Рішення
від 20.09.2018 по справі 454/1948/18
СОКАЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 454/1948/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20 вересня 2018 року Сокальський районний суд Львівської області у складі:

головуючого - судді Адамович М. Я. ,

за участю секретаря Мандрик І.І.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в м.Сокаль справу за позовом ОСОБА_1 до Савчинської сільської ради, третьої особи Головного управління Держгеокадастру у Львівській області в особі відділу Держгеокадастру в Сокальському районі про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування,

в с т а н о в и в:

Позивач звернулася в суд та просить визнати за нею право власності на земельну ділянку (пай) в порядку спадкування після смерті батька.

Свої вимоги мотивує наступним.

ІНФОРМАЦІЯ_2 помер її батько ОСОБА_2, після смерті якого відкрилася спадщина на спадкове майно, що складається з земельної ділянки, призначеної для товарного сільськогосподарського виробництва на території Савчинської сільської ради Сокальського району Львівської області.

На випадок смерті батько залишив заповіт, яким все своє майно заповів позивачці.

В свою чергу, вона фактично вступила у володіння спадщиною і надалі продовжує користуватись та розпоряджається зазначеною земельною ділянкою.

Представник позивача - адвокат ОСОБА_3 надав суду заяву, в якій вказує, що позовні вимоги підтримує, просить задовольнити, розгляд справи проводити у його відсутності.

Представник відповідача Опільської сільської ради подав в суд заяву, в якій вказує, що позовні вимоги визнає, справу просить слухати у відсутності представника сільської ради.

Представник третьої особи в судове засідання не прибув та не повідомив причин неявки, заяви про розгляд справи у його відсутності суду не подав.

На підставі ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши письмові матеріали справи суд дійшов до наступних висновків.

Згідно ст. 328 ЦК України, право власності набувається на підставах, що не заборонені законом.

В свою чергу, відповідно до п. г ч. 1 ст. 81 ЗК України, громадяни України набувають право власності на земельні ділянки, зокрема, на підставі прийняття спадщини.

ОСОБА_2 помер ІНФОРМАЦІЯ_3, що стверджується свідоцтвом про смерть.

Згідно державного акта на право приватної власності на землю, ОСОБА_2 належала земельна ділянка площею 1,9908га, розташована на території Савчинської сільської ради Сокальського району Львівської області та надана для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Із заповіту посвідченого секретарем виконкому Савчинської сільської ради від 14.112000р. встановлено, що ОСОБА_2 все своє майно заповів позивачу.

Відповідно до ст. 1216 Цивільного кодексу України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Згідно ст.1218 Цивільного кодексу України визначено, що до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Відповідно до ч. 1 ст. 1225 Цивільного кодексу України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Разом з цим, згідно ч.1 ст.1273 ЦК України спадкоємець за заповітом або за законом може відмовитися від прийняття спадщини протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу. Заява про відмову від прийняття спадщини подається нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

В свою чергу відповідно до ст. 1268 ЦК України, позивач як спадкоємець за заповітом має право на спадкування вказаної земельної ділянки після смерті батька.

Таким чином, оцінивши всі докази по справі в їх сукупності суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають до задоволення.

Керуючись ст.ст. 12, 81, 263-265 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на спадкове майно після смерті батька ОСОБА_2, який помер ІНФОРМАЦІЯ_2, яке складається із трьох земельних ділянок загальною площею 1,9908 га, в тому числі земельної ділянки НОМЕР_4 площею 1,2236 га, земельної ділянки НОМЕР_5 площею 0,6223 га та земельної ділянки НОМЕР_2 площею 0,1448 га, наданої для тведення оварного сільськогосподарського виробництва на території Савчинської сільської ради Сокальського району Львівської області право на яку належало Спадкодавцю на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серія НОМЕР_3 виданого 30.01.2003 року на підставі розпорядження голови Сокальської райдержадміністрації від 27.01.2003 року за № 29.

Рішення може бути оскаржене учасниками розгляду шляхом подання в 30-денний строк з дня проголошення рішення апеляційної скарги в апеляційному порядку безпосередньо до Апеляційного суду Львівської області.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, апеляційні скарги подаються учасниками справи через Сокальський районний суд Львівської області.

Позивач: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4, РНОКПП: НОМЕР_1, місце проживання: АДРЕСА_1

Відповідач: Савчинська сільська рада, ЄДРПОУ 20850002, місце знаходження: с.Савчин Сокальського району Львівської області.

Третя особа: Відділ Держгеокадастру у Сокальському районі, ЄДРПОУ: 39769942, місцезнаходження: вул.Шептицького,65, м.Сокаль, Львівська область.

Головуючий: М. Я. Адамович

СудСокальський районний суд Львівської області
Дата ухвалення рішення20.09.2018
Оприлюднено21.09.2018
Номер документу76581792
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —454/1948/18

Рішення від 20.09.2018

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

Ухвала від 11.07.2018

Цивільне

Сокальський районний суд Львівської області

Адамович М. Я.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні