Ухвала
від 20.08.2018 по справі 753/15639/18
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/15639/18

провадження № 1-кс/753/4468/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" серпня 2018 р. слідчий суддя Дарницького районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , розглянувши клопотання адвоката ОСОБА_3 в інтересах ТОВ «Виробниче підприємство «Генератор»,про скасування арешту -

ВСТАНОВИВ:

Скаржник звернувся до слідчого судді з даною скарго, посилаючись на те, що на підставі ухвали слідчого судді було накладено арешт на корпоративні права товариства, а також заборону на вчинення щодо них будь яких дій. Скаржник вважає дану ухвалу незаконною і такою, що підлягає скасуванню, оскільки досудове розслідування кримінального провадження з часу його початку і по сьогоднішній день щодо діяльності товариства та\або його посадових осіб не проводиться, а тому обтяження товариства заходами забезпечення кримінального провадження до якого товариство не має відношення підстави відсутні і не мали місця.

В судовому засіданні скаржник скаргу підтримав, просив її задовольнити.

Прокурор в судове засідання не з`явися, будучи повідомленим належним чином, проте його неявка не є перешкодою для розгляду клопотання.

Вислухавши пояснення учасників процесу, дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов наступного висновку з наступних підстав.

12 лютого 2018 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_4 , розглянувши клопотання прокурора відділу процесуального керівництва та підтримання державного обвинувачення управління процесуального керівництва підтримання державного обвинувачення та представництва в суді Департаменту з розслідування ОВС у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_5 , ухвалив рішення про накладення арешту на корпоративні права низки суб`єктів господарювання, в тому числі ТОВ «Виробниче підприємство «Генератор» (код ЄДРПОУ 40253355). Також, вказаною ухвалою слідчий суддя заборонив державним реєстраторам та нотаріусам вносити будь-які зміни пов`язані з зміною засновників (учасників), зміною директора, місцезнаходження юридичної особи, внесення будь-яких інших змін в статутні документи товариства, а також вчиняти будь-які інші реєстраційні дані стосовно низки суб`єктів господарювання, в тому числі ТОВ «Виробниче підприємство «Генератор».

Розгляд клопотання прокурора здійснено слідчим суддею без виклику представників ТОВ «Виробниче підприємство «Генератор».

Відповідно доч.1ст.174КПК України власник або володілець майна, який не був присутнім при розгляді питання про арешт майна, має право заявити клопотання про скасування арешту майна повністю або частково. Таке клопотання під час досудового розслідування розглядається слідчим суддею.

14серпня 2018 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва залишив без розгляду клопотання підприємства про зняття вищевказаного арешту майна у зв`язку з отриманням від Генеральної прокуратури України повідомлення про зміну підслідності цього кримінального провадження і доручення подальшого проведення досудового розслідування Дарницькому УП ГУНП у м. Києві (справа №757/28121/18-к).

Факт зміни підслідності та доручення подальшого досудового розслідування у кримінальному провадженні№42017000000002257 Дарницькому УП ГУНП у м. Києві також підтверджується і текстом листа-відповіді прокуратури м. Києва від 24.07.2018 року №04/4-р-18.

Таким чином, у зв`язку з зміною підслідності цього кримінального провадження на теперішній час розгляд процесуальних документів сторін та інших учасників кримінального провадження віднесено до компетенції Дарницького районного суду м. Києва.

Як вбачається, з витягу ЄРДР досудове розслідування кримінального провадження №42017000000002257 стосовно діяльності ТОВ «Виробничепідприємство «Генератор» та/або посадових осіб не проводиться.

Згідно зі ст.1 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожна фізична або юридична особа має право володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений свого майна інакше, як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом або загальними принципами міжнародного права.

Приписи ст.41Конституції України так само передбачають, що «ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право власності є непорушним.»

При цьому, кожна особа має право розраховувати, що до неї буде застосована належна правова процедура.

Відповідно до ст.8КПК України кримінальне провадження здійснюється з додержанням принципу верховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями та визначають зміст і спрямованість діяльності держави.

Одним із завдань кримінального провадження є забезпечення здійснення кримінального провадження таким чином, щоб жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Як зазначено вище, ні ТОВ «Виробниче підприємство «Генератор», ні посадові особи товариства не є учасником кримінального провадження, а тому застосовані слідчим суддею обтяження є безпідставними і такими, що не відповідають легітимній меті забезпечення кримінального провадження.

На підставі наведеного та керуючись ст. ст. 170-173, 174, 309 КПК України, слідчий суддя -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Скасувати ухвалу слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_4 від 12.02.2018 у справі № 757/7538/18-к.

Скасувати арешт на корпоративні права ТОВ «Виробниче підприємство «Генератор» (код ЄДРПОУ 40253355).

Скасувати заборону державним реєстраторам, приватним та державним нотаріусам вносити будь які зміни пов`язані з зміною засновників (учасників), директорів, місця знаходження, внесення будь - яких інших змін в статутні документи ТОВ «Виробниче підприємство «Генератор» (код ЄДРПОУ 40253355), а також вчинення інших реєстраційних дій ТОВ «Виробниче підприємство «Генератор» (код ЄДРПОУ 40253355).

Скасувати заборону на розпорядження корпоративними правами ТОВ «Виробниче підприємство «Генератор» (код ЄДРПОУ 40253355).

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.08.2018
Оприлюднено24.02.2023

Судовий реєстр по справі —753/15639/18

Ухвала від 20.08.2018

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Цимбал І. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні