Рішення
від 17.09.2018 по справі 826/11188/18
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 Вн. №27/383

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

17 вересня 2018 року 10:26 № 826/11188/18

За позовом Головного управління ДФС у м. Києві

До Державного підприємства "Будівельне управління Служби безпеки України"

Про стягнення заборгованості у сумі 1 225 517,38 грн.

Суддя О.В.Головань

Секретар І.В. Галаган

Представники:

Від позивача: Шелест Ю.В.;

Від відповідача: Берездецький Ю.М.

Обставини справи:

Позовні вимоги заявлені про стягнення з Державного підприємства "Будівельне управління Служби безпеки України" податкового боргу в розмірі суми 1 225 517,38грн.

В судовому засіданні 17.09.18 р. оголошено резолютивну частину рішення про задоволення позовних вимог.

Ознайомившись з матеріалами справи, заслухавши пояснення представників сторін, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Державне підприємство "Будівельне управління Служби безпеки України" (код 20001964) зареєстровано в якості юридичної особи 13.12.1993 р. та перебуває на податковому обліку ДПІ у Печерському районі Головного управління ДФС у м. Києві.

Згідно даних Головного управління ДФС у м. Києві за Державним підприємством "Будівельне управління Служби безпеки України" обліковується податковий борг з податку на додану вартість в розмірі 1 225 517,38 грн.

Відповідно до п. 54.1. ст. 54 Податкового кодексу України, крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Відповідно до п. 56.11. ст. 56 Податкового кодексу не підлягає оскарженню грошове зобов'язання, самостійно визначене платником податків.

Згідно приписів п. 57.1. ст. 57 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У відповідності до пп. 14.1.39 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України, "грошове зобов'язання платника податків" - сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету як податкове зобов'язання та/або штрафну (фінансову) санкцію, що справляється з платника податків у зв'язку з порушенням ним вимог податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а також санкції за порушення законодавства у сфері зовнішньоекономічної діяльності.

В силу пп. 14.1.175 пункту 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Органами стягнення є виключно контролюючі органи, уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу та недоїмки зі сплати єдиного внеску у межах повноважень, а також державні виконавці у межах своїх повноважень, у відповідності до положень п. 41.2 ст. 41 Податкового кодексу України.

П. 59.1 ст. 59 Податкового кодексу України передбачено, що у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Згідно п. 59.4. ст. 59 Податкового кодексу України податкова вимога надсилається (вручається) також платникам податків, які самостійно подали податкові декларації, але не погасили суми податкових зобов'язань у встановлені цим Кодексом строки, без попереднього надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

Відповідно до п. 59.5 ст. 59 Податкового кодексу України у разі якщо у платника податків, якому надіслано (вручено) податкову вимогу, сума податкового боргу збільшується (зменшується), погашенню підлягає вся сума податкового боргу такого платника податку, що існує на день погашення. У разі якщо після направлення (вручення) податкової вимоги сума податкового боргу змінилася, але податковий борг не був погашений в повному обсязі, податкова вимога додатково не надсилається (не вручається).

Контролюючим органом було надіслано відповідачу податкову вимогу № 2/3545 від 15.04.2009 р. на загальну суму 71166,83 грн. рекомендованим листом з повідомленням про вручення; вимога отримана 04.06.2009 року.

Станом на час звернення до суду сума заборгованості за вказаною вимогою не погашена; борг платника податків за самостійно задекларованими зобов'язаннями з ПДВ не погашено.

Згідно з пп. 20.1.34 п. 20.1 ст. 20 Податкового кодексу України Головне управління ДФС у місті Києві звернулось до суду про стягнення податкового боргу, наявного у Державного підприємства "Будівельне управління Служби безпеки України".

12.09.2018 р. відповідачем подано відзив на адміністративний позов, згідно якого позов визнано у повному обсязі.

Присутній у судовому засіданні 17.09.2018 р. представник відповідача відзив підтримав, підтвердив наявність у підприємства податкової заборгованості у заявленій до стягнення сумі, а також вжиття заходів до її погашення.

Згідно ч. 4, 6 ст. 47 КАС України крім прав та обов'язків, визначених у статті 44 цього Кодексу, відповідач має право визнати позов повністю або частково, подати відзив на позовну заяву.

Суд не приймає відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем і не визнає умов примирення сторін, якщо ці дії суперечать закону або порушують чиї-небудь права, свободи чи інтереси.

Згідно ст. 189 КАС України позивач може відмовитися від позову, а відповідач - визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві.

До ухвалення судового рішення у зв'язку з відмовою позивача від позову або визнанням позову відповідачем суд роз'яснює сторонам наслідки відповідних процесуальних дій, перевіряє, чи не обмежений представник відповідної сторони у повноваженнях на їх вчинення.

У разі визнання позову відповідачем повністю або частково суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову повністю або у відповідній частині вимог.

Суд не приймає відмови від позову, визнання позову і продовжує розгляд адміністративної справи, якщо ці дії позивача або відповідача суперечать закону чи порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси.

Суд не приймає відмову позивача від позову, визнання позову відповідачем у справі, в якій особу представляє її законний представник, якщо його дії суперечать інтересам особи, яку він представляє.

В даному випадку заява про відмову від позову підписана керівником відповідача; присутній у судовому засіданні представник відповідача від 01.06.2018 р. прямо передбачає повноваження визнання з визнання позовних вимог.

За таких обставин у суду відсутні підстави для висновку про невідповідність законодавству, порушення прав та інтересів сторін поданням визнанням позову.

Зважаючи на визнання позову, те, що сума податкового зобов'язання самостійно визначена платником податків в поданій декларації, доказів оскарження податкової вимоги № 2/3545 від 15.04.2009 р. відповідачем до суду не надано, сума податкового зобов'язання є узгодженою, відтак позовні вимоги про стягнення податкового боргу з Державного підприємства "Будівельне управління Служби безпеки України" у розмірі 1 225 517,38 грн. підлягають задоволенню.

На підставі вищевикладеного, стст.241-246, 255, 257-262, 295 КАС України, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

В И Р І Ш ИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити.

2. Стягнути з Державного підприємства "Будівельне управління Служби безпеки України" на користь Головного управління ДФС у місті Києві податковий борг в розмірі 1 225 517,38 грн. з рахунків у банках, що обслуговують такого платника.

3. Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня виготовлення повного тексту рішення.

Суддя О.В. Головань

Повний текст рішення

виготовлено і підписано 20.09.18 р.

Дата ухвалення рішення17.09.2018
Оприлюднено23.09.2018
Номер документу76612018
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості у сумі 1 225 517,38 грн.

Судовий реєстр по справі —826/11188/18

Рішення від 17.09.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Головань О.В.

Ухвала від 27.07.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Головань О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні