Ухвала
від 20.09.2018 по справі 455/1231/18
СТАРОСАМБІРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 455/1231/18

Провадження № 1-кс/455/375/2018

У Х В А Л А

20 вересня 2018 року м. Старий Самбір

Слідчий суддя Старосамбірського районного суду Львівської області ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , з участю прокурора ОСОБА_3 , розглянувши клопотання старшого слідчого слідчого відділення Старосамбірського відділення поліції Самбірського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області (надалі СВ Старосамбірського ВП Самбірського ВП ГУ НП у Львівській області) ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному провадженні №12018140320000503 від 18.09.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.185 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий СВ Старосамбірського ВП Самбірського ВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_4 за погодженням з прокурором Самбірської місцевої прокуратури Львівської області ОСОБА_3 звернулася до суду з клопотанням про арешт майна по кримінальному провадженню №12018140320000503, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 18.09.2018 року.

Мотивуючи клопотання,старший слідчийпосилається нате,що досудовимрозслідуванням встановлено,що ОСОБА_5 18вересня 2018року,приблизно о 02годині 00хвилин,за попередньоюзмовою з ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та ОСОБА_8 , використовуючи попередньо виявлену незаконну врізку в районі 251 кілометру, ділянки № НОМЕР_1 , траси №1 нафтопродуктопроводу ТОВ «Прикарпатзахідтранс», який проходить неподалік с. Стрілки Старосамбірського району Львівської області, діючи спільно, під`єднали шланг до пластикової труби з прикріпленим краном (місця відводу незаконної врізки), а інший кінець шлангу почергово поміщали у резервуари та наповнювали їх дизельним паливом Євро Сорт С клас 5 (ДТ-Л-К5), заповнивши ним 3 металеві цистерни, загальною ємкістю 600 л та 24 полімерні каністри загальною ємкістю 500 л, всього викравши дизельного палива 1100 літрів, чим спричинили шкоду ТОВ «Прикарпатзахідтранс», на загальну суму 28 600 гривень.

Після чого, частину заповнених каністр та 3 металеві цистерни помістили в автомобіль марки «Фіат Скудо», номерний знак НОМЕР_2 , яким намагалися вивезти викрадене пальне з місця події, решту полімерних каністр перенесли з лісового масиву до дороги.

Під час затримання згідно з ст. 208 КПК України 18.09.2018 року в громадянина ОСОБА_5 було вилучено верхній одяг: резинові чоловічі чоботи, темно-зеленого кольору, камуфляжну чоловічу куртку, світло-сірого кольору з замком та капюшоном, штани, які входять в комплект куртки, радіопередавач, чорного кольору марки «Баофенг».

В ході візуального огляду серед вказаних речей (одягу) ОСОБА_5 - на взутті та штанах виявлено сліди грунту світло-коричневого кольору, а також плями на одязі, від якого відчувався різкий запах, характерний для нафтопродуктів.

18.09.2018 року ОСОБА_5 з приміщення будинку, де він проживає по АДРЕСА_1 , добровільно видав працівникам поліції дві металеві цистерни ємкістю по 200 літрів, вміст яких до верху заповнений дизельним паливом, та паперову коробку від радіопередавача, коричневого кольору з інструкцією для використання радіопередавача, марки «Баофенг». При цьому гр. ОСОБА_5 повідомив, що дане дизельне паливо він, спільно з гр. ОСОБА_8 , гр. ОСОБА_6 та гр. ОСОБА_7 в ніч на 13.09.2018 року викрали з нафтопродуктопроводу ТОВ «Прикарпатзахідтранс» на цьому ж місці та тим самим способом, що й 18.09.2018 року.

18.09.2018 року ОСОБА_5 повідомлено про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.185 КК України.

Виходячи з того, що на вищезазначеному одязі можуть бути збережені сліди кримінального правопорушення, тому ці речі в рамках кримінального провадження мають значення речових доказів.

Метою накладення арешту є збереження речового доказу: верхнього одягу ОСОБА_5 , який зберіг на собі сліди злочину; радіостанції, чорного кольору марки «Баофенг» та паперової коробки, в якій зберігалася радіостанція, і була у нього вилучена під час затримання, - для запобігання її збуту або знищення; дві металеві цистерни, ємкістю по 200 літрів кожна з вмістом дизельного палива, - з метою запобігання зміні хімічного складу викраденого нафтопродукту, шляхом вливання інших хімічних сполук, а також з метою проведення судової експертизи нафтопродуктів, судово-хімічної та товарознавчої експертиз, та повернення незаконно здобутого майна його законному власнику - ТзОВ «Прикарпатзахідтранс» після закінчення судового розгляду у даному кримінальному провадженні.

Просить постановити ухвалу про накладення арешту на наступні речі, які в рамках даного кримінального провадження визнані речовими доказами, оскільки зберегли на собі сліди кримінального правопорушення та є предметом кримінального правопорушення, а саме: дві металеві цистерни, ємкістю по 200 літрів з вмістом дизельного палива, яке належить ТзОВ «Прикарпатзахідтранс», юридична адреса м. Рівне, вул. Котляревського, 18 код ЄДРПОУ 13990932; верхній одяг: резинові чоловічі чоботи, темно-зеленого кольору, камуфляжну чоловічу куртку, світло-сірого кольору з замком та капюшоном, та штани світло-сірого кольору, які належать ОСОБА_5 , жителю АДРЕСА_1 ; радіостанцію, чорного кольору марки «Баофенг» та паперову коробку від радіостанції, коричневого кольору з інструкцією та блоком живлення для використання радіостанції, які належать ОСОБА_5 , жителю АДРЕСА_1 , з метою збереження речових доказів шляхом заборони його права на відчуження та користування.

Правова кваліфікація ч.2 ст.185 КК України.

Прокурор ОСОБА_3 в судовому засіданні клопотання підтримала, просила його задовольнити.

Підозрюваний ОСОБА_5 , власник резинових чоловічих чобіт, камуфляжної чоловічої куртки з замком та капюшоном, штанів, радіостанції, марки «Баофенг» та паперової коробки від радіостанції з інструкцією та блоком живлення для використання радіостанції проти клопотання прокурора не заперечував.

Слідчий суддя, вивчивши клопотання, ознайомившись із документами долученими до клопотання, дослідивши їх, встановила, що слідчим відділом Старосамбірського відділення поліції Самбірського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні, внесеному 18.09.2018 року до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №12018140320000503, за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.2ст.185 КК України.

Відповідно до ч.1 ст.170 КПК України арештом майнає тимчасове,до скасуванняу встановленомуцим Кодексомпорядку,позбавлення заухвалою слідчогосудді абосуду правана відчуження,розпорядження та/абокористування майном,щодо якогоіснує сукупністьпідстав чирозумних підозрвважати,що воноє доказомзлочину,підлягає спеціальнійконфіскації упідозрюваного,обвинуваченого,засудженого,третіх осіб,конфіскації уюридичної особи,для забезпеченняцивільного позову,стягнення зюридичної особиотриманої неправомірноївигоди,можливої конфіскаціїмайна.Арешт майнаскасовується увстановленому цимКодексом порядку. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження. Слідчий, прокурор повинні вжити необхідних заходів з метою виявлення та розшуку майна, на яке може бути накладено арешт у кримінальному провадженні, зокрема шляхом витребування необхідної інформації у Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, інших державних органів та органів місцевого самоврядування, фізичних і юридичних осіб.

Відповідно до ч.2 ст.170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення:1) збереження речових доказів;2) спеціальної конфіскації;3) конфіскації майна як виду покарання або заходу кримінально-правового характеру щодо юридичної особи;4) відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Відповідно до ч.2 ст.171 КПК України у клопотанні слідчого, прокурора про арешт майна повинно бути зазначено:1) підстави і мету відповідно до положень статті 170 цього Кодексу та відповідне обґрунтування необхідності арешту майна; 2) перелік і види майна, що належить арештувати; 3) документи, які підтверджують право власності на майно, що належить арештувати, або конкретні факти і докази, що свідчать про володіння, користування чи розпорядження підозрюваним, обвинуваченим, засудженим, третіми особами таким майном; 4) розмір шкоди, неправомірної вигоди, яка отримана юридичною особою, у разі подання клопотання відповідно до частини шостої статті 170 цього Кодексу. До клопотання також мають бути додані оригінали або копії документів та інших матеріалів, якими слідчий, прокурор обґрунтовує доводи клопотання.

Клопотання про арешт майна не відповідає вимогам КПК України, оскільки виходить за рамки кримінального провадження №12018140320000503 від 18.09.2018 року. Старший слідчий просить накласти арешт на дві металеві цистерни, ємкістю по 200 літрів з вмістом дизельного палива, які згідно заяви ОСОБА_5 були викрадені з 13 на 14.09.2018 року, проте, в матеріалах клопотання міститься лише заява ТзОВ «Прикарпатзахідтранс» про кримінальне правопорушення за ч.3 ст.185, ч.2 ст.292 КК України, яка датована 18.09.2018 року, а отже, дві металеві цистерни, ємкістю по 200 літрів з вмістом дизельного палива не мають жодного відношення до кримінального провадження №12018140320000503 від 18.09.2018 року.

Крім цього, на час розгляду даного клопотання слідчому судді не подано жодних доказів, щодо внесення до Єдиного реєстру досудових розслідувань заяви ОСОБА_5 щодо вчинення ним крадіжки дизпалива, яке знаходиться у двох металевих бочках, ємкістю по 200 літрів в кожній, які є вже вилучені у нього та визнані речовим доказом. Оскільки відомості по цій крадіжці не внесені до ЄРДР, то відповідно не можуть здійснюватися будь-які слідчі дії по даному факту.

Згідно ч. 3 ст. 172 КПК України слідчий суддя, суд, встановивши, що клопотання про арешт майна подано без додержання вимог статті 171 цього Кодексу, повертає його прокурору, цивільному позивачу та встановлює строк в сімдесят дві години або з урахуванням думки слідчого, прокурора чи цивільного позивача менший строк для усунення недоліків, про що постановляє ухвалу. У такому разі тимчасово вилучене в особи майно підлягає негайному поверненню після спливу встановленого суддею строку, а у разі звернення в межах встановленого суддею строку з клопотанням після усунення недоліків - після розгляду клопотання та відмови в його задоволенні.

Враховуючи вищевикладене приходжу до переконання, що дане клопотання про арешт майна слід повернути прокурору для усунення недоліків на строк, який не може перевищувати сімдесят дві години.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.98, 170-173,309,372 КПК України, слідчий суддя,-

ПОСТАНОВИВ:

Клопотання старшого слідчого слідчого відділення Старосамбірського відділення поліції Самбірського відділу поліції Головного управління Національної поліції у Львівській області ОСОБА_4 про арешт майна у кримінальному проваджені №12018140320000503 від 18.09.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.185 КК України, повернути прокурору для усунення недоліків клопотання, встановивши строк для усунення недоліків - сімдесят дві години з моменту отримання ухвали слідчого судді.

Тимчасово вилучене в особи майно підлягає негайному поверненню після спливу встановленого суддею строку, а у разі звернення в межах встановленого суддею строку з клопотанням після усунення недоліків - після розгляду клопотання та відмови в його задоволенні.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення20.09.2018
Оприлюднено24.02.2023
Номер документу76597837
СудочинствоКримінальне
Сутьарешт майна у кримінальному провадженні №12018140320000503 від 18.09.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.185 КК України

Судовий реєстр по справі —455/1231/18

Ухвала від 16.11.2018

Кримінальне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Ніточко Л. Й.

Ухвала від 16.11.2018

Кримінальне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Ніточко Л. Й.

Ухвала від 16.11.2018

Кримінальне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Ніточко Л. Й.

Ухвала від 16.11.2018

Кримінальне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Ніточко Л. Й.

Ухвала від 10.10.2018

Кримінальне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Ніточко Л. Й.

Ухвала від 10.10.2018

Кримінальне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Ніточко Л. Й.

Ухвала від 09.10.2018

Кримінальне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Ніточко Л. Й.

Ухвала від 09.10.2018

Кримінальне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Ніточко Л. Й.

Ухвала від 09.10.2018

Кримінальне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Ніточко Л. Й.

Ухвала від 04.10.2018

Кримінальне

Старосамбірський районний суд Львівської області

Ніточко Л. Й.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні