Рішення
від 18.09.2018 по справі 922/1609/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"18" вересня 2018 р.м. ХарківСправа № 922/1609/18

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Присяжнюка О.О.

при секретарі судового засідання Лепенець К.В.

розглянувши в порядку загального позовного провадження справу

за позовом Фізичної особи - підприємця Полковникова Олександра Геннадійовича (АДРЕСА_1) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Українські радіотелекомунікації" ( 04074, м. Київ, Оболонський район, вул. Автозаводська, буд.2) про стягнення коштів за участю представників:

позивача -Мизиненко І.О.(дов №1210 від 06.07.2018 року);

відповідача - не з'явився;

ВСТАНОВИВ:

Фізична особа - підприємець Полковников Олександр Геннадійович, посилаючись на п.5 ст.29 ГПК України звернувся до господарського суду Харківської області із позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю "Українські радіотелекомунікації", в якій просить суд стягнути з останнього суму заборгованості в розмірі 77 650,67грн., пеню в сумі 10801,24грн., витрати по сплаті судового збору в сумі 1762,0грн.

Позовні вимоги вмотивовано неналежним виконанням відповідачем своїх грошових зобов'язань щодо оплати вартості виконаних робіт відповідно до умов договору субпідряду №39/4-п/15 від 01.07.2015 року на будівництво вузлів, монтаж об'єктів фіксованого зв'язку та надання послуг для включення бізнес-клієнтів фіксованого зв'язку.

Ухвалою господарського суду від 18.06.2018 року, прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі № 922/1609/18. Справу постановлено розглядати за правилами загального позовного провадження з повідомленням сторін. Підготовче засідання призначено "10" липня 2018 р. о(об) 10:20.

Ухвалою господарського суду Харківської області від 10.07.2018 відкладено підготовче засідання до 01 серпня 2018 року о 12:30 год.

12.07.2018 представником позивача до канцелярії суду подані заява за вх. № 20150 про долучення до матеріалів справи доказів направлення на адресу відповідача позовної заяви з додатками та заява за вх. № 20153 про долучення до матеріалів справи витягу з ЄДРПОУ на відповідача.

Ухвалою господарського суду від 01.08.2018 року, продовжено строк підготовчого провадження у справі № 922/1609/18 на тридцять днів. Відкладено підготовче засідання до 29 серпня 2018 року о 12:30 год.

06.08.2018 року від Фізичної особи - підприємця Полковникова Олександра Геннадійовича, через канцелярію суду (вх.№22685) надійшла заява про уточнення позовних вимог, в яких останній повідомив суд про зміну місцезнаходження відповідача: 04074,м.Київ, вул. Автозаводська, буд.2. Надана до суду заява долучені судом до матеріалів справи.

Ухвалою господарського суду від 29.08.2018 року, закрито підготовче провадження та призначено справу до судового розгляду по суті в судовому засіданні на 18 вересня 2018 року о 12:00 год.

У судовому засіданні 18.09.18 представник позивача повністю підтримав заявлені вимоги.

Представник відповідача в судові засідання не з'являвся, про причини неявки суд не повідомляв, відзиву на позовну заяву не направив, про дату, час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином.

Згідно зі ст. 93 ЦК України місцезнаходження юридичної особи визначається місцем її державної реєстрації, якщо інше не встановлено законом.

Відповідно до Витягу (Безкоштовного) з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, юридичною адресою Товариства з обмеженою відповідальністю "Українські радіотелекомунікації" ( 04074, м. Київ, Оболонський район, вул. Автозаводська, буд.2).

Ухвали суду по справі № 922/1609/18 направлялись відповідачу на адресу вказану в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців: 04074, м. Київ, Оболонський район, вул. Автозаводська, буд.2, що є належним повідомлення відповідача про дату, час та місце розгляду справи. Кореспонденція повертається на адресу суду з позначкою пошти про закінчення терміну зберігання.

Відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Також, згідно із ч. 1 ст. 202 Господарського процесуального кодексу України неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

За таких обставин, приймаючи до уваги, що відповідач так і не скористався наданими йому процесуальними правами, а за висновками суду у матеріалах справи достатньо документів, які мають значення для правильного вирішення спору, внаслідок чого справа може бути розглянута за наявними у ній документами відповідно до частини 2 статті 178 Господарського процесуального кодексу України.

Розглянувши надані документи та матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, оцінивши подані докази, господарський суд встановив наступне.

Пунктом 1 частини 2 статті 11 Цивільного кодексу України передбачено, що однією із підстав виникнення цивільних прав та обов'язків є договори та інші правочини.

Згідно з частиною 1 статті 202 Цивільного кодексу України правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Положеннями статті 205 Цивільного кодексу України визначено, що правочин може вчинятися усно або в письмовій формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом. Правочин, для якого законом не встановлена обов'язкова письмова форма, вважається вчиненим, якщо поведінка сторін засвідчує їхню волю до настання відповідних правових наслідків.

Господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів (стаття 181 Господарського кодексу України).

Статтею 638 Цивільного кодексу України та частиною 2 статті 180 Господарського кодексу України визначено, що договір є укладеним, якщо сторони в належній формі досягли згоди з усіх істотних умов договору. Істотними умовами договору є умови про предмет договору, умови, що визначені законом, як істотні або є необхідними для договорів даного виду, а також усі ті умови, щодо яких за заявою хоча б однієї із сторін має бути досягнуто згоди.

01 липня 2015р. між Фізичною особою - підприємцем Полковниковим Олександром Геннадійовичем, та товариством з обмеженою відповідальністю УКРАЇНСЬКІ РАДІОТЕЛЕКОМУНІКАЦІЇ , було укладено Договір субпідряду №39/4-п/15 на будівництво вузлів, монтаж об'єктів фіксованого зв'язку та надання послуг для включення бізнес клієнтів фіксованого зв'язку, (надалі Договір підряду).

В зв'язку з тим, що між Замовником та ПрАТ Київстар укладено Договір генерального підряду на будівництво вузлів, монтаж об'єктів фіксованого зв'язку та надання послуг для включення бізнес-клієнтів и ситів фіксованого зв'язку, а також з метою договірного врегулювання всіх домовленостей Сторін даного Договору щодо істотних умов та для забезпечення взаємних економічних та підприємницьких інтересів, Сторони домовилися про наступне:

У відповідності до п. 1.18 Договору підряду під терміном Роботи розуміється - роботи з монтажу (ут.ч. будівництва/розміщення) об'єктів фіксованого зв'язку та надання послуг для включення бізнес-клієнтів фіксованого зв'язку виконуються підрядником згідно з умовами цього Договору та у відповідності до діючих на території України законних та підзаконних актів у сфері зв'язку та телекомунікації, а також діючі корпоративні документи ПрАТ "Київстар".

До Робіт відносяться: Роботи з проведення уточненої оцінки можливості підключення клієнта та розробки основних перед проектних рішень ; Роботи з підключення клієнтів В2В fix до телекомунікаційної мережі ПрАТ Київстар з використанням існуючої ПрАТ Київстар ; Роботи з підключення клієнтів до телекомунікаційної мережі Київстар з монтажем Об'єктів РЕЗ ; Роботи з прокладання МЛЗ для підключення клієнтів до телекомунікаційної мережі ПрАТ Київстар ; Роботи з будівництва Вузлів фіксованого зв'язку ; Роботи з технічного переоснащення ВФЗ для підключення абонента абонентів ) фіксованого зв'язку .

Пунктом 2.1, Договору підряду передбачено, що відповідно до умов цього договору підрядник зобов'язується від імені та за дорученням Замовника на свій ризик виконати Роботи, а Замовник зобов'язується прийняти та оплатити належним чином виконані Роботи.

Згідно підпункту 3.3.1 пункту 3.3 Договору підряду Підрядник зобов'язаний виконувати своєчасно, у повному обсязі та якісно, відповідно до умов цього Договору та/або вимог чинного законодавства України, в тому числі чинних керівних нормативних документів.

У відповідності до п. 5.5 Договору приймання-передача виконаних Робіт з будівництва робіт з модернізації, Робіт з прокладання МЛЗ, Робіт з проведення нетипового підключення до РЕЗ відбувається після отримання Замовником від Підрядника належним оформленого Акту приймання-передачі виконаних робіт.

Згідно п. 3.4.3. Договору підряду Підрядник має право своєчасно отримувати платню за виконані належним чином роботи згідно цього Договору.

Згідно п. 3.1.10. Договору підряду Відповідач зобов'язався в обумовлений Договором провести оплату виконаних Робіт.

Відповідно до п.4.6. Договору підряду оплата вартості виконаних Підрядником Робіт здійснюється Замовником упродовж 15 (п'ятнадцяти) банківських днів з дати підписання уповноваженими представниками обох Сторін відповідного Акту приймання-передачі виконаних робіт шляхом безготівкового перерахування на рахунок Підрядника, що зазначений в Договорі.

Пунктом 5.6 Договору передбачено, що завершенням виконання Робіт з будівництва ВФЗ, робіт з прокладання МЛЗ та Робіт з підключення РЕЗ є підставою для складання Акту приймання-передачі виконаних робіт є завершення Підрядником виконання усіх будівельно- монтажних та пусконалагоджувальних робіт.

Відповідно до умов Договору Позивачем виконувалися роботи у період з лютого по червень 2017 р.

У результаті виконаних Позивачем робіт за Договором було складено та підписано нами Акти приймання-передачі виконаних робіт: а саме: № 150-У-Х від 13.02.2017р. на 7780,93 грн., №03-17-Х-П від 20.03.2017р. на суму 23004,72 грн.; № 21-У від 20.03.2017р. на суму 7997,08 грн.; № 153-У-Х від 03.04.2017р. на суму 5464,16 грн.; №04-17-Х-П від 20.04.2017р. на суму 19147,60 грн.; № 22-У від 20.04.2017р. на суму 5194,12 грн.; №154-У-Х від 02.05.2017р. на суму 9262,98 грн.; №155-У-Х від 15.05.2017р. на суму 3415,93 грн.; №156-У-Х 15.05.2017р. на суму 3415,93 грн.; №157-У-Х від 18.05.2017р. на суму 5464,16 грн.; №158-У-Х від 18.05.2017р. на суму 5464,16 грн.; № 05-17-Х-П від 20.05.2017р. на суму 14348,96грн.,№ 23-У від 20.05.2017р. на суму 3006,32 грн., № 159-У-Х від 14.06.2017р. на суму 328,48грн., № 160-У-Х від 14.06.2017р. на суму 328,48 грн., № 161-У-Х від 14.06.2017р. на суму 496,48грн., № 24-У від 20.06.2017р. на суму 1831,08 грн., № 06-17-Х-П від 20.06.2017р. на 3253,04 грн., що загалом становить суму 119204,61грн.

В порушення умов Договору підряду Відповідачем не повністю сплачено вартість виконаних робіт згідно зазначених Актів приймання-передачі виконаних робіт.

Станом на день звернення до суду з цим позовом сума заборгованості згідно Договору виконаних робіт саме: №03-17-Х-П від 20.03.2017р. на суму 23004,72 грн.; №04-17-Х- П від 20.04.2017р. на суму 19147,60 грн.; №154-У-Х від 02.05.2017р. на суму 9262,98 грн.; №155-У-Х від 15.05.2017р. на суму 3415,93 грн.; №157-У-Х від 18.05.2017р. на суму 5464,16грн., №05-17-Х-П від 20.05.2017р. на суму 14348 ,96 грн.; № 23-У від 20.05.2017р. на суму 3006,32 грн., в загальній сумі складає 77650,67 грн.

Заборгованість була частково погашена Відповідачем, а саме: 17.07.2017 р. у сумі 7780,93грн.; 02.08.2017р у сумі 5194,12 грн.; 04.08.2017р. у сумі 7997,08грн., 10.08.2017р. у 528.48грн., 328,48 грн., 496,48 грн., 1831,08 грн., 3253,04 грн., 5464,16 грн., 16.08.2017р 5464.16 грн., 06.09.2017р. у сумі 3415,93 грн., що у загальній сумі погашення ості становить 41553,94 грн., що підтверджується довідкою ПАТ ПУМБ КН4-52/33 від 08.05.2018р.

10.11.2017 р. позивач направив відповідачу Претензію № 1 про повернення боргу(вих№8 від 07.11.2017 року) з вимогою сплатити суму боргу за Договором підряду у розмірі 85759,21грн.,що стверджується повідомленням про доставку EXPRESS, заказ № 387.00007490-1, однак відповідачем реагування на претензію№1 вих. №8 від 07.11.2017р. не здійснено.

Оцінюючи подані докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та, враховуючи те, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, Суд зазначає таке.

Внаслідок укладення договору між сторонами згідно ст. 11 Цивільного кодексу України, виникли цивільні права та обов'язки.

Оскільки між сторонами по справі склалися господарські правовідносини, то до них слід застосовувати положення Господарського кодексу України як спеціального акту законодавства, що регулює правовідносини у господарській сфері.

Відповідно до абзацу 2 пункту 1 статті 193 Господарського кодексу України до виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим кодексом.

Згідно ст. 173 Господарського кодексу України один суб'єкт господарського зобов'язання повинен вчинити певну дію на користь іншого суб'єкта, а інший має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до статті 525 Цивільного кодексу України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог Цивільного кодексу України, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться. Якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін) ( ст. 530 ЦК України).

Частиною першою статті 193 Господарського кодексу України встановлено, що суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Відповідно до частини сьомої зазначеної статті не допускаються одностороння відмова від виконання зобов'язань, крім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочка виконання з мотиву, що зобов'язання другої сторони за іншим договором не було виконано належним чином.

Статтею 629 Цивільного кодексу України передбачено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Частиною 1 статті 626 ЦК України визначено, що договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Згідно зі ст. 628 ЦК України зміст договору становлять умови (пункти), визначені на розсуд сторін і погоджені ними, та умови, які є обов'язковими відповідно до актів цивільного законодавства.

Згідно зі ст. 901 ЦК України передбачено, що за договором про надання послуг одна сторона (виконавець) зобов'язується за завданням другої сторони (замовника) надати послугу, яка споживається в процесі вчинення певної дії або здійснення певної діяльності, а замовник зобов'язується оплатити виконавцеві зазначену послугу, якщо інше не встановлено договором.

Положення цієї глави можуть застосовуватися до всіх договорів про надання послуг, якщо це не суперечить суті зобов'язання.

Статтями 902, 903 ЦК України передбачено, що виконавець повинен надати послугу особисто. У випадках, встановлених договором, виконавець має право покласти виконання договору про надання послуг на іншу особу, залишаючись відповідальним в повному обсязі перед замовником за порушення договору. Якщо договором передбачено надання послуг за плату, замовник зобов'язаний оплатити надану йому послугу в розмірі, у строки та в порядку, що встановлені договором.

Зі змісту договору на виконання робіт вбачається, що вказані договори містить також елементи договору підряду.

Частиною 1 статті 837 Цивільного кодексу України передбачено, що за договором підряду одна сторона (підрядник) зобов'язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони (замовника), а замовник зобов'язується прийняти та оплатити виконану роботу.

Якщо договором підряду не передбачена попередня оплата виконаної роботи або окремих її етапів, замовник зобов'язаний сплатити підрядникові обумовлену ціну після остаточної здачі роботи за умови, що роботу виконано належним чином і в погоджений строк або, за згодою замовника, - достроково (ч. 1 ст. 854 ЦК України).

Відповідно до частини 4 статті 882 Цивільного кодексу України зазначено, що передання робіт підрядником і прийняття їх замовником оформлюється актом, підписаним обома сторонами. У разі відмови однієї із сторін від підписання акта про це вказується в акті і він підписується другою стороною.

Відповідач доказів належного виконання своїх зобов'язань за договором не представив, відповідно доводи позивача не спростував.

Враховуючи вище наведене, суд прийшов до висновку, що вимога позивача про стягнення з відповідача 77 650,678 грн. не сплачених коштів за роботи, які були виконані позивачем, підлягає задоволенню повністю в заявленій сумі.

Відповідно до статті 218 Господарського кодексу України підставою господарсько-правової відповідальності є вчинене учасником господарських відносин правопорушення у сфері господарювання. Аналогічні положення містить стаття 610 Цивільного кодексу України.

За визначенням статті 549 Цивільного кодексу України неустойкою (штрафом, пенею) є грошова сума або інше майно, які боржник повинен передати кредиторові у разі порушення боржником зобов'язання. Пенею є неустойка, що обчислюється у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання.

Відповідно до п.7.2. договору підряду у разі несвоєчасної або неповної оплати вартості робіт з вини Замовника, Підрядник має право нарахувати Замовнику пеню в розмірі облікової ставки Національного Банку України, що діяла у період, за який нараховується пеня, від суми простроченого платежу.

Пунктом 7.14 Договору підряду встановлено, що строк позовної давності щодо стягнення неустойки встановлюється у 3 (три) роки на підставі ст. 259 кодексу України.

Враховуючи прострочення відповідачем грошових зобов'язань за договором, суд, перевіривши розрахунки позивача, дійшов висновку, що позовні вимоги в частині стягнення пені у сумі 10801,24 грн. підлягають задоволенню.

Відповідно до ст. 74 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Відповідно до ст. 86 Господарського процесуального кодексу України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів.

Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

Відповідач доказів, які б спростували викладені вище обставини не надав.

За наведених обставин, у їх сукупності, суд дійшов висновку, що позовні вимоги підлягають задоволенню повністю.

Судовий збір відповідно до ч. 1 ст. 129 Господарського процесуального кодексу України покладається на відповідача.

Керуючись ст. 42, 73-80, 86, 129, 165, 233, 236-238, 240, 241, 252 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "Українські радіотелекомунікації" ( 04074, м. Київ, Оболонський район, вул. Автозаводська, буд.2, код 25642053) на користь Фізичної особи - підприємця Полковникова Олександра Геннадійовича (АДРЕСА_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1) - суму заборгованості в розмірі 77 650,67грн., пеню в сумі 10801,24грн., витрати по сплаті судового збору в сумі 1762,0грн.

Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду. Рішення, відповідно до ст. 256 Господарського процесуального кодексу України та п.п. 17.5 п. 17 Розділу XI Перехідні положення Господарського процесуального кодексу України, може бути оскаржено до Харківського апеляційного господарського суду шляхом подання апеляційної скарги через Господарський суд Харківської області протягом двадцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Повне рішення складено 21.09.2018 р.

Суддя О.О. Присяжнюк

Дата ухвалення рішення18.09.2018
Оприлюднено24.09.2018
Номер документу76623010
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів

Судовий реєстр по справі —922/1609/18

Рішення від 18.09.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

Ухвала від 29.08.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

Ухвала від 01.08.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

Ухвала від 10.07.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

Ухвала від 18.06.2018

Господарське

Господарський суд Харківської області

Присяжнюк О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні