Ухвала
від 24.09.2018 по справі 810/4842/18
КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КИЇВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

про залучення третьої особи

24 вересня 2018 року №810/4842/18

Київський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Кушнової А.О., за участю секретаря судового засідання Волошко О.Л., розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Забірської сільської виборчої комісії Києво-Святошинського району Київської області про визнання протиправними та скасування рішень,

за участю сторін:

- позивач: ОСОБА_1,

- представник позивача: ОСОБА_2, довіреність від 22.09.2018 №3121,

- відповідач: не з'явився,

в с т а н о в и в:

До Київського окружного адміністративного суду звернувся ОСОБА_1 з позовом до Забірської сільської виборчої комісії Києво-Святошинського району Київської області, у якому позивач просить суд:

- визнати протиправним та скасувати рішення Забірської сільської виборчої комісії Києво-Святошинського району Київської області від 05.09.2018 "Про відкликання за народною ініціативою депутатів Забірської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області";

- визнати протиправною та скасувати постанову Забірської сільської виборчої комісії Києво-Святошинського району Київської області від 15.09.2018 "Про призначення проміжних місцевих виборів депутатів Забірської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області в одномандатних виборчих округах №№6, №7, №8".

Ухвалою Київського окружного адміністративного суду від 20.09.2018 відкрито провадження в адміністративній справі та призначено судове засідання по справі.

У судове засідання, призначене на 24.09.2018, з'явились позивач та представник позивача.

Відповідач у судове засідання, призначене на 24.09.2018, не з'явився, про дату, час та місце судового засідання був повідомлений належним чином та своєчасно.

Відповідно до ч.1 ст.49 Кодексу адміністративного судочинства України треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

У позовній заяві позивач просить суд, зокрема, визнати протиправним та скасувати рішення Забірської сільської виборчої комісії Києво-Святошинського району Київської області від 05.09.2018 "Про відкликання за народною ініціативою депутатів Забірської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області".

Відповідно до ст.2 Закону України Про місцеве самоврядування в Україні від 21.05.1997 №280/97-ВР (далі - Закон №280/97-ВР) місцеве самоврядування в Україні - це гарантоване державою право та реальна здатність територіальної громади - жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища, міста - самостійно або під відповідальність органів та посадових осіб місцевого самоврядування вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.

Місцеве самоврядування здійснюється територіальними громадами сіл, селищ, міст як безпосередньо, так і через сільські, селищні, міські ради та їх виконавчі органи, а також через районні та обласні ради, які представляють спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст.

Згідно з ч.1 ст.10 Закону №280/97-ВР сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування, що представляють відповідні територіальні громади та здійснюють від їх імені та в їх інтересах функції і повноваження місцевого самоврядування, визначені Конституцією України, цим та іншими законами.

Відповідно до ч.1 ст.49 Закону №280/97-ВР повноваження депутата ради починаються з моменту офіційного оголошення відповідною територіальною виборчою комісією на сесії ради рішення про підсумки виборів та визнання повноважень депутатів і закінчуються в день першої сесії ради нового скликання. Повноваження депутата можуть бути припинені достроково у випадках, передбачених законом. Рада невідкладно інформує відповідну територіальну виборчу комісію про дострокове припинення повноважень депутата ради.

Згідно з ч.1 ст.2 Закону України "Про статус депутатів місцевих рад" від 11.07.2002 №93-IV депутат сільської, селищної, міської, районної у місті, районної, обласної ради (далі - депутат місцевої ради) є представником інтересів територіальної громади села, селища, міста чи їх громад, який відповідно до Конституції України і закону про місцеві вибори обирається на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування на строк, встановлений Конституцією України.

Отже, враховуючи те, що спірним рішенням було відкликано за народною ініціативою депутата Забірської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області ОСОБА_1, суд вважає, що рішення, прийняте за результатами розгляду даної справи, може вплинути на права та обов'язки вказаного органу місцевого самоврядування, у зв'язку з чим, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, Забірську сільську раду Києво-Святошинського району Київської області.

У судовому засіданні 24.09.2018 проголошені вступна та резолютивна частини ухвали.

Керуючись статтями 49, 243, 248, 250 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

у х в а л и в:

1. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача, Забірську сільську раду Києво-Святошинського району Київської області (ідентифікаційний код 04358543, місцезнаходження: 08145, Київська обл., Києво-Святошинський р-н., с.Забір'я, вул.Гончаренка, буд.12).

2. Копію ухвали надіслати (видати) учасникам справи.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали виготовлено та підписано 24.09.2018 р.

Суддя Кушнова А.О.

СудКиївський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення24.09.2018
Оприлюднено25.09.2018
Номер документу76626911
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —810/4842/18

Постанова від 12.09.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білак М.В.

Ухвала від 11.09.2019

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Білак М.В.

Ухвала від 12.11.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Стрелець Т.Г.

Ухвала від 08.10.2018

Адміністративне

Шостий апеляційний адміністративний суд

Ісаєнко Юлія Анатоліївна

Ухвала від 02.10.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Петрик І.Й.

Ухвала від 02.10.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Петрик І.Й.

Рішення від 26.09.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 24.09.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 24.09.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

Ухвала від 24.09.2018

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Кушнова А.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні