Рішення
від 13.09.2018 по справі 567/761/18
ОСТРОЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 567/761/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

13.09.18 м. Острог

Острозький районний суд Рівненської області у складі:

головуючий суддя Венгерчук А.О.

секретар Мельниченко Т.М.

за участю позивача ОСОБА_1

представника позивача ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Острог справу за позовом ОСОБА_1 до Острозької районної державної адміністрації Рівненської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Білашівська сільська рада Острозького району Рівненської області, Головне управління Держгеокадастру в Рівненській області про визнання права власності на земельні ділянки,

встановив:

в Острозький районний суд Рівненської області з позовом до Острозької районної державної адміністрації Рівненської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору: Білашівська сільська рада Острозького району Рівненської області, Головне управління Держгеокадастру у Рівненській області, про визнання права власності на земельні ділянки звернувся ОСОБА_1

Позовну заяву мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер ОСОБА_3, який за життя, а саме ІНФОРМАЦІЯ_3 склав заповіт посвідчений Грем'яцькою сільською радою Острозького району Рівненської області, та зареєстрований в реєстрі за № 246, у якому залишив особисте розпорядження на випадок своєї смерті за яким - все своє майно де б воно не було і з чого б воно не складалося і взагалі все те, що буде йому належати на день смерті і на що він за законом матиме право заповів, йому - ОСОБА_1

Зазначає, що у власності ОСОБА_3 перебувала земельна ділянка, яка складалася із трьох ділянок, право власності на яку посвідчувалося Державним актом, проте за його життя, оригінал Державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2 виданого 30.09.2008 був втрачений, про що у газеті Життя і слово від 12.05.2018 було зроблено відповідне оголошення.

Вказуючи, що після його звернення до приватного нотаріуса Острозького РНО з приводу можливості видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом на вказану земельну ділянку, та до управління Держгеокадастру з приводу можливості отримання дублікату втраченого Державного акту, йому було відмовлено, тому просить визнати за ним, як спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_3, право приватної власності на земельну ділянку площею 2,16 га (яка складається з трьох ділянок, а саме: ділянки НОМЕР_3 ділянки НОМЕР_4, ділянки НОМЕР_5, яка розташована на території Білашівської сільської ради Острозького району Рівненської області, та призначена для ведення особистого селянського господарства, право власності ОСОБА_3 на яку посвідчувалось Державним актом на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2 виданим 30 вересня 2008 року Острозькою районною державною адміністрацією, та зареєстрованим в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 01.08.586.00387.

В підготовчому судовому засіданні позивач та його представник позовні вимоги підтримали у повному обсязі на підставі обставин зазначених у позовній заяві, просять позов задовольнити.

Представник відповідача - Острозької районної державної адміністрації Рівненської області в судове засідання не з'явився, подав відзив на позов у якому зазначив, що вважає, що позивач має право на задоволення позовних вимог в повному обсязі.

Представник третьої особи - управління Держгеокадастру в Острозькому районі Рівненської області, в підготовче судове засідання не з'явився, про дату, час та місце проведення підготовчого судового засідання повідомлений у встановленому законом порядку.

Представник третьої особи - Білашівської сільської ради Острозького району Рівненської області, в Острозькому районі Рівненської області, в підготовче судове засідання не з'явився, про дату, час та місце проведення підготовчого судового засідання повідомлений у встановленому законом порядку.

Відповідно до ч.3 ст.200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Ухвалою від 15.06.2018 відкрито провадження по даній справі, призначено підготовче судове засідання.

Суд, вислухавши пояснення позивача та йог представника, вивчивши матеріали справи, вважає, що позов про визнання права власності на земельні ділянки підлягає задоволенню з таких підстав.

З свідоцтва про народження серії НОМЕР_6 встановлено, що ОСОБА_4 народився ІНФОРМАЦІЯ_4 та його батьками вказані ОСОБА_5 та ОСОБА_6 (а.с.10)

З свідоцтва про укладення шлюбу серії НОМЕР_7 встановлено, що 30.05.1981 був зареєстрований шлюб між ОСОБА_4 та ОСОБА_7, якій після реєстрації шлюбу було присвоєно прізвище "ОСОБА_7". (а.с.11)

З свідоцтва про смерть серії НОМЕР_8 встановлено, що ОСОБА_3 помер ІНФОРМАЦІЯ_5. (а.с.12)

З свідоцтва про народження серії НОМЕР_9 встановлено, що ОСОБА_8 народився ІНФОРМАЦІЯ_6 та його батьками вказані ОСОБА_5 та ОСОБА_6 (а.с.13)

Після смерті ОСОБА_3 позивачем було подано до приватного нотаріуса Острозького районного нотаріального округу Тишкун Ж.Я. заяву про прийняття спадщини, за наслідками якої 07.05.2018 було заведено спадкову справу № 110/2018. Спадкоємцем за заповітом складеним ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 посвідченим Грем'яцькою сільською радою Острозького району Рівненської області та зареєстрованим в реєстрі за № 246 є ОСОБА_1 Інші особи заяви про прийняття чи відмову від прийняття спадщини нотаріусу не подавали. Відомості про інших спадкоємців відсутні. Дані обставини підтверджуються довідкою приватного нотаріуса Острозького районного нотаріального округу Тишкун Ж.Я. № 700/02-14 від 31.05.2018. (а.с.14)

За життя, а саме ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 склав заповіт посвідчений Грем'яцькою сільською радою Острозького району Рівненської області та зареєстрований в реєстрі за № 246, у якому залишив особисте розпорядження на випадок своєї смерті, за яким - все своє майно, де б воно не знаходилося і з чого б воно не складалось і взагалі все те, що буде йому належати на день його смерті та на що він за законом матиме право, заповів для ОСОБА_1 (а.с.16)

На день своєї смерті ОСОБА_3 постійно проживав один. Його поховання здійснив ОСОБА_1, його брат. Дані обставини підтверджуються:

- довідкою Білашівської сільської ради Острозького району Рівненської області № 559 від ІНФОРМАЦІЯ_5. (а.с.17)

-Державним актом на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2 виданим 30.09.2008 року Острозькою районною державною адміністрацією, та зареєстрованим в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 01.08.586.00387, посвідчено право приватної власності ОСОБА_3 на земельну ділянку площею 2,16 га (яка складається з трьох ділянок, а саме: ділянки НОМЕР_3 ділянки НОМЕР_4, ділянки НОМЕР_10, яка розташована на території Білашівської сільської ради Острозького району Рівненської області, та призначена для ведення особистого селянського господарства.

- повідомленням відділу в Острозькому районі Головного управління Держгеокадастру у Рівненській області № 29-17-0.29-159/101-18 від 15.05.2018, архівною копією Державного акта на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2 виданого 30.09.2008 Острозькою районною державною адміністрацією. (а.с.18,19)

За життя, ОСОБА_3 оригінал вказаного вище Державного акта на право власності на земельну ділянку був втрачений, про що у газеті Життя і слово № 37-38 (23-24) від 12.05.2018 було зроблено відповідне оголошення. (а.с.20-22)

Після звернення позивача до приватного нотаріуса Острозького районного нотаріального округу Тишкун Ж.Я. за видачею свідоцтва про право на спадщину за заповітом на земельні ділянки посвідчені втраченим Державним актом направо власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2 виданим 30.09.2008 Острозькою районною державною адміністрацією, у такій видачі йому було відмовлено в зв'язку з відсутністю правовстановлюючого документу на них, що підтверджується постановою про відмову у вчиненні нотаріальної дії № 699/02-14 від 31.05.2018. (а.с.23)

Докази по справі повністю узгоджуються з позовною заявою позивача.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до ч. 1 ст. 1217 , ч.ч. 1, 2 ст. 1223 ЦК України, спадкування здійснюється за заповітом або за законом. Право на спадкування мають особи, визначені у заповіті. У разі відсутності заповіту, визнання його недійсним, неприйняття спадщини або відмови від її прийняття спадкоємцями за заповітом, а також у разі неохоплення заповітом усієї спадщини право на спадкування за законом одержують особи, визначені у статтях 1261-1265 цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 1268 ЦК України, спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 1216 Цивільного кодексу України (далі також - ЦК України), спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Відповідно до п. г ч. 1 ст. 81 ЗК України, громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі прийняття спадщини.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 131 ЗК України, громадяни та юридичні особи України, а також територіальні громади та держава мають право набувати у власність земельні ділянки на підставі міни, ренти, дарування, успадкування та інших цивільно-правових угод. Укладення таких угод здійснюється відповідно до Цивільного кодексу України з урахуванням вимог цього Кодексу.

Відповідно до ч. 1 ст. 1225 ЦК України, право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців на загальних підставах, із збереженням її цільового призначення.

Відповідно до ч. 1 ст. 1297 ЦК України, спадкоємець, який прийняв спадщину, у складі якої є нерухоме майно, зобов'язаний звернутися до нотаріуса за видачею йому свідоцтва про право на спадщину на нерухоме майно.

Відповідно до п. 23 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику у справах про спадкування № 7 від 30.05.2008, свідоцтво про право на спадщину видається за письмовою заявою спадкоємців, які прийняли спадщину в порядку, установленому цивільним законодавством. За наявності умов для одержання в нотаріальній конторі свідоцтва про право на спадщину вимоги про визнання права на спадщину судовому розглядові не підлягають. У разі відмови нотаріуса в оформленні права на спадщину особа може звернутися до суду за правилами позовного провадження.

Відповідно до ч. 4 ст. 25 ЦК України, цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті.

Оскільки ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 помер, то з моменту його смерті припинилася і його цивільна правоздатність, а тому відновити втрачені Державні акти - немає можливості. Крім того, повідомленням відділу в Острозькому районі Головного територіального управління Держгеокадастру у Рівненській області роз'яснено, що видача дублікатів Державних актів на право власності на земельну ділянки не передбачена чинним законодавством.

Відповідно до ч. 1 ст. 392 ЦК України, власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Враховуючи, що відповідно до ч. 4 ст. 25 ЦК України цивільна правоздатність фізичної особи припиняється у момент її смерті, а відповідно до п. 11 ч. 1 ст. 346 ЦК України право власності припиняється зі смертю власника, що відповідно до норм ст.1266 ЦК України ОСОБА_1 прийняв спадщину, тому суд вважає за можливе задовольнити позов у повному обсязі.

Враховуючи викладене, на підставі ст. 1, 3, 15, 16, 25 п. 4, 328, 346, 373, 392, 1216 - 1218, 1220, 1223, 1225, 1258, 1261, 1266 - 1268, 1278 ЦК України, ст. 1, 5, 78, 80, 81, 131, 152 ЗК України, керуючись ст. 12, 76, 83, 89, 92, 141, 142, 200, 263, 264, 265 ЦПК України, суд

ухвалив

позов ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_1, житель АДРЕСА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1) до Острозької районної державної адміністрації Рівненської області (ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04057729, місцезнаходження: індекс 35800, м.Острог, проспект Незалежності,14, Рівненської області) треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору: Білашівська сільська рада Острозького району Рівненської області (ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 04386924, місцезнаходження: с.Білашів вул.Центральна,47, Острозького району Рівненської області, індекс 35842) Головне управління Держгеокадастру в Рівненській області (ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 39768252, місцезнаходження: м.Рівне вул. С.Петлюри,37, Рівненської області, індекс 33013) про визнання права власності на земельні ділянки задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, як спадкоємцем за заповітом після смерті ОСОБА_3, право приватної власності на земельну ділянку площею 2,16 га (яка складається з трьох ділянок, а саме: ділянки НОМЕР_3 ділянки НОМЕР_4, ділянки НОМЕР_10, яка розташована на території Білашівської сільської ради Острозького району Рівненської області, та призначена для ведення особистого селянського господарства, право власності ОСОБА_3 на яку посвідчувалось Державним актом на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2 виданим 30 вересня 2008 року Острозькою районною державною адміністрацією, та зареєстрованим в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 01.08.586.00387, що був втрачений.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Апеляційного суду Рівненської області через Острозький районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду. Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України .

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення складено 14 вересня 2018 року.

Суддя Острозького районного судуВенгерчук А.О.

Дата ухвалення рішення13.09.2018
Оприлюднено24.09.2018
Номер документу76616617
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —567/761/18

Рішення від 13.09.2018

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

Рішення від 13.09.2018

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

Ухвала від 15.06.2018

Цивільне

Острозький районний суд Рівненської області

Венгерчук А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні