Ухвала
від 20.09.2018 по справі 757/46325/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/46325/18-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 вересня 2018 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого в ОВС слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області майора юстиції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку,-

В С Т А Н О В И В :

20.09.2018 в провадження слідчого судді Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 надійшло клопотання сторони кримінального провадження старшого слідчого в ОВС слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області ОСОБА_3 , за погодженням з прокурором у кримінальному провадженні прокурором відділу прокуратури Київської області ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення обшуку.

У судовому засідання слідчий внесене клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Згідно норми ч. 1 ст. 107 КПК України здійснювалась фіксація за допомогою технічних засобів під час розгляду клопотання слідчим суддею.

Слідчий суддя заслухавши пояснення слідчого в обґрунтування клопотання, дослідивши матеріали провадження, приходить до наступного висновку.

Як вбачається з матеріалів клопотання, Слідчим відділом Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №22018101110000022, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18.09.2017, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

У кримінальному провадженні встановлено, що протягом 2016-2018 років службові особи Департаменту економіки та інвестицій виконавчого органу КМДА та Управління туризму та промоцій виконавчого органу Київської міської ради (КМДА) діючи всупереч інтересам служби, зловживаючи своїм службовим становищем, перебуваючи у змові з ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 власниками та керівниками комерційних структур, серед яких: ТОВ «КТ МАКС» (код ЄДРПОУ 39739478), ТОВ «МАЙС СЕРВІСЕС» (код ЄДРПОУ 39586194), ТОВ «МАЙС ТРЕВЕЛ» (код ЄДРПОУ 39519882), ТОВ «МАЙС СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 38511201) та ТОВ «АСТОРІЯ ТРЕВЕЛ (код ЄДРПОУ 39313997), а також рядом ФОП серед яких ОСОБА_9 ( НОМЕР_1 ), ОСОБА_10 ( НОМЕР_2 ), ОСОБА_11 ( НОМЕР_3 ), привласнили державні кошти, які перебували в їх віданні в особливо великих розмірах.

Досудовим розслідуванням встановлено, що громадянка ОСОБА_5 працює в приміщені, в якому знаходиться ТОВ «МАЙС ТРЕВЕЛ» (код ЄДРПОУ 39519882), що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Євгена Коновальця, буд. 31 (п`ятий поверх), у зв`язку з чим виникла необхідність у проведенні обшуку за вказаною адресою з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення.

Відповідно до відповіді комунального підприємства Київської міської ради «Київського міського бюро технічної інвентаризації» №062/14-10968 (И-2018) від 05.09.2018 року, нежитлові приміщення, розташовані за адресою: м. Київ, вул. Євгена Коновальця, буд. 31, на праві власності належать: ВАТ «Український інститут по проектуванню підприємств цукрової промисловості «Укргіпроцукор», ТОВ «Самаімпекс», ЗАТ «FC REALTY», ТОВ «Цукротехсервіс-ЛТД», ВАТ «Укргіпроцукор», ТОВ «УКРПК ГРУПП», ТОВ «ЮОНА-ЛТД», ТОВ «ПК-ІНВЕСТГРУПП», ТОВ «Печерська нерухомість - ЛТД».

Згідно з вимогами статті 17 Закону України від 23 лютого 2006 р. №3477-ІV «Про виконання рішень та застосування практики Європейського суду з прав людини», судом враховано, що відповідно до практики Європейського суду з прав людини поняття «житло» у пункті 1 статті 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (Рим,4.XI.1950) охоплює не лише житло фізичних осіб. Воно може поширюватися на офісні приміщення, які належать фізичним особам, а також офіси юридичних осіб, їх філії та інші приміщення.

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь - якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 2 ст. 234 КПК України обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Враховуючи обставини вчинення ймовірного кримінального правопорушення, так як вони викладені в клопотанні сторони обвинувачення, його правове обґрунтування, приходжу до висновку, що є достатні підстави вважати, що у вказаному майні, можуть знаходитись відшукувані речі, предмети та документи, які мають значення для досудового розслідування, а також те, що відомості, які містяться у відшукуваних речах, предметах та документах, можуть бути доказами під час судового розгляду.

Разом з цим, слідчим в судовому засіданні доведено, що за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Наряду звказаним,клопотання вчастині наданнядозволу напроведення обшукуз метоювилучення іншихдокументів тапредметів (записників,блокнотів,зошитів тощо)з відомостями,що свідчатьпро вчиненнявищевказаного злочинута булизнаряддям вчиненнякримінального правопорушення,зберегли насобі йогосліди тамістять іншівідомості,які можутьбути використаніяк доказфакту чиобставин,що встановлюютьсяпід часкримінального провадженнята якіпідтверджують причетність ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 до скоєннякримінального правопорушення, задоволенню не підлягає, оскільки клопотання в цій частині є неконкретизованим, передчасним, недоведеним та як наслідок, у такому випадку сторону обвинувачення буде наділено широкими повноваженнями на власний розсуд вирішувати походження виявленого майна, що може призвести до їх незаконного вилучення, що є порушенням ст. 6 Конвенції з прав людини (рішення Європейського суду з прав людини від 7 липня 2007 року у справі «Смирнов проти Росії», рішення ЄСПЛ від 15 липня 2003 року у справі «Ернст та інші проти Бельгії»).

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 107, 167, 233 - 235, 309 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В :

Клопотання задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому в ОВС слідчого відділу Головного управління СБ України у м. Києві та Київській області майору юстиції ОСОБА_3 , а також слідчим, які входять до складу слідчої групи у даному кримінальному проваджені, на проведення обшуку у нежитловому приміщенні, розташованому за адресою: м. Київ, вул. Євгена Коновальця, буд. 31 (п`ятий поверх), яке на праві власності належить ВАТ «Український інститут по проектуванню підприємств цукрової промисловості «Укргіпроцукор», ТОВ «Самаімпекс», ЗАТ «FC REALTY», ТОВ «Цукротехсервіс-ЛТД», ВАТ «Укргіпроцукор», ТОВ «УКРПК ГРУПП», ТОВ «ЮОНА-ЛТД», ТОВ «ПК-ІНВЕСТГРУПП», ТОВ «Печерська нерухомість-ЛТД», в якому працює громадянка ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 та в якому знаходиться ТОВ «МАЙС ТРЕВЕЛ» (код ЄДРПОУ 39519882), з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення знарядь кримінального правопорушення, зокрема: документальних матеріалів, які містять відомості про проведення тендерів, закупівель та фінансово-господарської діяльності підконтрольних ОСОБА_5 підприємств, а саме: ТОВ «КТ МАКС» (код ЄДРПОУ 39739478), ТОВ «МАЙС СЕРВІСЕС» (код ЄДРПОУ 39586194), ТОВ «МАЙС ТРЕВЕЛ» (код ЄДРПОУ 39519882), ТОВ «МАЙС СЕРВІС» (код ЄДРПОУ 38511201) та ТОВ «АСТОРІЯ ТРЕВЕЛ (код ЄДРПОУ 39313997), а також ряду ФОП серед яких ОСОБА_9 ( НОМЕР_1 ), ОСОБА_10 ( НОМЕР_2 ), ОСОБА_11 ( НОМЕР_3 ), речей, мобільних телефонів, на яких зберігається або може зберігатись інформація із відомостями щодо вчинення вищевказаного кримінального правопорушення, персональних електронно-обчислювальних машин та інших електронних носіїв інформації, на яких зберігається або може зберігатись інформація із відомостями щодо вчинення вищевказаних злочинів, що неможливо встановити без проведення комп`ютерно-технічної експертизи, платіжних банківських карток, документів щодо відкриття і обслуговування вказаних банківських карток та розрахункових рахунків, на які перераховувались грошові кошти, одержані злочинним шляхом.

В іншій частині вимоги клопотання залишити без задоволення.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

СудПечерський районний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення20.09.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу76596409
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —757/46325/18-к

Ухвала від 20.09.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 20.09.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні