу. В свою чергу, частиною 2 статті 4 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що юридичні особи … мають право на звернення до господарського суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав та законних інтересів у справах, віднесених законом до юрисдикції господарського суду, а також для вжиття передбачених законом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Однак позивач, будучи філією юридичної особи, пред'явив позов також до філії юридичної особи. Відповідно до частин 1 та 3 статті 95 Цивільного кодексу України філією є відокремлений підрозділ юридичної особи, що розташований поза її місцезнаходженням та здійснює всі або частину її функцій. Філії та представництва не є юридичними особами . Так, позивач не зазначив свого ідентифікаційного коду. Як убачається з Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань, станом на 19.09.2018 у державному реєстрі відсутня інформація про реєстрацію юридичної особи з ідентифікаційним номером 33894357 (ідентифікаційний код відповідача). Зважаючи на зазначене, Жовківська районна філія Львівського обласного центру зайнятості та Львівська філія Державної наукової установи "Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробування техніки і технологій для с/г виробництва" не можуть бути сторонами справи.

За таких обставин, хоч поданий на розгляд господарського суду позов за своїм предметом міг би бути розглянутий за правилами господарського судочинства, проте за своїм суб'єктним складом не відповідає вимогам, встановленим частиною 2 статті 4 Господарського процесуального кодексу України.

Відповідно до пункту 1 частини 1 статті 175 Господарського процесуального кодексу суддя відмовляє у відкритті провадження у справі, якщо заява не підлягає розгляду за правилами господарського судочинства.

У випадку звернення з позовною заявою Львівського обласного центру зайнятості в особі Жовківської районної філії Львівського обласного центру зайнятості та визначення відповідачем Державної наукової установи "Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробування техніки і технологій для с/г виробництва" в особі Львівської філії Державної наукової установи "Український науково-дослідний інститут прогнозування та випробування техніки і технологій для с/г виробництва" (якщо відповідно до внутрішніх документів ці філії можуть виступати від імені юридичних осіб), така справа може бути розглянута за правилами господарського судочинства.

Водночас, суд звертає увагу позивача на інші недоліки позовної заяви.

1. Згідно з пунктом 2 частини 1 статті 164 Господарського процесуального кодексу України до позовної заяви додаються документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, які підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону. Згідно з частинами 1 та 2 статті 9 Закону України "Про судовий збір" судовий збір сплачується за місцем розгляду справи та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України. Суд перед відкриттям (порушенням) провадження у справі, прийняттям до розгляду заяв (скарг) перевіряє зарахування судового збору до спеціального фонду Державного бюджету України. Зважаючи на зазначене, суд перевірив зарахування сплаченого позивачем судового збору до Державного бюджету, однак, такого підтвердження не виявив. Таким чином, при повторному поданні відповідної позовної заяви, позивачеві слід надати підтвердження зарахування сплаченого ним судового збору до Державного бюджету України.

2. Відповідно до частини 2 статті 164 Господарського процесуального кодексу України позивач зобов'язаний додати до позовної заяви всі наявні в нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів). У позовній заяві позивач зазначає про виплату ОСОБА_1 допомоги по безробіттю в розмірі 15'266,65 грн., однак жодних доказів (квитанцій, виписок з рахунку тощо) здійснення таких виплат не долучив до позову. Щодо наявного в матеріалах позову розрахунку суми допомоги по безробіттю, що підлягає поверненню, то такий не може вважатися належним доказом, адже є одностороннім документом позивача.

3. Згідно з частинами 2, 4, 5 статті 91 Господарського процесуального кодексу України письмові докази подаються в оригіналі або в належним чином засвідченій копії, якщо інше не передбачено цим Кодексом. Копії документів вважаються засвідченими належним чином, якщо їх засвідчено в порядку, встановленому чинним законодавством. Учасник справи підтверджує відповідність копії письмового доказу оригіналу, який знаходиться у нього, своїм підписом із зазначенням дати такого засвідчення та посади особи, яка засвідчує. Копії письмових доказів (кожної сторінки), які подаються до суду, необхідно оформляти відповідно до вимог пункту 5.27 Національного стандарту України ДСТУ 4163-2003 "Уніфікована система організаційно-розпорядчої документації", затвердженого Наказом Держспоживстандарту України № 55 від 07.04.2003 р. Проте позивач не виконав відповідних вказівок: долучені до позову письмові докази засвідчені неналежним чином (відсутня дата засвідчення).

Враховуючи наведене, керуючись статтями 4, 45, 162, 175, 234 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у відкритті провадження.

Ухвала набрала законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена в порядку, визначеному розділом IV Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Рим Т.Я.

Дата ухвалення рішення19.09.2018
Оприлюднено20.09.2018
Номер документу76569499
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/1708/18

Ухвала від 19.09.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Рим Т.Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні